Het Alhambra in Granada

De interessantste plek van Granada is het Alhambra. Je kunt dit fort in het zuiden van de stad terugvinden, op een hoog plateau. Dit paleis uit de Middeleeuwen is zowel van buiten als binnen interessant.

Als je de buitenkant hebt bekeken wordt het tijd om naar binnen te gaan. Wat kun je daar allemaal bewonderen? Maak kennis met het oudste gedeelte van het fort, de Mexuar. In dit gedeelte kwamen de gasten langs die door de koning werden ontvangen.

Alhambra Granada

Een andere interessante plek is de Mirador de Daraxa. In dit gedeelte van het fort kon je vroeger de harem vinden. Het Alhambra staat op de werelderfgoedlijst van het UNESCO.

Daarnaast zijn er ook nog een groot aantal verschillende torens die je kunt bewonderen. Onder andere de Torre de Comares, Torre de Mihrab en Toren van Baltazar de la Cruz zijn te bewonderen.

Als je een bezoek wilt brengen aan het Alhambra regel dan op tijd je entreekaarten, er mogen namelijk een beperkt aantal bezoekers per dag naar binnen.

Bekijk de beste aanbiedingen voor een vakantie naar Granada

De VakantieDiscounter Discounter
Prijsvrij Prijsvrij

Waar ligt Granada?

Granada ligt in het zuidoosten van Spanje in de autonome regio Andalusië. Het is de hoofdstad van de provincie Granada en qua inwonersaantal de op vier na grootste stad van Andalusië na de steden Sevilla, Málaga en Córdoba.

Wat is er te doen in Granada?

Buiten de bezienswaardigheden zoals het Alhambra en de kathedraal van Granada heeft deze zuid-Spaanse stad zoveel meer te bieden. Ga eens naar één van de best bewaarde geheimen van Granada, het Carmen de los Martires. Deze prachtige tuinen zijn gratis toegankelijk en liggen op 5 minuten lopen vanaf het Alhambra.

Wijk Albayzin
Loop eens door de wijk Albayzin en je zult zien hoe oer-Spaans Granada is. Met zijn smalle straatjes en trappen zul je ogen te kort komen. Loop even door naar het uitzichtpunt van San Nicolas en als je toch door deze wijk slentert en je krijgt trek dan is restaurant El Trillo de plek voor een stop.

Als je op het terras van dit restaurant gaat zitten dan heb je een schitterend uitzicht over het Alhambra.

Shoppen
Als je eens wat anders wilt dan de bezienswaardigheden bezichtigen dan kun je ook prima winkelen in Granada. Alle bekende merken zijn vertegenwoordigd maar ook de kleinere boetiekjes zul je aantreffen als je een dagje uittrekt om lekker te shoppen in deze stad.

Granada: Een Oer-Spaanse stad

Granada is misschien wel één van de echte oer-Spaanse steden die er te vinden zijn. Al acht eeuwen voor het jaar 0 woonden er namelijk Iberische volkeren. Door de eeuwen heen zijn er echter ook heel veel andere volken geweest die in Granada hun huis vonden.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Grieken. Zoals in de hele regio Andalusië geldt is daarom ook in Granada de geschiedenis letterlijk te bekijken. Je hoeft bijvoorbeeld alleen maar aandacht te besteden aan de gebouwen die er in de stad staan. Die kunnen je stuk voor stuk al veel vertellen over verschillende periodes in de tijd.

Overwinteren in Granada

Granada is een bekende stad voor mensen die graag in de winter op vakantie gaan. Zij doen dit dan niet voor de winterspot, maar juist om aan de kou te ontkomen. Het is namelijk zo dat in deze stad en het gebied in de direct omgeving vrijwel altijd warmte te vinden is.

In ieder geval voor Nederlandse begrippen. In deze streek van Spanje gaat de thermometer het gehele jaar door eigenlijk nauwelijks onder de twintig graden Celsius. Al kan het in de wintermaanden ’s nachts wel vriezen. Dit maakt Granada daarom wel een geschikte plek om eens in de winter er lekker tussenuit te gaan.

Bezienswaardigheden

Granada wordt vaak als bestemming uitgezocht door zij die niet per se een vakantie aan het strand willen vieren. Het is een leuke plek voor vakantiegangers die ook iets willen leren over de cultuur en de omgeving. Dat kan bijvoorbeeld door de vele bezienswaardigheden van de stad te bekijken.

