12 mooie bergtoppen in Andalusië

Op zoek naar de mooiste bergtoppen in Andalusië? De prachtige Zuid Spaanse autonome regio Andalusië heeft veel te bieden, zoals witte dorpjes, uitgerekte stranden en een indrukwekkende natuur. Geniet van een flamenco show, lekkere tapas en de Spaanse gastvrijheid in deze veelzijdige Zuid Spaanse regio.

Daarnaast kun je ook als echte wandelaar je hart ophalen in Andalusië. Zo heeft Andalusië prachtige bergtoppen en bergketen die zeker een bezoekje waard zijn. Geniet van een mooie tocht met een onvergetelijk uitzicht over het veelzijdige Zuid Spaanse landschap.

Bergtoppen in Andalusië
Bergen Andalusië

Bergen in Andalusië weetjes

De belangrijkste bergketens van Andalusië zijn: Cordilleras Béticas, Sierra Morena en de Sierra Nevada. De hoogste berg is de Mulhacén met 3.482 meter.

De mooiste bergtoppen van Andalusië

Of je nu één berg beklimt of wekenlang alle toppen gaat beklimmen, een uitdaging zal het zeker worden! Het is de beste manier om meer van de prachtige regio te zien. Maar met vele bergtoppen is het soms lastig kiezen.

In Andalusië zijn veel bergketen en bergtoppen te vinden, we kunnen deze onmogelijk allemaal beschrijven. Daarom hebben we hier de 12 beste toppen verzameld. Hierdoor kun je eenvoudig je volgende avontuur in Andalusië samenstellen. Pak je tas in en trek je wandelschoenen aan en ga op pad in Andalusië!

Navazo Alto

In het natuurpark Sierra de Grazalema vind je de Navazo Alto. Deze berg heeft een hoogte van 1.395 meter en bevindt zich tussen de steden Benaocaz en Villaluenga del Rosario. Je kunt vanuit beide stadjes een mooie wandeling richting Navazo Alto maken door het indrukwekkende natuurgebied. Geniet van grote rotspartijen, watervallen en bijzondere vogels.

El Mulhacen

El Mulhacen is het hoogste punt van het Iberische schiereiland en de berg ligt in het gebied van Nationaal Park Sierra Nevada. De berg is vernoemd naar Sultan Muley Hacen. De top is 3.482 meter hoog, maar is zonder hulpmiddelen te beklimmen. Op de top van de berg komen de gemeenten Güéjar Sierra en Capileira samen.

El Gilillo

In het natuurgebied Sierra de Cazorla in Andalusië ligt de hoge berg El Gilillo. De hoogte van deze berg is 1.848 meter en de wandeling naar de top is niet even makkelijk. De weg naar de top gaat gepaard met bijna 1500 meter klimmen en dalen, wat enige inspanning vereist. Maar na deze inspanning kun je genieten van een waanzinnig uitzicht.

Pico Torrecilla

Een ander prachtig natuurpark in Andalusië is het natuurpark van Sierra de las Nieves. Dit natuurpark ligt aan de westkant van Málaga en de hoogste piek van dit gebied heet de Pico Torrecilla. Je kunt de berg eenvoudig bereiken vanuit diverse kanten in het park, zo kun je onder andere kiezen voor een comfortabele onverharde weg naar de top. De bergtop heeft een hoogte van 1.919 meter en vanuit dit punt kun je met goed weer zelfs Marokko en Gibraltar zien!

La Maroma

Een van de mooiste wandeltochten die je in Andalusië kunt maken, is de tocht naar de top van de berg La Maroma. De bergtop ligt op een hoogte van maar liefst 2.069 meter en het is dan ook een flinke tocht. De berg is in de winter bedekt met een laagje sneeuw en je kunt het hele jaar door genieten van een fantastisch uitzicht.

Pico Cielo

De berg Pico Cielo ligt in Sierras de Tejeda Almijara y Alhama. De wandeling naar de top op 1.508 meter hoogte is zeker niet niks. Tijdens de wandeling moet je zeker 1.300 meter stijgen en op de terugweg weer dalen, wat enige inspanning vereist. Heb je de top van de Pico Cielo kunnen bereiken, dan geniet je van een prachtig uitzicht!

Simancon

De hoogste berg van het Subbetische gebergte in het Nationaal Park van Sierra de Endrinal is Simancon. De berg is maar liefst 1.565 meter hoog. Vanuit het stadje Grazalema kun je via een mooie tocht de bergtop bezoeken. De reis naar de top van Simancon is zeker uitdagend. Zorg ervoor dat je een goede conditie hebt en dat je over enige ervaring beschikt.

Reloj

De op een na hoogste berg van de Sierra de Endrinal is Reloj met een hoogte van 1.534 meter. Deze berg kun je als dagtocht beklimmen vanuit Grazalema. Dit is een prachtige bergtocht door een vruchtbaar en groen gebied. De bergtop van de Reloj steekt hier ver bovenuit, dus je kunt van een prachtig uitzicht genieten zodra je de top behaald hebt.

La Huma

Ben je op zoek naar een uitdagende serieuze wandeling in Andalusië? Wandel dan naar La Huma. Deze bergtop ligt op een hoogte van 1.187 meter en de weg ernaartoe is niet geschikt voor beginners. De route bestaat namelijk uit veel steile wegen en bestaat uit veel klimmen en dalen.

Cerro de Coros

De hoge bergtop van Cerro de Coros ligt in het mooie natuurgebied van Sierra de Grazalema. De top ligt op een hoogte van 1.376 meter en de wandeling naar de top is ook geschikt voor beginnende wandelaars. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht en je kunt er vaak gieren spotten.

Sierra Alta

In het bosrijke gebied van Las Sierras Subbeticas ligt op 1.325 meter hoogte de top van Sierra Alta. Je kunt vanuit het dichtbij gelegen stadje Rute de wandeling naar de top beginnen. De wandeling door het rotsachtige gebied is ook geschikt voor niet-ervaren bergbeklimmers.

Pico del Aljibe

In het gebied Los Alcornocales ligt Pico del Aljibe op 1.092 meter hoogte. Het is één van de hoogste bergtoppen in het zuiden van Andalusië. De wandeling naar de top is zeer veelzijdig en je komt mooie watervallen, grote eiken en bijzondere vlinders en bloemen tegen.

Tips voor het beklimmen van de bergen in Andalusië

Als je een ervaren bergbeklimmer bent dan zul je weten hoe je de bergen in Andalusië moet beklimmen. Maar voor de minder ervaren klimmers of wandelaars hebben we enkele tips:

  • Weet zelf wat je aankunt
  • Bereid je goed voor
  • Houd rekening met andere mensen
  • Zorg voor een goede uitrusting
  • Neem genoeg eten en vooral drinken mee
  • Bekijk de weersvoorspellingen
  • Ga niet in de bloedhitte zware wandelingen maken
  • Geniet zoveel mogelijk van de natuur en het prachtige uitzicht

Bergtoppen in Andalusië

We hopen dat je zo een betere indruk hebt van de verschillende bergtoppen die Andalusië rijk is. Door de bergen te gaan beklimmen beleef je het prachtige Andalusië op een andere manier. Het geeft maar weer eens aan dat deze autonome regio in Zuid-Spanje ontzettend veelzijdig is en dat er voor iedereen iets moois te vinden is.

De meeste mensen die een rondreis door Andalusië maken zullen de bergketen niet gaan bezoeken, laat staan dat ze de bergtoppen zullen beklimmen. Voor de echte wandelaars is het wel een enorme uitdaging om de bergen in Andalusië te gaan beklimmen.

Bergketen Andalusië