Grazalema

Wat te doen in Grazalema?

Als je naar Grazalema gaat tijdens jouw rondreis door Andalusië dan zijn er een aantal dingen die je echt moet gaan zien. Dit stadje staat bekend om de textielindustrie en daar ontkom je niet aan als je er bent.

Bezoek de dekenfabriek Mantas de Grazalema waar je een 15 minuten durende tour kunt volgen. Je komt er meer te weten over hoe er in de 19e eeuw wollen kledingstukken gefabriceerd werden. Bij de fabriek is ook een museum gevestigd wat zeker leuk is om te gaan bezoeken.

De fabriek en het museum zijn gevestigd aan de Carretera de Ronda in het noordelijke deel van Grazalema.

Grazalema Spanje

Centrum van Grazalema

Het centrum van Grazalema is een must-see, het is ook niet voor niets uitgeroepen tot Conjunto Histórico. Het middelpunt van het centrum is Plaza de España met de kerk Iglesia de la Aurora uit de 18-eeuw.

Een prachtige kerk waar je niet omheen kunt. Rondom het Plaza de España bevinden zich veel restaurantjes en barretjes. Het centrum van Grazalema heeft meer historische gebouwen die je zeker moet gaan bezoeken.

Zo zijn het karmelieter klooster, de Iglesia de San Juan en de Iglesia de Nuestra Señora de la Encarnación heel interessant.

In het centrum heb je ook de bekende uitkijkpunten waarvan de bekendste Mirador de Grazalema is. Je hebt hier een wijds uitzicht over de vallei. Verder leent het oude centrum zich uitstekend om heerlijk te wandelen.

Hoogtepunten Grazalema

Enkele van de hoogtepunten van Grazalema zijn:

  1. Natuurpark Sierra de Grazalema: Het natuurpark is een van de belangrijkste attracties van Grazalema. Het park staat bekend om zijn spectaculaire landschappen, waaronder bergtoppen, kloven en rivieren. Bezoekers kunnen hier genieten van wandel- en fietsroutes, paardrijden en vogels kijken.
  2. Oude stad: Grazalema heeft een prachtige oude stad met smalle straatjes, witgekalkte huizen en historische gebouwen. Het dorpje heeft ook verschillende pleinen, fonteinen en tuinen waar je kunt ontspannen en genieten van de lokale sfeer.
  3. Kerk van Onze Lieve Vrouw van de Aurora: Deze kerk uit de 18e eeuw is een van de belangrijkste religieuze monumenten van Grazalema. De kerk heeft een indrukwekkende barokke gevel en een mooie toren.
  4. Uitzichtpunt Puerto de las Palomas: Dit uitzichtpunt biedt een spectaculair uitzicht op de omgeving van Grazalema. Het is een populaire plek om te wandelen en te genieten van de zonsondergang.
  5. Ambachtelijke producten: Grazalema staat bekend om zijn ambachtelijke producten, waaronder wollen kleding en kazen. Bezoekers kunnen deze producten kopen in de lokale winkels en op de wekelijkse markt.
  6. Fiestas: Grazalema heeft verschillende feesten en festivals gedurende het jaar, waaronder het feest van Onze Lieve Vrouw van de Aurora in september en het feest van de Moren en Christenen in oktober. Deze evenementen bieden bezoekers een kans om de lokale cultuur te ervaren en te genieten van traditionele dansen en muziek.

Natuurpark Sierra de Grazalema

Grazalema is een prima uitvalsbasis om het natuurpark Sierra de Grazalema te gaan bezoeken. Doe een paar goede schoenen aan want in Sierra de Grazalema kun je flink wandelen via de aangelegde routes van het park.

Voor de wandelroutes El Pinsapar, Garganta Verde, El Torreon en Llano de Ravel moet je online een permit aanvragen. Als je deze routes wilt bewandelen dan moet je wel op tijd zijn om permit aan te vragen, er gaat namelijk wel wat tijd overheen voor je deze krijgt.

Ga je in de maanden juni tot en met september dan kun je deze wandelroutes alleen in groepsverband lopen en worden er geen permits uitgegeven. Als je het hoogste punt van het park wilt bereiken El Torrejón dan moet je de routes Pinsapar en de Garganta del Verde lopen.

