El Torcal de Antequera

Geschiedenis van natuurreservaat El Torcal

Waar nu het natuurreservaat gelegen is, lag vroeger de Tethys zee. Zo’n 200 miljoen jaar geleden besloeg deze zee, genoemd naar de Griekse godin van de zee, dit gebied voordat beweging van de tektonische platen in de aarde de zeebodem dwong om te stijgen.

De kenmerkende kalkstenen rotsformaties, die oorspronkelijk onder de zee lagen, kwamen toen eveneens omhoog. Het huidige El Torcal de Antequera ontstond uiteindelijk na eeuwenlange erosie van de rotsformaties.

El Torcal

Een uniek natuurgebied waarin de natuur volledig tot bloei is gekomen en gelegenheid biedt voor diverse out-door activiteiten, waaronder klimmen, wandelen en abseilen. Het weer kan hier wisselvallig zijn, dus het is verstandig om daar rekening mee te houden als je de natuur in trekt.

El Torcal de Antequera
rondleiding Mezquita

Begeleide wandeling in El Torcal de Antequera

Reserveer een begeleide wandeltocht van Málaga naar het natuurreservaat Torcal de Antequera in het Sierra del Torcal-gebergte.

Al vanaf

€ 50,-

Pannenkoek gebergte bij Málaga

El Torcal de Antequera staat bekend als één van de meest bijzondere natuurgebieden. Dit komt waarschijnlijk door de merkwaardige vorm van rotsen en karstformaties. De rotspieken zien eruit alsof de stenen op elkaar gestapeld staan, daarom dat de naam van dit gebergte vaak refereert aan het beeld van opgestapelde pannenkoeken.

De karstrotsen zijn gedurende eeuwen door erosie uitgesleten, waardoor ze deze opmerkelijke vorm hebben aangenomen. Het park is dan ook al gevormd ten tijde van de Jura. In diverse grotten zijn nog steeds restanten van bewoonde grotten terug te vinden. Eerder werden de grotten namelijk gebruikt door de Romeinen en Moren, of dienden deze als begraafplaats.

Hoewel de rotsen uitnodigend lijken, zijn ze ook best verraderlijk en dien je waakzaam te zijn waar je precies veilig kunt klimmen of wandelen.

Fauna en flora in El Torcal

Een indrukwekkend natuurgebied als El Torcal biedt eveneens een rijkdom aan flora en fauna. Je kunt hier genieten van verschillende dieren en komt menigmaal vossen, roofvogels of salamanders tegen. Steenbokken, slangen, dassen of wezels zijn ook dieren die hier vaak voorkomen.

Ook groeien er zo’n dertig verschillende soorten orchideeën. Als je meer wilt weten over de natuur en alles wat hier groeit en bloeit, dan kun je terecht in een uitstekend bezoekerscentrum. Dit is per auto bereikbaar via een verharde weg en een grote parkeerplaats geeft ruimte om de auto te parkeren.

Er is bovendien een interessante souvenirwinkel opgesteld, zodat je na alle lust een mooi aandenken kunt aanschaffen en een bijdrage levert aan het behoud van dit imposante natuurgebied en alle inwoners.

Wandelen in natuurgebieden

Aangezien het natuurgebied El Torcal de Antequera zich uitermate leent voor wandelingen, zijn er verschillende gemarkeerde wandelroutes opgesteld. Er is geen vergunning of toestemming nodig om deze paden te bewandelen.

Er is een kortere groene wandelroute van 1,5 kilometer, een langere gele route van 3 kilometer en een langste oranje route van 3,8 kilometer. Deze routes kun je geheel zelfstandig lopen, zonder de weg kwijt te raken of in problemen te komen. Het is daarnaast ook mogelijk om een georganiseerde route met een gids te boeken. Veel toeristen kiezen de kortste route vanuit het bezoekerscentrum, waardoor deze wat druk kan zijn.

Het is met recht een fantastische ervaring om de grillig gevormde kalkrotsen te bekijken, dus het volgen van een wandelroute is zeker een aanrader als je deze natuurgebieden van El Torcal gaat bezichtigen.

Een behoefte voor meer culturele indrukken brengt je vanzelf in nabijgelegen steden en dorpen, waar tal van invloeden uit historische periodes je interesse zullen wekken. Een bezoek aan dit fraaie natuurgebied El Torcal de Antequera is een uitstekende keuze, als je van wandelen houdt en geniet van weelderig natuurschoon.

Bezienswaardigheden in omgeving van El Torcal

Op slechts twaalf kilometer van het natuurgebied El Torcal ligt het stadje Antequera. Ook dit is een bezoek waard door de Romeinse en Moorse invloeden die zijn terug te vinden in onder meer het Alcazaba fort.

Een stadswandeling leidt je langs dit fort, evenals langs Peña de los Enamorados en de Dolmen. De Portichuelo Chapel dateert uit 1715 en staat symbool voor het oude centrum van Antequera. Een bijgelegen terras van Bar La Socorrilla nodigt uit voor het nuttigen van een welverdiend drankje en lekkernijen.

Nog meer Romeinse invloeden kom je tegen bij een bezoek aan de Mirador de las Almenillas en de Colegiata de Santa Maria le Mayor. Deze kerk is gelegen naast opgravingen van oude Romeinse baden. Deze werden Termas romanas genoemd. Ook de ingang tot het Alcazaba ligt hier.

Meer prehistorische begraafplaatsen, de Dolmens van Antequera vind je 15 minuten buiten het centrum en worden beschouwd als de hunebedden van Spanje. Net als de berg La Peña de los Enamorados en het Karstische landschap El Torcal staan de Dolmens van Antequera op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Rondreis Andalusie
D-Reizen

Individuele rondreis Andalusië (8 dagen)

Deze 8-daagse rondreis door Andalusië laat jou niet alleen de mooiste steden zien maar ook de belangrijkste bezienswaardigheden. Je gaat naar het Alhambra, Real Alcázar, Mezquita, Plaza de España, Huis van Pilatus en nog veel meer. Inclusief vluchten, huurauto en overnachtingen.

Al vanaf

€ 845,-

Waar ligt El Torcal de Antequera in Spanje?

El Torcal de Antequera ligt in de autonome regio Andalusië op 33 km vanaf Colmenar.

Kaart El Torcal de Antequera

Accommodaties El Torcal de Antequera

Om bij het natuurgebied El Torcal de Antequera te verblijven, kun je terecht in diverse gezellige accommodaties in Antequera. La Fuenta del Sol Hotel & Spa, Los Dólmenes, Hotel Manzanito en Hotel Mesón El Numero Uno zijn populaire overnachtingsplaatsen.

Door tijdig te boeken, ben je je verzekerd van een aantrekkelijk verblijf in een goede accommodatie en kun je het natuurgebied El Torcal de Antequera naar hartenlust bezoeken tijdens een rondreis door Andalusië. Er is hier veel te beleven, zeker als je een ware natuurliefhebber bent.

El Torcal de Antequera