Cuenca Tuinen in Ronda

Een bezoek aan Ronda is een vanzelfsprekend onderdeel van een rondreis door Andalusië. Ronda ligt in het centrum van Andalusië op circa vijftig kilometer van de Costa del Sol. Ronda kent diverse bezienswaardigheden die je niet mag missen, zoals de Puente Nuevo en de aangrenzende Jardines de Cuenca: de tuinen van Cuenca. Het uitzicht en de bloemenpracht van de Jardines de Cuenca zijn adembenemend mooi en een verrijking voor je rondreis door Andalusië.

Jardines de Cuenca Ronda

Wat hebben de Cuenca Tuinen te bieden?

De tuinen van Cuenca zijn verdeeld over terrassen op verschillende niveaus aan de rand van de Tajo de Ronda. De Tajo de Ronda is de door de rivier Guadalevín gesleten kloof die de stad Ronda in tweeën splitst.

De tuinen staan vol met de prachtigste inheemse bloemen. Je kunt er heerlijk zitten en genieten van de schoonheid van de natuur. Vanuit de tuinen heb je een prachtig uitzicht op Ronda en de Puente Nuevo. De Puente Viejo biedt toegang tot de tuinen.

De Tajo de Ronda of El Tajo

De kloof die de stadsdelen Mercadillo en La Ciudad van Ronda van elkaar scheidt heet de Tajo de Ronda en wordt ook wel El Tajo genoemd. De kloof die uitloopt in La Caldera heeft een lengte van 500 meter, een breedte van 50 meter en is zo’n 100 meter diep. De kloof is uitgesleten door de rivier die er doorheen loopt, de Guadalevín.

Het historisch centrum van Ronda

Ronda is een karakteristiek bergdorpje met typische witte huisjes en mooie pleintjes en fonteinen. Je kunt er heerlijk relaxen op een terrasje of slenteren door de talloze kleine straatjes. In het centrum is natuurlijk ook een kerk te vinden, de Santa Maris la Mayor uit de 15e eeuw.

Naast de vele bezienswaardigheden heeft Ronda ook een leuk winkelcentrum. Ronda is erg populair onder toeristen die verblijven aan de Costa del Sol en een dagje naar het binnenland trekken om de cultuur van Andalusië te ervaren.

De Puente Nuevo

Een bezoek aan de Jardines de Cuenca is prima te combineren met een bezichtiging van de Punte Nuevo (Nieuwe Brug). Deze brug uit de 18e eeuw vormt een verbinding tussen de Mercadillo (markt) en La Ciudad (de oude stad) van Ronda die door de kloof gescheiden worden.

De Puente Nuevo is een kunstwerk op zich en dé trekpleister van Ronda. In de brug is een museum gevestigd waar je meer te weten komt over de geschiedenis van de brug. De bergachtige omgeving leent zich uitstekend voor mooie wandelingen.

De Puente Viejo

Bij het betreden van de Jardines de Cuenca loop je over de Puente Viejo. De Puente Viejo is de opvolger van de Puente Romano / Arabe die tot de 16e eeuw dienstdeed als verbindingsbrug.

De brug was oorspronkelijk Romeins, maar de Moren (moslims) hebben een nieuwe brug op de oude Romeinse fundamenten gebouwd waardoor de brug zowel Romeins als Arabisch wordt genoemd. Deze Puente Viejo deed dienst als verbindingsbrug tot de bouw van de Puente Nuevo in de 18e eeuw. De Puente Viejo heeft een mooie toegangspoort, de Arco de Felipe V.

De zustersteden Ronda en Cuenca

De tuinen bevinden zich in de Andalusische stad Ronda, maar worden toegekend aan de zusterstad Cuenca in Valencia. Ronda en Cuenca hebben een samenwerkingsverband waar beide steden van profiteren.

De tuinen zijn in de jaren zeventig van de 20e eeuw officieel toegekend aan Cuenca en worden sindsdien de Jardines de Cuenca, de tuinen van Cuenca genoemd.

Tips bij een bezoek aan de Jardines de Cuenca

De temperaturen kunnen in Spanje hoog oplopen. Het is daarom aan te raden bij een bezoek aan de tuinen om je tegen de zon te kleden, jezelf tegen de zon te beschermen met zonnebrandcrème en altijd een flesje water mee te nemen. Zorg ook voor goede stevige wandelschoenen bij een bezoek aan deze bergachtige omgeving!

De bereikbaarheid van de Jardines de Cuenca

Een bezoek aan Jardines de Cuenca aan de Calle Escolleras kan uitstekend gecombineerd worden met een bezoek aan andere bezienswaardigheden in Ronda. Vanuit het centrum zijn alle bezienswaardigheden die Ronda rijk is lopend te bereiken.

Per bus kun je het best naar het winkelcentrum afreizen en de rest van weg lopend afleggen. Vanuit andere steden kun je het best per (huur)auto naar Ronda afreizen. Málaga, Torremolinos en Fuengirola zijn 1,5 uur rijden bij Ronda vandaan. Vanuit Marbella is het ongeveer een uur rijden.

De openingstijden van de Jardines de Cuenca

De tuinen zijn dagelijks van 8:00 tot 19:00 uur geopend. Tijdens nationale feestdagen kunnen de openingstijden afwijken.

De openingstijden van de Puente Nuevo

De Puente Nuevo is niet aan openingstijden gebonden. Het museum in de brug is in het najaar en in de winter op maandag tot en met vrijdag van 10:00 tot 18:00 uur geopend. Op zaterdag en op zon- en feestdagen is het museum open van 10:00 tot 15:00 uur. In het voorjaar en in de zomer sluit het museum op maandag tot en met vrijdag een uur later.

De kosten van een bezoek aan de Jardines de Cuenca

Je kunt de tuinen gratis bezichtigen. Vlak bij de tuinen zijn andere bezienswaardigheden en wandelroutes waar wel een bedrag voor gevraagd kan worden.

De kosten van een bezoek aan de Puente Nuevo

De Puente Nuevo is vrij en gratis te betreden. Een toegangsbewijs voor het museum kost 2 euro. Voor het deelnemen aan een wandelroute naar de vallei kan ook een kleine vergoeding gevraagd worden.

De Cuenca Tuinen: betoverend mooi

Ronda met zijn kleurrijke Jardines de Cuenca en andere prachtige bezienswaardigheden … staat het bergdropje al bij jou op je verlanglijstje? Als je eenmaal in Ronda bent, wil je er niet meer weg.

Reserveer daarom van tevoren alvast een kamer in een van de hotels met uitzicht op de El Tajo. Zo ben je verzekerd van de magie van een zonsondergang op deze bijzondere locatie!