Málaga

Málaga… strand, stad en cultuur

In de eerste plaats is de streek Andalusië natuurlijk zeer bekend. De beroemde Costa del Sol ligt er, maar ook een belangrijk deel van de geschiedenis van Europa speelt zich er af. Toch heeft Málaga ook nog een extra voordeel ten opzichte van andere steden en gebieden in deze regio. Doordat het direct aan de zee ligt is het klimaat er vaak net iets milder. Andalusië staat er namelijk om bekend dat het de warmste regio van heel Europa is. Wie net iets comfortabeler wil zitten doet er dan dus goed aan om voor deze stad te kiezen.

Malaga strand

Bekijk de beste aanbiedingen voor een vakantie naar Málaga

De Jong Intra De Jong Intra
Corendon Corendon
De VakantieDiscounter Discounter
Tui TUI
Eliza was here Eliza was here
Prijsvrij Prijsvrij

Geschiedenis Málaga

Zoals voor veel plekken in deze streek geldt, is er ook in Málaga veel geschiedenis te vinden. Op het moment is het zelfs zo dat op deze plek de oudste resten van een nederzetting in heel Spanje zijn gevonden.

Door de eeuwen heen, vanaf ver voor de jaartelling, hebben er allerlei volken gewoond en geheerst. Dit zie je dan ook nog altijd terug. Er zijn namelijk allerlei zaken bewaard gebleven uit deze verschillende periodes, bijvoorbeeld in de architectuur.

Málaga heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot meer dan 2.800 jaar geleden. De stad is gesticht door de Feniciërs in de 8e eeuw voor Christus en was in de loop van de geschiedenis een belangrijke havenstad voor de Carthagers, de Romeinen en de Moorse beschaving.

De Feniciërs noemden de stad ‘Malaka’, wat waarschijnlijk afkomstig is van een Fenicisch woord dat “zout” betekent, verwijzend naar de zoutmijnen in de regio. In de 3e eeuw voor Christus kwam Málaga onder Carthaagse heerschappij en werd het een belangrijke havenstad voor de handel in goederen zoals wijn, olie en vis.

Na de Romeinse verovering in de 2e eeuw voor Christus werd Málaga een belangrijke Romeinse stad met een grote economische en politieke invloed. De stad kende een periode van grote bloei en groeide uit tot een belangrijk handelscentrum. In de 8e eeuw werd Málaga veroverd door de Moren.

De Moorse heersers maakten van Málaga een belangrijk centrum van handel, kunst en cultuur, waarbij ze de stad verfraaiden met prachtige moskeeën, paleizen en tuinen. In 1487 werd Málaga veroverd door de katholieke monarchen van Spanje, Ferdinand en Isabella en kwam het onder christelijke heerschappij.

In de daaropvolgende eeuwen groeide Málaga uit tot een belangrijke havenstad en industrieel centrum, met name in de 19e eeuw tijdens de industriële revolutie.

Vandaag de dag is Málaga een belangrijke toeristische bestemming en een culturele hotspot in het zuiden van Spanje, met een rijke geschiedenis die terug te zien is in de vele monumenten, musea en historische gebouwen die de stad rijk is.

Weer en klimaat Málaga

Málaga heeft net als heel Andalusië een mediterraans klimaat, dit betekent milde winters met een gemiddelde temperatuur van 15 graden en warme zomers die qua temperatuur kunnen oplopen tot ruim 35 graden.

Met 300 zonnedagen per jaar is Málaga het hele jaar door een prima bestemming voor een stedentrip. Als je iets wilt ondernemen dan zijn het voor- en najaar de beste periodes om deze zuid Spaanse stad te bezoeken.

Wat doen in Málaga Spanje?

In Málaga is er het hele jaar door genoeg te doen, doordat deze Zuid Spaanse stad aan de Middellandse Zee ligt kun je Málaga bezoeken voor een stedentrip, maar je kunt er ook je zonvakantie doorbrengen. Bovendien zijn er veel interessante bezienswaardigheden te bezichtigen waardoor je op cultureel gebied ook je hart op kunt halen. 

