Bezienswaardigheden Córdoba

Bezienswaardigheden Córdoba Spanje Top 10

1. Mezquita: Moskee-kathedraal

La Mezquita

La Mezquita is de bekendste trekpleister van Córdoba. Het is in feite een moskee en kathedraal ineen. In de tijd dat de Moren nog de dienst uitmaakten in Andalusië, werd de moskee gebouwd.

Pas later, in de 12e eeuw, werd het gebouw herbouwd tot een kathedraal en wel door de Katholieke Koningen. La Mezquita bevindt zich in hartje centrum en is een zeer opvallende verschijning met z’n rood-witte bogen.

We raden Nederlanders aan om zich door een gids rond te laten leiden, want alleen zo kom je alles te weten over de Mezquita. De entreeprijs bedraagt om en nabij de 10 euro en tickets kan je bij de ingang aan de kassa bestellen.

2. Puente Romano: Romeinse brug

Puente Romano

Over de rivier Guadalquivir, die dwars door Córdoba stroomt, ligt de Puente Romano. Een oude brug uit de romeinse tijd. De brug is 331 meter lang en via deze brug wandel je richting de ‘Puerta del Puente’, dit is de stadspoort in de buurt van La Mezquita.

De stadspoort werd in de 16e eeuw gebouwd en de lokale bewoners noemen de poort ook wel de ‘Arc de Triomphe van Córdoba’. Aan het eind van de brug, aan de oever van de rivier, staat ook de Torre de la Calahorra die je als bezienswaardigheid meteen kunt meepakken.

Dit is een toren waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Hierin is ook een museum gevestigd waar je meer kunt leren over de cultuur ‘al-Andalus’, dit was het gebied van de ‘Vandalen’.

3. Judería: Joodse wijk

Judería

Een wijk met veel bezienswaardigheden is Judería. Dit is een oude, Joodse wijk waar tussen de 10e en 15e eeuw vele Joden leefden. Slenter hier door de vele straatjes met aan de weerszijden pittoreske huisjes.

Bewonder de synagoge ‘Sinagoga de Córdoba’ en het paleis Alcazar de los Reyes. De Sinagoga de Córdoba stamt uit 1315 en kan je gratis bezichtigen. Als je door de straatjes van de Joodse wijk slentert, dan kom je automatisch langs de Calle de los Judíos.

Hier staat een bronzen standbeeld ter ere van Maimónides. Dit was een bekende Joodse filosoof en dokter die in Córdoba leefde en veel aanzien genoot.

In de Joodse wijk kun je op diverse plekken neerstrijken op een terras om eens lekker te ontspannen. Bekende straten in de buurt van de Judería de Córdoba zijn Deanes, Manríquez, Tomás Conde, Judíos, Almanzor en tenslotte Romero.

4. Patio’s: Verborgen binnenplaatsen

Patio's Córdoba

In Córdoba kom je tal van bezienswaardigheden tegen die voor iedereen toegankelijk zijn. Dat gaat niet altijd op voor de patio’s van Córdoba. Patio’s in Córdoba zijn verborgen binnenplaatsen die prachtig zijn aangekleed met bloemen.

Het is verstandig om deze onder begeleiding van een gids te bezoeken, want als toerist kom je niet overal even makkelijk binnen laat staan dat ze makkelijk te vinden zijn.

5. Caballerizas Reales: Koninklijke stallen

Caballerizas Reales

Vier keer per week wordt er bij de Caballerizas Reales, de koninklijke stallen van Córdoba, een spetterende paardrijshow gegeven. Leuk om bij te wonen! Tickets daarvoor kan je online reserveren, maar het is ook mogelijk om deze ter plekke te kopen.

De Caballerizas Reales zijn oude ruiterstallen waar je onder andere meerdere oude koetsen kunt bewonderen. De koninklijke stallen zijn overigens een bezienswaardigheid op zich. Voor meer informatie en het reserveren van tickets ga naar Getyourguide.nl.

Vakantie Andalusië – Rondreis tips

  • 13-daagse fly-drive Grand Tour Andalusië Ontdek Andalusië met deze 13-daagse rondreis waarmee je steden als Granada, Sevilla en Málaga gaat bezoeken en alle highlights kunt bezichtigen.
  • Het Mooiste van Andalusië Met deze 8-daagse rondreis door Andalusië bezoek je steden en plaatsen als Granada, Córdoba, Jerez de la Frontera, Ronda, en de Witte Dorpen Route. Je verblijft in mooie 3- of 4-sterrenhotels.
  • 8-, 10-, 12-daagse fly-drive Andalusië achter de schermen Deze rondreis brengt je naar de prachtige steden Málaga, Córdoba, Sevilla en Cádiz en laat jou alle geheimen van het echte Andalusië ontdekken. Je bezoekt het Alhambra in Granada en loopt de Caminito del Rey, het indrukwekkendste wandelpad van Europa.
  • 10-daagse cultuur Rondreis Andalusië Deze 10-daagse cultuur rondreis door Andalusië laat je de steden Carmona, Baeza en Granada zien en leert je alles over het Moorse, christelijke en Joodse erfgoed uit de hoogtijdagen van Andalusië.
  • Bijzonder Andalusië Met deze rondreis ga je de echte Andalusische cultuur ervaren en ga je op excursie in o.a. Granada, Guadix, Ubeda en Baeza, Córdoba, Sevilla, Jerez de la Frontera en Gibraltar. Je overnacht in kleinschalige hotels en zelfs in een comfortabele grotwoning.

