Córdoba
Puente Romano y Mezquita

Letterlijk betekent Mezquita moskee, vroeger was deze kathedraal namelijk een moskee, daarom dat deze naam gegeven werd. Vanaf de bouw tot het jaar 1236 was het een moskee, sindsdien is het gebouw in gebruik als kerk.

Als je in Córdoba bent moet je deze kathedraal echt bewonderen, een bijzondere plek en een bijzonder bouwwerk met een lange geschiedenis.

Bekijk de beste aanbiedingen voor een vakantie naar Córdoba

De VakantieDiscounter Discounter
Prijsvrij Prijsvrij

Het historische centrum van Córdoba (Spanje)

Het ontdekken van dit gebied begint in de stad Córdoba zelf. Daar vind je het historische centrum. Dit gebied is voor geschiedenisliefhebbers, maar ook voor liefhebbers van architectuur echt een must. Dat komt niet in de laatste plaats omdat alles al zolang intact is gebleven.

Het centrum van de stad staat namelijk al meer dan dertig jaar op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het gaat dan om het gehele centrum. Dit zegt dus ook iets over wat je er kunt gaan tegenkomen wanneer je er een bezoek aan brengt. Dat is nog eens iets anders dan de vele moderne steden.

Weer in Córdoba

Córdoba heeft een mediterraan klimaat, met warme tot zeer hete zomers en zachte winters. De zomers zijn lang en droog, met temperaturen die vaak boven de 35°C kunnen uitstijgen. In de winter is het over het algemeen mild, met temperaturen rond de 10°C tot 15°C. De lente en de herfst zijn de beste seizoenen om Córdoba te bezoeken, omdat de temperaturen dan aangenaam zijn en er minder kans is op extreme hitte.

Tijdens deze seizoenen zijn de temperaturen meestal tussen de 20°C en 25°C en is er relatief weinig regenval. In de zomer kan het erg heet worden in Córdoba, met temperaturen die vaak boven de 40°C uitstijgen. Dit kan het moeilijk maken om buitenactiviteiten te ondernemen tijdens de heetste uren van de dag. Gelukkig zijn er veel schaduwrijke plekken, zoals parken en tuinen, waar je kunt afkoelen.

Architectuur

Wie een liefhebber is van mooie en bijzondere architectuur komt in Andalusië ruimschoots aan zijn trekken. Doordat er zoveel verschillende volken door de eeuwen heen hebben geleefd is er ook zeer veel aan verschillende bouwstijlen te zien.

Zo zijn er bijvoorbeeld zeer oude moskeeën, maar zijn er bijvoorbeeld ook nog Romeinse en Byzantijnse bouwwerken te vinden. De kerken, moskeeën en synagogen zijn in dat opzicht wel een belangrijke trekpleister voor de stad Córdoba zelf. Hier is veel te leren over de geschiedenis van Europa voordat deze op de rest van het continent werd ontwikkeld. Córdoba neemt hierin een bijzondere plek in.

Bezienswaardigheden Córdoba

Naast de architectuur in het gebied is het natuurlijk ook interessant om andere bezienswaardigheden aan te stippen. Córdoba heeft namelijk nog veel meer te bieden dan gebedshuizen alleen. Zo is de Romeinse brug over de Guadalquivir voor velen een hoogstandje dat je eens in je leven gezien moet hebben.

Ook zijn er veel oude kastelen die geheel of gedeeltelijk bewaard zijn gebleven. Deze komen uit de tijden dat het gebied groot en autonoom was en er veel strijd werd geleverd omdat Córdoba veel rijkdom bezat. De sporen hiervan zijn vaak nog terug te vinden op bijvoorbeeld de muren van de gebouwen.