Hier zijn enkele aanbevelingen:

  • Bezoek het Alcazaba: dit Moorse kasteel is gebouwd in de 11e eeuw en biedt een prachtig uitzicht over de stad en de zee.
  • Bekijk de kunst in het Picasso Museum: Málaga is de geboorteplaats van Pablo Picasso en het museum heeft een uitgebreide collectie van zijn werk en andere kunstenaars.
  • Ga naar de kathedraal van Málaga: deze gotische kathedraal werd gebouwd in de 16e eeuw en heeft een prachtig interieur.
  • Wandel door het historische centrum van de stad: het is gevuld met smalle straatjes, mooie pleinen en historische gebouwen.
  • Proef de lokale keuken: de keuken van Málaga heeft invloeden uit de Moorse, mediterrane en Andalusische culturen. Probeer bijvoorbeeld de espetos (gegrilde sardines) en gazpacho (koude soep).
  • Ga naar het strand: Málaga heeft verschillende stranden, waaronder La Malagueta, dat dicht bij het centrum ligt.
  • Maak een dagtrip naar Nerja: deze kustplaats ligt op ongeveer een uur rijden van Málaga en heeft prachtige stranden en de beroemde grotten van Nerja.
  • Bezoek het Castillo de Gibralfaro: dit kasteel dateert uit de 14e eeuw en biedt een prachtig uitzicht over de stad en de kust.
  • Ga winkelen: er zijn veel winkels in het centrum van Málaga, van bekende merken tot lokale ambachtelijke winkels.
  • Ga naar een flamenco-show: Andalusië is de bakermat van de flamenco en Málaga heeft verschillende locaties waar je deze traditionele dans kunt zien.

Málaga bezienswaardigheden

Tijdens jouw bezoek aan Málaga wil je natuurlijk de highlights van deze zuid Spaanse stad zien. Málaga heeft veel bezienswaardigheden die allen de moeite waard zijn om te bezoeken.

Deze stad in Andalusië heeft zoveel cultuur en andere interessante bezienswaardigheden dat je wel een paar dagen mag uittrekken tijdens jouw citytrip om ze allemaal te kunnen zien.

Málaga bezienswaardigheden

Alcazaba in Málaga

Het Alcazaba in Málaga is een fort dat is gebouwd in de tijd dat Spanje nog bezet werd door de Moren. Het stamt uit de 9e eeuw en is destijds ook gebouwd door de Moren. Het diende vroeger om de stad Málaga te beschermen tegen vijanden van buitenaf.

Spanje kent veel Alcazaba’s, maar het Alcazaba in Málaga is goed bewaard gebleven. Het fort is gebouwd op de helling van de berg de Gibralfaro. Het is echt de moeite waard om een bezoek te brengen aan dit fort.

Castillo de Gibralfaro

Net als het Alcazaba is ook het Castillo de Gibralfaro gebouwd in de tijd van de Moorse bezetting. Het Castillo de Gibralfaro is het fort op de heuvel de Gibralfaro. Het Castillo de Gibralfaro stamt uit de 14e eeuw en het blinkt uit door de architectuur van de Morenpaleizen. Als je het Castillo de Gibralfaro bezoekt dan kun je gelijk genieten van het prachtige uitzicht over Málaga.

Rondreis Andalusie
ANWB Andalusië

8-, 10-, 12-daagse fly-drive Andalusië met ANWB

Boek een 8-, 10-, 12-daagse fly-drive Andalusië. Je zult de steden Málaga, Córdoba, Sevilla en Cádiz ontdekken en overnachten in charmehotels op prachtige locaties. Enkele hoogtepunten zijn de Caminito del Rey, Carmona, Aracena, Casarabonela en het Nationaal Park La Doñana. Incl. vluchten, huurauto en overnachtingen.

