Caminito del Rey

Caminito del Rey – Een spectaculaire wandelroute in Málaga, Spanje – Tickets & Info

Caminito del Rey wat is het en hoe kun je deze wandeling maken? In dit artikel lees je alles over Caminito del Rey en je kunt ook meteen je tickets bestellen.

Málaga is een populaire vakantiebestemming. Het is een bruisende stad die aan het strand ligt. Er zijn dan ook heel wat landgenoten die er een vakantiewoning hebben waar ze regelmatig verblijven.

Maar er zijn uiteraard ook miljoenen toeristen die de stad bezoeken en er in een hotel of appartement verblijven. Een populaire excursie is El Caminito del Rey, in het Nederlands: het pad van de koning. Deze wandelroute heeft een totale lengte van 7,7 km en is gelegen in de Desfiladero de los Gaitanes-kloof.

Je vindt El Caminito del Rey op zo’n 60 kilometer van de stad Málaga. Vanuit Málaga worden dagelijks excursies naar het wandelpad aangeboden. Als je niet vooraf tickets hebt geboekt kun je bij je hotel of de plaatselijke tourist information informeren naar mogelijkheden voor een georganiseerde excursie.

Caminto del Rey
rondleiding Mezquita

Caminito del Rey: begeleide wandeling

Boek nu je tickets en loop onder begeleiding over de Caminito del Rey en geniet van het prachtige uitzicht. Door je tickets online te bestellen weet je zeker dat je naar binnen mag.

Al vanaf

€ 29,-

Genieten van fraaie uitzichten

Als je je vakantie doorbrengt in Málaga of omgeving dan is een bezoek aan Caminito del Rey een aanrader voor iedereen die van wandelen houdt. Het wandelpad is grondig gerestaureerd en sinds 2015 weer opengesteld voor bezoekers.

Je loopt de route onder begeleiding van een gids die je onderweg vertelt wat er te zien is. Tijdens de wandeling geniet je van prachtige vergezichten en de fraaie natuur van Andalusië. De wandeling kun je alleen maken onder leiding van een gids.

Je kunt met je (huur)auto naar het startpunt rijden, maar er worden vanuit Málaga en ook andere omliggende steden dagexcursies georganiseerd.

Caminito del Rey uitzicht

El Caminito del Rey: De naam van het pad

El Caminito del Rey dankt zijn naam aan de Spaanse koning Alfons XIII. Die opende in 1921 de langs dit pad gebouwde dam Conde del Guadalhorce bij de plaats Ardales. Ter herinnering daaraan kreeg het pad langs de rotsen de naam ‘Pad van de Koning’.

Eerder al, aan het begin van de 20e eeuw tussen 1901 en 1905, werd het pad aangelegd om een waterkrachtcentrale te bouwen die gebruik maakt van de watervallen langs de rotsen van El Chorro. Het pad werd gebruikt om bouwmaterialen voor de centrale te vervoeren.

Vanwege de soms meer dan 100 meter diepe afgronden stond het pad al snel bekend als één van de gevaarlijkste wegen ter wereld. In het verleden werd het pad vooral gebruikt voor vervoer van personen en goederen met ezels.

Gevaarlijkste wandelpad van Spanje (tot 2000)

Begin jaren 90 van de vorige eeuw werd Caminito del Rey afgesloten voor wandelaars. Die beslissing was noodzakelijk want het pad was in de loop der jaren ernstig in verval geraakt. Ondanks dat er een boete van € 6.000,- per overtreding op stond waren er waaghalzen die de wandeltocht toch maakte.

Leuningen en andere bescherming was beschadigd of verdwenen. Het pad zat vol gaten en andere beschadigingen. Het gevolg hiervan was dat wandelen er levensgevaarlijk was geworden.

Degenen die zich nog wel op het pad waagden moesten dat in meerdere gevallen met de dood bekopen. Om verdere ongelukken te voorkomen werd het pad daarom verboden gebied voor wandelaars. In de jaren daarna vond een zeer grondige renovatie plaats.

Toen Caminito del Rey in 2015 werd heropend was alles hersteld. Je kunt er nu veilig wandelen en je hoeft je geen zorgen meer te maken dat er ongelukken gebeuren. De wandelroute is ruim 8 kilometer lang.

Caminito del Rey: Een wandeling in drie delen

Als je besluit om Caminito del Rey te gaan lopen, zorg dan dat je goede wandelschoenen draagt. Wandelaars op slippers worden geweigerd. Bedenk dat je flink moet klimmen, een aantal trappen maken onderdeel uit van de wandeling.

Het eerste deel, ongeveer 2 kilometer, is een gemakkelijk te lopen pad naar de kloof. Vanaf dit punt begint het echte lopen langs de rotsen. De wandeling is ruim 3,5 kilometer. Daarna loop je met de gids nog een laatste gemakkelijk deel van nog eens zo’n 2 kilometer.

Caminito del Rey route

Zo bezoek je Caminito del Rey

Zorg dat je ruim van tevoren je tickets hebt geregeld. Het beginpunt van de wandeling ligt in het plaatsje Ardales, op zo’n 60 kilometer van Málaga. Je kunt je auto parkeren op het parkeerterrein acceso Norte, op een paar minuten lopen van Restaurante El Kiosko Ardales.

Hier start de wandeling. De eerste 2 kilometer loopt de groep onder leiding van de gids via een voetgangerstunnel naar het beginpunt van het eigenlijke Caminito del Rey. Hier worden de ID’s van de deelnemers gecontroleerd op leeftijd.

