De kathedraal van Málaga
De zuidelijke steden van Spanje blinken uit in religieuze architectuur. De eeuwenlange overheersing door de islamitische moren heeft prachtige paleizen en andere voorbeelden van de Moorse bouwkunst nagelaten.
De katholieke koningen die Spanje terug veroverden, lieten op hun beurt hun sporen na. Vaak door op de plek van een moskee een imposante kathedraal te bouwen. De kathedraal van Málaga is een van de indrukwekkendste van deze kathedralen, en een bezoek zeker waard.
Kathedraal van Málaga – Info, tickets & openingstijden
Informatie | |
---|---|
Adres: | Calle Molina Lario 9, Málaga |
Openingstijden: | Ma t/m vrijdag: 10:00 – 20:00 uur. Zaterdag: 10:00 – 18:30 uur. Op zon- en feestdagen 14:00 – 18:30 uur. |
Website: | malagacatedral.com |
Tickets: | Bestel hier |
De geschiedenis van de kathedraal van Málaga
In 1487 veroverden de katholieke koningen van Castilië, Ferdinand en Isabella, Málaga op het emiraat van Granada. Vrijwel onmiddellijk werd de Aljama moskee geconverteerd tot kerk, met als katholieke beschermheilige Santa Maria de la Encarnación.
Men maakte echter al snel plannen voor een nieuw te bouwen kathedraal op de locatie, en in het begin van de 16e eeuw werd begonnen met de bouw hiervan. Het duurde tot 1782 voor de bouw voltooid was. De volledige naam van de kathedraal is ‘Nuestra Señora de la Encarnación’, Onze Vrouwe van de Incarnatie, maar meestal wordt ze gewoon ‘de kathedraal’ genoemd.
La Manquita
Bij het bouwen van de kathedraal van Málaga was het oorspronkelijke plan om twee torens te bouwen. Echter, de kathedraal in haar huidige vorm heeft er maar één. Hierdoor heeft de kathedraal de bijnaam ‘La Manquita’ gekregen, wat ongeveer ‘vrouw die een arm mist’ betekent.
De tweede toren niet is gebouwd omdat het geld voor de bouw was verdwenen. Waar dit geld naartoe was gegaan, is niet zeker: een plakkaat vermeld dat het is gebruikt om de Amerikaanse koloniën te steunen in hun strijd voor onafhankelijkheid, maar het geld zou ook geïnvesteerd kunnen zijn in publieke werken in de provincie.
De architectuur van de kathedraal van Málaga
De kathedraal van Málaga is gebouwd volgens een rechthoekige plattegrond. Deze rechthoek bestaat, zoals bij veel kathedralen, uit een middenschip met twee evenwijdige zijbeuken. Het schip is iets breder dan de zijbeuken, maar alle drie zijn even hoog.
De constructie van middenschip met zijbeuken is gotisch, maar de even hoge, gewelfde plafonds zijn een uitvinding uit de renaissance. De plafondgewelven zien er van de boven-/buitenkant uit als koepels, een karakteristiek kenmerk van de kathedraal.
De Iglesia del Sagrario
Pal naast de kathedraal van Málaga ligt nog een interessante kerk: de Iglesia de Santa María del Sagrario. Deze kleinere kerk is vooral interessant vanwege de stijl. Ze is opgetrokken in Isabelliaans gotisch (Gótico Isabelino), een stijl die vooral populair was in het koninkrijk Castilië, in de 15e–16e eeuw.
Ze is dan ook vernoemd naar koningin Isabella van Castilië. De Iglesia del Sagrario vormt een interessant tegengewicht naast de meer renaissancistische en barokke kathedraal ernaast.
De voorgevel
De voorgevel van de kathedraal, gericht op het westen, ligt teruggetrokken tussen de noordelijke toren en de onvoltooide zuidelijke toren. Deze façade is, anders dan de rest van de kathedraal van Málaga, uitgevoerd in barokke stijl. De onderste helft bestaat uit drie nissen met grote zuilen ertussen.