Al vanaf

€ 783,-

De kathedraal van Málaga

Om de kathedraal van Málaga kan je niet heen, van welke kant je Málaga ook in komt je ziet de kathedraal overal bovenuit. Het ligt in het centrum van Málaga aan het plein Plaza del Obispo. Het heeft 200 jaar geduurd voordat de bouw van de kathedraal voltooid was, er werd begonnen in 1528.

Doordat er in die tijd financiële problemen waren om de kathedraal te kunnen bouwen, heeft het zo lang geduurd. De rechter toren is overigens nooit afgebouwd, dit is dan ook de reden dat de Malagueños de kathedraal ‘La Manquita’ noemen, dit betekent de ‘één-armige of ook wel de manke dame’.

De kathedraal is van buiten een prachtige bezienswaardigheid, maar van binnen is deze minstens zo mooi. Als je in Málaga bent ga dan even naar binnen, je zult hier geen spijt van krijgen.

kathedraal Málaga

Picasso museum Málaga

Het Picasso museum (Museo Picasso) is gevestigd in het 16e-eeuwse Palacio de Buenavista. In de Joodse wijk vlak bij het geboortehuis van deze Spaanse kunstenaar. In het museum worden ongeveer 200 werken van Picasso tentoongesteld. Een bezoek aan het Picasso museum is zeker een aanrader.

Teatro Romano

Het Romeins theater Teatro Romano Málaga ligt in historisch centrum van de stad. Tijdens de bouw van La Casa de la Cultura werd per toeval in 1951 dit Romeins theater ontdekt. Het duurde 30 jaar om het theater wat komt uit de eerste eeuw voor Christus te restaureren. Het Teatro Romano is ooit gebouwd in opdracht van de Romeinse Keizer Caesar Augustus.

Jardín de la Concepción (botanische tuinen)

Als je de stad even wilt ontvluchten dan kun je volledig tot rust komen in de Jardín de la Concepción (botanische tuinen) van Málaga. De tuinen liggen op 5 kilometer afstand van de stad en zijn 23 hectare groot en daarmee behoort het tot de grotere botanische tuinen van Europa.

El Caminito del Rey

ALs je wat avontuur wilt beleven tijdens je verblijf in Málaga dan is het op ruim 50 kilometer afstand gelegen Caminito del Rey iets voor jou. De El Caminito del Rey oftewel het pad van de koning is in 2015 gerenoveerd. Je loopt een route van ongeveer 7 km waarvan 3 km langs de rotswanden van de Gaitanes-kloof. Je kunt hier genieten van de prachtige uitzichten die je op iedere hoek zult ervaren.

Muelle Uno

Als je in het centrum van Málaga bent dan loop je zo richting de haven van Málaga en het Muelle Uno. Deze promenade is enkele jaren geleden volledig gerenoveerd en je kunt hier nu winkelen, eten of een drankje doen met uitzicht op de haven.

Playa de la Malagueta

Het leuke aan Málaga is dat het aan het strand ligt, het 1200 meter lange Playa de la Malagueta is zeker een aanrader om te gaan bezoeken. Er zijn verschillende chrininguitos gevestigd waar je verse vis kunt eten met uitzicht over zee.

Plaza de la Merced

Het Plaza de la Merced mag niet ontbreken als je in Málaga bent. Hier ontmoeten de Malagueños elkaar op een van de vele terrassen die er te vinden zijn. Aan het Plaza de la Merced is ook het geboortehuis van Pablo Picasso (Casa Natal de Pablo Picasso) gevestigd.

Mercado de Atarazanas

De grootste overdekte markt van de stad is Mercado de Atarazanas. Hier kun je verse etenswaren kopen zoals vlees en vis. Ook als je niets nodig hebt, is het aan te raden om eens een kijkje te nemen in het Mercado de Atarazanas. Het gebouw met zijn prachtig gekleurde ramen is al een bezienswaardigheid op zich.

