Granada

Het Alhambra in Granada

De interessantste plek van Granada is het Alhambra. Je kunt dit fort in het zuiden van de stad terugvinden, op een hoog plateau. Dit paleis uit de Middeleeuwen is zowel van buiten als binnen interessant. Als je de buitenkant hebt bekeken wordt het tijd om naar binnen te gaan.

Wat kun je daar allemaal bewonderen? Maak kennis met het oudste gedeelte van het fort, de Mexuar. In dit gedeelte kwamen de gasten langs die door de koning werden ontvangen.

Alhambra Granada

De beroemde Nasrid-paleizen van het Alhambra zijn het meest opvallende deel van het complex. De Nasrid-koningen gebruikten het Alhambra als hun zomerverblijf. De eenvoudige tuinen staan ​​vol met zorgvuldig geselecteerde planten en zijn prachtig om te bewonderen.

Een andere interessante plek is de Mirador de Daraxa. In dit gedeelte van het fort kon je vroeger de harem vinden. Het Alhambra staat op de werelderfgoedlijst van het UNESCO. Daarnaast zijn er ook nog een groot aantal verschillende torens die je kunt bewonderen. Onder andere de Torre de Comares, Torre de Mihrab en Toren van Baltazar de la Cruz zijn te bewonderen.

Beste tijd om het Alhambra te bezoeken

De vroege herfst of het late voorjaar zijn de beste tijden om het Alhambra te bezoeken, wanneer de regenval minimaal is en de drukte minder is dan in de zomer.

Hoewel Granada het hele jaar door aangenaam is, is het in de zomer een beetje warm, dus kleed je goed aan. Een bezoek in de lente of herfst geeft je het beste weer en de meeste tijd om de prachtige tuinen te verkennen.

Als je een bezoek wilt brengen aan het Alhambra regel dan op tijd je tickets, er mogen namelijk een beperkt aantal bezoekers per dag naar binnen.

Bekijk de beste aanbiedingen voor een vakantie naar Granada

De VakantieDiscounter Discounter
Prijsvrij Prijsvrij

Granada: Genieten van de Spaanse cultuur

Granada is een heerlijke stad om te bezoeken en je zult versteld staan ​​van de architectuur. Of je nu kiest voor een bezoek aan de kathedraal of het Alhambra, je zult gefascineerd zijn door deze historische monumenten.

Granada is de ideale plek om beide te zien. Je kunt zelfs een overvloed aan musea bezoeken en genieten van de Spaanse cultuur.

Granada

Flamenco

De regio Andalusië is ook bekend om de Flamenco. Dat is vooral ook in Granada terug te vinden. Hier zijn in de buitenwijken van de stad veel plekken te vinden waar je de flamenco kunt dansen of bekijken.

Dit is bovendien extra leuk omdat deze plekken wat minder toeristisch zijn en je dus ook in contact kunt komen met de bewoners van de stad die hier zelf ook naartoe komen om deze traditionele dans te doen.

Dit is net als de plaatselijke keuken een manier om het gebied echt te leren kennen. Dit is voor veel echte liefhebbers zeer interessant.

Waar ligt Granada?

Granada ligt in het zuidoosten van Spanje in de autonome regio Andalusië. Het is de hoofdstad van de provincie Granada en qua inwoneraantal de op vier na grootste stad van Andalusië na de steden Sevilla, Málaga en Córdoba.

Wat is er te doen in Granada?

Buiten de bezienswaardigheden zoals het Alhambra en de kathedraal van Granada heeft deze zuid Spaanse stad zoveel meer te bieden.

Ga eens naar één van de best bewaarde geheimen van Granada, het Carmen de los Martires. Deze prachtige tuinen zijn gratis toegankelijk en liggen op 5 minuten lopen vanaf het Alhambra.

kaart Granada

Wijk Albayzin

Loop eens door de wijk Albayzin en je zult zien hoe oer-Spaans Granada is. Met zijn smalle straatjes en trappen zul je ogen te kort komen.

Loop even door naar het uitzichtpunt van San Nicolas en als je toch door deze wijk slentert en je krijgt trek dan is restaurant El Trillo de plek voor een stop. Als je op het terras van dit restaurant gaat zitten dan heb je een schitterend uitzicht over het Alhambra.

