Jaén

Jaén in Andalusië: Kastelenstad temidden van de heuvels

Men noemt Jaén ook wel de ‘olijvenstad’ (daarover straks meer uitleg) maar nadat wij zelf tijdens een rondreis in Andalusië een paar dagen in Jaén doorbrachten, hebben wij de ‘olijvenstad’ op persoonlijke titel veranderd naar de ‘kastelenstad’. Want in Jaén kom je nog veel invloeden van de Moorse geschiedenis tegen.

In onder andere het kasteel ‘Castillo Parador de Jaén’ en ook diverse Moorse paleizen hebben de tand van de tijd doorstaan. En in de omgeving van de stad kom je overal oude kastelen tegen.

Jaén zelf is omgeven door heuvels en om de stad te verkennen trek je het beste goede schoenen aan, want de straatjes in de stad liggen vaak op steile hellingen. De kathedraal van Jaén kun je in ieder geval niet missen! Deze is al van veraf te bewonderen en is bepalend voor het karakter van de stad.

Jaén

Bekijk de beste aanbiedingen voor een vakantie naar Jaén

de Jong Intra de Jong Intra
ANWB Reizen ANWB Reizen
Bebsy Bebsy
Eliza was here Eliza was here
Prijsvrij Prijsvrij
TUI TUI
SRC Reizen SRC Reizen
de VakantieDiscounter Discounter
Corendon Corendon
Sunweb Sunweb

Jaén bezoeken voor een vakantie

Tot enkele jaren geleden was Jaén nog min of meer een onbetekenend stadje ergens in het noordoosten van Andalusië.

De ongeveer 112.000 inwoners waren met toerisme nog niet zo bekend. Daar is echter wel verandering in gekomen en de stad is vandaag de dag steeds meer in trek als vakantiebestemming.

Vermoedelijk heeft daar de enigszins jonge bevolking ook mee te maken. De stad heeft een aanzuigende werking op de bewoners van omliggende dorpen en steden omdat hier namelijk enkele universiteiten gevestigd zijn.

Gunstige ligging Jaén

Daar speelt de gunstige ligging van Jaén ook vast een rol bij. Want de stad is via steden zoals Granada (op iets meer dan 90 km afstand) en Córdoba (op iets minder dan 110 km afstand) prima te bereiken. Ideaal dus om tijdens een rondreis door Andalusië aan te doen of te combineren met een stedentrip in Granada of Córdoba.

Maar vergis je niet: Jaén is het absoluut waard om wat langer te verblijven. Met zijn vele bezienswaardigheden, het prachtige landschap en de twee leuke steden Baeza en Úbeda (staan op de UNESCO werelderfgoedlijst) om de hoek, verveeld Jaén niet snel. En massatoerisme kennen ze hier nog niet. Dus je kunt in Jaén ook prima enkele dagen op adem komen en daarna weer je weg vervolgen.

Het weer in Jaén – Beste reistijd

Voor een vakantie in Jaén kan je het gehele jaar terecht. Dankzij het mediterrane klimaat is Jaén zelfs een geliefde winterbestemming voor Nederlanders.

Als het in Nederland in januari en februari op z’n koudst is, kan het maar zo zijn dat de temperatuur in Jaén overdag tussen de 12 en 14°C schommelt! In maart is de gemiddelde maximale temperatuur zo’n 17°C. En in oktober kan het kwik nog gemakkelijk stijgen naar 22°C. De maanden juli en augustus kan het erg warm worden.

Olijfbomen en het vloeibare goud

Kenmerkend voor Jaén is het landschap. Overal waar je kijkt, zie je olijfbomen. Wist je dat ongeveer een kwart van de productie van olijven wereldwijd (!) uit deze regio komt? De bewoners van Jaén zijn maar wat trots op het ‘vloeibare goud’.

Top 5 bezienswaardigheden in Jaén

In Jaén hoef jij je geen ogenblik te vervelen. Of je nou een bliksembezoek brengt aan de stad of graag meerdere dagen in Jaén wilt verblijven, er is voldoende te zien en te beleven voor jong en oud.

Hieronder nemen wij de belangrijkste bezienswaardigheden met je door. Deze mag je absoluut niet missen en moeten dus zeker op je to do lijst staan.

1. De kathedraal van Jaén

Je kunt er niet omheen: deze kathedraal stamt uit 1570 en is dé trekpleister van Jaén. In 1570 werd het startsein gegeven voor de bouw van het immense bouwwerk en pas tegen 1800 werd de kathedraal verder afgebouwd en vormgegeven.