De bekendste van allemaal is de Alhambra. Een oud fort dat werd gebouwd door de Moren in de tijd dat zij de heersers waren over grote delen van dit gebied. Dit was ongeveer in 1238. Het fort is onderdeel van het werelderfgoed van UNESCO.

Er is veel te leren over de tijd van de middeleeuwen hier. Granada wordt dan ook bijna altijd aangedaan als je een groepsreis naar Andalusië boekt.

Andere monumenten

Ook andere monumenten in de stad dateren al van vele eeuwen terug. Zo is de kathedraal van Granada één van de grootste in de wereld. Ook zijn er allerlei bouwwerken uit de tijd van de Moren, de Arabische tijd, uit de tijd van de Renaissance en andere periodes bewaard gebleven.

Denk bijvoorbeeld aan kerken, kastelen, paleizen en andere gebouwen die in die tijden heel gebruikelijk waren. Die zijn allemaal zeer goed bewaard gebleven. Dit maakt het interessant om alleen al door de stad rond te lopen zonder dat je daadwerkelijk iets gaat doen. Dit wordt dan ook door veel mensen gedaan.

Moderne tijd

Natuurlijk betekent dit alles niet dat in Granada de tijd is stil blijven staan. Er is in de stad ook heel veel moderns te doen en bekijken. Denk bijvoorbeeld aan de vele mogelijkheden die er zijn om in de stad te winkelen.

Het leuke aan Granada, net als andere steden in Andalusië, is dat er nog veel authentieke winkeltjes te vinden zijn. Dit betekent dat je dus ook echt met iets bijzonders terug kunt komen als je hier naartoe op reis bent geweest. Dit is altijd extra leuk en voor veel mensen is dit zelfs een reden om specifiek hier naartoe te gaan.

Het nachtleven in Granada

Ook voor jongeren heeft de stad voldoende te bieden. Het is namelijk zo dat er een flink bruisend nachtleven te vinden is. Het is opvallend dat dit nachtleven bovendien niet seizoensgebonden is. Het is namelijk zo dat er ook buiten de traditionele zomermaanden van alles gebeurt in de straten van Granada.

Er zijn veel bars en discotheken die het hele jaar leuk zijn om te bezoeken. Wanneer je er dus gewoon even tussenuit wilt, dan kan dit weleens een hele goede bestemming zijn. Zeker wanneer je niet juist in de drukke periode van de zomervakantie op reis gaat.

Eten en drinken

Wanneer je op reis gaat dan wil je natuurlijk ook graag in een andere wereld terechtkomen. De beste manier om dit te doen blijkt vaak toch door de keuken van het gebied te ontdekken. In Granada is daar alle mogelijkheid toe.

Er is een enorm aanbod aan restaurants te vinden waarvan het overgrote deel nog altijd de traditionele gerechten uit de streek serveert. Dit kunnen gerechten met vlees zijn, gerechten met vis, maar ook vegetarische gerechten zijn altijd al onderdeel van de keuken van Granada en Andalusië geweest. Dit brengt je letterlijk in een hele andere wereld die je niet kent.

Flamenco dansen

De regio Andalusië is ook bekend om de Flamenco. Dat is vooral ook in Granada terug te vinden. Hier zijn in de buitenwijken van de stad veel plekken te vinden waar je de flamenco kunt dansen.

Dit is bovendien extra leuk omdat deze plekken wat minder toeristisch zijn en je dus ook in contact kunt komen met de bewoners van de stad die hier zelf ook naartoe komen om deze traditionele dans te doen. Dit is net als de plaatselijke keuken een manier om het gebied echt te leren kennen. Dit is voor veel echte liefhebbers zeer interessant.

Granada in het kort

Granada is in veel opzichten net even anders dan andere steden en streken in de regio Andalusië. Dat komt alleen al door de ligging die meer landinwaarts is. Wel kan je er daardoor ook nog veel over de traditie en gebruiken van het gebied leren. Denk bijvoorbeeld aan de flamenco, maar ook aan de traditionele keuken. Aan de andere kant is niet alles oud en klassiek in de stad. Er is ook gewoon veel ruimte voor moderne winkelgelegenheden en een bruisend uitgaansleven. Daardoor is de stad voor elke doelgroep op elk moment zeer aantrekkelijk om te bezoeken.

Granada