Málaga… strand, stad en cultuur

In de eerste plaats is de streek Andalusië natuurlijk zeer bekend. De beroemde Costa del Sol ligt er, maar ook een belangrijk deel van de geschiedenis van Europa speelt zich er af. Toch heeft Málaga ook nog een extra voordeel ten opzichte van andere steden en gebieden in deze regio. Doordat het direct aan de zee ligt is het klimaat er vaak net iets milder. Andalusië staat er namelijk om bekend dat het de warmste regio van heel Europa is. Wie net iets comfortabeler wil zitten doet er dan dus goed aan om voor deze stad te kiezen.

Malaga strand

Bekijk de beste aanbiedingen voor een vakantie naar Málaga

De Jong Intra De Jong Intra
Bekijk
Corendon Corendon
Bekijk
De VakantieDiscounter Discounter
Bekijk
Tui TUI
Bekijk
Eliza was here Eliza was here
Bekijk
Prijsvrij Prijsvrij
Bekijk

Veel geschiedenis

Zoals voor veel plekken in deze streek geldt, is er ook in Málaga veel geschiedenis te vinden. Op het moment is het zelfs zo dat op deze plek de oudste resten van een nederzetting in heel Spanje zijn gevonden. Door de eeuwen heen, vanaf ver voor de jaartelling, hebben er allerlei volken gewoond en geheerst. Dit zie je dan ook nog altijd terug. Er zijn namelijk allerlei zaken bewaard gebleven uit deze verschillende periodes, bijvoorbeeld in de architectuur. Dit maakt het de moeite waard om de stad eens te bezichtigen en zelf te kijken wat er allemaal in Europa gebeurd is.

Alcazaba in Málaga

Het Alcazaba in Málaga is een fort dat is gebouwd in de tijd dat Spanje nog bezet werd door de Moren. Het stamt uit de 9e eeuw en is destijds ook gebouwd door de Moren. Het diende vroeger om de stad Málaga te beschermen tegen vijanden van buitenaf. Spanje kent veel Alcazaba’s, maar het Alcazaba in Málaga is goed bewaard gebleven. Het fort is gebouwd op de helling van de berg de Gibralfaro. Het is echt de moeite waard om een bezoek te brengen aan dit fort.

Castillo de Gibralfaro

Net als het Alcazaba is ook het Castillo de Gibralfaro gebouwd in de tijd van de Moorse bezetting. Het Castillo de Gibralfaro is het fort op de heuvel de Gibralfaro. Het Castillo de Gibralfaro stamt uit de 14e eeuw en het blinkt uit door de architectuur van de Morenpaleizen. Als je het Castillo de Gibralfaro bezoekt dan kun je gelijk genieten van het prachtige uitzicht over Málaga.

De kathedraal van Málaga

Om de kathedraal van Málaga kan je niet heen, van welke kant je Málaga ook in komt je ziet de kathedraal overal bovenuit. Het ligt in het centrum van Málaga aan het plein Plaza del Obispo. Het heeft 200 jaar geduurd voordat de bouw van de kathedraal voltooid was, er werd begonnen in 1528. Doordat er in die tijd financiële problemen waren om de kathedraal te kunnen bouwen, heeft het zo lang geduurd. De rechter toren is overigens nooit afgebouwd, dit is dan ook de reden dat de Malagueños de kathedraal ‘La Manquita’ noemen, dit betekent de ‘één-armige of ook wel de manke dame’. De kathedraal is van buiten een prachtige bezienswaardigheid maar van binnen is deze minstens zo mooi. Als je in Málaga bent ga dan even naar binnen, je zult hier geen spijt van krijgen.

Toeristische plek

Dat Málaga al vele jaren een plek is waar toerisme graag naartoe komen heeft met een aantal ontwikkelingen in de laatste honderd jaar te maken. Zo werd er in 1919 al een vliegveld geopend. Daar werd de eerste internationale lijnvlucht van Spanje geopend. Daardoor werd het dus makkelijker oom de plek te bereiken. Door de jaren heen was dit dus ook voor meer en meer mensen het geval. Sindsdien ontwikkelt de stad zich ook deels met het toerisme in het achterhoofd. Dit bracht de stad ook veel voorspoed op economisch gebied, vooral in de periode dat internationaal toerisme groot werd.

