Top 10 bezienswaardigheden Andalusië

Welke bezienswaardigheden in Andalusië ga jij bezoeken? Wie naar Andalusië gaat, moet er natuurlijk wel het maximale uithalen. De vraag is dan natuurlijk wat zijn de bezienswaardigheden in Andalusië welke je zeker niet mag missen? Wij hebben een Top 10 samengesteld van bezienswaardigheden welke je zeker moet gaan bezoeken tijdens jouw rondreis door Andalusië.

1. De paleizen

Alhambra
Wanneer je op zoek gaat naar bezienswaardigheden in Andalusië, dan zal je zonder twijfel uitkomen bij de paleizen. Dit deel van Europa heeft een lange tijd een belangrijke rol in de islamitische wereld gespeeld. Dat komt door Moorse heersers zoals Mohammed III. In die tijd, gedurende de middeleeuwen, werden ook de grote paleizen voor de sultans gebouwd. Goede voorbeelden zijn het Alhambra en de Generalife. Deze plekken moeten daarom dus ook bovenaan je lijstje staan van dingen die je in ieder geval moet bezoeken als je hier bent. Zo leer je in ieder geval veel.

De paleizen zijn aantrekkelijk voor verschillende doelgroepen. In de eerste plaats is het er natuurlijk heel leuk voor mensen die een grote passie hebben voor geschiedenis. Er is veel bewaard gebleven waardoor je heel veel kunt leren over de tijd en het volk. Dit is op zichzelf al heel interessant. Een andere groep die hier veel waarde aan kan hechten, is de groep liefhebbers van architectuur. Deels ook om dezelfde reden. Er is veel van de paleizen, forten en stadsmuren bewaard gebleven. Dat is natuurlijk heel leuk om zelf te kunnen zien. Het is werelderfgoed.

2. Plaza de España

Plaza de España
Pleinen zijn altijd geschikte plekken om steden en hun bevolking te leren kennen. In Andalusië doe je dat in de stad Sevilla. Daar vind je Plaza de España. Hier gebeurt alles wat je maar kunt verwachten in een stad. Op een mooie dag heb je een mooi overzicht. Het is immers een mooie halve cirkel waardoor je alles goed kunt zien. Behalve bedrijvigheid heeft dit deel van de stad nog veel meer te bieden dat de moeite waard is om te bekijken en mee te maken. Dat maakt het voor veel mensen een interessante optie.

Naast de bedrijvigheid gaat het bijvoorbeeld om de architectuur van de gebouwen die zich op deze plek bevinden. Die zijn van een bijzondere schoonheid omdat ze al flink oud zijn. Dit geldt ook voor de fontein en de bruggetjes die eromheen liggen. Onderaan de gebouwen op het Plaza de España bevinden zich 52 tegelmozaïeken waarop de provincies zijn afgebeeld. Wat daarnaast ook aantrekkelijk is, is de groene omgeving die hier in de binnenstad is gecreëerd. Je kunt dus ook gewoon lekker rondlopen hier om tot rust te komen. Loop dan ook eens wat verder de binnenstad in, Sevilla is een schitterende stad met veel interessante bezienswaardigheden.

3. De bodega’s van Jerez

De bodega’s van Jerez
Wat geldt voor het plein van Sevilla, geldt eigenlijk op eenzelfde manier voor de bodega’s van Jerez de la Frontera. Wil je de stad en zijn bevolking goed leren kennen? Dan doe je dat door één van de bodega’s te bezoeken. Of bezoek er verschillende op verschillende dagen. Ook leer je hier veel over een aantal essentiële dingen in de Spaanse cultuur. Denk dan bijvoorbeeld aan eten en drinken. Sherry heeft hier bijvoorbeeld zijn oorsprong. Het is zelfs zo dat Jerez als de hoofdstad van de sherry in de wereld wordt gezien. Dit is aantrekkelijk.

Ook aantrekkelijk is de combinatie met een andere Spaanse traditie. Het gaat dan natuurlijk om muziek en dansen. Waarbij het in het bijzonder om de flamenco gaat. Ook dit kan volledig worden bewonderd in de bodega’s die hier te vinden zijn. Dat begint al vroeg op de dag en gaat de hele dag door. Wie dit nog meer wil bewonderen kan ook naar de speciale danscentra die in de stad te vinden zijn gaan. Daar is de beleving nog echter en nog meer puur te noemen. Dat is zeker de moeite waard.

