Castillo de Gibralfaro Málaga

Ben je geïnteresseerd in kastelen, Moorse architectuur en de geschiedenis van Spanje? Dan is Málaga een niet te missen bestemming in Andalusië. Op de heuvel de Gibralfaro staan maar liefst twee kastelen: het Alcazaba en het Castillo de Gibralfaro.

Beide bouwwerken stammen uit de tijd van de Moorse overheersing van Spanje. Liefhebbers van de typische Moorse architectuur doen er goed aan om deze unieke bezienswaardigheden niet te missen, en Málaga op te nemen in een Fly drive rondreis door Andalusië.

Castillo de Gibralfaro

Wat is het Castillo de Gibralfaro?

Het Castillo de Gibralfaro is het fort op de top van de heuvel de Gibralfaro. Het imposante bolwerk torent uit boven het lagergelegen Alcazaba, en over de rest van Málaga.

Waar het Alcazaba uitblinkt in de typische, decoratieve architectuur van de Morenpaleizen, maakt het Castillo de Gibralfaro vooral indruk als verdedigingswerk, door de stevige, dubbele verdedigingsmuren. Deze lopen helemaal door tot aan het Alcazaba, dat op deze manier verbonden is aan het Castillo. Het Castillo was dan ook in de eerste plaats bedoeld om de paleizen van het Alcazaba militair te verdedigen.

De geschiedenis van Castillo de Gibralfaro

Het Castillo de Gibralfaro zoals we dat nu kennen, stamt uit de 14e eeuw, maar de geschiedenis van het fort begint vier eeuwen eerder. Als strategische locatie was de top van de heuvel Gibralfaro een uitstekende locatie voor de toenmalige kalief van Córdoba, Abd-al-Rahman III, om een fort te bouwen, in 929 van onze jaartelling.

Later, in het begin van de 14e eeuw breidde de sultan van Granada, Yusef I, het fort uit, en voegde onder andere de dubbele muur naar het Alcazaba toe.

De heuvel Gibralfaro

De naam van de 130 meter hoge heuvel Gibralfaro komt van het Arabische woord voor rots, gebel, en het Oud-Griekse woord voor vuurtoren, faro.

Deze naam komt van een Fenicische nederzetting met een vuurtoren op de heuvel, die dateert van ver voor het Castillo en het Alcazaba. De huidige vuurtoren van Málaga, ‘La Farola’, is gebouwd in de 19e eeuw en ligt direct aan de haven.

Het Castillo de Gibralfaro en de Moorse overheersing

De geschiedenis van Spanje kent veel nederzettingen en overheersingen van buitenaf. Na de Feniciërs was Spanje onderdeel van het Romeinse Rijk. Toen het West-Romeinse rijk viel, trokken de Visigoten Spanje in en stichtten er diverse koninkrijkjes.

In de 8e eeuw, tijdens oorlog tussen deze rijkjes, riep een ervan de hulp in van de Moren. Maar na het overlijden van de betreffende Visigotische koning, grepen de Moren hun kans, en slaagden erin zeer snel het grootste deel van het schiereiland te veroveren.

Van kalifaat van Córdoba tot koninkrijk van Granada

De Moorse overheersing van het Iberische schiereiland duurde van de 8e tot en met de 15e eeuw en kende verschillende fasen. Het schiereiland was in deze tijd geen politiek geheel, maar een stelsel van verschillende staten. Eén van deze staten, waar ook Málaga onder viel, was het kalifaat van Córdoba (van 929 tot 1031).

Dit kalifaat viel uiteen in kleinere staatjes, zogenaamde taifas, waar Málaga er een van was. In 1238 kwam het onder heerschappij van de sultans van Granada, die het het langst uithielden tegen de reconquista.

De belegering en verovering van het Castillo de Gibralfaro

De katholieke koningen van de noordelijke koninkrijken in Spanje voerden een, uiteindelijk succesvolle, strijd om het door Moren veroverde gebied weer terug in handen te krijgen: de reconquista.

Hoewel ze tot 1250 AD voortvarende successen boekten in deze strijd, bleek het emiraat van Granada, waar Málaga onderdeel van was, zeer weerbarstig. Bij de verovering van Málaga in 1487 speelde de onneembaarheid van het Castillo de Gibralfaro de koning Ferdinand II parten. Pas na een beleg van 4 maanden slaagde hij erin, de stad in te nemen.

Wat is er nu nog te zien?

De meest in het oog springende overblijfselen van het fort uit de 14e eeuw zijn de dubbele verdedigingsmuren. Deze zijn uitvoerig gerestaureerd en, alleen al vanwege het uitzicht, de moeite waard om een wandeling overheen te maken.

Binnenin de muren vind je onder andere het ‘Centro de Interpretación’, de hoofdtoren (Torre Mayor) en de Witte (wacht)Toren (Torre Blanca). Ook de Airón waterput, die nog door de Feniciërs 40 meter diep in de rotsen is uitgehouwen, ligt binnen de muren van het Castillo.

Centro de Interpretación de Gibralfaro

Het ‘interpretatie-centrum’ is een vernieuwing van het vroegere Museo Militar. In dit militaire museum kom je vooral veel te weten over het dagelijks leven van de soldaten die in het fort gelegerd waren.

De locatie is die van een voormalig kruitmagazijn, maar belangrijker nog, van een katholieke kerk en van de moskee daarvoor. De kerk raakte echter in ongebruik, omdat het fort bijna uitsluitend een militair doel diende.

Uitzicht vanaf het Castillo de Gibralfaro

Veel bezoekers ondernemen de tocht naar de top van de Gibralfaro heuvel niet alleen maar om het Castillo de Gibralfaro te zien, maar ook om te genieten van het grandioze uitzicht. In de richting van de haven zie je het Alcazaba onder je liggen, en daaronder weer het openluchttheater uit de Romeinse tijd.

In het noorden zie je de bergketen de Montes de Málaga liggen, waar de Gibralfaro ook bij hoort. In het zuiden heb je een uitstekend uitzicht op de stierenvechtersarena van Málaga: La Malagueta.

Hoe kom je bij het Castillo de Gibralfaro?

Je kunt op twee manieren bij het Castillo de Gibralfaro komen: met gemotoriseerd vervoer, of te voet. Er leidt een weg omhoog zodat je met de auto kunt gaan, of de bus pakken. Maar als je het Alcazaba bezocht hebt en goede wandelschoenen draagt, kun je ook het steile voetpad vanaf daar omhoog nemen.

Het is wel een flinke klim, en het is aan te raden om de hete middagzon te vermijden als je gaat lopen. In ruil word je beloond met fraaie vergezichten tijdens je wandeling.

Het Castillo de Gibralfaro: indrukwekkend

De imposante vesting bovenop de Gibralfaro is, samen met het Alcazaba, een indrukwekkende getuige van de bewogen militaire geschiedenis van Spanje, van de Moorse overheersing tot de katholieke reconquista. Naast deze rijke historische waarde maakt het spectaculaire uitzicht vanaf de Gibralfaro het kasteel tot een must op je rondreis door Andalusië.

Openingstijden Gibralfaro

  • In de zomer van 9.00 – 20.00 uur
  • In de winter van 9.00 uur – 18.00 uur

Het Gibralfaro is gesloten op de feestdagen: 24, 25, 31 december en 1 januari.

Toegangsprijs

  • Normaal: € 2,20
  • Kinderen 6-16 jaar: € 0,60
  • Combinatie ticket met Alcazaba: € 3,55

Adres

Camino de Gibralfaro 11