La Giralda Sevilla

Wanneer je tijdens een groepsrondreis door Andalusië de stad Sevilla bezoekt, kan je de Giralda niet missen. De imposante kathedraal van Sevilla en de aangrenzende klokkentoren de Giralda welke 104,5 meter hoog is hebben een centrale plaats in Sevilla.

Het schitterende uitzicht dat de Giralda biedt over Sevilla maakt deze toren tot een ware must-see! La Giralda in Sevilla is gebouwd van 1184 tot 1198 en staat sinds 1987 evenals de kathedraal op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Giralda Sevilla

La Giralda – Info, tickets & openingstijden

La Giralda informatie  
Adres: Avenida de la Constitución, s/n. 41001 Sevilla
Vervoer: Metro: Metrohalte ‘Puerta de Jerez’
Openingstijden: Ma t/m zat: 10:45 tot 17:00 uur. Zondag: 14:30 tot 18:00 uur
Website: www.catedraldesevilla.es
Giralda
rondleiding Mezquita

Tickets voor Giralda

Als je naar Sevilla gaat dan mag een bezoek aan La Giralda niet ontbreken. Door vooraf je tickets te bestellen voorkom je dat je in de lange rij moet gaan staan en bovendien kom je zo ook nog eens alles te weten over deze bijzondere bezienswaardigheid.

Al vanaf

€ 12,-

Gratis annuleren

Wat is la Giralda?

La Giralda is de hoogste toren van Sevilla. De toren is gebouwd in de 12e eeuw toen Sevilla nog in handen van de moslims was. In die tijd diende de toren als minaret waar vanuit de moslims meerdere keren per dag werden opgeroepen tot gebed. Nu dient de Giralda als klokkentoren van de kathedraal. De toren heeft zijn naam te danken aan het beeld dat bovenop de toren staat. Dat beeld draait mee met de wind. Giralda betekent namelijk windvaan.

Wat heeft la Giralda te bieden?

La Giralda is te bereiken via de kathedraal van Sevilla. De toren bevat geen trappen omdat de toren vroeger beklommen moest kunnen worden met paarden. Je beklimt de Giralda door een hellende gang te nemen via 35 platforms. Je moet wel enige conditie hebben om de toren te kunnen beklimmen! Het prachtige uitzicht dat je via de diverse doorkijkjes kunt zien en boven aan de top, loont echter de moeite. De Giralda biedt een schitterend uitzicht over de stad Sevilla.

Wat heeft de kathedraal van Sevilla te bieden?

Een bezoek aan de Giralda zit inbegrepen bij een bezoek aan de kathedraal van Sevilla. Dit prachtige gotische gebouw is niet alleen mooi vanuit architectonisch oogpunt, er is ook veel kunst te zien in deze kathedraal. Haal het meest uit je bezoek door te kiezen voor een audiotour. Op maandag is de audiotour tussen half vijf en zes uur gratis als je van tevoren reserveert.

De geschiedenis van la Giralda

La Giralda heeft sinds de bouw in de 12e eeuw verschillende veranderingen ondergaan. Zo had de oorspronkelijke toren geen klokken, maar werd deze bekroond met gouden bollen. De bollen hebben inmiddels plaatsgemaakt voor klokken en een beeld. De functie van de Giralda is in de loop van de tijd ook verandert van minaret naar klokkentoren.

De hoogste minaret ter wereld

In 1184 startte onder leiding van Ahmed Ben Baso de bouw van de Giralda. De bouw duurde tot 1198. Ahmed Ben Baso liet zich voor de bouw inspireren door de Hassan Toren in Rabat en de toren van de Koutoubia-moskee in Marrakesh. De toren was met zijn 76 meter op dat moment de hoogste minaret van de wereld. De toren is gemaakt van baksteen en versierd met panelen met sebkamotieven.

De kathedraal van Sevilla

Naast de minaret stond in de 12e eeuw een moskee. Na de overwinning op de moslims in de 13e eeuw werd de moskee gebruikt als kathedraal. In de 15e eeuw werd besloten tot de bouw van een nieuwe kathedraal. De nieuwe kathedraal is een gebouw in gotische stijl. De kathedraal van Sevilla is de hoofdkerk van het bisdom Sevilla. De minaret werd bij de bouw van de nieuwe kathedraal ingelijfd als klokkentoren.

De gouden of koperen bollen

De oorspronkelijke toren was bekroond met vier gouden of koperen bollen die men van verre kon zien. Een aardbeving in de 14e eeuw zorgde ervoor dat de bollen van de toren naar beneden vielen. De bollen werden niet vervangen, in plaats daarvan werd er een klok in de toren geplaatst. Op de top van de toren werd een kruis gezet. In de 16e eeuw werd de toren van een nieuwe top voorzien in renaissancestijl.

Giraldillo

Het kruis moest plaatsmaken voor een koperen beeld van een vrouwelijk figuur. Dit figuur heet officieel ‘Triomf van het overwinnend geloof’ en verwijst naar de overwinning van de christenen op de moslims. Het beeld wordt in de volksmond Giraldillo genoemd, is ruim vier meter hoog en weegt maar liefst 2000 kilo. Inclusief de Giraldillo is de toren nu 96 meter hoog.

Restauratie

In 1997 is de Giraldillo gerestaureerd. Het koperen exemplaar werd tijdelijk vervangen door een bronzen kopie. De restauratie van de Giraldillo kostte ruim een half miljoen euro. De kopie is nog steeds te zien aan de voorzijde van de kathedraal van Sevilla.

De beschermheiligen van la Giralda

De Giralda wordt volgens de overlevering beschermd door de beschermheiligen Justa en Rufina. Deze Spaanse martelaressen uit de 3e eeuw worden nog steeds vereert in Sevilla. Dankzij de bescherming van Justa en Rufina zou de Giralda in de 18e eeuw ongeschonden zijn gebleven bij de aardbeving in Lissabon.

De huidige functie van la Giralda

De Giralda doet nog steeds dienst als klokkentoren van de aangesloten kathedraal van Sevilla. Daarnaast heeft de toren een toeristische functie. Je kunt als toerist de toren beklimmen om te genieten van het prachtige uitzicht over de stad Sevilla.

De openingstijden van la Giralda

Een bezoek aan de Giralda zit inbegrepen bij een bezoek aan de kathedraal van Sevilla. De kathedraal en de toren zijn op maandag geopend van 11:00 tot 15:30 uur, op dinsdag tot en met zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur en op zondag van 14:30 tot 17:00 uur.

De bereikbaarheid van la Giralda

De Giralda aan de Avenida de la Constitución is centraal gelegen in Sevilla en makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. De kathedraal bevindt zich vlakbij andere bezienswaardigheden van de stad waardoor een bezoek makkelijk te combineren is.

De kosten van een bezoek aan la Giralda

Aan een bezoek aan de kathedraal en de Giralda zijn kosten verbonden. De actuele prijzen zijn te vinden op de officiële website van de Giralda. Studenten en ouderen kunnen korting krijgen op de entreeprijs wanneer zij de juiste documenten kunnen tonen.

La Giralda: een niet te missen bezienswaardigheid

Wanneer je een bezoek brengt aan Sevilla, kun je la Giralda niet overslaan. La Giralda biedt een adembenemend uitzicht over de Spaanse stad. De naastgelegen kathedraal is niet alleen vanuit architectonisch oogpunt een bezoek waard, maar ook vanwege de kunst die in de kathedraal te bezichtigen is. Kortom: la Giralda is één van de bezienswaardigheden in Sevilla die je niet mag missen.

Giralda