Guadix, Spanje

Geschiedenis en activiteiten

Guadix, heeft een rijke en gevarieerde geschiedenis die teruggaat tot ver voorbij de Romeinse tijd. Oorspronkelijk bewoond door Iberische stammen, werd de stad later door de Romeinen veroverd en speelde het een belangrijke rol als handelspost en agrarisch centrum in de regio.

Tijdens de Moorse overheersing groeide Guadix uit tot een welvarende stad, met de bouw van de Alcazaba en de ontwikkeling van een bloeiende landbouw- en ambachtsindustrie.

Guadix geschiedenis

In de middeleeuwen werd Guadix een belangrijk cultureel en religieus centrum, met de bouw van kerken, kloosters en paleizen die getuigen van zijn welvaart. Tijdens de Reconquista werd de stad heroverd door de katholieke koningen en onderging het verschillende periodes van welvaart en verval.

Een van de meest opvallende kenmerken van Guadix zijn de unieke grotwoningen, die al eeuwenlang worden bewoond en de stad een onderscheidend karakter geven. In de moderne tijd heeft Guadix zich ontwikkeld tot een levendig stadje.

Grotwoningen

De grotwoningen van Guadix zijn ontstaan uit een combinatie van natuurlijke geologische processen en menselijke aanpassingen.

De regio rond Guadix staat bekend om zijn zachte, gemakkelijk te bewerken tufsteen, een vulkanisch gesteente dat miljoenen jaren geleden is gevormd door de accumulatie van as en lava. Mensen begonnen deze natuurlijke grotten te gebruiken als onderkomens vanwege hun koelte in de zomer en warmte in de winter.

Grotwoning

Door de eeuwen heen hebben bewoners van Guadix de grotten uitgebreid en aangepast, waardoor ze meer comfortabele en functionele leefruimtes werden. Ze hakten trappen, gangen en kamers uit in de zachte rots, en voegden vaak stucwerk toe aan de wanden om ze te verstevigen en te isoleren.

Sommige grotwoningen zijn uitgebreid met moderne voorzieningen zoals elektriciteit, waterleidingen en sanitair.

De traditie van het bewonen van grotwoningen heeft zich door de eeuwen heen voortgezet, en vandaag de dag zijn er nog steeds mensen die in deze unieke huizen wonen.

Bovendien zijn veel grotten omgebouwd tot hotels, restaurants en winkels, waardoor bezoekers de kans krijgen om de unieke ervaring van het leven in een grot te beleven tijdens hun verblijf in Guadix.

Barrio de las Cuevas (Barrio de Santiago)

Barrio de las Cuevas, is een historische wijk in Guadix, bekend om zijn unieke grotwoningen. Deze wijk biedt een fascinerende inkijk in het traditionele leven van de lokale bevolking.

Als je in Guadix bent dan is een wandeling door Barrio de las Cuevas een aanrader, je ontdekt de unieke grotarchitectuur. Als je meer wilt weten over de geschiedenis van de grotwoningen, bezoek dan het Museo Cuevas del Sacromonte.

Je kunt in deze wijk ook erg goed eten, het staat bekend om de traditionele Andalusische keuken.

Bezienswaardigheden en activiteiten

  1. Kathedraal van Guadix: Dit gotische juweel dateert uit de 16e eeuw en combineert prachtig met barokke en renaissancistische elementen. Binnenin zijn de decoratieve details verbluffend, met altaarstukken en fresco’s die de religieuze geschiedenis van de regio weerspiegelen.
  2. Alcazaba: Deze Moorse vesting is een imposante herinnering aan het Moorse tijdperk in Spanje. Met zijn hoge muren en torens biedt de Alcazaba een panoramisch uitzicht over Guadix en het omliggende landschap, waardoor het een must-visit is voor geschiedenisliefhebbers.
  3. Cuevas de Guadix: De grotwoningen van Guadix zijn uniek in hun soort en bieden een fascinerend inzicht in de traditionele manier van leven in de regio. Sommige grotten zijn nog steeds bewoond, terwijl andere zijn omgebouwd tot hotels, restaurants en winkels.
  4. Plaza de la Constitución: Dit centrale plein is het bruisende hart van Guadix, omringd door historische gebouwen, gezellige cafés en levendige markten. Hier kun je genieten van een ontspannen sfeer terwijl je de lokale cultuur opsnuift en geniet van heerlijke tapas.
  5. Casa de las Conchas: Dit prachtige voorbeeld van Mudéjar-architectuur is genoemd naar de opvallende schelpvormige decoraties die de gevel sieren. Binnenin vindt je een verzameling van prachtig bewaarde kamers en patio’s die getuigen van de rijke geschiedenis van Guadix.
  6. Puente Romano: De oude Romeinse brug over de rivier de Guadix is een monument van historisch belang. Wandelen over deze brug is als een reis terug in de tijd, waarbij je je kunt voorstellen hoe de Romeinen hier ooit marcheerden.
  7. Museo de Guadix: Dit lokale museum biedt een boeiende kijk op de geschiedenis en cultuur van Guadix en zijn omgeving. Met tentoonstellingen variërend van archeologische vondsten tot traditionele ambachten.
  8. Iglesia de Santiago: Deze kerk, gebouwd in gotische en renaissancestijl, is een van de belangrijkste religieuze gebouwen van Guadix. Het interieur is verfraaid met prachtige kunstwerken en architectonische details die de devotie van de lokale bevolking weerspiegelen.
  9. Palacio de Villalegre: Dit elegante paleis uit de 16e eeuw was ooit de residentie van de adellijke familie Villalegre. Met zijn indrukwekkende architectuur en weelderige tuinen is het een uitstekend voorbeeld van de aristocratische pracht die ooit in Guadix heerste.
  10. Parque Megalítico de Gorafe: Hoewel net buiten Guadix gelegen, is dit archeologische park een must-visit voor geschiedenisliefhebbers. Het herbergt een verzameling van prehistorische megalithische monumenten, waaronder dolmens en menhirs, die dateren uit de Neolithische periode en een fascinerend inzicht bieden in het vroege menselijke leven in de regio.
Rondreis Andalusie
D-Reizen

Individuele rondreis Andalusië (8 dagen)

Deze 8-daagse rondreis door Andalusië laat jou niet alleen de mooiste steden zien maar ook de belangrijkste bezienswaardigheden. Je gaat naar het Alhambra, Real Alcázar, Mezquita, Plaza de España, Huis van Pilatus en nog veel meer. Inclusief vluchten, huurauto en overnachtingen.

Al vanaf

€ 845,-

Waar ligt Guadix in Spanje?

Guadix ligt in het zuidoosten van Spanje, in de provincie Granada, regio Andalusië. Het bevindt zich ongeveer 53 kilometer ten noorden van de stad Granada.

Kaart Guadix

Guadix (Spanje) tijdens je rondreis

Guadix is een bijzonder historisch Spaans stadje in de provincie Granada in Andalusië. Het wordt ook wel het grottendorp genoemd vanwege de vele grotwoningen die er nog steeds zijn. Om deze woningen te zien moet je zeker een bezoek brengen aan de grottenwijk Barrio de las Cuevas, ook wel de Barrio de Santiago genoemd.

Kortom, Guadix is zeker de moeite waard om als je tijdens je rondreis door Andalusië in de buurt van Granada bent te gaan bezoeken.

Sedella Spanje