4. Sierra Nevada

Sierra Nevada
Een hele andere ervaring die je kunt hebben wanneer je op zoek gaat naar bezienswaardigheden in Andalusië, is de natuur verkennen. In dat geval is het aantrekkelijk om naar het gebergte van deze streek te gaan. Dit is de Sierra Nevada. Daar vind je zestien bergtoppen bij elkaar die allemaal een hoogte van boven de 3000 meter hebben. In sommige periodes is het daardoor dus ook een goed skigebied. Dit is wel opvallend voor een zonbestemming, maar dat neemt niet weg dat er op de pistes haast een halfjaar sneeuw ligt ieder jaar.

Wanneer je in de natuur van de Sierra Nevada bent kan je eigenlijk alles doen en laten waar je zin in hebt. Dat doe je bijvoorbeeld door lekker te gaan wandelen of te gaan paardrijden. Andere zaken die hier veel gedaan worden ter recreatie zijn bergbeklimmen en vissen. Wie echt fanatiek is, kan ook gaan fietsen. Bovendien zijn hier regelmatig profwielerwedstrijden, dus ben je op het juiste moment in de streek, dan kan je ook gaan kijken. Dat is natuurlijk ook altijd een leuke ervaring die je kunt meepakken wanneer je er bent.

5. Ronda

Ronda
Je bent misschien wel bekend met de grote steden Sevilla, Málaga, Córdoba, Cádiz en Jerez. Dat neemt niet weg dat deze steden allemaal relatief jong zijn. Tenminste, wanneer je ze relateert aan Ronda. Dit is één van de oudste steden in Spanje. Daar komt ook nog eens bij dat alles wat door de jaren heen is gebeurd in deze streek goed bewaard is gebleven. Dat betekent dus dat je hier letterlijk door de geschiedenis kunt wandelen wanneer je de stad bezoekt. De hele stad kan daardoor dus als één van de bezienswaardigheden van Andalusië worden gezien. Je bent er zo een dag zoet.

Dat komt onder andere ook door de vele monumenten en bezienswaardigheden zoals het Puente Nuevo en de Cuenca Tuinen. Of het nu gaat om gebouwen zoals kerken of de Baños de Arabes, of het gaat om bijvoorbeeld leuke musea waar je allerlei dingen kunt bezichtigen die te maken hebben met wat zich door de eeuwen heen hier allemaal heeft afgespeeld. Al deze dingen zijn de moeite van het bezoeken waard. Daarom is de hele stad als geheel als een bezienswaardigheid in deze streek te zien.

6. Straat van Gibraltar

Straat van Gibraltar
Wat veel mensen zich ook niet beseffen wanneer ze door Andalusië rondtrekken, is de aanwezigheid van een bijzondere en belangrijke plek in de wereld. Het gaat dan natuurlijk over de Straat van Gibraltar. Dit is veel meer dan een doorgang van water tussen Europa en Afrika. Het is een plek die altijd al van belang is geweest in de wereldwijde politiek. Daarom is het natuurlijk op zichzelf al interessant om te gaan kijken. Bovendien kan je er lekker aan het strand liggen of in het water aan recreatie doen. Er is daarnaast nog iets interessants.

Het is namelijk ook een plek waar in meerdere opzichten veel te zien is. In de eerste plaats is er het kasteel Castillo de Guzman. Vanaf deze toren kan je Marokko zien, dat ligt maar 14 kilometer verderop. Daarnaast is heel het gebied rondom de Straat een perfecte plek voor vogelspotters. Ook voor vogels gaat de trek namelijk langs deze plek.  Vooral in de periodes waarin de grootste aantallen trekken, de lente en de herfst, kan je hier alles zien wat je al eens zou willen spotten. Ben je geen spotter, dan is het nog leuk om eens te gaan kijken.

7. Kathedraal van Granada

Kathedraal van Granada
Granada is in vele opzichten een belangrijke plek in Andalusië. Zoals eerder al werd genoemd is hier het paleis van de oude sultan te vinden. Het Alhambra is daarom een belangrijke plek. Er is echter ook een heel ander beroemd monument te vinden dat met geloof te maken heeft. Het gaat dan om de Kathedraal van Granada. Ook dit is een bijzonder bouwwerk dat zowel liefhebbers van geschiedenis als liefhebbers van godsdienst en bij behorende cultuur kan aanspreken. Het is ook leuk om de twee met elkaar te combineren in een bezoek.

Dat komt onder andere omdat de Kathedraal uit een andere tijd komt, namelijk de renaissance. Het leuke is dat je daardoor ook goed de verschillen kunt zien die in verschillende tijdperken duidelijk aanwezig waren. Dat maakt het een mooie plek. Daarnaast is er nog iets anders bijzonders in de Kathedraal te vinden. Er zijn namelijk ook koninklijke graftombes aanwezig. Dat is natuurlijk altijd een reden om een plek goed te onderhouden en er iets bijzonders neer te zetten. Dit kan je dus ook zelf ervaren wanneer je er een bezoek aan brengt.

