Canillas de Albaida

Geschiedenis en cultuur

Canillas de Albaida heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw. Het dorp werd gesticht door de Moren en diende als een versterkte nederzetting op een strategische locatie in de bergen.

De smalle straatjes, witgekalkte huizen en traditionele architectuur weerspiegelen nog steeds de Arabische invloeden van weleer.

Canillas de Albaida Spanje

In het gebied waar Canillas de Albaida zich nu bevindt, was ooit een oude nederzetting die deel uitmaakte van de stad Vélez-Málaga tijdens de Arabische overheersing op het schiereiland.

Deze nederzetting stond bekend als Albaida, wat “wit” betekent in het Arabisch, vanwege de overvloed aan witte bloemen in de omgeving. Na de verovering van Vélez-Málaga door de Katholieke Koningen in 1487 werden de meeste Arabieren enige jaren later verdreven.

De historische pleinen en fonteinen getuigen aan het rijke verleden van het dorp.

Wat te doen in Canillas de Albaida?

In Canillas de Albaida zijn verschillende bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken:

  • Nuestra Señora del Rosario Kerk: Deze 16e-eeuwse parochiekerk is een opvallende bezienswaardigheid vanwege zijn prachtige barokke architectuur en rijke geschiedenis. Het interieur van de kerk is versierd met religieuze kunstwerken en decoraties.
  • Historisch Centrum: Verken de schilderachtige straatjes van het historische centrum van Canillas de Albaida. Bewonder de traditionele architectuur en geniet van de authentieke sfeer van dit charmante Andalusische dorp.
  • Natuurpark Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama: Canillas de Albaida ligt aan de rand van dit prachtige natuurpark, dat uitgestrekte bossen, indrukwekkende bergpieken en kristalheldere rivieren herbergt. Maak een wandeling of ga mountainbiken en geniet van de adembenemende natuurlijke schoonheid van de omgeving.

Natuur en activiteiten

Canillas de Albaida ligt in de prachtige natuur, ideaal voor wandelliefhebbers. Het dorp ligt aan de rand van het natuurpark Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama, dat uitgestrekte bossen, indrukwekkende bergpieken en kristalheldere rivieren herbergt.

Een leuke wandelroute die ongeveer een uur duurt is via het Santa Ana – Fábrica de Luz-pad.

Populaire activiteiten zijn onder meer wandelen en mountainbiken in de omliggende bergen en valleien. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor paardrijden, canyoning en klimmen voor de avontuurlijk ingestelden.

Lokale festivals

Feest van San Antón

Het feest van San Antón, ook bekend als het feest van Sint-Antonius, is een traditioneel festival dat wordt gevierd in verschillende delen van Spanje, waaronder Canillas de Albaida. Het feest vindt plaats rond 17 januari ter ere van Sint-Antonius, de beschermheilige van dieren.

Tijdens het feest van San Antón worden verschillende rituelen en festiviteiten uitgevoerd. Een van de meest opvallende tradities is de zegening van dieren, waarbij huisdieren zoals honden, katten, paarden en zelfs vee naar de kerk worden gebracht om gezegend te worden door de priester.

Dit ritueel symboliseert de bescherming van dieren en wordt geassocieerd met het geloof dat Sint-Antonius ziekten en plagen bij dieren kan genezen.

Naast de zegening van dieren zijn er vaak ook markten, optochten en feestelijke evenementen die plaatsvinden in de straten van Canillas de Albaida.

Romería de San Juan

De Romería de San Juan is een jaarlijks terugkerend religieus festival in Canillas de Albaida. Tijdens dit evenement maken de inwoners een processie naar de kapel van San Juan in de bergen, waar ze de heilige eren met gebeden, muziek en dans.

Het festival wordt vaak gevierd met traditionele gerechten en drankjes en het is een gelegenheid voor de lokale gemeenschap om samen te komen.

Gastronomie

Enkele gerechten uit de regio van Canillas de Albaida en de Axarquía in Andalusië zijn:

  • Migas: Een traditioneel gerecht gemaakt van broodkruimels, vaak geserveerd met knoflook, paprika, chorizo ​​en/of spek.
  • Plato de los Montes: Een stevig gerecht bestaande uit verschillende soorten gegrild vlees, zoals varkensvlees, worstjes en soms lamsvlees, geserveerd met aardappelen en groenten.
  • Ajoblanco: Een koude soep gemaakt van amandelen, knoflook, olijfolie, azijn en brood, vaak geserveerd met druiven of stukjes meloen.
Rondreis Andalusie
D-Reizen

Individuele rondreis Andalusië (8 dagen)

Deze 8-daagse rondreis door Andalusië laat jou niet alleen de mooiste steden zien maar ook de belangrijkste bezienswaardigheden. Je gaat naar het Alhambra, Real Alcázar, Mezquita, Plaza de España, Huis van Pilatus en nog veel meer. Inclusief vluchten, huurauto en overnachtingen.

Al vanaf

€ 845,-

Waar ligt Canillas de Albaida in Spanje?

Canillas de Albaida is gelegen in de regio Axarquía in de provincie Málaga, Andalusië. Het bevindt zich op ongeveer 10 kilometer ten noorden van Canillas de Aceituno, een naburig dorpje dat bekend staat om zijn prachtige natuur en historische charme. Deze korte afstand maakt het gemakkelijk om beide dorpen te verkennen.

Kaart Canillas de Albaida

Canillas de Albaida (Spanje) tijdens je rondreis

Canillas de Albaida is zeker leuk om te bezoeken tijdens je rondreis door Andalusië. Van zijn historische charme en adembenemende natuurlijke schoonheid tot zijn heerlijke gastronomie en levendige festivals, dit dorp heeft het allemaal.

Als je in deze regio bent is het aan te raden om het te combineren met een bezoek aan het naastgelegen Canillas de Aceituno.

Canillas de Albaida