Ronda bezienswaardigheden

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Ronda (Spanje)

Ronda is volgens velen een van de mooiste steden van de regio Andalusië, gelegen in de omgeving van bekende badplaatsen zoals Málaga en Marbella, aan de Costa del Sol. Vanuit deze Spaanse steden is Ronda gemakkelijk te bereiken met de auto.

Trek hier een dag voor uit. Want Ronda, met z’n indrukwekkende en wereldberoemde kloof, heeft vele bezienswaardigheden die de moeite meer dan waard zijn om te bekijken.

Om het voor jou gemakkelijker te maken hebben wij op deze pagina een ’top 10 bezienswaardigheden in Ronda’ samengesteld. Dit zijn de populairste ‘Ronda bezienswaardigheden’ waarvan wij zelf nogal onder de indruk waren.

Bezienswaardigheden Ronda bekijken met een gids

Maar buiten deze 10 highlights om is er nog veel meer te ontdekken in de Spaanse stad Ronda. Om er zeker van te zijn dat je geen enkele bezienswaardigheid mist, zou je een privé gids kunnen inhuren.

Onder begeleiding van deze gids wandel je door de historische stad en gaat geen enkele bijzondere locatie aan je voorbij. Een andere mogelijkheid om de stad te verkennen, is tijdens een fietstour onder begeleiding van een Nederlandse gids.

1. Het centrum

Ronda centrum

We raden Nederlanders, die de highlights van Ronda willen bewonderen, aan om in het oude centrum van de stad te beginnen. Want het centrum is al een bezienswaardigheid op zich. Hier kun je op je gemak door de gezellige straatjes en over de sfeervolle pleintjes kuieren en onderweg kom je allerlei moois tegen. Zoals:

 • Palacio de Salvatierra: Paleis en museum
 • Arco de Felipe V: Oude poort
 • Murallas de la Cijara: Oude stadsmuren van Ronda
 • Puente Arabe: Oude stenen brug
 • Baños Arabes
 • Minaret San Sebastian

Tijdens je wandeling door het centrum, zal je zo nu en dan getrakteerd worden op prachtige vergezichten over de omgeving van Ronda. Het is verstandig om jouw trip door de stad te plannen in de ochtend of ’s avonds. Zo ontloop je de hordes met toeristen.

2. El Tajo de Ronda: Kloof

El Tajo de Ronda

Ronda is misschien wel het meest bekend vanwege de El Tajo de Ronda. Een diepe kloof die de stad in tweeën deelt en waarover meerdere bruggen zijn aangelegd om beide gedeelten van de stad met elkaar te verbinden.

Dwars door de 50 meter lange en 100 meter diepe kloof stroomt de rivier de Guadalevín. Via de Carretera de los Molinos kom je in de vallei terecht waar je het beste uitzicht hebt op de ‘nieuwe brug’. Over deze unieke en wereldberoemde brug lees je hieronder meer.

3. Puente Nuevo: Nieuwe brug

Puente Nuevo

De El Tago de Ronda is een kloof in Ronda waarover drie bruggen liggen. De meest bekende brug is de Puente Nuevo, vertaald vanuit het Spaans naar het Nederlands: “de nieuwe brug”.

De naam van deze brug doet vermoeden dat hij onlangs is gebouwd, maar schijn bedriegt, want hij werd gebouwd in 1751. Het indrukwekkende bouwwerk is maar liefst 120 meter hoog en in totaal deed men er ruim 40 jaar over om de bouw te voltooien.

Andere oude bruggen die over de rivier de Guadalevín en de El Tago kloof liggen zijn de Puente Romano en de Puente Viejo.

