Bezienswaardigheden Granada

Highlights & bezienswaardigheden Granada Spanje

Granada is de vierde stad van Andalusië en hier bevinden zich tal van bezienswaardigheden die je gewoon echt niet mag missen. Veel van deze bezienswaardigheden zijn UNESCO-werelderfgoed zoals de trots van Granada: het Alhambra.

Een indrukwekkend paleis wat nog stamt uit het tijdperk van de Moorse periode. En natuurlijk komen ook andere populaire Granada bezienswaardigheden uitgebreid aan bod op deze pagina! Zo kun je voor jouw aankomende stedentrip naar Granada de leukste ideeën opdoen!

Bezienswaardigheden Granada Spanje

Alhambra

Granada Alhambra

Een absolute must-see tijdens je bezoek aan Granada is het Alhambra paleis, dat ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Dit indrukwekkende gebouwencomplex ligt in het centrum van de stad.

Hoog op een heuvel, bijna als een onneembare vesting en met als decor het hooggebergte van de Sierra Nevada. Hoe mooi wil je het hebben? Overigens is het Alhambra voor jou geen onneembare vesting want het Alhambra is toegankelijk voor publiek.

In feite bestaat het Alhambra uit meerdere paleizen namelijk de Nasrid-paleizen. Deze paleizen waren tot de 15e eeuw de thuisbasis voor de Al-Andalus Sultans. De gebouwen zijn allemaal prachtig versierd.

Ter bescherming van het Alhambra diende het militaire fort Alcazaba en naast het Alhambra vind je de Generalife, dit was de zomerresidentie van de Al-Andalus Sultans. Rondom de Generalife zijn tuinen aangelegd met zwembaden, fonteinen en bloemen.

La Alcaicería

In het jaar 711 vielen de Moren Spanje binnen. Een groot gedeelte van Spanje werd door hen veroverd. Ook in Granada vind je nog veel islamitische invloeden terug. Neem bijvoorbeeld de Alcaicería markt.

Dit is dé ‘Grote Bazaar’ van Granada en dit was oorspronkelijk een Moorse zijdemarkt. Hier verkochten marktlieden tijdens de Islamitische periode hun zijde en kruiden. Tegenwoordig is het een overdekte markt waar toeristen terecht kunnen voor souvenirs.

Het ligt in de buurt van het plein Plaza de Bib-Rambla. De La Alcaiceria markt in Granada is dagelijks geopend van 10:00 tot 20:30 uur.

In de buurt van de markt liggen enkele prachtige bezienswaardigheden zoals Kathedraal Granada, Plaza de Bib-Rambla en de Arabische wijk El Albaicín.

El Albaicín

De wijk Albaicín ligt op een heuvelachtig terrein en is net zoals het Alhambra UNESCO-werelderfgoed. Het is een oude Arabische wijk en deze werd in de islamitische dagen door hoge verdedigingsmuren omringd.

Een wandeling door de El Albaicín wijk van Granada is een hele belevenis. Zo heb je op een aantal plekken een perfect uitzicht op het Alhambra en over uitzichten gesproken: De Mirador de San Nicolas is één van de beste uitzichtpunten van Granada.

De Arabische wijk zelf heeft de tand des tijds prima doorstaan. Zo heeft het zijn Arabisch-Moors karakter weten te behouden. De witgekalkte huisjes en een labyrint van smalle steegjes zijn een aandenken aan die tijd.

Maar waar in de 13e eeuw nog de nodige Moorse paleizen en cármenes (villa’s) stonden, is na de herovering door de katholieke koningen alleen nog maar het Moorse paleis de Dar al-Horra overgebleven. Een ander overblijfsel uit de Moorse periode in de oude Arabische wijk zijn de Arabische baden (El Bañuelo).

