Alcazaba in Málaga

Het Alcazaba in Málaga geeft niet alleen een inzicht in de rijke historie van de omgeving, maar biedt ook een prachtig uitzicht op het historisch hart van Málaga. Je rondreis door Andalusië is niet compleet zonder een bezoek aan het historische fort op de helling van de Gibralfaro met zijn prachtige paleizen en patio’s. Een bezienswaardigheid die je gezien moet hebben. Wij geven je hier tips en informatie over deze prachtige bezienswaardigheid.

Alcazaba Málaga

Wat is het Alcazaba?

Het Alcazaba in Málaga is een voormalig fort dat is gebouwd in de tijd van de Moorse bezetting. Spanje kent meerdere Alcazaba’s, maar het Alcazaba in Málaga is het best bewaard gebleven. Het fort is gebouwd op de helling van de berg de Gibralfaro.

Naast het fort dat verschillende paleizen en patio’s herbergt, vind je er ook de ruïnes van het Teatro Romano en het Castillo de Gibralfaro.

Wat heeft het Alcazaba te bieden?

Het Alcazaba is een must-see voor wie geïnteresseerd is in de rijke historie van Andalusië. Bij de ingang wordt een folder met een historische wandelroute aangeboden. Deze route brengt je bij het fort, de ruïnes van het Teatro Romano en het Castillo de Gibralfaro.

Daarnaast biedt deze locatie een prachtig uitzicht over het historisch centrum van Málaga, de haven, de baai van Málaga en de omringende bergen. Het fort wordt gekenmerkt door fonteinen, bogen en kleurrijke bloemperken. Er is ook een archeologisch museum gevestigd.

Het Castillo de Gibralfaro

Het Castillo de Gibralfaro staat bovenop de berg de Gibralfaro en biedt een prachtig uitzicht. Je kunt precies in de arena van Málaga kijken waar ook de stierengevechten plaatsvinden. Bovendien is er in het kasteel een museum gevestigd.

Je vindt daar ook een kiosk, een hotel en een taverne waar je iets kunt eten en drinken. Om het kasteel te bereiken kun je een mooie, maar zware wandeling maken over het steile pad dat leidt naar het kasteel.

De architectuur van het Alcazaba

In het Alcazaba kun je de opvallende Moorse elementen herkennen. De bogen zijn rijkelijk versierd met Arabische tekens en figuren. Toch vind je ook Romeinse invloeden terug in het Alcazaba.

Dit komt doordat de Moren bij de bouw van het Alcazaba gebruik hebben gemaakt van de materialen van het Teatro Romano. Daardoor zie je bijvoorbeeld Romeinse zuilen terug als ondersteuning van de vele bogen.

De geschiedenis van het Alcazaba

Het oorspronkelijke Alcazaba is in de 9e eeuw door de Moren gebouwd. In de 11e eeuw is het verder uitgebreid. Het Alcazaba maakte deel uit van de stadsmuren van Málaga. De oorspronkelijke functie van het fort was het beschermen van de stad tegen vijanden van buitenaf.

Binnen het fort bevinden zich de Moorse paleizen waar de regering verbleef. De patio’s hebben schitterende tuinen dankzij de irrigatiesystemen waar de Moren destijds al kennis van hadden.

De huidige functie van het Alcazaba

Het Alcazaba in Málaga kent nu puur een toeristische functie. Door het lopen van de historische route en het bezoek aan het informatiecentrum en het museum leer je de rijke historie van het Alcazaba kennen. Wie graag actief bezig is, kan voldoening halen uit het beklimmen van de Gibralfaro en daarna een bezoek brengen aan het kasteel.

Tips bij een bezoek aan het Alcazaba

Je kunt deze bezienswaardigheid het best vroeg op de dag bezoeken. Aangezien de Spaanse zon zijn best zal doen, lopen de temperaturen snel op. Je brengt het grootste deel van het bezoek buiten door, dus houd daar rekening mee.

Kleed je luchtig en bescherm jezelf tegen de zon. Neem ook altijd een flesje water mee. De paden zijn over het algemeen goed onderhouden, maar het is toch aan te bevelen stevig schoeisel te dragen wanneer je het Alcazaba bezoekt.

De openingstijden van het Alcazaba

  • Van 1 april tot en met 31 oktober dagelijks geopend van 9:00 tot 20:00 uur
  • Van 1 november tot en met 31 maart dagelijks geopend van 9:00 tot 18:00 uur

De openingstijden van het Castillo de Gibralfaro

  • Van 1 april tot en met 31 oktober dagelijks geopend van 9:00 tot 20:00 uur
  • Van 1 november tot en met 31 maart dagelijks geopend van 9:00 tot 18:00 uur

Gesloten tijdens nationale feestdagen

Het Alcazaba en het Castillo de Gibralfaro zijn op 24 december, 25 december, 31 december en 1 januari gesloten.

De bereikbaarheid van het Alcazaba

Het Alcazaba ligt in het centrum van Málaga. Het fort zelf is vanuit het centrum per lift te bereiken.

De bereikbaarheid van het Castillo de Gibralfaro

Het kasteel kan te voet bereikt worden via het steile, maar goed onderhouden wandelpad. Wanneer zo’n wandeltocht een te grote inspanning vergt, kan het kasteel ook langs de achterzijde bereikt worden. Aan de noordzijde van Gibralfaro loopt een weg waarover je met de auto mag rijden. De Málaga City Tourbus en buslijn 35 rijden ook naar het kasteel.

De kosten van een bezoek aan het Alcazaba

  • Entree: € 2,20
  • Kinderen t/m 16 jaar en gepensioneerden: € 0,60
  • Iedere zondag vanaf 14.00 uur gratis toegang
  • Een combinatieticket voor het Alcazaba en het kasteel Gibralfaro: € 3,55

De kosten van een bezoek aan het Castillo de Gibralfaro

Je kunt je toegangskaartje voor het Castillo de Gibralfaro direct bij de ingang van het Alcazaba kopen. Je betaalt dan een toeslag van 1,35 euro op de normale toegangsprijs voor het Alcazaba.

Rijke historie en een adembenemend uitzicht

Het Alcazaba met het Castillo de Gibralfaro staat op het verlanglijstje van iedere bezoeker aan Málaga. Wanneer je proeft van de rijke historie die het fort en de paleizen te bieden hebben, begrijp je waarom je deze bezienswaardigheid niet mag missen.

Ook het prachtige uitzicht vanaf het Alcazaba op het historisch centrum van Málaga, de haven, de baai van Málaga en de omringende bergen is meer dan de moeite waard. Zet het Alcazaba maar direct op je verlanglijstje tijdens je fly drive door Andalusië!

Adres Alcazaba

Calle Alcazabilla, 2
29012 Málaga