Costa del Sol

Hoewel de Costa del Sol veel langer is, wordt Málaga toch wel als één van de belangrijkste punten aan deze zeer zonnige kust met het subtropische klimaat gezien. De lange uitgestrekte stranden zijn natuurlijk een begrip op het gebied van toerisme geworden. Wanneer je dus naar de regio Andalusië trekt, dan is het altijd wel een goed idee om er een dagje strand bij in te plannen. Zeker wanneer je naar Málaga gaat of Málaga als stop op je rondreis Andalusië hebt staan. Je kunt hier dan lekker een dag lang ontspannen. Dit wordt dan ook jaarlijks door velen gedaan.

Kunst en cultuur

Natuurlijk is Málaga niet alleen maar interessant voor mensen die aan het strand willen liggen. Zo is er bijvoorbeeld in de afgelopen jaren veel aandacht geweest in de stad voor de uitbreiding in het aanbod van kunst en cultuur. Er is bijvoorbeeld een Picasso museum geopend en ook is er een museum voor de moderne kunsten. Het is natuurlijk ook zo dat juist doordat de stad al zo oud is er veel te zien is op het gebied van oude bouwstijlen. Forten, kasten en kathedralen zijn de trekpleisters van de stad op dit gebied. Ook liefhebbers hiervan kunnen hun ogen uit kijken.

Winkelen in de stad

Málaga kent veel economische voorspoed. Binnen Spanje is het één van de belangrijkste steden voor de economie geworden. Dit is ook terug te zien in de mogelijkheden met betrekking tot winkelen. Wie lekker wil shoppen kan in de stad op meerdere plekken terecht. Beroemd is de Calle Marques Larios, waar je in een autovrije winkelstraat alles kunt vinden wat je maar kunt bedenken. De sfeer is eer bovendien erg aantrekkelijk en er is voor schaduw gezorgd door het bestuur van de stad zodat je ook op de warmste dagen ontspannen kunt winkelen.

Fietsen, wandelen en meer

Heb je meer met een actieve vakantie? Ook dan is er in Málaga voldoende mogelijk. Je kunt dit zowel in de stad doen als daarbuiten. Op de fiets, op de segway, maar ook te voet, kan je namelijk de stad verkennen met behulp van een stadstoer. Dit maakt het mogelijk om in korte tijd alle bezienswaardigheden van de stad te bekijken. Vooral ook handig voor wanneer je kiest voor een korte vakantie in Málaga. Kies je er echter specifiek voor om hier te gaan fietsen of wandelen, dan zijn er ook lange routes rondom de stad.

Speciale events

Wil je echt iets bijzonders meemaken, dan moet je je vakantie boeken in een periode waarin één van de speciale evenementen of festivals van Málaga plaatsvindt. Zo is er bijvoorbeeld het jaarlijkse filmfestival. Ook zijn festivals zoals de Noche de San Juan in juni en Noche en Blanco in mei aantrekkelijk. In juni wordt ’s nachts de komst van de zomer gevierd, in mei is er een speciaal nachtelijk cultuurfestival. Ook de meer bekendere evenementen zoals carnaval, maar ook kerst, zijn een flinke belevenis in deze stad. Het is dus leuk om in Málaga of Andalusië te zijn wanneer dit plaatsvindt.

Bekijk de aanbiedingen

In het kort

Málaga lijkt in de eerste plaats een aantrekkelijke plek voor badgasten die dagenlang aan het strand van de Middellandse Zee willen liggen. Dit is dan ook zeker goed mogelijk. Wie echter verder kijkt ziet dat de stad nog heel veel meer te bieden heeft. Zo is er veel cultuur en heeft de stad een zeer lange geschiedenis. Ook voor de meer toeristische zaken zoals lekker winkelen is deze stad bij uitstek geschikt. Wie meer van actieve reizen houdt en wil wandelen of fietsen kan zowel binnen als buiten de stad terecht voor een plezierige tijd. En Málaga zal net als de andere grote steden zoals Sevilla en Córdoba aangedaan worden als je een groepsreis naar Andalusië boekt.

Calle Larios Malaga