Plaza de España in Sevilla

Wie een rondreis maakt door Andalusië, moet zeker een bezoek brengen aan Sevilla en het Plaza de España. Het enorme plein dat even groot is als 5 voetbalvelden is versierd met een grote hoeveelheid kleurrijke tegeltjes die het plein zeer imposant maken.

Het halvemaanvormige plein en paviljoen zijn een must-see voor liefhebbers van de typisch Andalusische architectuur die bol staat van de symboliek. Lees hier meer informatie over het Plaza de España.

Plaza de España Sevilla

Wat is het Plaza de España?

Het Plaza de España wordt ook wel ‘het Venetië van Sevilla’ genoemd en is daarmee één van de belangrijkste toeristische attracties van de stad Sevilla. Je vindt het Plaza de España in het Parque Maria Luisa. Het plein is maar liefst 50.000 vierkante meter groot en biedt plaats aan het enorme Spaanse Paviljoen.

Aan de voorzijde van het paviljoen, bevindt zich 500 meter kanaal dat overgestoken kan worden door middel van vier bruggen. In het midden vind je het plein zelf.

Het Plaza de España is één van de belangrijkste toeristische attracties van Sevilla. Voor zowel de kunst- en cultuurliefhebber als de bezoeker die liever op een actieve manier de omgeving verkent, is er hier voldoende te doen. Er is veel te zien en te ontdekken op het plein per voet, per fiets of per boot.

Plaza de España Kunst en cultuur

Het paviljoen is open voor bezoekers. Het balkon dat een prachtig uitzicht biedt, leent zich uitstekend voor het maken van foto’s. Liefhebbers van kunst en cultuur kunnen op het Plaza de España genieten van de typisch Andalusische architectuur met kenmerkende invloeden van de Renaissance en de Barok.

In het Parque Maria Luisa vind je ook andere paviljoens waar musea in gevestigd zijn, zoals het architectonische museum dat gevestigd is in Pabellon de Bellas Artes en het Museo de Artes y Costumbres Populares met populaire kunst.

Het Plaza de España verkennen per boot of per fiets

Je kunt ook kleine bootjes huren om de locatie vanaf het water te verkennen of een boottocht maken met de motorboot de Enriqueta. Vlak bij het Plaza de España kun je de Avenida Isabella La Catolica bezoeken met zijn vele ijsverkopers. Je kunt daar ook fietsen huren om de locatie verder per fiets te verkennen.

De architectuur van het Plaza de España

Het paviljoen en het Plaza de España zelf worden opgesierd door de typisch Andalusische keramieken tegeltjes, de azulejos. Het enorme gebouw heeft kenmerken van architectuur uit de renaissance en de Barok, een typische Andalusische mix van stijlen.

Het paviljoen is een enorm imposant gebouw met twee torens, een indrukwekkend balkon en een ruime balustrade. Bij het ontwerpen van het plein en het paviljoen is de lokale historie gevat in symboliek.

De symboliek

Aan de kanaalzijde van het paviljoen bevinden zich 48 nissen. In deze nissen zijn op kleurrijke azulejos beeltenissen van historische gebeurtenissen, provinciewapens en landkaarten weergegeven die alle Spaanse provincies vertegenwoordigen.

Het halvemaanvormige paviljoen symboliseert de manier waarop Spanje de Zuid-Amerikaanse koloniën omarmt. De manier waarop het plein zich richt naar de rivier staat symbool voor de weg naar deze koloniën.

De vier bruggen die het kanaal overspannen staan symbool voor de vier voormalige koninkrijken van Spanje: Castilië, Navarra, Léon en Aragón.

De geschiedenis van het Plaza de España

Het paviljoen werd samen met een aantal andere paviljoens in het Parque Maria Luisa ontworpen ter gelegenheid van de Spaans-Amerikaanse tentoonstelling EXPO in 1929 (de EXPO29).

Aníbal González die de leiding had over dit project, wilde de bezoekers van de EXPO29 verbluffen met de architectonische kunsten waar Sevilla toe in staat was. Het paviljoen en het Plaza de España waren het grootste en het duurste onderdeel van het project.

De overige paviljoens van de EXPO29

De overige paviljoens doen nu dienst als musea en kantoren. De bekendste paviljoens zijn de Pabellon de Bellas Artes, waar het architectonisch museum in gevestigd is en het Pabellon Mudejar met het Museo de Artes y Costumbres Populares.

De huidige functie

Het Plaza de España is nu een toeristische attractie, maar dat is niet de enige functie. Het paviljoen doet ook dienst als overheidsgebouw waar je terecht kunt voor de aanvraag van diverse overheidsdocumenten zoals het Numero de Identificacion de Extranjero (NIE).

Restauratie van het Plaza de España

In 2010 is het Plaza de España opnieuw geopend nadat het plein en het paviljoen volledig gerestaureerd zijn. Bij de restauratie zijn de originele tegeltjes opgeknapt, 20 straatlantaarns van keramiek in de karakteristieke Andalusische stijl geplaatst, 22 nieuwe bankjes gezet en 500 meter aan balustrade vervangen.

Het heeft zo’n veertien miljoen euro gekost om het Plaza de España in zijn oorspronkelijke glorie te doen herrijzen.

Het Plaza de España als filmset

Wist je dat je het Plaza de España al hebt kunnen zien in verschillende films? Diverse regisseurs hebben in het verleden het Plaza de España gekozen als het decor van hun films.

Zo werden er scènes opgenomen voor Lawrence of Arabia, Star Wars, The Dictator en een van de meest recente Sasha Baron-Cohen films. Het karakteristieke plein met zijn bijzondere vorm en ligging maken van de locatie een indrukwekkende filmset.

De bereikbaarheid van het Plaza de España

Het Plaza de España is per voet of per fiets te bereiken via de Avenida Isabella La Catolica dicht bij het Teatro Lope de Vega en de Fabrica de Tabaco. Je kunt het plein ook bereiken met de bus, de metro of de tram vanaf het Prado de San Sebastián.

Je kunt er ook voor kiezen om het Plaza de España via de rivierzijde te bereiken. Wie een keer iets anders wil, kan ook gebruikmaken van de toeristische route per paardenkoets door Sevilla met het Plaza de España als eindpunt.

Een architectonisch hoogstandje

Het imposante, kleurrijke plein met het enorme paviljoen is een niet te missen hoogstandje van de typische Andalusische architectuur. Deze bezienswaardigheid in Sevilla is met zijn unieke ligging en goede bereikbaarheid een must-see tijdens een fly-drive rondreis door Andalusië.