Hieronder vind je enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van Córdoba:

  • Mezquita-Catedral de Córdoba: De Mezquita-Catedral de Córdoba is een van de belangrijkste monumenten van de stad en een van de mooiste voorbeelden van Moorse architectuur ter wereld. Het is een moskee-kathedraal die werd gebouwd in de 8e eeuw en later werd omgebouwd tot een kathedraal na de herovering van de stad door de christenen in 1236.
  • Alcázar de los Reyes Cristianos: Het Alcázar de los Reyes Cristianos is een middeleeuws kasteel dat werd gebouwd door de christelijke koningen van Spanje na de herovering van Córdoba. Het is een indrukwekkend fort met prachtige tuinen en patio’s.
  • Medina Azahara: Medina Azahara was een Moorse stad die werd gebouwd in de 10e eeuw en diende als de hoofdstad van het kalifaat van Córdoba. Het is een UNESCO-werelderfgoed en een belangrijke archeologische site.
  • Puente Romano: De Puente Romano is een oude Romeinse brug die over de rivier de Guadalquivir loopt. Het werd gebouwd in de 1e eeuw voor Christus en is een belangrijk symbool van Córdoba.
  • Judería de Córdoba: De Judería de Córdoba is de oude Joodse wijk van de stad en staat bekend om zijn smalle straatjes, witgekalkte huizen en prachtige patio’s. Het is een van de meest schilderachtige delen van Córdoba.
  • Palacio de Viana: Het Palacio de Viana is een 14e-eeuws paleis met prachtige tuinen en patio’s. Het staat bekend om zijn verzameling van 12 patio’s met verschillende stijlen en thema’s.
  • Torre de la Calahorra: De Torre de la Calahorra is een Moorse toren die werd gebouwd in de 12e eeuw en later werd gebruikt als een gevangenis en een militaire uitkijkpost. Het is nu een museum dat de geschiedenis van Córdoba laat zien.

Dit zijn slechts enkele van de vele bezienswaardigheden van Córdoba. De stad heeft een rijke geschiedenis en er is veel te zien en te doen voor bezoekers van alle leeftijden en interesses.

Moderne stad

Al deze wetenswaardigheden uit het verleden laten je misschien denken dat je ook echt in een oude stad terechtkomt wanneer je Córdoba aandoet. Dit is echter verre van het geval. Het is zelfs zo dat Córdoba naadloos is overgegaan in een moderne stad.

Zo is bijvoorbeeld alles in het gebied zeer gemakkelijk bereikbaar met dank aan de zeer moderne transportmiddelen in de stad. Daardoor is het gemakkelijk om van een van de vele hotels of campings in en om de stad op elke plek waar iets te doen is terecht te komen. Er zijn dan ook veel plekken in de stad waar iets te beleven valt.

De eenzame toren

Een andere interessante plek is de Torre de la Calahorra. Als we dit vertalen dan is de betekenis “de eenzame toren”. Deze toren is al zo’n 600 jaar oud en werd destijds gebouwd om de stad te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Later werd de toren als gevangenis gebruikt, dit vond plaats in de 18e eeuw.

Weer wat jaren later, in de 19e eeuw, werd de toren omgetoverd tot een school voor meisjes. Inmiddels is er een museum in Torre de la Calahorra te vinden en kun je leren over de leefwijze van de mensen in de 10e eeuw. Als je de toren bezoekt, ga dan ook even naar boven, naar het dak. Vanaf het dak heb je namelijk een prachtig uitzicht.

De Romeinse zuilen

Bij Templo Romano vind je een elftal Romeinse zuilen terug. Deze zuilen liggen pal naast het gemeentehuis van de stad. Alhoewel er niet heel veel meer over is van de tempel die op de plek heeft gestaan, kun je wel een indruk krijgen van het uiterlijk van de tempel. Daarnaast is het natuurlijk ook interessant om dergelijke oude resten te bewonderen.

Festivals in Córdoba

Córdoba staat er ook om bekend veel festivals te huisvesten. Hierbij moet je niet direct aan de muziekfestivals zoals je die in Nederland hebt denken. Het gaat dan eerder om culturele feesten. Denk bijvoorbeeld aan feesten die draaien om de flamenco.

Deze beroemde Spaanse dans kent namelijk zijn oorsprong in Andalusië. Daarnaast is er ook op culinair gebied met enige regelmaat voldoende te beleven in de stad. Het is dus een goed idee om de vakantie in de stad hiermee te laten samenvallen. Zo kan je er een grote belevenis van maken die je niet snel zal vergeten.

