Mezquita Córdoba – Info, tickets & openingstijden

  Mezquita informatie
Adres: C/ Cardenal Herrero n. º 1. 14003. Córdoba
Vervoer: Bus stop “Puerta del Puente”, Lijn 3 en 12
Openingstijden: Maart – Oktober: 10:00 – 19:00 uur op ma t/m zat van 8:30 – 11:00 en 16:00 – 19:00 uur op zon- en feestdagen
  November – Februari: 10:00 – 18:00 uur op ma t/m zat van 8:30 – 11:30 en 16:00 – 18:00 uur op zon- en feestdagen
Website: www.mezquita-catedraldecordoba.es
Mezquita
rondleiding Mezquita

Tickets Mezquita rondleiding zonder wachtrij

Als je naar Córdoba gaat dan mag een bezoek aan de Mezquita niet ontbreken. Door vooraf tickets te kopen en een rondleiding te boeken voorkom je dat je in de lange rij moet gaan staan en bovendien kom je zo ook nog eens alles te weten over deze bijzondere bezienswaardigheid.

Al vanaf

€ 14,99

Gratis annuleren

Wat is de Mezquita van Córdoba?

Mezquita betekent moskee en verwijst naar de Moorse oorsprong van het gebouw. De moskee werd gebouwd op de plaats waar eerder de Visigotische kerk Vincentius van Zaragoza stond.

Na de overwinning van de christenen op de moslims is de moskee verbouwd tot kathedraal met behoud van veel oorspronkelijke elementen. Omdat de verbouwing meerdere eeuwen duurde, zijn invloeden vanuit verschillende periodes uit de geschiedenis te zien.

De bouw van de moskee

In de 8e eeuw werd gestart met de bouw van de Mezquita van Córdoba. Er werd hiervoor gebruikgemaakt van Romeinse zuilen die van villa’s uit de omgeving werden gehaald. Ooit waren dat er 1200, inmiddels zijn er nog 860 over.

In de 10e eeuw werd de bouw van de moskee beëindigd. De moskee bood plaats aan 20.000 mensen en was daarmee destijds de grootste moskee van Europa.

Wat heeft de Mezquita te bieden?

De Mezquita van Córdoba is een prachtig versierde kathedraal waarin veel te ontdekken valt. Alleen al de 860 zuilen geven je een imposante indruk. Deze kathedraal staat op UNESCO-werelderfgoedlijst en je kunt hier zeker enkele uren rondlopen.

Je haalt het meest uit je bezoek wanneer je gebruik maakt van een (audio)tour waarbij je alle wetenswaardigheden over de kathedraal te weten komt. Zo kom je alles te weten over de geschiedenis van de kathedraal en de verschillende bouwstijlen die in het gebouw zijn terug te vinden.

Op zondag ben je ook welkom om deel te nemen aan de wekelijkse katholieke kerkmis.

De geschiedenis van de Mezquita van Córdoba

Zoals gezegd kent de locatie waar nu de Mezquita van Córdoba staat een rijke geschiedenis en heeft de huidige kathedraal in het verleden veel veranderingen ondergaan. Het huidige gebouw kent daardoor elementen uit verschillende bouwstijlen. Bovendien is de oorspronkelijke functie van de kathedraal als moskee nog steeds terug te zien.

De Visigotische kerk Vincentius van Zaragoza

Op Romeinse fundamenten stond ooit de Visigotische kerk Vincentius van Zaragoza. In de 8e eeuw kregen de Moren het voor het zeggen, zij bouwden eerst een andere moskee. Toen deze te klein bleek, namen zij de kerk in.

Toen ook de kerk te klein bleek voor de groeiende islamitische bevolking, bouwden zij op de plek van de kerk een moskee, de Mezquita van Córdoba.

Verbouwing tot kathedraal

Na de overwinning op de moslims werd de moskee als kathedraal gebruikt. Het bisdom van Córdoba wijdde de moskee tot kathedraal aan de Maria-Tenhemelopneming.

Sinds die tijd is de kathedraal in opdracht van Koning Ferdinand III van Castilië en keizer Karel V verbouwd en verfraaid. Zowel de christelijke als islamitische elementen zijn herkenbaar: het Latijnse kruis voor een kathedraal én het grondplan van een traditionele moskee zijn terug te vinden.

Capilla de Villaviciosa

Een bijzonder element van de Mezquita van Córdoba is de rijkversierde gebedsnis die ooit is toegevoegd door de Moorse leider Edh al Rahman II. Oorspronkelijk had deze nis een centrale plaats in de moskee, maar door de verschillende verbouwingen is dat nu niet meer het geval.