Shoppen

Als je eens wat anders wilt dan de bezienswaardigheden bezichtigen dan kun je ook prima winkelen in Granada. Alle bekende merken zijn vertegenwoordigd, maar ook de kleinere boetiekjes zul je aantreffen als je een dagje uittrekt om lekker te shoppen in deze stad.

Rondreis Andalusie
ANWB Andalusië

8-, 10-, 12-daagse fly-drive Andalusië met ANWB

Boek een 8-, 10-, 12-daagse fly-drive Andalusië. Je zult de steden Málaga, Córdoba, Sevilla en Cádiz ontdekken en overnachten in charmehotels op prachtige locaties. Enkele hoogtepunten zijn de Caminito del Rey, Carmona, Aracena, Casarabonela en het Nationaal Park La Doñana. Incl. vluchten, huurauto en overnachtingen.

Al vanaf

€ 783,-

Granada: Een Oer-Spaanse stad

Granada is misschien wel één van de echte oer-Spaanse steden die er te vinden zijn. Al acht eeuwen voor het jaar 0 woonden er namelijk Iberische volkeren. Door de eeuwen heen zijn er echter ook heel veel andere volken geweest die in Granada hun huis vonden.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Grieken. Zoals in de hele regio Andalusië geldt is daarom ook in Granada de geschiedenis letterlijk te bekijken. Je hoeft bijvoorbeeld alleen maar aandacht te besteden aan de gebouwen die er in de stad staan. Die kunnen je stuk voor stuk al veel vertellen over verschillende periodes in de tijd.

Overwinteren in Granada

Granada is een bekende stad voor mensen die graag in de winter op vakantie gaan. Zij doen dit dan niet voor de wintersport, maar juist om aan de kou te ontkomen. Het is namelijk zo dat in deze stad en het gebied in de directe omgeving vrijwel altijd warmte te vinden is.

In ieder geval voor Nederlandse begrippen. In deze streek van Spanje gaat de thermometer het gehele jaar door eigenlijk nauwelijks onder de twintig graden Celsius. Al kan het in de wintermaanden ’s nachts wel vriezen. Dit maakt Granada daarom wel een geschikte plek om eens in de winter te bezoeken.

Sevilla

Bezienswaardigheden Granada & de mooiste Highlights

Granada wordt vaak als bestemming uitgezocht door mensen die niet per se een vakantie aan het strand willen vieren. Het is een leuke plek voor vakantiegangers die ook iets willen leren over de cultuur en de omgeving.

Dat kan bijvoorbeeld door de vele bezienswaardigheden van de stad te bekijken. De bekendste van allemaal is het Alhambra. Een oud fort dat werd gebouwd door de Moren in de tijd dat zij de heersers waren over grote delen van dit gebied.

Dit was ongeveer in 1238. Het fort is onderdeel van het werelderfgoed van UNESCO. Er is veel te leren over de tijd van de middeleeuwen hier. Granada wordt dan ook bijna altijd aangedaan als je een groepsreis naar Andalusië boekt.

Bezienswaardigheden Granada

Kathedraal van Granada

Als je een reis naar Granada plant, moet je zeker een bezoek brengen aan de kathedraal van Granada, die werd gebouwd op de plaats van de Grote Moskee. In de hoofdkapel hangen schilderijen van Alonso Cano en werken van Fernando en Isabel.

De kathedraal van Granada is een van de eerste attracties om te bezoeken in de stad. Hoewel de buitenkant van de kerk geen Moorse invloed heeft, is het interieur versierd in wit en goud. Het gewelfde plafond en de geblokte tegels geven de kathedraal een prachtige uitstraling.

Binnen is er een museum dat een deel van de kunstwerken van de stad toont. Een bezoek aan de Generalife is ook een must. De Generalife is de voormalige zomerresidentie van de Nasrid-heersers.

