Málaga bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Málaga tijdens je rondreis door Andalusië

Als je een rondreis door Andalusië gaat maken dan is de kans groot dat je de stad Málaga gaat bezoeken. En dit is ook zeker aan te raden want deze stad is meer dan een havenstad aan de Middellandse Zee.

Málaga is een stad om te ontdekken tijdens een citytrip, maar je kunt er ook een paar dagen verblijven tijdens je rondreis. Welke bezienswaardigheden je echt moet gaan zien in Málaga dat lees je in dit artikel.

Castillo Gibralfaro

Het Castillo de Gibralfaro is een Moors burcht dat is gebouwd in de 14e eeuw. Het bevindt zich op een hoogte van 130 meter en het is gebouwd om het lager gelegen Alcazaba fort te beschermen.

Tot 1487 heeft er ook een moskee gestaan, maar deze is gesloopt tijdens de Reconquista toen de Christenen Málaga overnamen van de Moren. Om het Casillo Gibralfaro te bereiken moet je best een stuk omhoog lopen (er is ook een lift) maar eenmaal boven heb je een schitterend uitzicht over de stad Málaga.

Het Alcazaba

Alcazaba

Het Alcazaba is een Moors fort met Arabische en Romeinse invloeden uit de 8e eeuw. In de 11e eeuw is het uitgebreid met dikke vestingmuren. Doordat het fort werd verdedigd via het hoger gelegen Gibralfaro was het een veilig onderkomen voor vorsten en gouverneurs.

Vanaf het Alcazaba heb je een prachtig uitzicht over verschillende delen van de stad. Beneden het Alcazaba ligt een Romeins theater die je gratis kunt bezoeken. Dit theater is bij toeval tijdens renovatie werkzaamheden van een cultuurhuis ontdekt.

Kathedraal van Málaga

Kathedraal Málaga

Om de kathedraal van Málaga kun je niet heen als je door de stad loopt. Het zal je ook direct opvallen dat er een toren nooit is afgebouwd, dit vanwege geldgebrek. De kathedraal wordt ook wel ‘La Manquita’ genoemd en dit betekent  ‘één-armige of manke dame’.

Het mooie aan deze kathedraal is dat er een variatie aan bouwstijlen in terug te vinden zijn. Doordat de bouw twee eeuwen heeft geduurd heeft de kathedraal de Gotische stijl, renaissance stijl en Barokstijl.

Het is zeker aan te raden om als je bij de kathedraal bent om naar binnen te gaan. Al is de buitenkant ook erg fotogeniek. Rondom de kathedraal zijn goede restaurants gevestigd waar je met uitzicht op de kathedraal heerlijk kunt eten.

Plaza de la Merced

Plaza de la Merced

Als je op het Plaza de la Merced loopt dan vallen de geel gekleurde huizen je direct op. Verder zal de obelisk ter ere van vrijheidsstrijder generaal Torrijos je niet ontgaan, maar waar je zeker een foto van gaat maken is de bronzen Pablo Picasso op een bankje.

Achter het bankje staat het geboortehuis op nummer 15 van Picasso. Je kunt er naar binnen, het is tegenwoordig een klein museum. Op 25 oktober 1881 werd Pablo Picasso hier geboren en bracht de eerste 2 jaar van zijn leven door op de eerste verdieping van dit huis.

Pablo Picasso heeft hier tot zijn tiende gewoond waarna de familie verhuisde naar La Coruña en daarna naar Barcelona.

Museo Picasso

Nu je het geboortehuis hebt gezien wil je waarschijnlijk ook het echte Picasso museum zien. Dit museum is gevestigd in een 16e-eeuws paleis (Buenavista). Het museum is dankzij schenkingen van de erfgenamen in 2003 geopend en er hangen ruim 200 kunstwerken van de grootmeester.

Helaas hangen de echte grote werken niet in Málaga deze zijn te bewonderen in Madrid, Barcelona en in Parijs. Maar ondanks dat is het zeker aan te raden om eens een bezoek te brengen aan het Museo Picasso.

Museo Carmen Thyssen

Het Museo Carmen Thyssen is gevestigd in een 16e-eeuws paleis. Het museum is tot stand gekomen door een gift van Carmen Cervera dit is de weduwe van baron en privé-kunstverzamelaars Hans Heinrich Thyssen die in 2002 is overleden.

