Semana Santa

Semana Santa Málaga

Tijdens Semana Santa, de Goede Week voor Pasen, staat de stad Málaga in het teken van de boetedoening.

Dit traditionele evenement dat de dood en de wederopstanding van Jezus Christus vertaald, wordt niet alleen in Málaga groots beleefd maar ook in andere steden in Andalusië. In Málaga en Sevilla zijn de grootste processies te bewonderen.

Als je begin april in Andalusië bent dan is het zeker aan te raden om naar een stad te gaan die in het teken van Semana Santa staat. Het maakt niet uit of je religieus of niet-religieus bent, het is een erg indrukwekkend evenement. Zelf ben ik ook ieder jaar in Málaga en het blijft een bijzondere belevenis.

Semana Santa Málaga 2024

Semana Santa in Málaga 2024 is van 24 maart t/m 31 maart. Bekijk hier het laatste nieuws over Semana Santa in Málaga.

Wat is Semana Santa?

Semana Santa Málaga

Semana Santa (Goede Week voor Pasen) begint op de laatste zondag van de vastentijd, dit is Palm zondag en duurt tot aan Pasen. In deze week zijn er processies door de hele stad.

In deze week dragen Los Hombres de tronen van hun eigen broederschappen (cofradías) op hun schouders. Deze processies zorgen voor een emotionele sfeer en hebben een religieuze betekenis. Deze week staat in het teken van de boetedoening en de dood en de wederopstanding van Jezus Christus wordt erin vertaald.

Wat maakt Semana Santa zo bijzonder?

Als je eenmaal in de Goede Week voor Pasen in Andalusië bent geweest zul je het antwoord op deze vraag direct weten.

Door de volgepakte smalle straten lopen broederschappen, hermandades, met grote tronen op hun schouders, met daarop heiligenbeelden opgeluisterd door muzikanten met blaas- en slaginstrumenten. Hoe indrukwekkend dat is dat moet je zelf gaan beleven.

De geschiedenis van Semana Santa in Málaga gaat 500 jaar terug, men begon ermee in de 16e eeuw. Alle broederschappen bij elkaar hebben meer dan 70.000 broeders, hieraan kun je wel zien hoe omvangrijk Semana Santa is. Samen hebben ze 85 tronen, een broederschap heeft in de meeste gevallen 2 tronos.

Er is er 1 uitgerust met het Christusbeeld en 1 met een Maria beeld. De tronen worden gedragen door ongeveer 15.000 dragers of portadores (hombros de trono). De tronen met daarop de Maria- en Christusbeelden kunnen tot wel 4000 kg wegen!

De dragers zijn uitgedost in mantels, hoge puntmutsen, capirotes, sandalen, maar soms lopen ze ook op hun blote voeten. Voor de troon lopen kinderen met bellen of palmtakken in hun handen. Als je een Andalusië liefhebber bent dan moet je dit evenement zeker eens meemaken.

De processies in Málaga

Semana Santa

Málaga is een stad waar Semana Santa echt met passie beleefd wordt. Er zijn dan ook meer dan 40 processies die in de Heilige week voor Pasen door de stad trekken. Je kunt deze processies over dag en in de nachtelijke uren aanschouwen.

Als je in Sevilla bent dan kun je zelfs meer dan 60 broederschappen bewonderen. In de Goede Week voor Pasen zul je de lucht van wierook door de hele stad ruiken. Voor de troon uit lopen muzikanten die het geheel opluisteren met indrukwekkende klanken.

Andalusië staat bekend om de processies die er meerdere keren per jaar georganiseerd worden. Tijdens Semana Santa in Málaga en Sevilla worden de grootste en meest indrukwekkende processies gelopen.

De Málagueños leven hier het hele jaar naartoe en dit merk je als je tijdens de Goede Week de steden bezoekt. De processies zijn er om de lijdensweg, de dood en de wederopstanding van Jezus Christus te herdenken.

