Real Alcázar Sevilla

Wie een individuele rondreis maakt door Andalusië kan niet voorbijgaan aan Sevilla met het Real Alcázar. Vlak bij de beroemde kathedraal van Sevilla, vind je het schitterende koninklijk paleis. Het paleis kent een eeuwenoude historie die is terug te vinden in de verschillende architectonische stijlen.

Bovendien heeft het paleis een uitgestrekte, goed onderhouden tuin waar je zomaar in zou kunnen verdwalen. Het koninklijk paleis Real Alcázar is een echte must-see in Sevilla.

Alcázar Real Sevilla

Real Alcázar – Koninklijk paleis Sevilla – Info, tickets & openingstijden

Real Alcázar informatie
Adres: Patio de Banderas, s/n, 41004 Sevilla
Vervoer: Metro: Metrohalte ‘Puerta de Jerez’
Openingstijden: Van 29 oktober tot 31 maart: Van 09:30 tot 17:00 uur
Van 1 april tot 28 oktober: Van 09:30 tot 19:00 uur
Website: www.alcazarsevilla.org

Wat is het Real Alcázar – Koninklijk paleis van Sevilla?

Het Real Alcázar is het oudste koninklijke paleis van Europa dat nog voor zijn oorspronkelijke functie gebruikt wordt. De oudste delen van het paleis stammen nog uit de 11e en 12e eeuw, uit de tijd van de Abbadiden-dynastie.

Bekende onderdelen van het paleizencomplex zijn de Patio de las Doncellas en het Casa de Contratación. Real Alcázar is in 1987 opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het Real Alcázar is een van de belangrijkste toeristische attracties van Sevilla.

Wat heeft het Real Alcázar te bieden?

De tuinen en een deel van het paleis zijn opengesteld voor publiek. Je kunt urenlang ronddwalen in de schitterende tuinen van het paleis. Het is met name een attractie voor liefhebbers van architectuur.

Iedereen kan echter genieten van de vele prachtige ruimtes met de kenmerkende tegeltjes van keramiek en mooie wandkleden. Kies voor een (audio)tour om alles uit je bezoek aan het Real Alcázar te halen.

De architectuur van Real Alcázar

In het paleis worden verschillende bouwstijlen uit verschillende periode verenigd. Doordat het paleis al eeuwenoud is en elke vorst zijn het paleis heeft uitgebreid of veranderd, vind je in het Real Alcázar elementen uit verschillende architectonische periodes.

Het paleis kent elementen uit de Moorse bouwstijl, de gotische bouwstijl, de Mudéjar en de renaissance.

Moorse en gotische bouwstijl

Wanneer je het paleis binnenkomt, vind je aan de linkerkant de Patio del Yeso, het oudste overblijfsel van het oorspronkelijke paleis Al-Moewarak. Dit gedeelte kent kenmerken uit de Moorse bouwstijl uit de 11e en 12e eeuw. Er zijn ook elementen te vinden uit de gotische bouwstijl uit de 13e eeuw.

Mudéjar

De bouw van het huidige paleis startte in 1364 in opdracht van Koning Peter I van Castilië en bouwde voort op het bestaande paleis op die locatie. Deze christelijke koning liet zich inspireren door de Moorse cultuur en nam elementen uit andere Moorse gebouwen in Sevilla, Córdoba en Valencia over.

Deze bouwstijl wordt Mudéjar genoemd en is kenmerkend voor het huidige paleis.

Renaissance

Bij binnenkomst aan de rechterkant, vind je kenmerken van de bouwstijl uit de renaissance terug in de architectuur. In de 16e eeuw werden er in opdracht van keizer Karel de Vijfde elementen uit de renaissance bouwstijl zoals marmeren bogen toegevoegd aan het paleis.

