De sherrystad

In de eerste plaats is Jerez de la Frontera wereldwijd bekend als de sherrystad. Dit komt omdat de drank hier zijn oorsprong kent en nog altijd een belangrijke rol speelt.

Er wordt gezegd dat de geur van de drank door de muren van de gelegenheden heen dringt en je het dus buiten in de straten al kunt ruiken. Een deel van de gebruiken in de stad draaien hier dan ook om.

Denk bijvoorbeeld aan het oogsten van druiven met een speciaal feest. Sherry is namelijk een specifieke wijn die alleen uit deze streek kan komen en waar de druiven dus belangrijk in zijn.

Jerez de la Frontera

De beste aanbiedingen voor een vakantie naar Jerez de la Frontera

De VakantieDiscounter Discounter
Prijsvrij Prijsvrij

De geschiedenis

De geschiedenis van de stad is echter niet alleen maar terug te voeren op sherry. Het was namelijk lange tijd ook een belangrijke doorvoer route van de kust naar het binnenland.

Het is namelijk zo dat tot diep in de twintigste eeuw de mogelijkheid bestond om met middelgrote schepen door de rivier de Guadelete te varen. Daardoor was de stad ook in een nog verder verleden de scheidslijn tussen het noorden en het zuiden van het land.

Dit was in de tijd dat de Arabische volken nog een belangrijk deel van het huidige Spanje en Portugal in handen hadden.

Bezienswaardigheden Jerez de la Frontera

Doordat er zoveel gebeurde door de jaren heen is er ook heel veel te zien in Jerez de la Frontera. Zo is de kathedraal van de stad een gebouw waar veel liefhebbers op af komen.

De Catedral de Jerez de la Frontera is in de plaats gekomen van de oude moskee die hier ooit stond. Daarmee markeert het een deel van de geschiedenis van Spanje, namelijk het deel waarin de katholieke koning de Arabische volken verdreef en zij koninkrijk verder kon uitbreiden.

Een kenmerk hiervan is dat veel oude moskeeën aan het eind van de middeleeuwen werden vervangen door kathedralen.

Paleis met tuinen

Ook de moeite waard is het paleis uit de negentiende eeuw. Het Palacio Duque de Abrantes is niet alleen van binnen zeer interessant, maar ook van buiten de moeite waard.

De tuinen die bij het paleis horen zijn bijvoorbeeld van zeer hoge kwaliteit en worden nog altijd goed bijgehouden. Er zijn zeer veel verschillende boomsoorten in deze tuinen te vinden. Bovendien is er ook een mooie grote fontein die als echte eyecatcher dient.

Een bezoek aan dit paleis mag eigenlijk niet ontbreken wanneer je op vakantie naar dit gebied gaat. Dit is dan ook wat de meeste mensen proberen te doen.

Hotel of camping

Wat vooral ook goed is om te weten wanneer je Jerez de la Frontera overweegt, is dat er voor elk type vakantieganger een goede locatie te vinden is.

Wie liever op de camping zit kan hier kiezen uit een grote diversiteit aan campings die zowel zeer minimalistisch als zeer uitgebreid kunnen zijn. Ook zijn er in de stad zelf een flink aantal goede hotels te vinden die van alle gemakken zijn voorzien.

Deze liggen bovendien zeer dicht bij het uitgaansgebied van de stad. Dit kan ook een aantrekkelijke factor zijn als je er graag op uit gaat.

Eten en drinken

Zoals eerder aangegeven staat Jerez de la Frontera vooral bekend om de sherry. Dit betekent dus ook dat dit in grote hoeveelheden terugkomt in de vele bodega’s die de stad rijk is. Dit betekent echter niet dat er niet ook allerlei andere culinaire hoogstandjes te vinden zijn.

Zo staan er bijvoorbeeld zeer veel maaltijden op de kaart die specifiek voor de regio Andalusië zijn. In de zomermaanden kan je deze bovendien op de terrassen nuttigen zodat je ook nog eens flink wat vermaak rondom je maaltijden kunt hebben. Er gebeurt namelijk voldoende op de pleinen en in de straten van de binnenstad.

Het klimaat

Waar wel rekening mee gehouden moet worden is dat deze streek als de warmste van Europa wordt gezien. Dit betekent simpelweg dat de temperatuur er het gehele jaar door best hoog kan oplopen.

Periodes waarin het dagen achtereen boven de 35 graden Celsius is zijn hier geen uitzondering in de zomermaanden. Het voordeel is wel dat het in de winter ook vaak boven de 15 graden en ook regelmatig zelfs boven de 20 graden blijft.

Daardoor kan je hier dus ook goed overwinteren. Dit is dan ook een geliefde bezigheid van heel veel mensen die uit het noorden van Europa komen. De hoge temperaturen gelden overigens ook voor Sevilla en Córdoba.

Paarden

Wie naar Jerez komt moet eigenlijk ook een dag reserveren om zich bezig te houden met paarden. Hier is namelijk één van de beste ruiterscholen ter wereld gevestigd. Daar kan je onder andere genieten van mooie shows die regelmatig gegeven worden.

Ook is er een museum dat specifiek aan paarden en de paardensport is gewijd. Daar kan je dus veel leren over de geschiedenis van de paardensport. Dit is dus ook niet alleen interessant voor paardenliefhebbers, maar ook voor liefhebbers van bijvoorbeeld geschiedenis.

Een bezoek aan deze school kan dus voor het hele gezin een leuke bezigheid zijn tijdens de vakantie.

Waar ligt Jerez de la Frontera in Spanje?

Jerez de la Frontera ligt in de provincie Cádiz in de regio Andalusië 90 kilometer vanaf Sevilla.

Jerez de la Frontera in het kort

Jerez de la Frontera is een stad die een verbindende rol in Spanje heeft gespeeld. Daardoor kan je er dus allerlei hele verschillende dingen tegenkomen en ondernemen. Je kunt je er echter vooral laven aan sherry en flamenco.

Deze twee typisch Spaanse gebruiken hebben hun wortels in deze stad liggen. Daarnaast is er veel te doen, je kunt er bijvoorbeeld veel architectuur uit allerlei periodes in de geschiedenis bekijken en je kunt er ook veel leren over paarden en paardensport. Bovendien is het een middelpunt in Andalusië en kan je dus ook alle andere kanten op in dit gebied.

Jerez de la Frontera