Alhambra

In het zuiden van de stad Granada ligt het prachtige Alhambra, met de bouw van dit paleis is begonnen in de 9de eeuw.

Vanaf 1984 is het Alhambra opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Vooral het oudste gedeelte van het fort is enorm bijzonder, dit gedeelte heet het Mexuar.

Alhambra

Tijdens jouw rondreis Andalusië mag je het Alhambra in Granada niet missen, het zal namelijk één van de vele hoogtepunten zijn tijdens jouw reis.

Jaarlijks bezoeken 2,4 miljoen mensen het paleis, doordat er een maximaal aantal bezoekers per dag naar binnen mogen is het verstandig om vooraf je tickets online te reserveren.

Op deze pagina geven we je informatie en tips over deze prachtige bezienswaardigheid.

Alhambra
rondleiding Mezquita

Alhambra Tickets: rondleiding met voorrang

Een tour door het Alhambra en de Generalifetuinen met een deskundige gids maken zonder in de rij te moeten staan, doe je door vooraf je ticket te boeken. Zonder online je ticket te boeken is de kans dat je binnen komt zeer klein, er mogen namelijk maar een beperkt aantal mensen per dag het Alhambra bezoeken.

Al vanaf

€ 41,40

Gratis annuleren

Alhambra op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

Misschien wel een van de meest bijzondere dingen die je in heel Spanje kunt bezoeken is het Alhambra in Granada. Dit is te vinden in de regio Andalusië. Dit fort zegt namelijk heel veel over de geschiedenis van de stad, de streek, het land en zelfs heel Europa en het Midden-Oosten.

Om die reden staat het dan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Er is ontzettend veel te zien en te doen en mag dan eigenlijk ook niet ontbreken wanneer je door dit gebied trekt voor een rondreis Andalusië.

Ongeacht de vorm van die rondreis of vakantie, of dit nu kort of lang is. Je kunt er wel vanuit gaan dat als je een fly-drive of een groepsreis door Andalusië boekt het Alhambra altijd zal worden bezocht.

Geschiedenis Alhambra

Door de eeuwen heen zijn de grenzen van Europa meerdere malen flink veranderd. Zo zijn er bijvoorbeeld ook in Spanje verschillende periodes geweest waarin het land in andere delen was verdeeld.

Een voorbeeld hiervan is het koninkrijk Granada. In de tweede helft van de middeleeuwen heeft dit zo’n tweehonderd jaar bestaan en besloeg het een groot deel van wat nu het zuiden van Spanje en Portugal is.

Uit deze tijd komt ook het Alhambra. De heersers waren in die tijd de Moren en zij bouwden dit fort. Zij deden dit op de overblijfselen van de Arabische tijd die er had geheerst. Het Alhambra is ooit begonnen op de Al-Sabika berg. Destijds diende het als woonplaats voor de royals.

Latere periode

Nadat de Moren werden verdreven was echter de geschiedenis van het Alhambra nog niet uitgespeeld. Het was voor de nieuwe koning aan het eind van de middeleeuwen, zo rond 1492, namelijk ook een belangrijk onderdeel van de buit.

De koning en koningin hadden grote plannen met het Alhambra en besloten een deel neer te halen en een uitbreiding naar eigen inzicht te bouwen.

Dit maakt ook het fort voor een deel zo interessant, je kunt er namelijk door de geschiedenis lopen omdat de delen uit verschillende periodes komen. Van de tijd van de Moren naar de Renaissance na de middeleeuwen.

Studiereizen

Het Alhambra is vaak een geliefde bestemming voor studiereizen. Met name voor studenten kunstgeschiedenis heeft dit fort veel te bieden. Dit komt onder andere omdat er veel islamitische kunst en ook veel Moorse kunst te zien is.

Deze kunstschatten zijn bovendien gerestaureerd en in goede staat. Dit maakt ze zeer waardevol om te bekijken. Dit geldt overigens niet alleen voor studenten in de kunst.

Het kan ook voor anderen zeer interessant zijn om dit allemaal eens te bekijken. Het vertelt namelijk zeer veel over de Arabische periode in Spanje. Er zijn wel een aantal voorwaarden waar je als bezoeker direct aan moet voldoen.

UNESCO-erfgoed

Het is belangrijk om te begrijpen dat het Alhambra op de lijst van werelderfgoed van UNESCO staat. Dit betekent dus ook dat er specifieke aandacht aan wordt gegeven. Je kunt dus niet zomaar als bezoeker binnenlopen.