Toeristische plek

Dat Málaga al vele jaren een plek is waar toerisme graag naartoe komen heeft met een aantal ontwikkelingen in de laatste honderd jaar te maken. Zo werd er in 1919 al een vliegveld geopend. Daar werd de eerste internationale lijnvlucht van Spanje geopend. Daardoor werd het dus makkelijker oom de plek te bereiken.

Door de jaren heen was dit dus ook voor meer en meer mensen het geval. Sindsdien ontwikkelt de stad zich ook deels met het toerisme in het achterhoofd. Dit bracht de stad ook veel voorspoed op economisch gebied, vooral in de periode dat internationaal toerisme groot werd.

Málaga aan de Costa del Sol

Hoewel de Costa del Sol veel langer is, wordt Málaga toch wel als één van de belangrijkste punten aan deze zeer zonnige kust met het subtropische klimaat gezien. De lange uitgestrekte stranden zijn natuurlijk een begrip op het gebied van toerisme geworden.

Wanneer je dus naar de regio Andalusië trekt, dan is het altijd wel een goed idee om er een dagje strand bij in te plannen. Zeker wanneer je naar Málaga gaat of Málaga als stop op je rondreis Andalusië hebt staan. Je kunt hier dan lekker een dag lang ontspannen. Dit wordt dan ook jaarlijks door velen gedaan.

Kunst en cultuur in Málaga

Natuurlijk is Málaga niet alleen maar interessant voor mensen die aan het strand willen liggen. Zo is er bijvoorbeeld in de afgelopen jaren veel aandacht geweest in de stad voor de uitbreiding in het aanbod van kunst en cultuur.

Er is bijvoorbeeld een Picasso museum geopend en ook is er een museum voor de moderne kunsten. Het is natuurlijk ook zo dat juist doordat de stad al zo oud is er veel te zien is op het gebied van oude bouwstijlen. Forten, kasten en kathedralen zijn de trekpleisters van de stad op dit gebied. Ook liefhebbers hiervan kunnen hun ogen uit kijken.

Winkelen in de stad Málaga

Málaga kent veel economische voorspoed. Binnen Spanje is het één van de belangrijkste steden voor de economie geworden. Dit is ook terug te zien in de mogelijkheden met betrekking tot winkelen. Wie lekker wil shoppen kan in de stad op meerdere plekken terecht.

Beroemd is de Calle Marques Larios, waar je in een autovrije winkelstraat alles kunt vinden wat je maar kunt bedenken. De sfeer is eer bovendien erg aantrekkelijk en er is voor schaduw gezorgd door het bestuur van de stad zodat je ook op de warmste dagen ontspannen kunt winkelen.

Fietsen, wandelen en meer

Heb je meer met een actieve vakantie? Ook dan is er in Málaga voldoende mogelijk. Je kunt dit zowel in de stad doen als daarbuiten. Op de fiets, op de segway, maar ook te voet, kan je namelijk de stad verkennen met behulp van een stadstoer. Dit maakt het mogelijk om in korte tijd alle bezienswaardigheden van de stad te bekijken.

Vooral ook handig voor wanneer je kiest voor een korte vakantie in Málaga. Kies je er echter specifiek voor om hier te gaan fietsen of wandelen, dan zijn er ook lange routes rondom de stad.

Speciale evenementen in Málaga

Wil je echt iets bijzonders meemaken, dan moet je je vakantie boeken in een periode waarin één van de speciale evenementen of festivals van Málaga plaatsvindt. Zo is er bijvoorbeeld het jaarlijkse filmfestival.

Ook zijn festivals zoals de Noche de San Juan in juni en Noche en Blanco in mei aantrekkelijk. In juni wordt ’s nachts de komst van de zomer gevierd, in mei is er een speciaal nachtelijk cultuurfestival. Ook de meer bekendere evenementen zoals carnaval, maar ook kerst, zijn een flinke belevenis in deze stad. Het is dus leuk om in Málaga of Andalusië te zijn wanneer dit plaatsvindt.

