Klimaat Andalusië

Het weer in Andalusië

Door de uitgestrektheid, de bergketens en de ligging aan de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan heeft Andalusië te maken met verschillende weersystemen. Zo kent het de droogste zomers van Spanje maar ook de natste winters. Een plaats waar erg veel neerslag valt, is met 2.153 mm per jaar Grazalema in de Sierra. Ter vergelijking: in Madrid valt de helft aan neerslag. De provincies Cádiz en Huelva krijgen jaarlijks ongeveer 1000 mm neerslag te verwerken.

Hoogste temperaturen van Spanje
Als we kijken naar de provinciehoofdsteden dan hebben Sevilla met 18.7°C, Almería 18.6°C en Huelva met 18.3°C de hoogste gemiddelde dagtemperaturen. De droogste plaats van Spanje ligt ook in Andalusië. Het plaatsje Cabo de Gata is met een gemiddelde neerslag van 150 mm per jaar het droogst. Tarifa staat bekend om de wind die er altijd staat en het wordt dan ook de kitesurfhoofdstad van Europa genoemd.

Het weer in Andalusië

De minimum en maximum temperaturen in Andalusië

In onderstaande tabel staan de minimum en maximum temperaturen. Zoals te zien is komt de temperatuur zelfs in januari en december niet onder de 7 graden. In de maanden april, mei en juni is de temperatuur al opgelopen tot over de 20 graden en pas in oktober zal het koeler worden in Andalusië.

Ondanks dat er in de winter wel eens een bui regen valt en het in de zomer behoorlijk heet kan worden, vooral in de steden Sevilla, Málaga, Córdoba en Granada heeft Andalusië een heerlijk klimaat.

Min. temp. Max. temp.
Januari 8 17
Februari 9 18
Maart 10 19
April 11 21
Mei 14 24
Juni 17 27
Juli 20 29
Augustus 21 32
September 18 30
Oktober 15 23
November 12 19
December 9 16

Klimaat Andalusië in de zomer

De temperatuur kan in de steden Sevilla, Málaga, Granada en Córdoba in de zomer de 40 graden passeren. De zomermaanden zijn met de hoge temperaturen heerlijk om op zonvakantie te gaan. Met oplopende temperaturen tot boven de 30 graden is het aan de Costa del Sol prima vertoeven.

Rondreizen of stedentrip
De zomer is niet de meest geschikte periode om te gaan rondreizen of op stedentrip te gaan naar Andalusië. Als je op citytrip wilt dan zijn de maanden maart, april, mei wanneer het lente is ideaal. De temperatuur is gemiddeld 15 tot 20 graden en de zon schijnt in maart 6 uur en in mei al 10 uur per dag.

Andalusië ligt in het zuidelijkste punt van Spanje en heeft gemiddeld 3000 uur zon per jaar! Het mediterraan klimaat zorgt voor hete zomers en milde, natte winters. Het weer is er over een heel jaar gezien, heerlijk! Ideaal voor een rondreis, stedentrip of vakantie.

Heetste maanden

Wil je echt naar Andalusië voor de zon en de hogere temperaturen dan zijn de maanden juni, juli en augustus aan te raden. De zon schijnt in de maand juli 12 uur per dag en in juni en augustus kun je 11 uur per dag genieten van het zonnetje.

Als je op strandvakantie wilt dan is de periode juni, juli en augustus ideaal met een neerslag kans van 1-5 mm weet je dat je de paraplu thuis kunt laten. De temperatuur in de nacht daalt zomers niet verder dan 15 graden.

Stranden van Andalusië

Met de hoge temperaturen in de zomer zijn de Costa’s de plaats om naar toe te gaan. Ondanks de hoge temperaturen staat er over het algemeen wel een beetje wind en zal de Middellandse Zee verkoeling bieden, al is de zeewatertemperatuur tussen de 20 en 24 graden in de zomer.

De stranden van Málaga, Marbella en Torremolinos zijn dan ook zeer populair in de zomermaanden.

In de provincie Málaga kan in de zomer de Terral waaien, dit is een föhnwind die hete lucht blaast. Deze wind zorgt dat het nog heter aanvoelt dan dat het al is.

Costa de la Luz

Wil je van het strand genieten en heb je behoefte aan wat meer rust dan is de Costa de la Luz een goed alternatief. De Costa de la Luz ligt aan de Atlantische oceaan en behoort ook tot de regio Andalusië en omvat de provincies Cádiz en Huelva. Hier staat over het algemeen wel meer wind waardoor je veel surfliefhebbers zult tegenkomen.