Er zijn bijvoorbeeld quota opgesteld. Er mogen dagelijks maar een beperkt aantal mensen naar binnen om de schatten en het fort zelf te kunnen bekijken. Het is dus wel belangrijk dat je hier rekening mee houdt als je dit onderdeel van je reis wilt maken.

Als dit belangrijk voor je is zul, je dus ook moet zorgen dat je er tijdig bij bent.

Alhambra meer dan het fort alleen

Mocht het toch gebeuren dat je het fort niet in kunt, dan hoef je het niet direct als een verloren dag te beschouwen. Ook het gebied rondom het fort is zeer de moeite van het bekijken waard. Je kijkt namelijk direct uit op het gebergte van de Sierra Nevada.

Ook Granada en Córdoba zijn goed te bekijken vanaf hier. Je kunt het dus ook gebruiken als onderdeel van een reisje van meerdere dagen door dit gebied waarbij je ook de andere delen van de regio gaat bekijken. Alhambra is dan een goed middelpunt om vanuit te werken.

De tuinen van het Alhambra

Ook de tuinen van het Alhambra (Generalife) spelen een belangrijke rol in het geheel. Hier staat namelijk het zogenaamde Parador van Granada. Dit kan het best omschreven worden als het voormalige klooster van Sint-Franciscus.

De Parador speelt een belangrijke rol in de koninklijke geschiedenis van Granada en het Alhambra. Het was namelijk lange tijd zo dat de katholieke koningen hier werden begraven.

Daardoor is er ook in de tuinen van het fort van alles te zien wat de moeite van het bezoeken waard is. Overigens ligt ook het zomerpaleis van de toenmalige Sultan van Granada in de tuinen van het fort.

Mexuar

Wie wel het fort in kan omdat hij er tijdig bij is, kan er van alles leren over de vele soorten vorsten die hier hun intrek namen. Zo zijn er vertrekken uit de alleroudste tijd. Hier werden bijvoorbeeld zakelijke aangelegenheden besproken.

Een voorbeeld hiervan is het zogenaamde Mexuar. Dit is het oudste gedeelte van het paleis en is dus altijd blijven staan. Dit was onder andere te danken aan de koningin.

Die zag erop toe dat de koning slechts een deel van het oude fort omverwierp voor zijn uitbreiding en de rest ongemoeid liet bij zijn plannen voor verdere uitbreiding.

De patio van het Alhambra

Een onderdeel van het fort dat over de hele wereld bekend is, is de patio. Dit komt niet in de laatste plaats door de grote marmeren fontein die in het midden staat. Hij wordt ondersteund door twaalf leeuwen.

Daardoor is hij heel herkenbaar. De patio wordt omgeven door 124 zuilen. Dit deel wordt ook wel het leeuwenhof of in het Spaans Palacio de los Leones genoemd. Dit deel werd als één van de laatste delen door Mohammed de vijfde gebouwd.

Daarna viel het koninkrijk langzaam maar zeker uiteen. Daarna werden namelijk ook andere delen gebouwd door de katholieke koning.

Praktische informatie

De openingstijden van het Alhambra zijn:

Van 1 april tot 14 oktober: maandag t/m zondag van 8.30 tot 20.00 uur
Van 15 oktober tot 31 maart: maandag t/m zondag van 8.30 tot 18.00 uur

Het is ook mogelijk om het Alhambra ‘s avonds te bezoeken.

De openingstijden in de avond zijn:

Van 1 april tot 14 oktober: maandag t/m zaterdag van 22.00 tot 23.30 uur.
Van 15 oktober tot 31 maart: vrijdag en zaterdag van 20.00 tot 21.30 uur.

Op 25 december en 1 januari is het Alhambra gesloten.

Paleis van koning Karel de vijfde

Naast al deze zaken is er nog veel meer te zien. Zo is er natuurlijk het deel dat werd gebouwd in de Renaissance. Dit is het paleis van koning Karel de vijfde. Ook zijn er de vele torens van het gebouw die elk hun eigen betekenis hebben. Daarnaast zijn ook zaken als de vijver en het verblijf van de harem van de sultan natuurlijk erg leuk en leerzaam om te bezoeken. Daarmee kan met een bezoek aan het Alhambra met gemak een dag of zelfs meer dan een dag gevuld worden. Het is dan ook aantrekkelijk om dit in een rondreis door Andalusië op te nemen.

Alhambra