Mezquita, de kathedraal van Córdoba

De kathedraal van Córdoba is misschien wel de mooiste bezienswaardigheid van de stad.

Deze kerk is enorm oud, 987 na Christus werd de bouw voltooid namelijk.

Dat deze Kathedraal al zoveel jaren overeind staat is natuurlijk al erg bijzonder, maar wist je ook dat deze kerk op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat?

Puente Romano y Mezquita

Letterlijk betekent Mezquita moskee, vroeger was deze kathedraal namelijk een moskee, daarom dat deze naam gegeven werd. Vanaf de bouw tot het jaar 1236 was het een moskee, sindsdien is het gebouw in gebruik als kerk.

Als je in Córdoba bent moet je deze kathedraal echt bewonderen, een bijzondere plek en een bijzonder bouwwerk met een lange geschiedenis.

Bekijk de beste aanbiedingen voor een vakantie naar Córdoba

De VakantieDiscounter Discounter
Prijsvrij Prijsvrij

Het historische centrum van Córdoba (Spanje)

Het ontdekken van dit gebied begint in de stad Córdoba zelf. Daar vind je het historische centrum. Dit gebied is voor geschiedenisliefhebbers, maar ook voor liefhebbers van architectuur echt een must. Dat komt niet in de laatste plaats omdat alles al zolang intact is gebleven.

Het centrum van de stad staat namelijk al meer dan dertig jaar op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het gaat dan om het gehele centrum. Dit zegt dus ook iets over wat je er kunt gaan tegenkomen wanneer je er een bezoek aan brengt. Dat is nog eens iets anders dan de vele moderne steden.

Het klimaat

Een ander voordeel van het gebied in en om Córdoba is het klimaat. In de zomer kan het misschien voor sommige mensen net iets te veel van het goede zijn. Het is namelijk de op één na heetste stad van Europa.

Dit heeft echter als voordeel dat je er ook met lekkere milde winters te maken hebt. Dat betekent dus ook dat het een leuke plek is om te bezoeken op de momenten dat het in Nederland echt even te koud voor je wordt. Dan is het juist in Córdoba op zijn best. Dit wordt dan ook veel gedaan.

Architectuur

Wie een liefhebber is van mooie en bijzondere architectuur komt in Andalusië ruimschoots aan zijn trekken. Doordat er zoveel verschillende volken door de eeuwen heen hebben geleefd is er ook zeer veel aan verschillende bouwstijlen te zien.

Zo zijn er bijvoorbeeld zeer oude moskeeën, maar zijn er bijvoorbeeld ook nog Romeinse en Byzantijnse bouwwerken te vinden. De kerken, moskeeën en synagogen zijn in dat opzicht wel een belangrijke trekpleister voor de stad Córdoba zelf. Hier is veel te leren over de geschiedenis van Europa voordat deze op de rest van het continent werd ontwikkeld. Córdoba neemt hierin een bijzondere plek in.

Bezienswaardigheden in Córdoba

Naast de architectuur in het gebied is het natuurlijk ook interessant om andere bezienswaardigheden aan te stippen. Córdoba heeft namelijk nog veel meer te bieden dan gebedshuizen alleen. Zo is de Romeinse brug over de Guadalquivir voor velen een hoogstandje dat je eens in je leven gezien moet hebben.

Ook zijn er veel oude kastelen die geheel of gedeeltelijk bewaard zijn gebleven. Deze komen uit de tijden dat het gebied groot en autonoom was en er veel strijd werd geleverd omdat Córdoba veel rijkdom bezat. De sporen hiervan zijn vaak nog terug te vinden op bijvoorbeeld de muren van de gebouwen.

Moderne stad

Al deze wetenswaardigheden uit het verleden laten je misschien denken dat je ook echt in een oude stad terechtkomt wanneer je Córdoba aandoet. Dit is echter verre van het geval. Het is zelfs zo dat Córdoba naadloos is overgegaan in een moderne stad.

Zo is bijvoorbeeld alles in het gebied zeer gemakkelijk bereikbaar met dank aan de zeer moderne transportmiddelen in de stad. Daardoor is het gemakkelijk om van één van de vele hotels of campings in en om de stad op elke plek waar iets te doen is terecht te komen. Er zijn dan ook veel plekken in de stad waar iets te beleven valt.

De eenzame toren

Een andere interessante plek is de Torre de la Calahorra. Als we dit vertalen dan is de betekenis “de eenzame toren”. Deze toren is al zo’n 600 jaar oud en werd destijds gebouwd om de stad te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Later werd de toren als gevangenis gebruikt, dit vond plaats in de 18e eeuw.

