Puente Romano Córdoba

Het historisch centrum van Córdoba staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en wanneer je de Puente Romano bezoekt begrijp je direct waarom. De eeuwenoude brug met nog enkele originele Romeinse elementen biedt een uitzicht op alle monumenten van Córdoba. Tijdens je rondreis door Andalusië, is een bezoek aan Córdoba met de Puente Romano, de Torre de la Calahorra, Puerta del Puente en de Mezquita van harte aan te bevelen.

Puente Romano Córdoba

Wat is de Puente Romano?

De Puente Romano, ofwel de Romeinse Brug van Córdoba, is een brug over de rivier de Guadalquivir die het historische centrum van Córdoba met de voorstad Campo de la Verdad verbindt. De brug is 247 meter lang en 9 meter breed en is vanaf beide zijden toegankelijk voor verkeer en voetgangers. De brug oogt Romeins, maar heeft in de loop van de tijd veel veranderingen ondergaan.

Wat biedt de Puente Romano?

Aan de zuidkant van de Puente Romano staat de Torre de la Calahorra en in het noorden de Puerta del Puente. In het midden van de brug staat een beeld van Santa Raphael, de beschermheilige van Córdoba. Op de oever aan de rechterzijde staat een reconstructie van een waterrad.

Door middel van een waterrad werd Córdoba vroeger van water voorzien. De brug biedt een prachtig uitzicht op de Mezquita van Córdoba.

De geschiedenis van de Puente Romano

In de eerste eeuw voor Christus bouwden de Romeinen de oorspronkelijke brug over de Guadalquivir. Tijdens de islamitische bezetting gaf Al-Samh ibn Malik al-Khawlani de opdracht een brug te bouwen op de originele Romeinse fundamenten.

In de middeleeuwen werden de Torre de la Calahorra en de Puerta del Puente bij de brug gebouwd. In de 17e eeuw werd het beeld van Santa Raphael op de brug geplaatst. De brug is tijdens zijn bestaan diverse malen verbouwd en gerestaureerd. De laatste restauratie vond plaats in 2006 en leverde een Europese prijs op.

De Torre de la Calahorra

De Torre de la Calahorra bestond oorspronkelijk uit twee torens met een boog ertussen. De oorspronkelijke functie van de toren was een fort dat de Puente Romano moest beschermen. Tussen de twee torens is in de 14e eeuw een cilindervormige toren gebouwd die de twee bestaande torens met elkaar moest verbinden.

De Puerta del Puente

In de 16e eeuw werd de Puerta del Puente gebouwd, een imposante toegangspoort tot de stad Córdoba. In eerste instantie was Francisco de Montalbán verantwoordelijk voor de bouw van de toegangspoort, maar na enkele maanden nam Hernán Ruiz III de taak op zich.

Aan het begin van de 20e eeuw werd de poort herbouwd als herdenkingspoort. Aan het begin van de 21e eeuw is de poort gerestaureerd.

Santa Raphael

In het midden van de brug vind je een beeld van Santa Raphael. Santa Raphael is een aartsengel en de patroonheilige van de stad Córdoba. Het beeld werd in de 17e eeuw vervaardigd door Bernabé Gómez del Río en kreeg een prominente plaats op de Puente Romana.

De Mezquita van Córdoba

De Puente Romana biedt een prachtig uitzicht op de Mezquita van Córdoba, een moskee uit de 8e eeuw dat is omgebouwd tot kathedraal. Vanaf de brug kun je goed zien hoe de kathedraal als het ware uit de moskee herrijst.

In de kathedraal zijn veel van de oorspronkelijke islamitische elementen behouden zodat het een uniek gebouw is waarin veel verschillende bouwstijlen samenkomen.

De huidige functie van de Puente Romano

De Puente Romano doet nog steeds dienst als brug, je kunt er gewoon overheen wandelen of rijden. In de Torre de la Calahorra is tegenwoordig een museum gevestigd waarin je door middel van een audiotour meer kunt leren over de historie van de streek.

In de Puerta del Puente is een tentoonstelling te zien over de geschiedenis van de poort. Bovendien kun je op het dak genieten van het prachtige uitzicht over Córdoba. De Mezquita van Córdoba doet dienst als katholieke kerk en is open voor bezichtigingen.

De openingstijden van de Puente Romano

De Puente Romano is 24 uur per dag geopend.

De openingstijden van de Torre de la Calahorra

Van 1 oktober tot en met 30 april is de Torre de la Calahorra dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00 uur. Van 11:00 tot 16:00 wordt er elk uur een beeldvoorstelling gedraaid waarin de evolutie van de mens wordt weergegeven.

Van 1 mei tot en met 30 september is het museum dagelijks geopend van 10:00 tot 14:00 uur en van 16:30 tot 20:30 uur.

De beeldvoorstelling draait dan om 10:30, 11:30, 12:30, 17:00, 18:00 en 19:00 uur. De voorstelling duurt 55 minuten.

De openingstijden van de Puerta del Puente

De Puerta del Puente is van mei tot en met september dagelijks geopend van 10:00 tot 14:30 uur en van 15:00 tot 19:00 uur.

De openingstijden van de Mezquita

De Mezquita van Córdoba is van maandag tot en met zaterdag te bezichtigen van 10:00 tot 17:00 uur en op zondag van 14:00 tot en met 17:30 uur. Op zondag vindt de katholieke kerkmis plaats waar je aan deel kunt nemen.

De bereikbaarheid van de Puente Romano

Het historische centrum van Córdoba met de Puente Romano is eenvoudig te bereiken per auto of met het openbaar vervoer. Buslijn 3 en 12 brengen je tot in het centrum. Je kunt een bezoek aan de Puente Romano het best combineren met een bezoek aan de Torre de la Calahorra, de Puerta del Puente en de Mezquita van Córdoba.

De kosten van een bezoek aan de Puente Romano

Een bezoek aan de Puente Romano is gratis. Voor een bezichtiging van de nabijgelegen bezienswaardigheden en musea wordt wel entree gevraagd.

De kosten van een bezoek aan de Torre de la Calahorra

Voor het bezichtigen van de Torre de la Calahorra wordt 4,50 euro gevraagd. Voor het zien van de beeldvoorstelling wordt een toeslag van 1,20 euro op de toegangsprijs gerekend.

De kosten van een bezoek aan de Puerta del Puente

Voor een bezichtiging van de Puerta del Puente en het museum wordt een kleine bijdrage van 1 euro per persoon gevraagd.

De kosten van een bezoek aan de Mezquita van Córdoba

Een toegangskaart voor een bezichtiging van de Mezquita van Córdoba kost 10 euro. Voor een bezoek aan de klokkentoren wordt 2 euro entree gevraagd.

De Puente Romano: de brug naar het hart van Córdoba

Wanneer je tijdens je rondreis door Andalusië Córdoba bezoekt, kun je niet om het historisch centrum van Córdoba heen. Wandel over de eeuwenoude Romeinse Brug met uitzicht op de diverse bezienswaardigheden die Córdoba rijk is. Een echte must-see voor kunst- en cultuurliefhebbers.