De geschiedenis van het koninklijk paleis Real Alcázar Sevilla

Koning Peter I van Castilië liet het Real Alcázar in Sevilla bouwen op de locatie waar eerder het kasteel van de Abbadiden-dynastie, Al-Moewarak, stond. De Patio de las Doncellas bood met zijn langwerpige vijver, verzonken tuinen en galerijen toegang tot de ontvangstzalen.

Een ander bekend onderdeel van het paleizencomplex is het Casa de Contratación dat dienstdeed als zeevaartschool in de tijd van de zeereizen van Columbus. Daarnaast werd hier de administratie van de Spaanse handel bijgehouden.

De huidige functie van het Real Alcázar

Het Real Alcázar doet nog steeds dienst al koninklijk paleis. Het is echter niet het paleis waar de huidige koning van Spanje verblijft. Koning Juan Carlos woont samen met koningin Sofia in Palacio de la Zarzuela, een koninklijk paleis in het noorden van Madrid.

Het Real Alcázar doet met name dienst als toeristische attractie. Een groot gedeelte van het paleis en de tuinen zijn open voor publiek.

Het Real Alcázar als filmset

Wist je dat je het Real Alcázar al eens hebt kunnen zien in films en series? Voor seizoen vijf en zes van The Game of Thrones heeft het paleis gediend als filmdecor. Er vonden ook opnames plaats voor de televisieserie Emerald City in 2015.

Voor de film Kingdom of Heaven heeft de regisseur de patio van het paleis gekozen als filmset voor de scènes aan het hof van de koning van Jeruzalem. Voor de opnames van Kingdom of Heaven is de patio volledig gerestaureerd en teruggebracht naar de oorspronkelijke vorm.

De bereikbaarheid van het Real Alcázar

Het paleis is centraal gelegen naast de beroemde kathedraal van Sevilla en makkelijk bereikbaar met het openbaar vevoer. Er zijn speciale tickets voor toeristen beschikbaar. De publieke ingang van het Real Alcázar is bij de kruising van de Calle Santo Tomas en de Calle Miguel Mañara, en de uitgang is om de hoek in Patio de los Banderas.

De openingstijden van het Real Alcázar

Het Alcázar in Sevilla is zeven dagen per week open voor publiek. Van oktober tot en met maart is het paleis geopend van 09:30 tot 17:00 uur. Van april tot en met september is het Alcázar van 09:30 tot 19:00 uur geopend.

Het paleis is gesloten op Año Nuevo (Nieuwjaarsdag: 1 januari), Epifanía del Señor (Driekoningen: 6 januari), Viernes Santo (Goede Vrijdag) en Navidad (Eerste Kerstdag: 25 december).

De kosten van een bezoek aan het Real Alcázar

Voor de toegang wordt entree gevraagd. Voor studenten en invaliden met de juiste documenten om dit te bewijzen, geldt een lagere toegangsprijs. De actuele prijzen voor een toegangskaart zijn te vinden op de officiële website van het Real Alcázar.

Als je van tevoren online een ticket koopt, hoef je niet te wachten en kun je direct aan je ontdekkingstocht beginnen. Op maandag is de toegang tot het Real Alcázar gratis.

Het Real Alcázar: een paleis dat je gezien moet hebben!

Met zijn prachtig onderhouden tuinen waar je uren rond kunt dwalen en de bijzonder vormgegeven vertrekken van het koninklijk paleis dat een smeltkroes is van verschillende architectonische stijlen, is het Alcázar een bezienswaardigheid die je niet mag missen. Wanneer je een rondreis maakt door Andalusië, moet je zeker een paar uurtjes uittrekken om het Real Alcázar te bewonderen.

Reserveer je tickets voor het Alcázar

GetYourGuide
Ga niet in de lange rij staan om binnen te komen bij het Alcázar. Reserveer je tickets voor het oudste nog werkende koninklijk paleis van Europa en tevens UNESCO-Werelderfgoedlocatie.

  • Gratis annuleren
  • Gegarandeerd toegang
  • Sla de lange rij bij de kassa over