Het is de perfecte plek om een ​​glimp op te vangen van de Moorse bouwstijl. Op de binnenplaatsen kun je ontspannen bij een prachtige fontein. Het Generalife is gelegen in een prachtige en betoverende wijk van Granada. Er is ook een prachtige moskee, evenals een museum met fascinerende collecties islamitische kunst.

Kathedraal Granada

Albayzn

Als je een reis naar Granada plant, ben je wellicht geïnteresseerd in een bezoek aan Albayzn. De wijk heeft verschillende interessante bezienswaardigheden, waaronder de San Jose-kerk, die is gevormd uit de overblijfselen van moskeeën.

De toren in het midden van de kerk was ooit de minaret van de ‘moskee van de kluizenaars’. De toren heeft een waterafzetting uit de Moorse periode. Je kunt ook een bezoek brengen aan de San Miguel-kerk en de Santa Isabella-kerk in de wijk Albayzin.

Het is bovendien een van de oudste wijken van Granada en toont de rijke Moorse geschiedenis van de stad. De muren staan ​​er nog, net als sommige gebouwen. De smalle, geplaveide straatjes zijn omzoomd met pittoreske pleinen, je zult waarschijnlijk uren door de straten dwalen. En als je klaar bent, zul je blij zijn dat je de tijd hebt genomen om de Albayzin te verkennen!

Een populaire plek om te zien in Albayzin is de Paseo de los Tristes, die kronkelt langs de rivier de Darro. Andere bezienswaardigheden zijn de Cuesta de Maria la Miel en de Paseo de los Reyes. Het gebied is ook de thuisbasis van de beroemde Zambra-dans, die wordt uitgevoerd in de Sacromonte.

Wanneer je Albayzin bezoekt, zorg er dan voor dat je de tijd neemt om de historische gebouwen te bezoeken. Het Alhambra is een werelderfgoed, dus tickets zijn snel uitverkocht. Zorg ervoor dat je tijdens jouw verblijf een rondleiding boekt en meer te weten komt over de geschiedenis van de stad.

Bezoek in Albayzin, de smalle steegjes waar de moslimbevolking leefde na de Reconquista. Als je tijd hebt, kun je ook de historische wijk verkennen, die doet denken aan het Arabische verleden.

Het Science Park is een andere plek om te bezoeken in Granada. Dit park heeft verschillende paviljoens met kindvriendelijke wetenschappelijke tentoonstellingen. Er is ook een planetarium. Je kunt een middag doorbrengen met het verkennen van de buitenexposities en buitenattracties van het park. Je kunt Albayzin vanuit alle hoeken verkennen.

Alcaiceria in Granada

Een bezoek aan Alcaiceria in Granada is een geweldige manier om de lokale ambachten en etenswaren te ervaren. Deze traditionele markt staat vol met winkels die allerlei soorten goederen verkopen, waaronder exotische specerijen en zijde.

Er zijn ook lokale winkels die een verscheidenheid aan warme dranken aanbieden aan bezoekers. Deze markt is een authentieke en kleurrijke ervaring.

Alcaiceria

Een bezoek aan Alcaiceria in Granada is een geweldige manier om de traditionele cultuur van de stad te ervaren. De oude zijdemarkt is nu een toeristische markt en de markt verkoopt souvenirs die voornamelijk van Arabisch design zijn gemaakt.

Het is de moeite waard om wat tijd door te brengen op de markt en zorg ervoor dat je een paar lokale lekkernijen probeert voordat je vertrekt. Deze kleine winkels bieden een fantastische ervaring, dus zorg ervoor dat je vooruit plant en bezoek Alcaiceria in Granada. De Alcaiceria was ooit een centrum voor handel en zijdeproductie, en in de 16e eeuw waren er ongeveer 200 kleine winkeltjes.

Het overleefde de verovering van Granada, een poging van de katholieke Spaanse monarch om de Arabieren uit Spanje te verdrijven. De Alcaiceria is slechts een fractie van zijn oorspronkelijke grootte, maar het heeft nog steeds een indrukwekkende weergave van authentieke Marokkaanse goederen.

De naam Alcaiceria komt van het Arabische woord al-qaysariya, dat verwant is aan de naam Caesar. In de 14e eeuw werd de Alcaiceria opgericht naast de Grote Moskee. Het werd beschermd door tien ijzeren poorten en was een handelscentrum.

