Het Alhambra in Granada

Alhambra Granada

Als je op rondreis door Andalusië bent, dan mag een bezoek aan het Alhambra in Granada natuurlijk niet ontbreken in de lijst met de mooiste bestemmingen om te bezoeken. Dit enorme en tegelijkertijd indrukwekkende kasteel steekt letterlijk en figuurlijk boven de omgeving uit en is een van de hoogtepunten van heel Andalusië. Daarnaast is het een geweldig voorbeeld van de islamitische invloeden die er jaren lang zijn geweest in de regio.

Werelderfgoedlijst UNESCO
Heel vreemd is het dan ook niet om te bedenken dat het Alhambra is opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het Alhambra is ook hierdoor een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Spanje, zo niet in heel Europa. Het is een getuigenis van de Moorse architectuur en een van de meest indrukwekkende monumenten van de islamitische architectuur in Europa.

Een blik op de foto’s geeft je al direct een idee van de omvang en het belang van dit complex. Maar de beste manier om dit bijzondere bouwwerk te ontdekken is natuurlijk door zelf een bezoek te brengen. Wat je daar allemaal zult tegenkomen hebben wij voor je op een rij gezet.

Alhambra Granada

Geschiedenis van het Alhambra

De eerste vermelding van het Alhambra dateert al vanuit de 9e eeuw. In die tijd diende de vesting vooral als bescherming tegen het Kalifaat van Córdoba. In het begin van de 13e eeuw was de Nasrid-leider Mohammed I de eerste die zich op het landgoed van het Alhambra vestigde. Het was in die tijd dat een groot deel van het complex voor het eerst werd gebouwd – inclusief de beroemde paleizen, die worden beschouwd als het hoogtepunt van het vestingcomplex.

Het duurde tot aan het einde van de 15e eeuw voordat er eindelijk een einde aan de heerschappij van Nasrid kwam. Tijdens de Spaanse herovering werd het Alhambra overgenomen door de katholieke koningen van Spanje, die op hun beurt opnieuw enkele wijzigingen aanbrachten. Het kasteel onderging op een aantal locaties een metamorfose en kreeg als gevolg te maken met verschillende bouwstijlen.

Uiteindelijk leidde dit tot een mengeling van Moorse en Spaanse bouwculturen. Vandaag de dag omvat het ruim 12 hectare grote complex een kasteel, talrijke paleizen en prachtige tuinen. Het is hiermee een van de meest bijzondere bouwwerken in heel het zuiden van Spanje te noemen.

Alhambra tuinen

Wat is er zo speciaal aan het Alhambra?

Het Alhambra is een typisch middeleeuws stadskasteel. Het bestaat uit een citadel, genaamd Alcazaba in het Alhambra. Het fort bestaat uit een zogenaamde bovenstad, waar zowel de adel, de militairen, als de hogere middenklasse en de kooplieden woonden.

Het bijzondere en interessante aan het Alhambra zijn de gebouwen van de bovenstad: de Nasrid-paleizen met hun tuinen, de medina en het renaissancepaleis van Karel V – ze zijn allemaal het ontdekken waard. Daarnaast is de combinatie van de Moorse stijl, islamitische kunst en architectuur en elementen van de Europese architectuur bijzonder en uniek te noemen.

Iets wat op verschillende plekken in het fort terugkomt is het water. Vele fonteinen, beekjes en baden geven het kasteel haar indrukwekkende uitstraling. Het water neemt echt een centrale plaats in, vooral in de vele tuinen van het Alhambra.

Zo vind je in de tuinen naast water ook geurende bloemen en fruitbomen, symmetrische hagen en schaduwrijke bomen, licht en kleur. Het Alhambra wordt ook gekenmerkt door zijn aanwezige decoratie en de vele versieringen die overal zijn terug te vinden.

Zowel de buiten- als de binnenmuren van de gebouwen zijn rijkelijk versierd. Mozaïeken, gekleurde tegels en ornamenten – ze zijn allemaal onderdeel van de islamitische stijl.

Hoewel de Islam het gebruik van afbeeldingen verbiedt, konden de architecten van het Alhambra deze stijlmiddelen gebruiken om de gebouwen op een veelzijdige manier te decoreren en prachtige Arabische motieven in de decoratie verwerken.