8. La Mezquita

La Mezquita
Een andere grote stad in Andalusië is Córdoba. Ook hier is een tijd de sultan de belangrijkste figuur geweest. Dat is te zien aan heel veel overblijfselen uit deze tijd. Zo is het bijvoorbeeld zo dat er veel architectuur uit die tijd is overgebleven. Van alle bouwwerken die er nog zijn is La Mezquita met afstand de meest aantrekkelijke om naartoe te gaan. Hier komen verschillende bouwstijlen en invloeden vanuit de islam en het christendom samen. La Mezquita werd in de dertiende eeuw neergezet. Het is dus ook bijzonder dat het bouwwerk van de Moren al die eeuwen zo goed bewaard is gebleven.

Wat La Mezquita echt tot één van de bezienswaardigheden van Andalusië maakt is niet alleen het gebouw op zich, maar ook de manier waarop deze gebouwd is. Hier is namelijk de tijd voor genomen. Zo lang, dat er dus ook verschillende generaties aan gewerkt hebben. Dit is terug te zien in de manier waarop het uiteindelijke bouwwerk tot stand is gekomen. Het is namelijk een verzameling van meerdere stijlen. Dit is iets wat wel vaker voorkwam bij grote projecten uit de middeleeuwen en net daarna, maar bij dit gebouw is het wel heel duidelijk zichtbaar.

9. Málaga

Málaga
Málaga heeft veel te bieden op het gebied van bezienswaardigheden. Buiten dat de stad op zich al een bezienswaardigheid is kan je hier je hart ophalen als je van cultuur en geschiedenis houdt. Bezoek de kathedraal van Málaga welke in de 16e eeuw is gebouwd en klaar was in 1782. De kathedraal is aan de buitenkant mooi, maar ga ook even naar binnen, het is zeker de moeite waard!

Wat je ook niet mag missen is het Alcazaba in Málaga. Dit fort is gebouwd ten tijde van de Moorse bezetting. Het Alcazaba is gebouwd op de helling van de berg Gibralfaro. Als je toch in deze buurt bent ga dan ook even naar het Castillo de Gibralfaro. Dit kasteel stamt uit de 14e eeuw. Als je er naar boven loopt wat trouwens een flinke wandeling is, dan heb je een schitterend uitzicht over de stad Málaga.

10. Las Cuevas de Nerja

Las Cuevas de Nerja
Nerja is niet alleen bekend om zijn vele stranden, maar ook om zijn grotten. De grotten van Nerja (Las Cuevas de Nerja) zijn bij toeval in 1959 ontdekt door jongeren die er op vleermuizen aan het jagen waren. Met een gangenstelsel van 5 kilometer en stalagmieten en stalactieten waarvan er één een hoogte heeft van 33 meter is dit een hele interessante bezienswaardigheid. In de grotten van Nerja is ook werelds langste en grootste stalactiet te bewonderen.

Als je toch in Nerja bent om de grotten te bezoeken dan kan je ook meteen even een kijkje nemen op het balkon van Europa. De grotten en het balkon van Europa liggen wel een eind uit elkaar, maar het is wel leuk om dit even gezien te hebben als je er toch in de buurt bent.

Laguna Fuente de las Piedras

Tot slot is er nog een plekje tussen de bezienswaardigheden in Andalusië voor Laguna Fuente de las Piedras. De reden hiervoor is heel simpel. De plek is het hele jaar door een drukke plaats voor een leuk natuurverschijnsel. Namelijk het leven van de vogels. Dat komt omdat er in het voorjaar en najaar veel te zien is op het gebied van de vogeltrek. Daarvoor is ook een speciaal centrum ingericht. De trekvogels broeden ook op deze plek. Dat neemt niet weg dat er in de zomer en de winter ook iets te zien is.

Dan is deze plek namelijk het domein van de flamingo’s. In de winter leven ze in het meer dat op deze plek te vinden is. Daar broeden zij dan op de eieren die gelegd zijn. De jongen die zij krijgen moeten het voorjaar zien te overleven, om vervolgens in de zomer op eigen benen te kunnen staan. Dat komt omdat het meer opdroogt en andere dieren, zoals vossen, de kans krijgen. Daar moeten de jongeren dus voortijdig iets aan doen. Dit is interessant om te volgen als liefhebber.

Bekijk ook de 10 Tips voor jouw rondreis.