In iedere nis zit een deur, tussen kleinere zuilen, en onder een boog en een medaillon. Deze medaillons bieden de beschermheiligen van de stad af: Sint Cyriacus en Sint Paula, en in het midden de heilige Annunciatie.
Het interieur van de kathedraal
Het huidige interieur van de kathedraal van Málaga bevat stijlelementen uit de renaissance en de barok. De koorbanken van mahonie en cederhout dateren uit de 17e eeuw en zijn het werk van kunstenaar Luis Ortiz de Vargas.
Achter iedere koorbank zijn zo’n 40 heiligenbeelden, uiterst verfijnd uit hout vervaardigd door de gevierde Spaanse houtsnijder Pedro de Mana. Ook sommige zijkapellen bevatten werk van Pedro de Mana en van diens leraar, Alonso Cano.
De zijkappellen van de kathedraal
Zoals iedere kathedraal heeft ook die van Málaga een aantal zijkappellen waar je indrukwekkende kunstwerken kunt bewonderen. Het indrukwekkende, beschilderde altaarstuk van de Santa Barbarakapel is gotisch. In de San Franciscokapel vind je twee fraaie, 16e-eeuwse graftombes.
De kapel van de Incarnatie bevat de meest in het oog springende kunst: een neoklassiek altaarstuk, naar een ontwerp van de beeldhouwer Juan de Villanueva, met een beeldengroep die de heilige annunciatie uitbeeldt. Ook zijn er beelden van Málaga’s beschermheiligen Sint Cyriacus en Sint Paula, en een schilderij van Enrique Simonet, waarop de onthoofding van Sint Paulus te zien is.
Het museum in de kathedraal van Málaga
In de kathedraal is ook een museum gevestigd, het Museo Catedralicio, waar je in twee tentoonstellingsruimtes de geschiedenis en bouwkunst van de kathedraal leert kennen.
Je kunt er fragmenten van de kathedraal van Málaga zelf vinden, maar ook van andere kathedralen, zodat je een goed overzicht krijgt van de Spaanse traditie van kathedralen bouwen.
De kathedraal van Málaga bezoeken
Als je de kathedraal helemaal wilt bezichtigen, dan moet je een entreeticket kopen bij de ingang. Bij de prijs van het ticket zit een bezoek aan het museum inbegrepen. Er zijn audiotours beschikbaar, en je kunt de kathedraal ook op eigen houtje verkennen.
Wil je de kathedraal bezoeken voor een gebed, dan kan dat gratis, via een aparte ingang. Je kunt dan uitsluitend het gebied voor het hoofdaltaar in. De tuinen van de kathedraal zijn vrij toegankelijk, en erg fotogeniek.
Rooftop tour
De kathedraal van Málaga is, dankzij de noordelijke toren van 84 meter, de tweede hoogste kathedraal in Andalusië (alleen de Giralda, de toren van de kathedraal van Sevilla, is hoger).
Het dak van het hoofdgebouw torent ook hoog boven de straten uit: zo’n 50 meter. Deins je niet terug voor hoogtes, dan kun je onder begeleiding van een gids het dak op. Tijdens deze tour leer je veel over de architectuur en bouwgeschiedenis van deze unieke kathedraal: bijvoorbeeld dat de oorspronkelijke koepels in 2010 zijn overgebouwd om ze te beschermen.
De kathedraal van Málaga: een uniek bouwwerk
De kathedraal van Málaga is een van de meest bijzondere kathedralen in Spanje. De rijke geschiedenis en de wonderlijke vermenging van stijlen maken het een hoogst interessant bouwwerk voor iedereen die geïnteresseerd is in de rijke culturele geschiedenis van Spanje.
Ben je op rondreis in Andalusië, vergeet dan zeker niet deze wondermooie kathedraal te bezoeken.