De wandeltocht voor de echte die hard wandelaars is de GR7, deze begint in Tarifa en eindigt in Andorra. Deze wandeltocht is de langste van Andalucia en de op een na belangrijkste van Spanje en brengt je door de Sierra de Grazalema. De Gran Recorrido 7 gaat door de mooie dorpen van Cádiz en Málaga.

Geschiedenis Grazalema

Grazalema heeft een lange geschiedenis die terug gaat naar 715 v Christus. Toen nog Raisa lami Suli geheten en dit werd later Ben-salama.

In 1485 werd het stadje wat toen Zagrazalema heette veroverd met nog 7 dorpen door de Christelijke troepen. Deze zeven dorpen (Las Siete Villas) waren Architec, Castillo de Aznalmara, Castillo de Cardela, Ubrique, Benaocaz en Villaluenga del Rosario.

De moren werden gedwongen om van geloof te veranderen. In 1501 kwam men hiertegen in opstand en alle inwoners van het stadje werden vervangen door Spanjaarden uit het noorden. Deze werden verplicht om de aangeboden huizen de eerste 5 jaar niet te verkopen en ze mochten ook niet vertrekken.

Eeuwen was het rustig, maar in 1810 werd Grazalema veroverd door de troepen van Napoleon. Het duurde tot 1812 totdat de troepen verjaagd werden en men kon beginnen aan de wederopbouw van het stadje.

Pas veel later werd het stadje bekend om de productie van wollen dekens en kleding. En ondanks de industriële revolutie is Grazalema hierom nog steeds bekend.

Festiviteiten in Grazalema

Virgen del Carmen het feest ter ere van de beschermheilige van de zeelieden en vissers. Dit feest wordt ieder jaar rond 16 juli door heel Andalusië georganiseerd. Ook in Grazalema wordt dit groots gevierd. Fiestas Mayores is de feria van Grazalema. De straten lopen vol en overal is muziek te horen en wordt er uitbundig gedanst. Je kunt dit vergelijken met de feria in Málaga en Sevilla.

Het weer in Grazalema

Grazalema heeft een mediterraan klimaat. De winters kunnen er koud zijn en de zomers heet en droog. De gemiddelde jaartemperatuur is 21°C. In Grazalema valt de meeste hoeveelheid regen van heel Spanje, gemiddeld meer dan 1900 mm.

Rondreis Andalusie
ANWB Andalusië

8-, 10-, 12-daagse fly-drive Andalusië met ANWB

Boek een 8-, 10-, 12-daagse fly-drive Andalusië. Je zult de steden Málaga, Córdoba, Sevilla en Cádiz ontdekken en overnachten in charmehotels op prachtige locaties. Enkele hoogtepunten zijn de Caminito del Rey, Carmona, Aracena, Casarabonela en het Nationaal Park La Doñana. Incl. vluchten, huurauto en overnachtingen.

Al vanaf

€ 783,-

Waar ligt Grazalema in Spanje?

Grazalema ligt in de provincie Cádiz in de regio Andalusië op ongeveer 50 km afstand van Cortes de la Frontera en 50 km vanaf Arcos de la Frontera. Aan de Sierra del Pinar dit is het hoogste punt van de provincie Cádiz.

Kaart Grazalema

Veelgestelde vragen

Waar ligt Grazalema?

Grazalema ligt in de provincie Cádiz in de regio Andalusië op 33 km vanaf Ronda en 71 km vanaf Cádiz.

Waar staat Grazalema bekend om?

Grazalema staat bekend om het fabriceren van wollen kleding en dekens.

Grazalema, Spanje tijdens jouw rondreis

Als je een rondreis door Andalusië maakt dan is het zeker aan te raden om Grazalema aan te doen. Dit stadje is onderdeel van een witte dorpen route en is leuk om een dag te gaan bezoeken. Je kunt er ook langer blijven, er zijn enkele goede hotels gevestigd.

Een leuk uitstapje is het prachtige natuurpark Sierra de Grazalema, wat zeker als je van wandelen houdt het bezoeken meer dan waard is. Verder zijn de bezienswaardigheden van Grazalema interessant en het oude centrum mag je niet overslaan tijdens je bezoek aan deze stad in de provincie Cádiz.

Grazalema Cádiz