Tijdens de middeleeuwen was de Alcaiceria eigendom van de plaatselijke koning en verkocht het hoogwaardige goederen. Kortom, een bezoek aan Alcaiceria in Granada is een ervaring die je niet snel zult vergeten.

Een bezoek aan Sacromonte

De wijk Sacromonte ligt aan de rand van Granada. Het is bereikbaar met de bus of te voet. De gemakkelijkste manier om er te komen is vanaf Plaza Nueva. De wijk heeft een lange geschiedenis als nederzetting voor zigeuners.

In feite wonen er al zigeuners in Granada sinds de 15e eeuw, toen ze naar de grotten verhuisden. Tegenwoordig kunnen toeristen hun kleurrijke huizen bezoeken en hun kunst ontdekken.

Sacromonte

Eén grot is nu een museum. De historische wijk staat vol met interessante bezienswaardigheden. De kathedraal van de stad is een renaissancistisch bouwwerk dat ooit een moskee was. Je kunt een wandeling maken door de Alcaiceria, een historische Moorse stad, of een wandeling maken door de kleurrijke wijk Sacromonte.

Flamencodansen worden uitgevoerd in grotbars langs de hoofdweg. Een paar van de grotwoningen zijn omgebouwd tot B&B’s. Het gebied is de thuisbasis van veel Roma, ook wel zigeuners genoemd. Hoewel Roma afkomstig zijn uit Azië en India, kwamen ze rond de 15e eeuw naar Granada.

De katholieke monarchie van de stad had de moslims en andere etnische groepen verdreven, maar deze groepen hadden een ander perspectief. De oudste wijkvereniging van de stad, de wijkvereniging Sacromonte, organiseert het hele jaar door evenementen en festivals.

Bezoekers kunnen ook een glimp opvangen van de beroemde zambra-dansers in een tablao of thuis. Sacromonte organiseert ook een populair Halloween-feest genaamd The Zambra Fest.

Het evenement is een cultureel hoogtepunt en je kunt tegen een kleine vergoeding een show van een lokale artiest bijwonen. Als je trek hebt, kun je een traditionele Spaanse snack proberen bij El Picoteo Casa Torcuato. Hoewel de kapel het hele jaar door open is voor bezoekers, kun je ervoor kiezen om te lunchen in een van de vele lokale cafés of restaurants.

Rondreis Andalusie
De Jong Intra Andalusië

10-daagse rondreis door Granada, Sevilla, Córdoba en Ronda

Boek een 10-daagse fly-drive reis door Andalusië waar je alle hoogtepunten van deze streek zult ontdekken. Je bezoekt steden als Granada, Sevilla, Córdoba, Ronda maar ook plaatsen als Jerez de La Frontera en Marbella en meer. Bij aankomst op de luchthaven staat er een huurauto voor je klaar, je kunt dus direct beginnen aan deze rondreis. Vluchten inbegrepen.

Al vanaf

€ 369,-

Een bezoek aan de Bauelo

Als je in Granada bent mag een bezoek aan de historische Arabische wijk, bekend als de Bauelo, eigenlijk niet ontbreken. Dit UNESCO-werelderfgoed is een must-see en beschikt over met de hand beschilderde tegels en grotwoningen die je een gevoel kunnen geven van het leven in het verleden.

Het gebied is ook een goede optie als je een klein budget hebt en de drukte van het centrum van de stad wilt vermijden. Als je klaar bent met het verkennen van de historische wijk, wil je misschien naar El Centro gaan, het belangrijkste plein van de stad. Hier vind je de beste restaurants en uitgaansgelegenheden.

Generalife

Een bezoek aan de Generalife is een unieke en historische ervaring. Het maakt deel uit van het Alhambra-complex, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het complex is gelegen op de heuvel Cerro del Sol, op korte afstand van het historische centrum van Granada.

De Generalife werd in de 13e eeuw gebouwd door Mohammed II, de laatste koning van Castilië en León. Het gebouw heeft een bevoorrechte sfeer, met constante geluiden van water, prachtige verse bloemperken en geometrische decoraties.