Gek genoeg is de nis niet zoals gebruikelijk op Mekka gericht, maar op het zuiden. Als je binnen bent vergeet dan niet om naar boven te kijken om de prachtige decoratie te bewonderen.

De arcades van de Mezquita van Córdoba

De rood-witte arcades zijn een in het oog springend element van de Mezquita van Córdoba. De arcades rusten op de originele Romeinse zuilen die in de 8e eeuw bij de bouw van de originele moskee zijn gebruikt. De arcadebogen zijn daarmee een van de oudste onderdelen van de kathedraal.

Patio de los Naranjos

De Patio de los Naranjos werd vroeger gebruikt bij reinigingsrituelen, maar wordt nu gebruikt als toegangspoort van de Mezquita van Córdoba. Je kunt er heerlijk wandelen en genieten van de sinaasappelbomen en fonteinen. Vanuit de patio heb je een prachtig uitzicht op Torre del Alminar.

De huidige functie van de Mezquita

De kathedraal heeft nog steeds de functie van kathedraal van het bisdom van Córdoba. De voormalige minaret, die veel lijkt op de Giralda in Sevilla, doet tegenwoordig dienst als klokkentoren van de kathedraal.

Waar vroeger de muezzin de moslims opriep tot gebed, doen nu de kerkklokken dat voor de christenen. De kathedraal heeft ook een toeristische functie. Je kijkt er je ogen uit, zoveel pracht en praal. Daarnaast is de samensmelting van islamitische en christelijke elementen fascinerend.

De openingstijden van de Mezquita

De Mezquita van Córdoba is van maandag tot en met zaterdag te bezichtigen van 10:00 tot 17:00 uur en op zondag van 14:00 tot en met 17:30 uur. Op zondag kun je deelnemen aan de katholieke kerkmis. Tijdens speciale evenementen en op nationale feestdagen is de kathedraal gesloten voor bezichtigingen.

De bereikbaarheid van de Mezquita

De Mezquita van Córdoba is makkelijk te bereiken met de auto of met het openbaar vervoer. Wanneer je reist met de bus kies je voor lijn 3 of 12 en stap je uit bij de halte Puerta del Puente. In de buurt bevinden zich diverse andere bezienswaardigheden waarmee je een bezoek aan de Mezquita kunt combineren.

De kosten van een bezoek aan de Mezquita

Een ticket voor een bezoek aan de Mezquita van Córdoba kost 10 euro. Voor een bezoek aan de klokkentoren wordt een aparte entree van 2 euro gevraagd. Er worden ook speciale tours aangeboden waar je extra voor betaalt. Koop je tickets vooraf online om wachttijd te besparen. Soms biedt de kathedraal gratis toegang aan in de vroege ochtenduren.

Regels in de Mezquita

De moskee wordt tegenwoordig gebruikt als kathedraal. De kathedraal is gewijd door het bisdom van Córdoba en daarmee een heilig katholiek gebouw. Het is daarom voor moslims verboden om in de Mezquita te bidden.

De Mezquita van Córdoba: een unieke bezienswaardigheid

De Mezquita is een kerk en moskee in een. De samensmelting van elementen uit twee geloven en de verschillende bouwstijlen, maken de Mezquita uniek. Wanneer je een rondreis door Andalusië maakt en hierbij Córdoba bezoekt, mag je de Mezquita niet missen.

Veelgestelde vragen

Wat is de geschiedenis achter de Mezquita in Córdoba?

De Mezquita, oorspronkelijk gebouwd als een islamitische moskee in de 8e eeuw, heeft een fascinerende geschiedenis. Na de christelijke herovering in de 13e eeuw werd een kathedraal in het hart van de moskee gebouwd, wat resulteerde in een unieke mix van islamitische en christelijke architectuur. Deze historische transformatie weerspiegelt de culturele dynamiek van Córdoba door de eeuwen heen.

Welke architectonische kenmerken maken de Mezquita zo bijzonder?

De Mezquita is beroemd om de indrukwekkende meer dan 850 marmeren en granieten zuilen met dubbele bogen die een schitterend visueel effect creëren. Het gebedshuis bevat ook prachtige mozaïeken, kleurrijke kapitelen en de iconische mihrab. De combinatie van Moorse, gotische, renaissance- en barokke elementen maakt de Mezquita tot een architectonisch meesterwerk.