De reden dat er zoveel processies zijn in de Heilige week komt door het groot aantal broederschappen in Málaga. Deze broederschappen dragen tronos (tronen) met daarop Maria- en Christusbeelden. Deze beelden zijn ware kunstwerken en staan voor- en na een processie in de kerk.

Route Processies in Málaga

Elke broederschap heeft zijn eigen processie, hierbij eren ze hun eigen heilige. De route die er gelopen wordt, begint op de Plaza de la Constitucíon en gaat via de Calle Larios naar de Atarzanas, dit is de overdekte markt.

Daarna lopen ze via de Alameda Principal en Plaza de la Marina. Het einde van de officiële route is de Kathedraal van Málaga.

Niet ieder broederschap loopt dezelfde route, het is daarom goed om een programma bij je te hebben zodat je weet welke route een bepaalde broederschap loopt. De dragers lopen soms wel 7 uur met de zware troon op de schouders door de stad, als dit geen boetedoening is…

De meeste processies beginnen in de middag en duren tot in de nacht. De totale afstand van alle processies bij elkaar is 150 kilometer.

Om deze afstand te lopen doen ze er 330 uur over, dit zou betekenen dat als ieder broederschap alleen zou lopen er bijna 2 weken nodig zouden zijn om ze allemaal voorbij te zien komen. Dit is de reden dat er broederschappen tegelijk lopen om zo binnen de week voor Pasen klaar te zijn.

Nazarenos

Nazarenos

De 17.000 Nazarenos die meelopen zijn leden van de broederschappen, deze herken je aan de kostuums met puntvormige kappen, waardoor zij anoniem blijven. De Nazarenos presenteren de boetelingen. De Nazarenos dragen vaak kaarsen, houten kruisen of andere religieuze voorwerpen.

De tronen

De troon die gedragen wordt en waar de Maria- of Christusbeelden op staan zijn ontzettend zwaar. Het is niet voor niets dat er soms 200 dragers nodig zijn om een troon van tussen de 3000 en 4000 kg te kunnen dragen.

De troon met daarop de beelden is versierd met bloemen, kandelaars en met kleine beeldjes. Semana Santa valt natuurlijk altijd in het voorjaar, wat betekent dat het weer ook wel eens tegen kan zitten.

Doordat de beelden op de troon erg veel geld kosten, kan het gebeuren dat als het regent een broederschap besluit om de beelden binnen te houden. Mocht het later alsnog droog worden en het is programma technisch mogelijk dan zal de troon alsnog naar buiten gaan.

Week voor Pasen in Málaga

Doordat Málaga ruim 40 broederschappen heeft en er de hele week processies tot in de late uurtjes gelopen worden, zul je keuzes moeten maken. Een dag waarop maar liefst 9 processies gelopen worden is op Palmzondag. Populaire dagen zijn Witte Donderdag en Goede Vrijdag, op deze dagen kun je bijzondere processies zien.

Programma Semana Santa Málaga

Als je Semana Santa in Málaga wilt bijwonen dan is het verstandig om vooraf een programma te bemachtigen. Je kunt deze op internet vinden, maar je kunt het programma ook in de stad krijgen. Ieder dag heeft zo zijn processies die boven de rest uitsteken, we hebben er daarom enkele interessante processies voor je uitgelicht. Zo heb je op iedere dag in de Goede Week voor Pasen een processie die je niet mag missen.

Domingo de Ramos – Palmzondag

Een veelbesproken Broederschap is Fusionadas die 6 tronen bezitten. Een bekend lid van dit Broederschap is acteur Antonio Banderas die ieder jaar meeloopt tijdens Semana Santa in Málaga. Het is de ‘Trono de la Virgen de Lágrimas y Favores’, de maagd van tranen en gunsten. Dit Broederschap begint vanaf de Calle San Juan.

