Ayamonte Spanje
Geschiedenis Ayamonte

Wat is er te doen in Ayamonte?

1. Ga de oude stad in

Wandel door de charmante straatjes van het oude centrum van Ayamonte, waar je kunt genieten van de traditionele architectuur, kleurrijke huizen en historische kerken zoals de Parochiekerk van Salvador. Het oude centrum is ook de perfecte plek om te genieten van lokale kunstgalerijen en boetiekjes.

2. Bezoek de stranden

Ayamonte ligt dicht bij enkele prachtige stranden, waaronder Isla Canela en Punta del Moral.

3. Golfen

Voor de golfliefhebbers biedt Ayamonte toegang tot enkele uitstekende golfbanen. Isla Canela Golf is een populaire keuze, met een prachtig ontworpen 18-holes golfbaan.

4. Heerlijk eten

Proef de lokale gastronomie in een van de vele restaurants van het Andalusische Ayamonte. Probeer gerechten zoals “arroz con mariscos” (zeevruchtenrijst), “atún encebollado” (tonijn met ui) en geniet van verse tapas aan de kust.

5. Bezoek aan natuurreservaten

Verken de Marismas del Guadiana, een natuurgebied aan de monding van de rivier de Guadiana.

6. Culturele festivals

Ayamonte staat bekend om zijn levendige festivals. Het carnaval en de Semana Santa (Heilige Week) zijn bijzonder levendige en kleurrijke evenementen die diep geworteld zijn in de lokale cultuur en tradities.

7. Maak een dagtrip naar Portugal (Algarve)

Profiteer van de nabijheid van Portugal door een dagtrip te maken naar de Algarve. De grens is gemakkelijk te bereiken via de internationale brug over de rivier de Guadiana, waardoor je gemakkelijk steden zoals Vila Real de Santo António en Castro Marim kunt bezoeken.

Rondreis Andalusie
ANWB Andalusië

8-, 10-, 12-daagse fly-drive Andalusië met ANWB

Boek een 8-, 10-, 12-daagse fly-drive Andalusië. Je zult de steden Málaga, Córdoba, Sevilla en Cádiz ontdekken en overnachten in charmehotels op prachtige locaties. Enkele hoogtepunten zijn de Caminito del Rey, Carmona, Aracena, Casarabonela en het Nationaal Park La Doñana. Incl. vluchten, huurauto en overnachtingen.

Al vanaf

€ 783,-

Bezienswaardigheden Ayamonte

Hier zijn vijf interessante bezienswaardigheden in en rond Ayamonte:

 • Parochiekerk van Salvador (Iglesia de Salvador)
  Gelegen in het hart van Ayamonte, dateert deze indrukwekkende kerk uit de 15e eeuw. De kerk staat bekend om haar prachtige architectuur, waaronder een indrukwekkende barokke façade en een rijk gedecoreerd interieur.
 • Isla Canela
  Isla Canela is een prachtig zandstrand. Het heeft uitstekende faciliteiten om te watersporten zoals windsurfen en kitesurfen, en het heeft een sfeervolle jachthaven vol met restaurants en cafés.
 • Castro Marim (Portugal)
  Net over de grens met Portugal ligt het stadje Castro Marim, bekend om zijn indrukwekkende kasteel dat dateert uit de 13e eeuw. Het kasteel biedt een panoramisch uitzicht op zowel de Spaanse als de Portugese kust.
 • Marismas del Guadiana
  De Marismas del Guadiana zijn wetlands aan de monding van de Rio de Guadiana. Dit natuurreservaat is een belangrijk gebied voor vogelspotten, met een rijkdom aan vogelsoorten, waaronder de zeldzame Iberische keizerarend. Het is een prachtige plek voor natuurwandelingen en het maken van boottochten.
 • Muelle de las Carabelas
  Buiten Ayamonte, in het nabijgelegen Palos de la Frontera, is de Muelle de las Carabelas een must-visit voor geschiedenisliefhebbers. Het biedt replica’s van de drie schepen waarmee Columbus naar Amerika zeilde. Bezoekers kunnen aan boord van de schepen gaan en een museum bezoeken dat gewijd is aan de reizen van Columbus.