Caminito del Rey: De terugweg

Voor de terugweg naar het restaurant en de parking zijn er twee opties. Je kunt een pendelbus nemen, een ticket hiervoor kost circa € 1,50 per persoon. Wil je op eigen gelegenheid terug dan kan dat via een alternatieve route, deze is zo’n 12 kilometer lang.

Het is niet mogelijk om Caminito del Rey in tegengestelde richting te lopen, het pad is slechts vanuit één richting toegankelijk. Neem voldoende water mee en draag bescherming tegen de zon in de vorm van een zonnebril en pet. Een fles zonnebrand met hoge beschermingsfactor is, zeker in de zomer, aan te raden.

Wandeling met gids

Je kunt een wandeling over het Caminito del Rey maken onder begeleiding van een gids. Wil je van deze mogelijkheid gebruik maken, boek dan je tickets al in Nederland en doe dit ruim van tevoren.

De wandeling onder leiding van een gids is erg populair en is daarom vaak weken van tevoren al volgeboekt. Wil je de wandeling maken terwijl je al in Málaga bent dan is de kans dus groot dat je achter het net vist, zeker in het hoogseizoen, dat al in mei start en loopt tot oktober.

Het is niet mogelijk om zonder gids een wandeling te maken. Kinderen onder de 8 jaar kunnen niet mee, bij het begin van de wandeling moeten alle deelnemers een geldig ID kunnen laten zien om de leeftijd te controleren. Wandelaars moeten verplicht een helm dragen, deze wordt aan het begin van de wandeling verstrekt.

Caminito del Rey en hoogtevrees

Als je hoogtevrees hebt dan vraag je je misschien af of het wel zo verstandig is om deze tocht te gaan lopen. Het is helemaal persoonlijk, maar van mensen met hoogtevrees hebben we begrepen dat ze niet veel last hadden van hun hoogtevrees. Maar je moet uiteraard zelf bepalen wat voor jou het beste is.

Vanuit Málaga met de auto naar de Caminito del Rey

Caminito del Rey ligt op 60 kilometer afstand van Málaga. De beste manier om er te komen vanuit Málaga is met een huurauto. Je rijdt dan via de A-357 en daarna via de MA-5403. Je kunt navigeren naar Restaurante Kiosko in Ardales.

Met de trein naar de Caminito del Rey

Als je met de trein naar Caminito del Rey wilt reizen vanuit Málaga dan pak je de trein op het station Málaga (Maria Zambrano) naar El Chorro. Er gaat maar 1 trein naar El Chorro dus check hier even de tijden.

Wat is de totale loopafstand?

De totale loopafstand is ongeveer 8,5 kilometer dit is inclusief de afstand die je moet lopen naar de kloof en de wandeling naar de shuttlebus.

 • Je loopt 3 km naar het begin van de kloof
 • De wandeling over de Caminito del Rey is zo’n 3,5 km
 • Het gedeelte na de kloof is ongeveer 2 km

Caminito del Rey tickets bestellen

Wil je de Caminito del Rey gaan lopen dan kun je vooraf je tickets bestellen. Dit is zeker in het hoogseizoen aan te raden. Er zijn verschillende opties zo kun je tickets bestellen inclusief vervoer vanaf Málaga, Ardales of verschillende plaatsen aan de Costa del Sol.

Wat zijn de openingstijden van Caminito del Rey?

– De Caminito del Rey is open op dinsdag t/m zondag van 09:30 uur tot 14:30 uur. Ieder half uur start er een wandeling. – Op maandag, 1 januari en 24, 25 en 31 december is het gesloten.

Begin- en eindpunt

Het beginpunt ligt in Ardales bij het stuwmeer Conde Gualdalhorce. En je eindigt je wandeling in El Chorro. Je loopt van Noord naar Zuid waar er een pendelbus staat die je terug kan brengen. Deze rit duurt ongeveer 20 minuten.

Praktische info

 • Ga op tijd weg en neem de tijd om je goed voor te bereiden.
 • Zorg dat je naar het toilet bent geweest, onderweg kan dit namelijk niet.
 • Zorg voor goede schoenen. Je mag de tocht niet wandelen op slippers of open schoenen.
 • Kinderen moeten minimaal 8 jaar zijn om mee te mogen lopen.
 • Neem eten en drinken mee je kunt onderweg niets kopen.
 • Neem je afval mee naar de uitgang en gooi het daar in de afvalbak en gooi niets onderweg weg!
 • Bekijk vooraf het weerbericht als het hard waait (meer dan 40 kilometer per uur) of bij slechte weersomstandigheden zal het pad gesloten blijven.
 • Het is daarom handig om bij het reserveren je telefoonnummer in te vullen dan krijg je een SMS als de wandeling niet doorgaat.
 • Paraplu’s zijn niet toegestaan.
 • Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 25 minuten lopen tot je bij het begin van het pad bent.
 • Als je niet tegen de warmte kunt, is het verstandig om je wandeling zo vroeg mogelijk te plannen.

Veelgestelde vragen

Waar ligt de Caminito del Rey?

Caminito del Rey ligt in de Desfiladero de los Gaitanes-kloof dichtbij het dorp Ardales op 50 km vanaf Málaga.

Is Caminito del Rey gevaarlijk?

Caminito del Rey stond bekend als de gevaarlijkste wandelroute ter wereld. Na de renovatie in 2015 is dit niet meer zo, je kunt el Caminito del Rey nu veilig bewandelen.

Hoe lang duurt de wandeling Caminito del Rey?

Het wandelpad zelf is 3 km lang. Je bent ongeveer 2,5 tot 3 uur onderweg om de hele Caminito del Rey te lopen.