Het aantal zonuren, neerslag en zeewater temperatuur

In de tabel hieronder zie je het aantal zonuren per dag en hoeveel millimeter neerslag er valt en de temperatuur van het zeewater.

Zonuren per dag Neerslag per maand Temp. zeewater
Januari 5 uur 73 mm 17
Februari 6 uur 59 mm 16
Maart 6 uur 90 mm 16
April 8 uur 26 mm 16
Mei 10 uur 19 mm 17
Juni 11 uur 9 mm 20
Juli 12 uur 2 mm 22
Augustus 11 uur 3 mm 22
September 9 uur 24 mm 22
Oktober 7 uur 41 mm 20
November 6 uur 105 mm 18
December 5 uur 141 mm 17

Het weer in Andalusië in de winter

Zodra de zomer is afgelopen en de herfst zijn intrede doet, zul je dit merken aan de temperatuur. In oktober is de temperatuur gemiddeld 20 graden met enkele uitschieters naar boven waardoor je nog prima uit de wind op het strand zou kunnen liggen. Oktober is een prima maand om Andalusië te bezoeken, zowel voor het strand als voor het ondernemen van een stedentrip. In de herfst schijnt de zon nog 6 tot 7 uur per dag.

Regen

In de herfst en winter moet je er wel rekening mee houden dat de kans op regen stijgt. In september begint de kans op neerslag al toe te nemen en pas in april zal dit afnemen.

Winterbestemming

Andalusië is ondanks dat het weer wat wisselvalliger wordt een ideale winterbestemming. De zon schijnt ook in de winter bijna dagelijks en de temperatuur is er een stuk aangenamer dan in de rest van Europa.

Wintertemperatuur

In de periode van december tot februari ligt de gemiddelde temperatuur rond de 12 graden. Al kan deze oplopen naar 15 tot 17 graden. De nacht temperatuur zal niet onder de 10 graden komen.

Hitte record Sevilla

De hoogste wintertemperatuur is ooit gemeten in Sevilla waar het 26 graden werd! Daarentegen werd in Granada ooit een koude 7 graden gemeten.

Neerslag in de winter

Met een neerslag kans van ruim 100 millimeter in december en rond de 60 millimeter in februari is de winter de meest natte periode in Andalusië. Het blijft in de winter heerlijk om deze zuid-Spaanse regio te bezoeken doordat de temperatuur lager is, kun je wat meer dingen ondernemen. Het is wel verstandig om de weersverwachtingen te raadplegen als je buitenactiviteiten wilt ondernemen.

Skiën in Andalusië

Je zult er niet direct aan denken, maar in Andalusië kun je ook prima skiën. De Sierra Nevada (Spaans voor: besneeuwde bergketen) ligt in deze regio en is een erg populair skigebied.

Wat is de beste reistijd voor Andalusië?

Dat Andalusië een goed klimaat heeft dat mag duidelijk zijn, ook een klimaat met extremen in temperatuur. En wat de beste reistijd om Andalusië te bezoeken is, is helemaal afhankelijk van wat je wilt gaan doen en hoe goed je tegen de warmte kunt.

Als je voor een zonvakantie naar Zuid-Spanje wilt dan zijn de zomermaanden juni, juli en augustus perfect. De temperaturen lopen hoog op maar een duik in de Middellandse Zee biedt dan verkoeling.

Beste periode voor een stedentrip

Wil je op stedentrip naar Sevilla, Málaga, Córdoba of Granada dan kun je beter in de winter of de maanden maart, april, mei, september of oktober je reis plannen. In de winter moet je de weersverwachtingen wat meer in de gaten houden want ook in Andalusië kan het dan wel eens regenen.

  • Hoogste gemiddelde temperatuur: juli en augustus
  • Laagste gemiddelde temperatuur: januari, februari en december
  • Meeste neerslag: januari, februari en maart
  • Beste maanden voor een zonvakantie: juli en augustus
  • Beste maanden voor een rondreis of stedentrip: het hele jaar

Andalusië

Wanneer je ook naar Andalusië gaat het is er vaak beter weer dan in Nederland. Wanneer de beste periode is om te gaan dat ligt er helemaal aan wat je wilt doen en hoe goed je tegen de warmte kunt.

Ben je een zonaanbidder die de hele dag op een van de stranden gaat liggen dan is de beste periode van mei t/m oktober. Wil je naar Andalusië om rond te reizen of voor een stedentrip, dan zou je eigenlijk het gehele jaar door kunnen gaan. In de wintermaanden is het wel verstandig om de weersvoorspellingen wat meer in de gaten te houden.

Het klimaat van Andalusië