Columbus route

Ayamonte is opgenomen in de Columbus-route, of de Ruta Colombina, dit is een fascinerende culturele en historische route in de provincie Huelva, in de buurt van Ayamonte.

Deze route volgt de voetsporen van Christoffel Columbus en omvat enkele belangrijke locaties die verband houden met zijn voorbereidingen op de reizen naar de Nieuwe Wereld. Hieronder enkele tips voor het verkennen van deze route, inclusief enkele hoogtepunten die je zeker niet mag missen.

Monasterio de La Rábida

Begin je ontdekkingstocht bij het Monasterio de La Rábida, een klooster dichtbij de stad Palos de la Frontera. Dit is de plek waar Columbus bijna twee jaar verbleef voordat hij zijn eerste reis begon. Het klooster biedt inzicht in het leven en de tijd van Columbus en de monniken die hem steunden.

La Isla de Encuentros

Op dit eiland in het gebied rond het Muelle de las Carabelas zijn er verschillende activiteiten en tentoonstellingen die zich richten op de ontmoeting tussen Europa en Amerika. Het is een educatieve plek die zowel volwassenen als kinderen zal boeien.

Palos de la Frontera

Bezoek ook Palos de la Frontera, het vertrekpunt van Columbus in 1492. Hier kun je de Iglesia de San Jorge bezoeken, waar Columbus en zijn bemanning de laatste mis bijwoonden voordat ze vertrokken. Het dorp heeft een rijke geschiedenis die nauw verbonden is met de ontdekkingsreizen.

Mazagón en Moguer

Mazagón biedt prachtige stranden en natuurlijke landschappen die deel uitmaken van de route. Bezoek ook Moguer, de thuisbasis van het klooster van Santa Clara, waarvan gezegd wordt dat Columbus er financiering heeft gezocht voor zijn reizen.

Weer in Ayamonte

Het klimaat in Ayamonte is mediterraan, wat betekent dat de zomers warm en droog zijn en de winters mild. Deze aangename weersomstandigheden maken de stad het hele jaar door aantrekkelijk.

Natuurparken

In de buurt van Ayamonte zijn er enkele belangrijke natuurparken die de rijke biodiversiteit van de regio Andalusië en de grensstreek met Portugal benadrukken:

Parque Nacional de Doñana

Hoewel het Parque Nacional de Doñana enigszins verwijderd is van Ayamonte, is het een van de meest beroemde natuurparken in Spanje en bevindt zich ten oosten van Huelva. Dit UNESCO-werelderfgoed staat bekend om zijn enorme biodiversiteit, waaronder bedreigde soorten zoals de Iberische lynx. Het park is een paradijs voor vogelliefhebbers en herbergt talrijke vogelsoorten.

Marismas del Odiel

Dit natuurreservaat, gelegen nabij de stad Huelva, is bekend om zijn zoutpannen en moerasgebieden die een belangrijke habitat vormen voor watervogels. Het is erkend als een Biosfeerreservaat door UNESCO en biedt uitstekende mogelijkheden voor vogelspotten.

Reserva Natural Marismas de Isla Cristina

Dichter bij Ayamonte ligt de Reserva Natural Marismas de Isla Cristina, een moerasgebied dat een rijke variëteit aan vogelsoorten aantrekt. Dit natuurpark is ideaal voor natuurwandelingen en het observeren van het leven in de wetlands, met name tijdens de vogeltrek.

Waar ligt Ayamonte in Spanje?

Ayamonte ligt in de provincie Huelva in Andalusië, Zuid-Spanje, direct aan de grens met Portugal en aan de monding van de Rio de Guadiana.

Kaart Ayamonte

Ayamonte (Spanje) tijdens je rondreis

Ayamonte is een plaats die je tijdens je rondreis door Andalusië zeker kunt gaan bezoeken als je in de provincie Huelva bent. Het heeft interessante bezienswaardigheden en mooie stranden.

Ook de natuurparken in de regio zijn meer dan de moeite waard. Kortom, bezoek deze authentieke Spaanse stad in het prachtige Andalusië.

Zee Ayamonte Spanje