El Bañuelo

De El Bañuelo in Granada behoort tot de best bewaarde Arabische badhuizen in de Spaanse regio Andalusië! El Bañuelo werd gebouwd in de 11e eeuw en deze kan je in het echt bewonderen. Daarvoor moet je weer in de Arabische wijk El Albaicín van Granada zijn.

Het was in de Moorse periode een belangrijke plek om mensen te ontmoeten. En natuurlijk om zich te kunnen wassen. Het badhuis bestaat uit 3 kamers. Vlakbij de entree vind je de ‘koude kamer’. De kamer daarnaast is de ‘lauwwarme kamer’. En de kamer waar het in de 11e eeuw allemaal om te doen was, dat was de ‘warme kamer’.

Hier konden de gasten heerlijk badderen en socializen. Deze kamer is ook prachtig versierd.

Sacromonte wijk

Naast de Arabische wijk moet je ook zeker een kijkje nemen in de Sacromonte wijk. Hier bewoonden in de 15e eeuw een zigeunervolk de grotten van Sacromonte. De zigeuners werden in die periode de ‘gitanos’ genoemd.

De grotwoningen werden door het zigeunervolk zelf gebouwd. Je kan een kijkje nemen in een echte grotwoning. Dit kan in het museum Cuevas del Sacromonte.

Monasterio de la Cartuja

Mocht je zoveel mogelijk bezienswaardigheden tijdens je stedentrip in Granada willen bekijken, zet dan vooral het Monasterio de la Cartuja op je to do lijst. Dit is een klooster die aan de rand van Granada ligt.

Kenners van kloosters zijn het er allemaal over eens dat dit het mooiste klooster van Spanje is. Het werd ooit door de kartuizer monniken bewoond en zo eenvoudig de buitenkant van het klooster is, zo indrukwekkend is hij van binnen. We kunnen zoveel meer over dit klooster vertellen, maar je moet het gewoon zelf ontdekken.

Een aparte dagtrip waard: De bergen van de Sierra Nevada

Sierra Nevada

Dit is geen Granada bezienswaardigheid, maar vanuit Granada heb je wel een prachtig uitzicht op de bergen van Sierra Nevada! Het is een hooggebergte en echt wel een dagtrip waard. Je kunt hier skiën en heerlijk wandelen.

Oude kerken in Granada

Kerken Granada

Kerken vind je in Granada volop! We hebben de kerken niet in onze lijst met ’topbezienswaardigheden’ opgenomen, maar in plaats daarvan in het overzicht hieronder vermeld. Veel van deze kerken zijn overdag gewoon geopend en vaak gratis te bezichtigen.

 • Iglesia de Santos Justo y Pastor
 • Nuestra Señora de las Angustias Iglesia de San Antonio
 • Iglesia de San José
 • Iglesia de San Juan de Dios
 • Iglesia de San Nicolás
 • Iglesia de San Pedro y San Pablo
 • Iglesia de San Salvador
 • Iglesia de Santa Ana
 • Iglesia de Santo Domingo

Bezienswaardigheden Granada: Hoeveel dagen moet je hiervoor uittrekken?

Hoeveel dagen moet je ervoor uittrekken om de bezienswaardigheden in Granada te ontdekken? Wil je geen bezienswaardigheid overslaan? Dan raden we aan om tenminste 3 dagen in Granada te verblijven.

Deze dagen heb je echt wel nodig als je niets van al het moois dat Granada te bieden heeft wilt missen. Met een stedentrip van 2 dagen kom je echter ook al heel ver.

Online tickets voor bezienswaardigheden bestellen

Voor sommige Granada bezienswaardigheden kan het verstandig zijn om vooraf online tickets te bestellen. Met name in het hoogseizoen is het bij populaire highlights een drukte van belang. Met een e-ticket sla jij lekker de wachtrij over!

Tip: Getyourguide.nl

GetYourGuide
Voor bezienswaardigheden in Granada kun je het beste de tickets online reserveren.

 • Gratis annuleren
 • Gegarandeerd toegang
 • Sla de lange rij bij de kassa over