Uitgaan

Omdat Córdoba net zo goed ook een moderne stad is, is er op het gebied van uitgaan ook van alles te beleven. In de vrije tijd van de Spanjaarden zitten zij namelijk graag in restaurants en op terrassen. Deze zijn er dan ook in overvloed te vinden.

Je kunt er de meest lekkere gerechten voorgeschoteld krijgen en ondertussen kun je voortdurend kijken naar alle bedrijvigheid om je heen. Voor de jongeren is er ook een echt nachtleven. Ook op dit gebied is de plaats zeer aantrekkelijk. Dit maakt het ook een interessante optie wanneer er met de hele familie op vakantie wordt gegaan.

Córdoba – Onderdeel van een rondreis

Córdoba is interessant als bestemming voor een vakantie van bijvoorbeeld twee of drie weken, maar het kan ook interessant zijn als tussenstop. Wie een rondreis door de regio Andalusië maakt kan er niet omheen om ook deze plaats aan te doen.

Zo kan je binnen enkele dagen toch al flink wat van de cultuur en historie meekrijgen, maar kan je ook de andere plekken in het gebied bekijken. Dit kan ook erg interessant zijn. Bovendien zijn ook wandelvakanties in deze regio erg in trek. Het is dus ook een mogelijkheid om Córdoba als uitvalsbasis te nemen. Als je besluit een rondreis door Andalusië te gaan maken dan kun je een groepsreis of een individuele reis boeken.

Córdoba in het kort

Córdoba is één van de oudste bewoonde gebieden van Europa en speelt een belangrijke rol in de wereldgeschiedenis. Dit maakt het een leuke plaats om te kiezen voor een vakantie. Je kunt er namelijk van alles beleven, zowel op het gebied van zaken die duizend jaar geleden spelen als op het gebied van de wensen van vandaag.

Córdoba, de stad, is namelijk ook gewoon heel modern en heeft alles te bieden wat een toerist zich in deze tijd kan wensen. Om die reden is het een goede optie om het gebied te overwegen, zowel voor een korte tussenstop als voor een veel langer verblijf.

Activiteiten in Córdoba

Rondreis Andalusië
Sunweb Andalusië

11-daagse individuele rondreis door Andalusië

Deze 11-daagse rondreis door Andalusië via Sunweb brengt je naar steden als Málaga, Córdoba, Granada, Sevilla en Jerez de la Frontera. In deze steden ga je de mooiste bezienswaardigheden bezoeken. Overnachten doe je in 4 sterren hotels en je beschikt over een goede huurauto. Inclusief vluchten.

Al vanaf

€ 937,-

Waar ligt Córdoba in Spanje?

Córdoba ligt op 141 km vanaf Sevilla en op 107 km vanaf Jaén.

Kaart Córdoba

Veelgestelde vragen Córdoba

Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in Córdoba?

De belangrijkste bezienswaardigheid van Córdoba is de Mezquita. Andere bezienswaardigheden zijn de Roman bridge, de Koninklijke stallen ‘Caballerizas Reales’, de stadspoort Puerta del Puente en Judería de Joodse wijk.

Is Córdoba een leuke stad?

Ja, Córdoba is een leuke maar vooral een interessante stad. Er zijn veel historische gebouwen en bijzondere bezienswaardigheden te bezichtigen.

Waar ligt Córdoba in Spanje?

Córdoba ligt in Zuid-Spanje in de autonome regio Andalusië op 160 km van Málaga en 205 km vanaf Granada.

Roman bridge of Córdoba Spanje

Een andere interessante bezienswaardigheid uit de Romeinse tijd is de Roman bridge of Córdoba. Deze brug is letterlijk duizenden jaren oud en heeft dus al aardig wat mensen van de ene naar de andere kant van de rivier gebracht. Overigens zijn aan beide uiteinden van de brug ook interessante bezienswaardigheden te vinden. Zo kun je de Torre de la Calahorra en de Arc de Triomphe aanschouwen, daarnaast zorgt de brug voor een verbinding tussen de buitenwijk van de stad en de Joodse wijk.

Cordoba - Andalusie