Witte dorpen route Andalusië

Witte dorpen route Andalusië

La Ruta de los Pueblos Blancos met andere woorden de witte dorpen route. Wil jij deze route in Andalusië gaan rijden lees dan vooral verder.

Andalusië is een autonome gemeenschap in het zuiden van Spanje en is uitgeroepen tot de mooiste regio van het land. Een van de beste routes om de bergen en de cultuur van de rijke provincie te leren kennen is door de route van de witte dorpen van Andalusië te bezoeken.

De route bestaat uit een aantal plaatsen in de buurt van de regio’s Sierra de Cádiz en de Serranía de Ronda en het is zonder twijfel een van de beroemdste routes van de Andalusische populaire architectuur.

Witte huisjes, charmante straatjes en prachtige uitzichtpunten

Witte dorpen route Andalusië

Andalusië staat bekend om het heerlijke weer, interessante cultuur en rijke geschiedenis. De spectaculaire witte dorpen route loopt door het landschap dat wordt gekenmerkt door hoge bergen.

De eigenaardigheden van deze dorpen zijn hun witte huizen, die in deze kleur zijn geverfd om de ondraaglijke hitte van de Andalusische zomer buiten te houden. De architectuur van de witte dorpen ontleent zijn invloed aan landen als Noord-Afrika, zoals Marokko en Algerije, het geboorteland van de Moren.

De dorpen werden gebouwd op de top van de heuvels om de inwoners te verdedigen tegen mogelijke vijandelijke aanvallen. De smalle charmante straatjes slingeren over de steile hellingen en bieden een prachtig uitzicht over de omliggende bergen en de nabijgelegen stranden van de Costa de la Luz.

De beste witte dorpen route (Ruta de los pueblos blancos)

Er is niet slechts één witte dorpen route, er zijn namelijk veel verschillende mogelijkheden om de mooie dorpjes te bezoeken. Er is een lange route mogelijk die langs alle witte dorpen gaat, maar het is natuurlijk ook mogelijk om deze op te splitsen in kleinere delen.

De enige manier om hier te komen is met de auto of als lange afstand wandelaar. De meeste dorpen zijn geclusterd rond de bergketens Sierra de Grazalema en Sierra Nevada en de uitlopers van Las Alpujarras.

Sommige dorpen liggen dicht bij elkaar en kunnen gemakkelijk worden gecombineerd tijdens een dagtocht met de auto. Maak een aantal dagen vrij als je alle dorpen van de route wilt bezoeken.

Hierbij een aantal van de meest populaire witte dorpen van Andalusië:

Ronda

Ronda

Ronda is een van de meest geliefde plaatsen van Málaga. Het is een prachtige locatie die wordt gekenmerkt door de opvallende kliffen van de rivier de Guadalevín. In Ronda kun je prachtige bezienswaardigheden, zoals de beroemde brug, de Arabische baden of de arena bezoeken.

Ronda staat voornamelijk bekend om de indrukwekkende monumenten, geschiedenis en cultuur en onderscheidt zich als het onbetwiste centrum van de witte dorpen van Málaga.

Montejaque

Montejaque is een dorp dat aan de Sierra de Grazalema ligt en de naam van de stad betekent ‘Verloren berg’. Deze plaats heeft prachtige monumenten om te bezoeken. In de omgeving ligt de Hacho, een berg van 1075 meter die hoog boven de rest van het landschap uittorent.

Algatocín

Algatocín is een prachtige plaats op de route van witte dorpen in Andalusië. Het dorpje heeft veel verschillende bezienswaardigheden die zeker een bezoekje waard zijn, zoals de Kerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans en het uitkijkpunt van de Genil. Dit uitzichtpunt biedt een prachtig uitzicht over het bergachtige landschap.

Jimera de Libar

Jimera de Líbar is een stad waar een belangrijk fort stond waarvan helaas geen overblijfsel meer van is. De omgeving van de plaats, waar de aanwezigheid van de top van Martín Gil opvalt, is een populaire locatie voor het beoefenen van allerlei soorten sporten.

Casares

Gaucín

Gaucín ligt in een prachtige rijke en gevarieerde omgeving. Het is een kleine Moorse plek die een bijzondere historische relevantie had tijdens de jaren van de ‘Reconquista’. Het kasteel werd als een belangrijk strategisch punt gebruikt voor de verovering en de dood van Guzmán, de heer van Sanlúcar de Barrameda.

Momenteel is het kasteel van Águila een belangrijke attractie. Het ligt op de top van een berg met een hoogte van 688 meter.

Benadalid

Een andere mooie stop op de route van de witte dorpen is het dorp Benadalid. Het dorpje heeft verschillende patrimoniale attracties, zoals het Moorse kasteel. Dit monument heeft een vierkante vloer en cilindrische torens en het is mogelijk dat het van Romeinse oorsprong is.

Het fungeert momenteel als een lokale begraafplaats. Andere plaatsen in Benadalid die een bezoek waard zijn, zijn het kruis van de Humilladero en de kerk van San Isidoro.

Atajate

Het dorp Atajate op de route van de witte dorpen heeft een van de kleinste populaties van Andalusië. Het dorp is voornamelijk bekend vanwege de productie van wijn.

Benaojan

Benaojan is een klein stadje dat ligt bij het natuurpark van de Sierra de Grazalema. Het stadje is voornamelijk geliefd door avontuurlijke en actieve toeristen. In de omgeving vind je interessante plaatsen zoals de Cuevos del Gato en La Pileta. In deze grotten vind je een reeks grotschilderingen die een vroege menselijke aanwezigheid aantonen.

Casares

De route van de witte dorpen van Andalusië eindigt in Casares. Dit plaatsje is uitgeroepen tot een historisch monument. Casares heeft een aantal belangrijke bezienswaardigheden, zoals het Moorse kasteel en de hermitage van San Sebastián. Casares is ook de geboorteplaats van de politicus en schrijver Blas Infante, bekend als de “Vader van het Andalusie” en wiens geboortehuis nog steeds overeind staat.

Door de ligging van de huizen en de straten in Cuesta heeft Casares de bijnaam: het Hangende Dorp.

Witte dorpen route Andalusië | Ruta de los pueblos blancos

Pueblos blancos

Als je een rondreis door Andalusië gaat maken of je bent er op vakantie dan is het rijden van een witte dorpen route iets wat je zou moeten doen. Je zult zo het echte Andalusië ontdekken en de charme van dit gedeelte van Zuid-Spanje pas echt goed leren kennen.

Er zijn ook verschillende rondreizen waar een witte dorpen route door Andalusië bij is inbegrepen. Als je dus van plan bent een van deze routes te rijden dan is het verstandig hierop te letten bij het boeken van je rondreis Andalusië.