Málaga Airport

Als jouw rondreis of vakantie begint in Málaga dan vlieg je op Málaga Airport. De vliegtijd vanaf Nederland is ongeveer 3 uur en 45 minuten. Vanaf de luchthaven ben je met het openbaar vervoer in een half uur in het centrum van Málaga. Je kunt ook met de bus (Airport express) die je in ongeveer 20 minuten naar het centrum van Málaga brengt. Bovendien staan er altijd voldoende taxi’s die je voor een redelijk bedrag naar je bestemming kunnen brengen.

Andalusië
TUI Andalusië

10 dagen rondreizen door Andalusië met TUI

Boek een rondreis en ontdek het authentieke Spanje. Bij TUI heb je de keuze uit verschillende soorten fly-drive rondreizen, maar ook comfortabele groepsreizen zijn voordelig te boeken. Bezoek Granada, Sevilla, Málaga en verschillende andere steden en dorpen in Andalusië. Vluchten en vervoer per touringcar inbegrepen.

Al vanaf

€ 349,-

Activiteiten in Málaga

Waar ligt Málaga in Spanje?

Málaga ligt in Zuid-Spanje in de autonome regio Andalusië. Dankzij de ligging aan de Costa del Sol is Málaga voor veel vakantiegangers het startpunt van hun vakantie of rondreis door Andalusië als ze aankomen op Málaga Airport.

Kaart Málaga

Veelgestelde vragen

Waar ligt Málaga?

Málaga ligt in Zuid-Spanje aan de Costa del Sol in de autonome regio Andalusië.

Wat is er te doen in Málaga?

Málaga is een stad waar ontzettend veel te doen is, zowel in de stad Málaga als de plaatsen eromheen. De bezienswaardigheden in Málaga zijn: Het Alcazaba, Kasteel Gibralfaro, de kathedraal van Málaga, Teatro Romano, calle Marques de Larios, Mercado de Atarazanas, de haven Muelle Uno en de vele musea.

Is Málaga een mooie stad?

Ja, Málaga is een prachtige stad waar je het echte Zuid Spaanse leven kunt ervaren. Er zijn veel historische gebouwen, musea en bezienswaardigheden te bewonderen. Bovendien kun je er erg goed eten en heerlijk winkelen.

Wat is de beste reistijd voor Málaga?

Málaga kun je het hele jaar door bezoeken. Ieder jaargetijde heeft iets speciaals in deze stad. Ook als het weer eens wat minder is zijn er nog genoeg binnenactiviteiten te ondernemen. Verdeeld over het jaar zijn er verschillende feesten en tradities bij te wonen zoals Semana Santa, Noche de San Juan, La Noche en Blanco, Virgen del Carmen, Feria Málaga en de prachtige kerstverlichting.

Hoelang is het vliegen naar Málaga?

Vanaf Nederland is het ongeveer 3 uur en 45 minuten vliegen naar Málaga Airport.

Málaga Spanje in het kort

Málaga is een stad die veel te bieden heeft, er zijn veel historische gebouwen, musea en je proeft er het echte zuid Spaanse leven. De stad heeft een zeer lange geschiedenis waarvan je veel zult meekrijgen tijdens jouw bezoek. Ook voor de meer toeristische zaken zoals lekker winkelen of een dag op het strand is Málaga bij uitstek geschikt. En zoals in alle plaatsen in Andalusië kun je hier ook heerlijk eten op een van de vele terrassen.

Wie meer van actieve reizen houdt en wil wandelen of fietsen kan zowel binnen als buiten de stad terecht voor een plezierige tijd. En Málaga zal net als de andere grote steden zoals Sevilla en Córdoba aangedaan worden als je een groepsreis naar Andalusië boekt.

Calle Larios Malaga