Ronda

De schoonheid van Ronda

De stad Ronda is weliswaar niet zo groot, maar kent internationale faam. Dat komt omdat een aantal grootheden uit de geschiedenis er veel tijd hebben doorgebracht. Denk in de eerste plaats aan de beroemde Amerikaanse schrijvers Ernest Hemingway en Orson Welles.

De stad komt dan ook terug in hun werken. Daarin wordt beschreven hoe mooi het gebied is en hoe groot de schoonheid van de stad is. Dit zijn dan ook de kenmerken van deze plaats. Alles draait er om de schoonheid. Die schoonheid is eigenlijk in alles terug te vinden op deze plek in het land.

Ronda

Bekijk de beste aanbiedingen voor een vakantie naar Ronda

De VakantieDiscounter Discounter

Architectuur

Er is veel aandacht voor de architectuur van Ronda. Zoals veel steden zoals Sevilla en Granada en dorpen in dit gebied heeft het een zeer lange geschiedenis. Het is wel opvallend dat deze geschiedenis op een aantal punten afwijkt van andere plekken in dit gebied.

Zo is er een Keltische oorsprong te herkennen en zijn ook de Grieken hier vroeger actief geweest. Daarnaast zijn natuurlijk ook de Romeinen en Moren er tijden geweest. Al deze stromingen en volkeren hebben hun sporen achtergelaten en dat is terug te zien in de manier waarop de stad door de eeuwen heen is opgebouwd. In de architectuur zijn typische kenmerken terug te vinden.

De omgeving van Ronda

Als Ronda om één ding bekendstaat wereldwijd, dan is het wel de diepe kloof waarlangs de stad is gebouwd. Deze kloof is door de tijd heen ontstaan doordat deze verder en verder werd uitgesneden door de rivier Guadalevin.

Door de koof valt de stad ook in twee delen uiteen. Een andere reden waarom de kloof juist hier kan ontstaan is natuurlijk omdat het in bergachtig gebied ligt. Het ligt tussen verschillende Sierra’s in Spanje in. Dit heeft ook weer zijn weerslag op de manier waarop de stad is opgebouwd. Dit brengt namelijk een aantal bijzondere bezienswaardigheden met zich mee.

Jardines de Cuenca

De tuinen van Cuenca liggen aan de rand van de Tajo de Ronda. De Tajo de Ronda is de door de rivier Guadalevín gesleten kloof die de stad Ronda in tweeën splitst. Als je van inheemse bloemen houdt dan zijn de tuinen van Cuenca een echte aanrader. Vanuit de Jardines de Cuenca heb je een schitterend uitzicht over Ronda.

De bruggen

Door de kloof die de stad in tweeën splijt en de ligging in dit gebied zijn er verschillende bruggen nodig om de beide delen van Ronda met elkaar te verbinden. Deze bruggen zijn al vele eeuwen oud.

Daardoor zijn ze niet langer alleen praktisch. Ze zijn namelijk ook bezienswaardigheden op zichzelf geworden. De bruggen die je in ieder geval moet zien zijn de Puente Viejo, Puente Nuevo en Puente Romano. Deze bruggen zijn allemaal van net na de middeleeuwen.

Doordat er toen nog veel handmatig moest gebeuren duurde het bouwen soms tot wel bijna vijftig jaar. Het resultaat is daardoor nog indrukwekkender.

Korte of lange vakantie

Ronda is bij uitstek geschikt voor een korte vakantie of als stop tijdens een rondreis door het gebied. Bijvoorbeeld wanneer je een fly-drive door Andalusië doet. De stad is dan perfect om even weg te komen uit de hitte van de Costa del Sol en even de rust op te zoeken.

Juist om die reden is Ronda echter ook een mooie plek om wat langer te blijven. Het is er namelijk niet groot. Wie dus even echt goed tot rust wil komen echt wil ontspannen, kan dat hier misschien wel beter doen dan op elke andere plek in Europa.

Winkelen

Dat Ronda wat kleiner is dan andere plaatsen in Andalusië neemt niet weg dat er ook veel te beleven is. Zo kan je er bijvoorbeeld heel goed winkelen. De stad heeft een lange winkelstraat waar je alles kunt vinden wat je zou willen.

Deze Carrera Espinel loopt dwars door de stad heen. Omdat het klimaat in Ronda net iets aangenamer is dan op veel andere plekken in Andalusië het geval is, is het ook iets gemakkelijker om hier lekker doorheen te slenteren en alles te bekijken zonder dat je bevangen wordt door de hitte. Dit is dus echt een aanrader volgens velen.

Cultuur

Ronda heeft zoals gezegd een lange geschiedenis. Daardoor kan je er dus ook veel bijzondere dingen op het gebied van cultuur vinden. Zo liep de stad voorop waar het gaat om de ontwikkeling van stierenvechten.

Hoewel hier tegenwoordig wel anders over wordt gedacht is dit natuurlijk wel iets wat bij de cultuur van het land en de streek hoort. Om hier meer over te kunnen leren is Ronda dan ook een uitgelezen plek.

Bijvoorbeeld door het Plaza del Toros de Ronda te bezoeken. Deze oude arena uit de achttiende eeuw bevat tegenwoordig verschillende musea waar je veel kunt leren over deze gebruiken.

Fietsen en wandelen

Omdat de stad in bergachtig gebied ligt, is het ook een leuke bestemming voor mensen die meer op hebben met een actieve vakantie. Waar andere delen van Andalusië nog weleens te warm kunnen zijn voor langere wandel- of fietstochten, daar is Ronda hier wel goed geschikt voor.

Omdat de omgeving ook nog eens van grote schoonheid is, is het helemaal aantrekkelijk om de wandelschoenen mee te nemen of een fiets te huren. Zo kan je er genieten van prachtige heuvelachtige landschappen die je niet op veel andere plekken op het continent zal vinden. Zowel in de zomer als de winter te overwegen.

Rondreis Andalusie
ANWB Andalusië

8-, 10-, 12-daagse fly-drive Andalusië met ANWB

Boek een 8-, 10-, 12-daagse fly-drive Andalusië. Je zult de steden Málaga, Córdoba, Sevilla en Cádiz ontdekken en overnachten in charmehotels op prachtige locaties. Enkele hoogtepunten zijn de Caminito del Rey, Carmona, Aracena, Casarabonela en het Nationaal Park La Doñana. Incl. vluchten, huurauto en overnachtingen.

Al vanaf

€ 783,-

Waar ligt Ronda in Spanje?

Ronda ligt 50 km landinwaarts van de Costa del Sol in de autonome regio Andalusië.

Kaart Ronda

Ronda in het kort

Ronda is een plek waar mensen vooral tot rust kunnen komen. Het is er minder druk dan aan de kust van Andalusië en het is er vaak ook net iets minder warm. Dat neemt niet weg dat er op het gebied van cultuur minstens zoveel en misschien zelfs meer te vinden is dan in andere steden en gebieden in de regio. Het is ook nog eens zo dat de omgeving van Ronda zich door zijn schoonheid goed leent voor actieve vakanties. Dat maakt de stad dus aantrekkelijk voor heel veel verschillende doelgroepen. Ronda is een stad die je ook prima in je individuele rondreis door Andalusië kunt aandoen.

Ronda