Generalife

Het Generalife-paleis was de zomerresidentie van de Nasrid-sultans en was de perfecte plek om te ontspannen. Het ontwerp was bedoeld om een ​​oase van rust te creëren voor de koninklijke familie van Granada. De tuinen zijn omgeven door waterpartijen en hebben vele soorten bloemen en bomen.

Bezoekers kunnen deze unieke tuinen bewonderen, die veel sierelementen uit andere historische perioden bevatten. De tuinen hebben prachtige sculpturen en fonteinen en vormen een belangrijk onderdeel van het culturele erfgoed van Al-Andalus.

Bezoekers kunnen ook genieten van de vorstelijke tuinen door de Plaza de la Acequia, de Paseo de los Cipreses en de Patio de la Sultana te bezoeken. Er wordt gezegd dat de Sultana en zijn geliefde op deze plek veel geheime ontmoetingsplaatsen hadden.

Je kunt ook een bezoek brengen aan de tuinen rondom het Alhambra. De tuinen hebben een lang zwembad, bloembedden, fonteinen en paviljoens. De tuinen bevatten ook een cipres die dateert uit de 9e eeuw en een van de mooiste ter wereld is.

Het Alcazaba is een andere plek om te bezoeken in Granada. Het werd in de zomer door de sultan gebruikt als toevluchtsoord. Een bezoek aan de Generalife in Granada is de perfecte plek om de rijke geschiedenis van de stad te bewonderen!

Andere monumenten

Ook andere monumenten in de stad dateren al van vele eeuwen terug. Ook zijn er allerlei bouwwerken uit de tijd van de Moren, de Arabische tijd, uit de tijd van de Renaissance en andere periodes bewaard gebleven.

Denk bijvoorbeeld aan kerken, kastelen, paleizen en andere gebouwen die in die tijden heel gebruikelijk waren. Die zijn allemaal zeer goed bewaard gebleven. Dit maakt het interessant om alleen al door de stad rond te lopen zonder dat je daadwerkelijk iets gaat doen. Dit wordt dan ook door veel mensen gedaan.

Moderne tijd

Natuurlijk betekent dit alles niet dat in Granada de tijd is stil blijven staan. Er is in de stad ook heel veel moderns te doen en te bekijken. Denk bijvoorbeeld aan de vele mogelijkheden die er zijn om in de stad te winkelen.

Het leuke aan Granada, net als andere steden in Andalusië, is dat er nog veel authentieke winkeltjes te vinden zijn. Dit betekent dat je dus ook echt met iets bijzonders terug kunt komen als je hier naartoe op reis bent geweest. Dit is altijd extra leuk en voor veel mensen is dit zelfs een reden om specifiek hier naartoe te gaan.

Het nachtleven in Granada

Ook voor jongeren heeft de stad voldoende te bieden. Het is namelijk zo dat er een bruisend nachtleven te vinden is. Het is opvallend dat dit nachtleven bovendien niet seizoensgebonden is. Het is namelijk zo dat er ook buiten de traditionele zomermaanden van alles gebeurt in de straten van Granada.

Er zijn veel bars en discotheken die het hele jaar leuk zijn om te bezoeken. Wanneer je er dus gewoon even tussenuit wilt, dan kan dit weleens een hele goede bestemming zijn. Zeker wanneer je niet in de drukke periode van de zomervakantie op reis gaat.

Eten en drinken in Granada

Wanneer je op reis gaat dan wil je natuurlijk ook graag in een andere wereld terechtkomen. De beste manier om dit te doen blijkt vaak toch door de keuken van het gebied te ontdekken. In Granada is daar alle mogelijkheid toe.

Er is een enorm aanbod aan restaurants te vinden waarvan het overgrote deel nog altijd de traditionele gerechten uit de streek serveert. Dit kunnen gerechten met vlees zijn, gerechten met vis, maar ook vegetarische gerechten zijn altijd al onderdeel van de keuken van Granada en Andalusië geweest.

Dit brengt je letterlijk in een hele andere wereld die je niet kent. Het leuke in Granada is dat als je op een terras wat gaat drinken je er automatisch tapas bij krijgt.