Lunes Santo – Heilige maandag

Een Broederschap waar de Málagueños erg naar uit kijken is El Cautivo (El Señor de Málaga). Processies die ook op Heilige maandag te bewonderen zijn, zijn Crucifixión, Doleres del Puente, Gitanos, Pasión en Estudiantes.

Martes Santo – Heilige dinsdag

Een bijzondere en makkelijk te herkennen processie is die van Humillación y Estrella. De dragers strekken de armen tijdens het dragen waardoor de troon hoger door de straten getild zal worden.

Miércoles Santo (Heilige woensdag)

Miércoles Santo is een bijzondere dag omdat één van de dragers van de troon van El Rico een gevangene is. Deze traditie komt voort uit de tijd van de pestepidemie. Er waren te weinig dragers en men besloot om gevangenen mee te laten dragen. Als beloning werd er aan één van de gevangene gratie verleend. Deze traditie wordt nog steeds voortgezet en je kunt dit in de avond bij de kathedraal gaan bekijken.

Jueves Santo (Heilige/Witte Donderdag)

Heilige/Witte Donderdag is de dag dat La Legion aankomt in de haven van Málaga. La Legion is een van de hoogtepunten van Witte donderdag, er wordt luidkeels gezonden en als mascotte loopt er een geit mee. Andere processies op Heilige donderdag zijn: Cena, Esperanza, Mena, Misercordia, Santa Cruz, Veracruz, Viñeros en Zamarilla.

Viernes Santo (Goede Vrijdag)

Een van de hoogtepunten op Goede Vrijdag is de processie van Servitas. Deze zal gelopen worden tegen middernacht en het bijzondere eraan is dat de straatverlichting in het centrum zal worden gedimd. Het enige licht komt van de kaarsen die de dragers van Servitas bij zich hebben. Andere processies op Goede Vrijdag: Amor, Calvario, Descendimiento, Dolores, Piedad en Sepulcro. .

Domingo de Resurrección (Paaszondag)

Op Paaszondag zal de laatste processie gelopen worden, uitgevoerd door de leden van meerdere broederschappen.

Zitplaatsen tijdens Semana Santa

Langs de route staan er bijna 25.000 stoelen die voor een groot gedeelte zijn gereserveerd voor abonnementhouders. De stoelen die nog wel te reserveren zijn kosten tussen de 40 en 125 euro. De duurste plaatsen zijn de tribuneplaatsen op de Plaza de la Constitución. Doordat er per dag honderdduizenden mensen naar Málaga komen kan niet iedereen de processies zittend langs zien komen.

Naar Málaga tijdens Semana Santa

Als je dit traditionele evenement zelf wilt meemaken dan zul je op tijd een hotel moeten boeken in Málaga of in een omliggende gemeente. De meeste kamers zijn namelijk al snel verhuurd.

Je kunt de Goede Week voor Pasen ook combineren met een weekje in één van de badplaatsen die er niet ver vandaan liggen. De accommodaties in Torremolinos, Benalmádena of Fuengirola zijn in deze periode een stuk minder in trek en daardoor ook goedkoper.

Het vervoer vanuit deze badplaatsen naar het centrum van Málaga is bijzonder goed geregeld. Je kunt met de bus of trein, die je voor nog geen 2 euro naar het centrum brengen en je zult ongeveer een half uur reizen.

Veelgestelde vragen

Wat is Semana Santa in Spanje?

Semana Santa is de Goede Week, de week voor Pasen die uitbundig wordt gevierd in Spanje.

Wanneer is Semana Santa in Málaga?

Semana Santa begint in Málaga net als in andere Spaanse steden op Palm zondag en gaat de hele week t/m Pasen door.

Hoeveel processies heeft Málaga?

In de week voor Pasen zijn er meer dan 40 processies te bewonderen in de stad Málaga.

Waarom puntmutsen met Semana Santa?

De reden dat de Nazarenos puntmutsen dragen heeft er mee te maken dat ze dachten zo dichter bij de hemel te zijn. Deze boetedoenings-kleding wordt door veel broederschappen gedragen.