Weer wat jaren later, in de 19e eeuw, werd de toren omgetoverd tot een school voor meisjes. Inmiddels is er een museum in Torre de la Calahorra te vinden en kun je leren over de leefwijze van de mensen in de 10e eeuw. Als je de toren bezoekt, ga dan ook even naar boven, naar het dak. Vanaf het dak heb je namelijk een prachtig uitzicht.

De Romeinse zuilen

Bij Templo Romano vind je een elftal Romeinse zuilen terug. Deze zuilen liggen pal naast het gemeentehuis van de stad. Alhoewel er niet heel veel meer over is van de tempel die op de plek heeft gestaan kun je wel een indruk krijgen van het uiterlijk van de tempel. Daarnaast is het natuurlijk ook interessant om dergelijke oude resten te bewonderen.

Festivals in Córdoba

Córdoba staat er ook om bekend veel festivals te huisvesten. Hierbij moet je niet direct aan de muziekfestivals zoals je die in Nederland hebt denken. Het gaat dan eerder om culturele feesten. Denk bijvoorbeeld aan feesten die draaien om de flamenco.

Deze beroemde Spaanse dans kent namelijk zijn oorsprong in Andalusië. Daarnaast is er ook op culinair gebied met enige regelmaat voldoende te beleven in de stad. Het is dus een goed idee om de vakantie in de stad hiermee te laten samenvallen. Zo kan je er een grote belevenis van maken die je niet snel zal vergeten.

Uitgaan

Omdat Córdoba net zo goed ook een moderne stad is, is er op het gebied van uitgaan ook van alles te beleven. In de vrije tijd van de Spanjaarden zitten zij namelijk graag in restaurants en op terrassen. Deze zijn er dan ook in overvloed te vinden.

Je kunt er de meest lekkere gerechten voorgeschoteld krijgen en ondertussen kun je voortdurend kijken naar alle bedrijvigheid om je heen. Voor de jongeren is er ook een echt nachtleven. Ook op dit gebied is de plaats zeer aantrekkelijk. Dit maakt het ook een interessante optie wanneer er met de hele familie op vakantie wordt gegaan.

Córdoba – Onderdeel van een rondreis

Córdoba is interessant als bestemming voor een vakantie van bijvoorbeeld twee of drie weken, maar het kan ook interessant zijn als tussenstop. Wie een rondreis door de regio Andalusië maakt kan er niet omheen om ook deze plaats aan te doen.

Zo kan je binnen enkele dagen toch al flink wat van de cultuur en historie meekrijgen, maar kan je ook de andere plekken in het gebied bekijken. Dit kan ook erg interessant zijn. Bovendien zijn ook wandelvakanties in deze regio erg in trek. Het is dus ook een mogelijkheid om Córdoba als uitvalsbasis te nemen. Als je besluit een rondreis door Andalusië te gaan maken dan kun je een groepsreis of een individuele reis boeken.

Córdoba in het kort

Córdoba is één van de oudste bewoonde gebieden van Europa en speelt een belangrijke rol in de wereldgeschiedenis. Dit maakt het een leuke plaats om te kiezen voor een vakantie. Je kunt er namelijk van alles beleven, zowel op het gebied van zaken die duizend jaar geleden spelen als op het gebied van de wensen van vandaag.

Córdoba, de stad, is namelijk ook gewoon heel modern en heeft alles te bieden wat een toerist zich in deze tijd kan wensen. Om die reden is het een goede optie om het gebied te overwegen, zowel voor een korte tussenstop als voor een veel langer verblijf.

Veelgestelde vragen Córdoba

Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in Córdoba?

De belangrijkste bezienswaardigheid van Córdoba is de Mezquita. Andere bezienswaardigheden zijn de Roman bridge, de Koninklijke stallen ‘Caballerizas Reales’, de stadspoort Puerta del Puente en Judería de Joodse wijk.

Is Córdoba een leuke stad?

Ja, Córdoba is een leuke maar vooral een interessante stad. Er zijn veel historische gebouwen en bijzondere bezienswaardigheden te bezichtigen.

Waar ligt Córdoba in Spanje?

Córdoba ligt in Zuid-Spanje in de autonome regio Andalusië op 160 km van Málaga en 205 km vanaf Granada.

Roman bridge of Córdoba Spanje

Een andere interessante bezienswaardigheid uit de Romeinse tijd is de Roman bridge of Córdoba. Deze brug is letterlijk duizenden jaren oud en heeft dus al aardig wat mensen van de ene naar de andere kant van de rivier gebracht. Overigens zijn aan beide uiteinden van de brug ook interessante bezienswaardigheden te vinden. Zo kun je de Torre de la Calahorra en de Arc de Triomphe aanschouwen, daarnaast zorgt de brug voor een verbinding tussen de buitenwijk van de stad en de Joodse wijk.

Cordoba - Andalusie