Feestdagen Andalusië

Carnaval in Cádiz

In Cádiz wordt ieder jaar in februari het grootste carnaval van het vaste land van Spanje gevierd. Het is inmiddels wereldberoemd en als je in februari in Andalusië bent dan is het zeker de moeite waard om dit te gaan zien. In Cádiz vieren ze het carnaval traditioneel en dit doen ze al vanaf de 15e eeuw. Van oorsprong brachten de Italiaanse zeevaarders de traditie van het carnaval over vanuit Venetië.

Carnaval Cádiz

Feestdagen Andalusië

 • Año Nuevo (Nieuwjaarsdag) – 1 januari
 • Driekoningen – 6 januari
 • Dia de Andalucía – 28 februari
 • Vaderdag
 • Goede Vrijdag
 • Semana Santa (Goede Week)
 • Fiesta del Trabajo (Dag van de Arbeid) – 1 mei
 • Moederdag – 1e zondag in mei
 • Hemelvaartdag
 • Pinksteren
 • San Juan – 24 juni
 • Verjaardag Koning Juan Carlos – 24 juni
 • Maria ten Hemel opneming – 15 augustus
 • Día de la Hispanidad – 12 oktober
 • Allerheiligen – 1 november
 • Dia de Constitución (Dag van de Grondwet)- 6 december
 • La Inmaculada Concepción (Maria Onbevlekte ontvangenis) – 8 december
 • Navidad (Eerste Kerstdag) – 25 december

Día de Andalucía

Op 28 februari wordt in Andalusië gevierd dat de regio een autonome gemeenschap werd in 1980, de Comunidad Autónoma de Andalucía. Voor veel Andalusiërs is de Día de Andalucía een vrije dag. Veel winkels zijn dan ook gesloten op deze feestdag.
Semana blanca
De semana blanca de wintervakantie is ook aan deze dag verbonden. De kinderen krijgen op de laatste dag voor de vakantie een desayuno Andaluz op school, dit is brood met olijfolie, tomaat en verse sinaasappelsap.

Voor het ontbijt zingen ze het El Himno de Andalucía (Andalusische volkslied). Als 28 februari op een zondag valt dan zal de vrije dag verschoven worden naar de maandag erna.

Festival de Jerez

Als je een flamencoliefhebber bent dan kun je je hart ophalen in Jerez. Hier zal in februari het Festival de Jerez worden georganiseerd. Dit festival duurt maar liefst 2 weken en gerenommeerde nationale en internationale flamencoartiesten laten hun kunsten op verschillende plaatsen in de stad zien. Als je de echte Spaanse cultuur wilt proeven dan is dit festival een aanrader.

Semana Santa

Semana Santa is iets wat je zeker moet gaan meemaken als je in Andalusië bent tijdens de Goede Week. Steden als Sevilla, Málaga en Granada pakken dit groots aan. Overal in de stad zie je processies en vaak nog tegelijk ook.

Alle kerken hebben hun eigen broederschap die allen een processie organiseren. Je zult er veel mensen met puntmutsen (caripotes) en boetedoeners (nazarenos) door de straten zien lopen. Semana Santa is heel indrukwekkend en mooi om mee te maken. Zorg wel dat je bijtijds een plaatstje in de stad weet te bemachtigen, want het is enorm druk als de processies voorbij komen.

Feria de Abril

De Feria de Abril wordt in april gehouden in Sevilla. Tijdens de Feria de Abril lopen de straten vol met kleurrijke Sevillanas die dansen op de ritmes van de authentieke muziek. Dit festival begint meestal 2 weken na Pasen.

De opening van het festival is altijd op maandag om 00:00 uur en zal worden opgesierd door het ontsteken van tienduizenden lampjes aan de poort van het Feria terrein. Tijdens het festival zal je de Sevillanas in traditionele Spaanse kostuums en jurken voorbij zien komen. Ook staat deze Feria in het teken van de paardenoptocht (Paseo de Caballos).

Op het Feria terrein zal er veel worden gedanst, gegeten en gedronken.

Feria de Mayo

Zoals Sevilla de Feria de Abril heeft zo heeft Córdoba de Feria de Mayo. Ook hier kun je genieten van de typisch Spaanse sfeer met veel dans en klederdracht.

La Noche en Blanco Málaga

Ben je in mei in Málaga en ben je een cultuurliefhebber? Dan moet je zeker eens La Noche en Blanco in Málaga meemaken. Tijdens deze cultuurnacht zijn veel musea in Málaga gratis toegankelijk. Op straat is er in deze cultuurnacht ook van alles te beleven. Tijdens La Noche en Blanco maak je kennis met straattheater, zang, dans en het artistieke werk van verschillende kunstenaars.