6. Plaza del Potre: Plein in het centrum

Aan de Plaza del Potre, een gezellig pleintje midden in het centrum van Córdoba, staan meerdere bezienswaardigheden op jou te wachten.

Je kunt hier het monument Triunfo de San Rafael bekijken en je vindt er de La Posada del Potro, dit is een herberg. Ook bevinden zich aan de Plaza del Potre twee musea: Bellas Artes en Romero de Torres.

7. Palacio de Viana: Paleis met museum

Over musea in Córdoba gesproken: De Palacio de Viana uit de 14e eeuw is het paleis van de Markies van Viana en is beroemd vanwege de prachtige tuinen en patio’s. Het paleis werd rond de 17e eeuw bewoond door vermogende aristocraten. Het paleis doet tegenwoordig dienst als museum.

8. Alcázar de los Reyes: Paleis van christelijke vorsten

Alcázar de los Reyes

Aan paleizen is in Córdoba geen gebrek, want naast de Palacio de Viana is ook het paleis de Alcázar de los Reyes een echte bezienswaardigheid! Het gebouw werd in de middeleeuwen gebouwd en wordt ook wel het ‘Paleis van christelijke vorsten’ genoemd.

Het paleis staat in het centrum van Córdoba en alleen de tuinen met zijn prachtige vijvers zijn al een reden om de Alcázar de los Reyes te bezoeken.

9. Templo Romano: Romeinse tempel

Vlakbij het stadhuis kom je oog in oog te staan met de ruïnes van de vroegere Templo Romano van Córdoba.

In werkelijkheid staan nog maar enkele zuilen van deze Romeinse tempel overeind. Maar zo gek is dat niet als je je bedenkt dat de restanten van de tempel nog stammen uit de eerste eeuw na Christus!

Mocht je geïnteresseerd zijn in archeologie, dan zijn de ruïnes van Medina Azahara ook een absolute aanrader! Lees daar hieronder meer over.

10. Opgravingen in de buurt van Córdoba: Medina Azahara

Medina Azahara

Tenslotte nog een must-see waarmee we op gepaste wijze de lijst met ’10 bezienswaardigheden in Córdoba’ voltooien: De Medina Azahara. Dit zijn opgravingen in de buurt van Córdoba.

Wij hebben er bewust voor gekozen om met deze bezienswaardigheid af te sluiten, want je moet hiervoor de stad verlaten.

De Medina Azahara ligt ten westen van Córdoba op ongeveer 8 kilometer afstand van de stad. Het zijn ruïnes van de oorspronkelijke (ommuurde) Arabische stad en tegenwoordig Unesco Werelderfgoed.

Naast de opgravingen staat een museum die voor een gedeelte onder de grond is gebouwd.

Reserveer tickets voor bezienswaardigheden online

Het kan handig zijn om van tevoren te bedenken welke bezienswaardigheden je in Córdoba wilt bekijken en welke activiteiten je wilt ondernemen. Reserveer daarvoor indien nodig van tevoren een ticket via de website GetYourGuide.com.

Hiermee bespaar je tijd, want je hoeft dan geen tickets aan de kassa te kopen en kunt de wachtrij overslaan.

Tip: Getyourguide.nl

GetYourGuide
Voor bezienswaardigheden in Córdoba kun je het beste de tickets online reserveren.

  • Gratis annuleren
  • Gegarandeerd toegang
  • Sla de lange rij bij de kassa over

Veelgestelde vragen bezienswaardigheden Córdoba

Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in Córdoba?

De bezienswaardigheid die je niet mag missen in Córdoba is La Mezquita. Andere bezienswaardigheden zijn de Puente Romano, de Joodse wijk, de patio’s en de Koninklijke stallen. Lees hier de Top 10 bezienswaardigheden Córdoba.

Wat moet je zeker doen in Córdoba?

Als je in Córdoba bent dan moet je zeker met een gids de patio’s gaan bezoeken. Uiteraard mag een bezoek aan La Mezquita en Medina Azahara niet ontbreken.