Zo werden de torens pas op een later moment toegevoegd. De kathedraal bezit een aantal belangrijke Relikwieën zoals het zweetdoek waarmee, volgens de verhalen, Jezus’ bezweette gezicht zou zijn afgeveegd. Verder vind je hier nog talloze oude kunstvoorwerpen waaronder schilderijen, beeldhouwwerken en zilverwerk.

Misschien ten overvloede: De kathedraal van Jaén staat aan de Plaza Santa Maria.

kathedraal Jaén

2. Castillo Parador de Jaén

Over de stad heb je vanaf de Castillo Parador de Jaén op de Santa Catalina heuvel een adembenemend uitzicht. Het is een kasteel die is omgebouwd tot staatshotel. Als je nog een bijzondere plek zoekt om te overnachten, dan is dit jouw kans!

3. La Cruz

Ook al spreek je geen woord Spaans, ‘La Cruz’ laat zich natuurlijk vertalen in het Nederlands naar ‘het kruis’. Nabij de Santa Catalina, het kasteel, kom je dit kruis tegen op de punt van een berg waar je wederom één van de mooiste uitzichten hebt over Jaén en de regio. Het is een mooie plek om even tot rust te komen en vakantiekiekjes te schieten.

4. Iglesia de San Ildefonso

De stad Jaén heeft zowel een oud als nieuw gedeelte. In het nieuwe gedeelte, in de wijk San Ildefonso, kom je de Iglesia de San Ildefonso tegen. Het is een zeer oude kerk uit 1248 die het bezoeken waard is!

5. Arabische baden onder de Palacio de Villardompardo

Onder de Palacio de Villardompardo, een complex uit de 16e eeuw, kan je de overblijfselen van Arabische baden bewonderen die stammen uit de 11e eeuw. Bijzonder!

Zo vind je onder de Palacio de Villardompardo diverse kamers met de restanten van Arabische baden zoals een koude en warme kamer en de vestibule.

Hotels in Jaén

Jaén leent zich uitstekend voor een weekendje weg met het gezin of een romantisch midweekje. Ook dient het vaak als tussenstop voor mensen die een rondreis door Andalusië maken.

Aan goede en mooie hotels in deze stad is geen gebrek en voor de oplettende lezer hebben wij al een tipje van de sluier hierboven opgelicht… Wil je namelijk overnachten op een unieke locatie? Dan moet je overnachten in de Parador de Jaén, het staatshotel van Jaén gelegen op de top van de heuvel Santa Catalina. Verder is het hotel Infanta Cristina een aanrader.

Ben je afhankelijk van het openbaar vervoer? Ideaal gelegen, nabij het treinstation, is dan het hotel Estación. Dit betreft overigens ook direct één van de goedkopere hotels van Jaén.

hotel Jaén
Andalusië
TUI Andalusië

10 dagen rondreizen door Andalusië met TUI

Boek een rondreis door Andalusië en ontdek het authentieke Spanje. Bij TUI heb je de keuze uit verschillende soorten fly-drive rondreizen, maar ook groepsreizen zijn voordelig te boeken. Bezoek Granada, Sevilla, Málaga en verschillende andere steden en dorpen in Andalusië. Vluchten en vervoer per touringcar inbegrepen.

Al vanaf

€ 349,-

Waar ligt Jaén in Spanje?

Jaén ligt op 93 kilometer afstand van Granada en 108 kilometer ten oosten van Córdoba.

Kaart Jaén

Veelgestelde vragen Jaén Spanje

Waar ligt Jaén in Spanje?

Jaén ligt in de autonome regio Andalusië in het zuiden van Spanje. Jaén is een gemeente in de Spaanse provincie Jaén.

Wat zijn de bezienswaardigheden in Jaén?

De populairste bezienswaardigheden van Jaén zijn de Kathedraal van Jaén, de Arabische baden, Castillo de Santa Catalina, La Cruz en Iglesia de San Ildefonso.

Wat is er te doen in de omgeving?

De omgeving rondom Jaén staat vol met olijfbomen en twee plaatsen die in de buurt liggen en op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan zijn Baeza en Úbeda. Verder kun je vanuit Jaén naar Córdoba naar de Mezquita en Granada om het Alhambra te bezoeken.

Rondreis plannen? Bezoek Jaén

Wij hebben een duidelijk stappenplan geschreven voor iedereen die een rondreis wil maken door Andalusië. Met belangrijke informatie over vliegtickets, overnachten, bezienswaardigheden en natuurlijk het plannen van de route.

Tijdens een rondreis kan je ook Jaén bezoeken. Klik hier om verder te gaan naar ‘Stappenplan rondreis Andalusië‘.

Jaén