Noche de San Juan

In de nacht van 23 op 24 juni wordt ieder jaar het begin van de zomer gevierd. Deze feestavond/nacht staat bol van de rituelen en is mooi om mee te maken. Op de stranden zie je brandstapels waar iedereen zich omheen verzameld. Je ziet veel mensen op het strand eten en drinken wat ze zelf meegebracht hebben.  Zodra het 00:00 uur is rent iedereen met blote voeten de zee in.
Rituelen
Was je tijdens deze nacht je gezicht met zeewater, dan geeft het je het hele jaar schoonheid. Maar kijk daarna niet in de spiegel want dan is alles voor niets geweest. Springen over het vuur… hiermee zuiver je jezelf van het kwaad. Zwemmen in de zee geeft je het hele jaar gezondheid. En zo zijn er nog meer rituelen.

Virgen del Carmen

Ieder jaar op 16 juli wordt de maagd Virgen del Carmen geëerd. De beschermheilige van zeelieden en vissers wordt in meerdere kustplaatsen geëerd. Je kunt hiervoor naar Málaga of het vissersdorp Carihuela.

Op 16 juli zal het beeld van de maagd uit de kerk gedragen worden en in processie door de straten gaan. Tijdens de processie zal de maagd in een boot het water opgaan omringd door vele verlichte bootjes. Virgen del Carmen is een indrukwekkende en vrolijke processie.

Romería del Rocío

Romería del Rocío is verbonden aan de pelgrimstocht in El Rocío wat behoort tot de gemeente Almonte in de provincie Huelva. De pelgrims komen naar El Rocío om de heilige maagd van Rocío te vereren.

Het eindpunt van de tocht is La hermita del Rocío waar op eerste pinksterdag de mis plaatsvindt. Op tweede pinksterdag zal de traditionele Salto de las Rejas (sprong over het hek) plaats vinden. Hierna zal ze door het stadje geleid worden.

Pelgrims
Het stadje heeft maar 2000 inwoners, maar ieder jaar tijdens Pinksteren wordt het overspoeld door pelgrims. Deze pelgrims verzamelen zich voor de Bedevaart van El Rocío en komen vanuit heel Europa.

Romería del Rocío is het grootste religieuze festival van Spanje ter ere van de Maagd van Rocío. De straten van el Rocío worden overspoeld met aanbidders die zingen en dansen.

El Rocío Chico

Als het je allemaal wat te druk lijkt dan kun je in augustus naar een rustigere versie van dit evenement want dan vindt El Rocío Chico plaats. Deze processie is ter gelegenheid van de bewoners van Almonte die de eed aflegde aan het einde van de Franse represailles in 1810.

Festival Internacional de Musica y Danza de Granada

Festival Internacional de Musica y Danza de Granada is een cultureel muziekfestival en behoort tot de meest vooraanstaande van Spanje. Het wordt ieder jaar van half juni tot half juli georganiseerd in Granada.

Veel optredens zullen plaatsvinden in het Alhambra. Je kunt er genieten van klassieke muziek, klassiek ballet en moderne dans. Ook zijn er flamenco-optredens te zien.

Feria de Málaga

Half augustus vieren de Malagueños het tradionele feest de Feria de Málaga. Dit is samen met Semana Santa het grootste feest wat je kan meemaken in Málaga. Je kunt naar de Feria in de stad, maar er is ook een groot Feria terrein met een kermis aan de rand van de stad. De Feria zal worden geopend met een rijtour met paarden die vanaf het stadhuis naar de basiliek gaat.

Gedurende de Feria in Málaga zijn er overal flamenco-optredens en is er veel dans en muziek. Overal op straat zal je mensen Cartojal zien drinken, dit is een soort zoete witte wijn. In de stad zal het feest dagelijks om 20:00 uur eindigen, het gaat dan verder op het Feria terrein. Hier kan je doorfeesten tot in de kleine uurtjes. Op het terrein heeft ieder restaurant zijn eigen caseta waar je kunt eten en dansen.

La Bienal de Flamenco

La Bienal de Flamenco wordt om de 2 jaar georganiseerd in Sevilla. Dit is het grootste flamenco festival ter wereld. Sevilla staat dan 3 weken in het teken van flamenco en alle grote flamenco artiesten van over de hele wereld ontmoeten elkaar.

De eerste editie werd georganiseerd in 1979. Alle flamenco uitvoeringen kun je tijdens La Bienal de Flamenco zien, van traditionele tot moderne, experimentele en avant-garde uitvoeringen.

Evenementen Andalusië

Als je in Andalusië bent tijdens een feestdag of evenement dan moet je er rekening mee houden dat de winkels en sommige restaurants gesloten zijn. Spanjaarden hechten veel waarde aan deze feesten en trekken erop uit met familie en vrienden, dit betekent dat het rondom de plaatsen waar de feesten georganiseerd worden erg druk kan zijn. Je kunt het beste met de taxi of het openbaar vervoer reizen. Ga niet met de auto want die kan je hoogstwaarschijnlijk niet kwijt vanwege de drukte.

Festivals Andalusië