Tips voor een bezoek aan Granada

Hier zijn een paar tips om het meeste uit je bezoek aan Granada te halen:

Koop je tickets voor het Alhambra van tevoren

Het Alhambra is de belangrijkste bezienswaardigheid van Granada en trekt veel bezoekers. Het is daarom verstandig om je tickets van tevoren te kopen, zodat je niet in de rij hoeft te staan. Houd er ook rekening mee dat het aantal dagelijkse bezoekers beperkt is, dus boek op tijd om teleurstelling te voorkomen.

Verken de Albaicín wijk

De Albaicín wijk is een van de oudste delen van Granada en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is een doolhof van smalle straatjes en steegjes die naar adembenemende uitzichtpunten leiden over de stad en het Alhambra. Het is een geweldige plek om te wandelen, te winkelen en te eten.

Proef de lokale tapas

Granada is beroemd om zijn gratis tapas, die meestal worden geserveerd bij drankjes in de bars en restaurants. Het is een geweldige manier om de lokale keuken te ontdekken en het kost je bijna niets. Ga naar een lokale tapasbar en vraag wat er op het menu staat. Je zult verrast zijn door de variatie en kwaliteit van de tapas.

Bezoek de kathedraal van Granada

De kathedraal van Granada is een prachtig gebouw in het centrum van de stad. Het is een mix van Renaissance- en barokke architectuur en heeft een indrukwekkende koepel die van buitenaf te zien is. Binnenin vind je verschillende kunstwerken en een prachtig altaar.

Ontdek de Sacromonte-wijk

De Sacromonte-wijk is een van de meest traditionele wijken van Granada en staat bekend om zijn grotwoningen en flamencoshows. Het is een geweldige plek om de lokale cultuur te ontdekken en te genieten van de authentieke flamencodansen. Bovendien biedt deze wijk ook een prachtig uitzicht over de stad.

Ga winkelen in de Calle de la Alcaicería

Calle de la Alcaicería is een straat in het centrum van Granada, vol met winkels waar je traditionele handgemaakte souvenirs kunt kopen, zoals keramiek, sieraden en tapijten. Het is een leuke plek om te winkelen en om cadeautjes te kopen om mee naar huis te nemen. Hopelijk helpen deze tips je om het meeste uit je bezoek aan Granada te halen en te genieten van de prachtige stad en zijn cultuur.

Waar ligt Granada in Spanje?

Granada ligt in het zuidoosten van Spanje, in de regio Andalusië, aan de voet van de Sierra Nevada bergketen.

Kaart Granada

Activiteiten in Granada

Video Granada Spanje

Veelgestelde vragen

Wat is er te doen in Granada?

Granada heeft mooie bezienswaardigheden die je zeker moet gaan zien tijdens jouw rondreis door Andalusië. Enkele highlights zijn: Het Alhambra, de wijk Albaicin, de wijk Sacromonte, de kathedraal van Granada, de tuin Carmen de los Martires en de flamenco shows.

Waarom naar Granada?

Granada is een must-see als je in Andalusië bent, al is het alleen al om het middeleeuwse fort Alhambra te gaan bezichtigen. Daarnaast is het centrum ook erg leuk en heeft het veel bezienswaardigheden die echt de moeite zijn om te bezoeken.

Hoe kom je het beste in Granada?

Vanuit Nederland vlieg je niet rechtstreeks naar Granada. Het beste kun je naar Málaga vliegen en dan per bus of per trein naar Granada reizen.

Granada in het kort

Granada is in veel opzichten net even anders dan andere steden en streken in de regio Andalusië. Dat komt alleen al door de ligging die meer landinwaarts is. Wel kan je er daardoor ook nog veel over de traditie en gebruiken van het gebied leren. Denk bijvoorbeeld aan de flamenco, maar ook aan de traditionele keuken. Aan de andere kant is niet alles oud en klassiek in de stad. Er is ook gewoon veel ruimte voor moderne winkelgelegenheden en een bruisend uitgaansleven. Daardoor is Granada voor elke doelgroep op elk moment zeer aantrekkelijk om te bezoeken.

Granada