Andalusië – Rondreis tips

 • 11-DAAGSE RONDREIS ANDALUSIE DELUXE
  Ontdek Andalusië met deze 11-daagse rondreis waarmee je steden als Granada, Sevilla en Córdoba gaat bezoeken en alle highlights kunt bezichtigen.
 • Het Mooiste van Andalusië
  Met deze 8-daagse rondreis door Andalusië bezoek je steden en plaatsen als Granada, Córdoba, Jerez de la Frontera, Ronda, en de Witte Dorpen Route. Je verblijft in mooie 3- of 4-sterrenhotels.
 • 8-, 10-, 12-daagse fly-drive Andalusië achter de schermen
  Deze rondreis brengt je naar de prachtige steden Málaga, Córdoba, Sevilla en Cádiz en laat jou alle geheimen van het echte Andalusië ontdekken. Je bezoekt het Alhambra in Granada en loopt de Caminito del Rey, het indrukwekkendste wandelpad van Europa.
 • 10-daagse cultuur Rondreis Andalusië
  Deze 10-daagse cultuur rondreis door Andalusië laat je de steden Granada, Córdoba en Sevilla zien en leert je alles over het Moorse, christelijke en Joodse erfgoed uit de hoogtijdagen van Andalusië.
 • Bijzonder Andalusië
  Met deze rondreis ga je de echte Andalusische cultuur ervaren en ga je op excursie in o.a. Granada, Guadix, Ubeda en Baeza, Córdoba, Sevilla, Jerez de la Frontera en Gibraltar. Je overnacht in kleinschalige hotels en zelfs in een comfortabele grotwoning.

4. Baños Arabes: Arabische baden

Oude badhuizen kom je in Spanje op meerdere plekken tegen, maar de Baños Arabes is uniek in zijn soort omdat deze zeer goed bewaard is gebleven. Het betreft een aantal Arabische baden (uit de Marokkaanse Almohaden-dynastie) die in de 13e eeuw gebouwd werden.

5. Casa del Rey Moro: Oude watermijn

Casa del Rey Moro is een huis die toegang biedt tot een oude watermijn. Het betreft een trap die naar de rivier leidt en deze is uitgehouwen in de rotswand.

6. Alameda del Tajo: Uitzichtspunt over Ronda

De omgeving van Ronda is prachtig en vanaf de Alameda del Tajo, wat een klein maar idyllisch parkje is, kan je pas echt goed het gebied in je opnemen. Het is hét belangrijkste uitzichtspunt van Ronda en hier vandaan kan je tot kilometers ver kijken.

Je raakt op deze plek vanzelf onder de indruk van het uitzicht op de majestueuze bergen rondom Ronda, het dal onder je en het uitzicht over de wijngaarden. Je kunt ook de stierenvechtarena zien liggen, daarover hieronder meer informatie.

7. Casa Palacio Museo Lara: Een bijzonder museum

Museo Lara Ronda

Casa Palacio Museo Lara is het levenswerk van Juan Antonio Lara Jurado.

Dit bijzondere museum is gevestigd in een 18e-eeuws paleis en heeft een privécollectie van historische wapens, wetenschappelijke instrumenten, oude machines, rijtuigen, klokken, hekserij attributen en bovendien een collectie gruwelijke martelwerktuigen. Casa Palacio Museo Lara is absoluut geen standaard museum.

8. Plaza de Toros: Stierenvechtarena

Plaza de Toros Ronda

Plaza de Toros is een stierenvechtarena die dateert uit 1779. Het is een unieke arena omdat deze compleet uit steen is gemaakt en de oudste in zijn soort is. Ondanks dat er ook in Spanje steeds meer kritiek is op stierengevechten, vinden hier nog steeds gevechten plaats en wel in september.

Geheel het jaar is het museum van Plaza de Toros, dat zich nabij de arena bevindt, geopend voor bezoek (Museo Taurino). Hier kom je ook alles te weten over de torero Pedro Romero, een beroemde torero die in Ronda geboren is.

9. Palacio de Mondragon: Paleis met een museum

Bezoek in Ronda ook het museum in het paleis Palacio de Mondragon. Rondom dit paleis is ook een zeer fraaie tuin aangelegd.

10. Iglesia de Santa Maria la Mayor

Nuestra Señora de la Paz is een mariabeeld en de belangrijkste reden waarom toeristen de Iglesia de Santa Maria la Mayor bezoeken. De kerk zelf is ook erg bekend in de omgeving van Ronda én de bekendste kerk in Ronda zelf. Leuk weetje: de bouw van de kerk nam maar liefst 200 jaar in beslag.