Je kunt er kunst bekijken uit de periode van de 13de tot 17de eeuw. Er is een permanente tentoonstelling, maar er zijn ook wisselende tentoonstellingen.

Centre Pompidou

Centre Pompidou

Het Centre Pompidou is gevestigd aan de haven van Málaga (Muelle Uno). En ondanks dat deze gekleurde kubus veel kleiner is dan zijn grote broer in Parijs is het zeker een aanrader om te gaan bezoeken. Als je door Muelle Uno loopt kan je niet om de veelkleurige kubus heen.

Voordat het Centro Pompidou zijn deuren opende waren er andere bestemmingsplannen. Zo zou het eerst een parkeergarage of een supermarkt worden. Uiteindelijk is de stad Málaga een mooi museum rijker.

In het Centre Pompidou hangen werken van Picasso, Malevich, Chagall, Kandinsky, Kahlo en Margritte. De collectie wordt gevormd door zes themas. Je kunt zowel de vaste als de wisselende collectie bezoeken.

Palacio Episcopal

Op het plein waar ook de kathedraal staat is het Palacio Episcopal gevestigd. Je herkent het direct aan de barokke gevel die je veel terug ziet komen op foto’s van Málaga. Dit Bisschoppelijk paleis is gebouwd aan het einde van de 18e eeuw. In de bovenste nis van het Palacio Episcopal kun je de ‘Maagd der Smarten’ zien. Het paleis is rond en groter dan je in eerste instantie zou denken.

Niet alle ruimtes zijn toegankelijk voor publiek omdat een gedeelte nog wordt gebruikt als administratie van het bisdom van Málaga. Ga vooral even naar binnen, want het interieur, de exposities en de tuinen zijn ook de moeite om te gaan bezichtigen.

Als je naar binnen gaat, vergeet dan niet naar het plafond te kijken, de plafondschilderingen zijn prachtig. De tuin van het paleis was eerder niet toegankelijk voor publiek, maar deze kun je sinds 2014 ook bekijken.

Ondanks dat het geen grote tuin is, is het wel een mooie tuin zo midden in het centrum van Málaga. Als je op de eerste verdieping van het paleis staat op de balustrade dan heb je een mooi uitzicht over de tuin. Je kunt ook om het paleis heen lopen en als je aan de linkerkant van de ingang staat loop je via calle Salinas de verborgen straatjes van calle Fresca in.

Plaza de la Constitución

Plaza de la Constitución

Niet echt een bezienswaardigheid, maar het Plaza de la Constitución mag je niet overslaan tijdens jouw bezoek aan Málaga. Het ligt aan het einde van de grootste winkelstraat van Málaga, Calle Larios. In december gaat hier de prachtige kerstversiering aan die inmiddels in heel Europa bekend is.

Het Plaza de la Constitución is een gezellig plein waar je kunt zitten op een van de terrassen. Er worden ook geregeld optredens op het plein georganiseerd. Toen de Moren het nog voor het zeggen hadden was het de plaats voor de markt en later de stierenarena.

In 1812 kreeg het plein de huidige naam “Plaza de la Constitución“. Op het plein zie je bronzen voorpagina’s van Spaanse kranten van 6 december 1978 toen de Spaanse grondwet werd aangenomen.

Málaga heeft ontzettend veel mooie en interessante bezienswaardigheden. Buiten deze bezienswaardigheden is het een heerlijke stad om doorheen te lopen en te gaan zitten op een van de vele terrasjes die je overal aantreft. Met de grote pleinen en mooie straten is het een stad waar je je snel zult thuis voelen.

Tip: Getyourguide.nl

GetYourGuide Voor bezienswaardigheden in Málaga kun je het beste de tickets online reserveren.

  • Gratis annuleren
  • Gegarandeerd toegang
  • Sla de lange rij bij de kassa over

Veelgestelde vragen bezienswaardigheden Málaga

Wat zijn interessante bezienswaardigheden in Málaga?

Populaire bezienswaardigheden in Málaga zijn Castillo Gibralfaro, Het Alcazaba, de Kathedraal van Málaga en het Picasso museum. Hier staan de bezienswaardigheden Málaga op een rij.

Wat zijn populaire tours en activiteiten?

Een leuke activiteit is de Caminito del Rey lopen. Tijdens de wandeling over het Koningspad heb je een schitterend uitzicht over de omgeving, je moet wel avontuurlijk ingesteld zijn. Verder zijn er erg mooie bezienswaardigheden te bezichtigen in de stad.