Puente Nuevo in Ronda

Bij een rondreis door Andalusië hoort een bezoek aan Ronda met de beroemde Puente Nuevo (Nieuwe Brug). Ronda wordt door de rivier Guadalevín in tweeën gesplitst waardoor er een diepe kloof is ontstaan.

Deze kloof wordt de Tajo de Ronda of El Tajo genoemd. De door architect José Martín de Aldehuela ontworpen Puente Nuevo in het bergachtige landschap is zeker de moeite waard om te bezoeken. Wij geven je hier tips en informatie over deze historische brug.

Puente Nuevo Ronda

Wat is de Puente Nuevo?

De Puente Nuevo is één van de drie bruggen die de Tajo de Ronda overspant. Naast de Puente Nuevo, zijn er de Puente Romano / de Puente Arabe (Romeinse Brug / Arabische Brug) en de Puente Viejo (Oude Brug).

Door middel van de Puente Nuevo worden de Mercadillo (markt) en La Ciudad (de oude stad) van Ronda met elkaar verbonden. De brug van maar liefst 98 meter hoog is hét symbool van Ronda.

De Tajo de Ronda of El Tajo

De Tajo de Ronda is de kloof die de stadsdelen Mercadillo en La Ciudad van Ronda van elkaar scheidt. De rivier de Guadalevín stroomt door de kloof die een lengte heeft van 500 meter en een breedte van 50 meter en zo’n 100 meter diep is. De helling van de Tajo de Ronda komt uit op een ronde holte die La Caldera genoemd wordt.

Wat heeft de Puente Nuevo te bieden?

De stenen brug biedt een prachtig uitzicht en trekt daarom veel fotografen. De brug zelf is ook een kunstwerk op zich dat het fotograferen waard is. In de brug bevindt zich een museum over de geschiedenis van de brug.

Je kunt afdalen langs de Camino de los Molinos (de Weg van de Molens) naar de vallei om de brug en de kloof vanuit een ander perspectief te zien. Het nabijgelegen centrum van Ronda biedt leuke winkelstraatjes en karakteristieke eetgelegenheden.

De geschiedenis van de Puente Nuevo

In 1735 werd de bouw van de Puente Nuevo gestart. De brug is ontworpen door de architect José Martín de Aldehuela. Juan Antonio Díaz Machuca was verantwoordelijk voor de uitvoering van de bouw.

Nog tijdens de bouw stortte in 1740 de brug in waardoor 50 werkmannen om het leven kwamen. Pas in 1751 werd de bouw van de Puente Nuevo hervat en in 1793 werd de brug voltooid.

De Puente Nuevo tijdens de Spaanse Burgeroorlog

Aan de bovenzijde van de brug bevinden zich ruimtes die tijdens de Spaanse Burgeroorlog een speciale functie hadden. Deze ruimtes werden gebruikt als gevangenis. Bovendien vonden er martelingen van de gevangenen plaats.

Gevangenen werden gedood door ze simpelweg uit het raam naar buiten te gooien waardoor ze van grote hoogte in de rivier de Guadalevín vielen.

De Puente Romano / de Puente Arabe (Romeinse Brug / Arabische Brug)

Tot de 16e eeuw was de Puente Romano, die ook wel de Puente Arabe wordt genoemd, de belangrijkste verbinding tussen de markt en het centrum van Ronda.

De brug was oorspronkelijk Romeins, maar de Moren (moslims) hebben een nieuwe brug op de oude Romeinse fundamenten gebouwd. Dit verklaart waarom de brug zowel Romeins als Arabisch wordt genoemd.

De Puente Viejo (Oude Brug)

De Puente Viejo is de opvolger van de Puente Romano / Arabe. Deze stenen brug deed dienst als verbinding tussen de markt en het oude stadscentrum tot de bouw van de Puente Nuevo in de 18e eeuw. Aan de westzijde van de Puente Viejo is in de 16e eeuw een toegangspoort gebouwd, de Arco de Felipe V.

Volksverhalen rondom de architect van de Puente Nuevo

Er doen zich oude volksverhalen de ronde dat José Martín de Aldehuela, de architect van de Puente Nuevo, de dood heeft gevonden op zijn zelfontworpen brug. Het ene verhaal vertelt van een zelfmoord waarbij hij van de Puente Nuevo gesprongen zou zijn.

Een ander verhaal vertelt dat hij van de brug gevallen is toen hij naar zijn hoed reikte die afwaaide. Deze verhalen berusten echter niet op de waarheid. De Aldehuela is in 1802 ruim 100 kilometer verderop in Málaga een natuurlijke dood gestorven.

De huidige functie van de Puente Nuevo

De Puenta Nuevo is naast dé toeristische trekpleister van Ronda nog steeds een functionele verbindingsbrug tussen de verschillende stadsdelen. In de brug is tegenwoordig een museum over de geschiedenis van de brug gevestigd. De Puente Nuevo is de vaakst gefotografeerde brug van Spanje.

De openingstijden van de Puente Nuevo

De Puente Nuevo is vrij toegankelijk omdat hij nog steeds dienstdoet als verbinding tussen de verschillende stadsdelen van Ronda die door de kloof gescheiden zijn.

Het museum in de brug is in het najaar en in de winter op maandag tot en met vrijdag van 10:00 tot 18:00 uur geopend.

Op zaterdag en op zon- en feestdagen is het museum open van 10:00 tot 15:00 uur. In het voorjaar en in de zomer is het museum geopend van 10:00 tot 19:00 uur en in het weekend en op feestdagen van 10:00 tot 15:00 uur.

De kosten van een bezoek aan de Puente Nuevo

De Puente Nuevo is vrij toegankelijk en aan een oversteek zijn geen kosten verbonden. Een toegangsbewijs voor het museum kost 2 euro. Voor een afdaling naar de vallei betaal je 2,50 euro per persoon.

De bereikbaarheid van de Puente Nuevo

Vanuit het centrum van Ronda is de Puente Nuevo het best per voet te bereiken. Vanuit andere steden kun je het best de bus naar het winkelcentrum nemen en de route lopend vervolgen.

Laat je verrassen door de schoonheid van de Puente Nuevo

Een rondreis door Andalusië is niet compleet zonder een bezoek aan het hart van de streek. Laat je verrassen door de schoonheid van de Puente Nuevo in Rondo. De brug zelf is een meesterwerk op zich, maar ook het uitzicht dat je vanaf de brug hebt is spectaculair en adembenemend. Dit is een bezienswaardigheid die je niet mag missen!