Het Alhambra wordt ook gekenmerkt door zijn prachtige plafonds en gewelven. Vooral de Muqarnas, de zogenaamde druipsteengolven zijn erg indrukwekkend. Maar de kolommen van het Alhambra zijn ook uniek: de slanke zuilen zijn vaak op een schitterende manier versierd.

Overal op het complex kom je unieke en historische delen tegen, ieder in een eigen stijl. Deze unieke onderdelen worden vervolgens gecombineerd met een prachtig uitzicht op de bergachtige omgeving van Granada.

Een bezoek brengen aan het Alhambra

Granada is gelegen in het zonnige Andalusië en is hierdoor een ideale bestemming als het aankomt op zon, zee en het strand. Jaarlijks trekken dan ook vele reizigers en vakantiegangers naar de stad en haar omgeving toe om te genieten van het heerlijke Zuid-Spaanse klimaat.

Wie op zoek is naar de nodige afwisseling kan in de regio uitstekend terecht bij een van de vele (historische) hoogtepunten. Het Alhambra is er hier zonder enige twijfel een van en leent zich hierdoor perfect voor een dagje uit. Het voordeel van het Alhambra is bovendien dat het kasteel is gelegen op slechts een korte afstand van het centrum van Granada.

Aankomst in het Alhambra

Granada is vrij eenvoudig te bereiken met het vliegtuig. Vanaf Schiphol vliegen er regelmatig vliegtuigen naar de luchthaven van Granada. Vanaf de luchthaven duurt het ongeveer anderhalf uur voordat de indrukwekkende stad wordt bereikt. Granada zelf beschikt al over de nodige hoogtepunten en is ideaal voor een stedentrip. Met name het centrum is de moeite waard.

Vanuit het centrum loop je eenvoudig richting het Alhambra. Een wandeling neemt ongeveer 20 minuten in beslag, maar er is ook een mogelijkheid om het fort te bezoeken met de bus. Houd er overigens wel rekening mee dat het kasteel een groot oppervlakte beslaat en bijna alles hier te voet zal worden afgelegd.
Alhambra fontein

Meer dan zomaar een toeristische trekpleister

Veel grote (Europese) steden hebben de beschikking over een aantal bezienswaardige hoogtepunten. Veel van deze hoogtepunten genieten van de nodige populariteit onder vakantiegangers en toeristen. Een gevolg is dat de authenticiteit helaas plaatsmaakt voor het toerisme. Bij het Alhambra is dit gelukkig niet het geval.

Het Alhambra is gelukkig nog altijd indrukwekkend te noemen. Prachtige paleizen worden omgeven door schitterende groene tuinen, zowel binnen als buiten. Bovendien zullen veel bezoekers verrast worden door de vele architectonische stijlen van het kasteel.

Daarnaast is Andalusië zelf ook prachtig te noemen, waardoor het perfect gecombineerd kan worden met een bezoek aan deze zonnige en veelzijdige regio.

Alhambra tickets

Als je het Alhambra wilt bezoeken dan moet je er rekening mee houden dat het verstandig is om de tickets online te bestellen. Er mogen per dag een beperkt aantal mensen naar binnen. Het zou zonde zijn als het limiet is bereikt en jij niet naar binnen kunt.

Enkele punten waar je rekening mee moet houden als je tickets gaat bestellen:

  • Het kaartje is alleen geldig op de dag die is aangegeven
  • De Nasrid Paleizen mogen een half uur bezocht worden. Voor de Generalife en het Alcazaba gelden geen beperkingen
  • Je kunt het beste vroeg in de ochtend naar het Alhambra gaan
  • Eenmaal binnen mag je de hele dag binnen blijven
  • Het maximaal aantal tickets per persoon is 10 stuks
  • Tickets die zijn gekocht in de voorverkoop kunnen niet worden geretourneerd

Praktische informatie

De openingstijden van het Alhambra zijn:

Van 1 april tot 14 oktober: maandag t/m zondag van 8.30 tot 20.00 uur
Van 15 oktober tot 31 maart: maandag t/m zondag van 8.30 tot 18.00 uur

Het is ook mogelijk om het Alhambra ‘s avonds te bezoeken.

De openingstijden in de avond zijn:

Van 1 april tot 14 oktober: maandag t/m zaterdag van 22.00 tot 23.30 uur.
Van 15 oktober tot 31 maart: vrijdag en zaterdag van 20.00 tot 21.30 uur.

Op 25 december en 1 januari is het Alhambra gesloten.