Gibraltar

Bekijk de beste aanbiedingen voor een vakantie naar Gibraltar

ANWB ANWB
De Jong Intra De Jong Intra
Tui TUI

Wat te doen in Gibraltar

Wat er allemaal te doen is op dit eiland, dat hebben we hieronder kort samengevat.

  • De Rots van Gibraltar: Dit is een 426 meter hoge kalkstenen rotsformatie die uitsteekt boven de stad en de baai. Het biedt een spectaculair uitzicht over de Middellandse Zee, de Atlantische Oceaan en de omringende bergen.
  • St. Michael’s Cave: Dit is een netwerk van grotten en ondergrondse tunnels op de Rots van Gibraltar. Het heeft prachtige stalactieten en stalagmieten, evenals een ondergronds meer.
  • Gibraltar Nature Reserve: Een beschermd natuurgebied dat ongeveer 40% van de oppervlakte van de Rots van Gibraltar beslaat. Het is de thuisbasis van vele zeldzame planten- en diersoorten, waaronder de Barbarijse makaak, de enige apensoort in Europa.
  • Europa Point: Het meest zuidelijke punt van Gibraltar met een prachtig uitzicht over de Straat van Gibraltar en de Afrikaanse kust. Hier vind je ook de Europa Point-vuurtoren en de Ibrahim-al-Ibrahim-moskee, een van de grootste moskeeën in Europa.
  • Gibraltar Museum: Dit museum biedt een fascinerend inzicht in de geschiedenis van Gibraltar, van zijn prehistorische oorsprong tot de moderne tijd.
  • Main Street: De belangrijkste winkelstraat van Gibraltar, het heeft een scala aan winkels, restaurants en cafés. Het is ook de thuisbasis van veel historische gebouwen en bezienswaardigheden, waaronder de kathedraal van St. Mary the Crowned en de Governor’s Palace.
  • Trafalgar Cemetery: Dit is een oude begraafplaats in Gibraltar, waar veel slachtoffers van de Slag bij Trafalgar in 1805 zijn begraven, waaronder enkele Britse officieren en bemanningsleden van de HMS Victory, het beroemde schip van admiraal Nelson.

Algemene informatie over Gibraltar (Spanje)

Zoals hierboven al staat vermeld, is Gibraltar dus officieel Brits gebied. Er wonen zo’n 30.000 inwoners en in totaal krijgt het gebied jaarlijks zo’n 4 miljoen toeristen. Het gebied heeft een rijke geschiedenis, vanwege de strategische ligging. Door de eeuwen heen probeerden onder andere de Fransen, Moren en christenen het gebied te veroveren.

Het merendeel van de toeristen zullen voor een dagje naar dit schiereiland komen. Vanuit Marbella is het ongeveer een uur rijden en ook vanaf Cádiz is het prima te bereiken. Tijdens een dag is het mogelijk om vrijwel alle bezienswaardigheden te bezoeken, maar je kunt natuurlijk ook langer de tijd nemen en onder andere het historische centrum van de stad rustig bekijken.

De stad Gibraltar

In de stad zelf zul je vooral de bijzondere sfeer ervaren. Hier merk je pas echt de combinatie van de Spaanse en Engelse invloeden. Het contrast tussen de Spaanse huizen en de typisch Engelse dubbeldekkers is groot.

Je zult zowel Engels als Spaans horen en ook qua eten zul je verschillende dingen aantreffen. Als je een dagje wilt gaan shoppen, kun je dit het beste doen op Main Street. Dit is de belangrijkste winkelstraat en het is extra voordelig aangezien de winkels hier allemaal belastingvrij zijn.

Ook vind je in het centrum van de stad het Gibraltar museum. Hier kun je meer te weten komen over de geschiedenis van Gibraltar. Er is een indrukwekkende maquette van de rots van Gibraltar en onderin bevinden zich ook enkele Moorse baden.

Geschiedenis rots van Gibraltar

In 1704 werd de rots veroverd door een Engels-Nederlandse coalitievloot en in 1713 kwam de rots in handen van de Britten. Dit werd officieel tijdens de Vrede van Utrecht. Gibraltar zal voor altijd Brits grondgebied blijven. Spanje was niet blij dat Gibraltar tot de Britten toebehoorde. In 1726 deden de Spanjaarden nog een poging om Gibraltar terug te veroveren, maar zonder resultaat.

Na de Tweede Wereldoorlog heeft Franco nog een poging gedaan om Gibraltar in Spaanse handen te krijgen, maar deze poging was ook zonder resultaat. Dat het de Spanjaarden niet lekker zit blijkt wel doordat er in 2002 een referendum werd gehouden om als doel Gibraltar in te lijven, maar de bevolking gaf te kennen de huidige status niet te willen veranderen.

Hierdoor blijft het een bijzonder stukje Brittannië. Ook de Brexit zal waarschijnlijk alles bij het oude laten waardoor de Britten dus eigendom blijven.

Rots Gibraltar

De Flora en fauna van het gebied

Op de bekende Rots van Gibraltar en in de wateren hier omheen zul je veel bijzondere dieren en planten vinden. De Rots is een van de meest toeristische plekken van het eiland. Een van de meest bekende dieren die je hier zult spotten zijn de berberapen.

Bij de Apes Den kun je kennismaken met de enige wilde apenkolonie van Europa. Verder kun je hier nog vossen, konijnen en vleermuizen vinden. Onder de rotsen zijn nog reptielen te vinden en de wateren van Gibraltar staan bekend om de dolfijnen die hier voorkomen. Met een beetje geluk kun je zelfs een orka spotten.

Alameda Botanical Gardens

Een andere mooie plek om nog meer groen te zien is bij de Alameda Botanical Gardens. Dit is een kleine botanische tuin, maar je vindt hier tal van bloemen en planten die het de moeite waard maken om hier een bezoek aan te brengen.

Breng een bezoek aan de Great Siege Tunnels

Een andere bezienswaardigheid die zeker de moeite waard is, zijn de Great Siege Tunnels die door de Engelsen zijn gegraven. Deze werden gebruikt om vijandelijke troepen af te houden, kanonnen te verplaatsen en werden ook nog gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ga met de kabelbaan omhoog

Als je geen last hebt van hoogtevrees is een andere bijzondere mogelijkheid om met de kabelbaan naar boven te gaan. Het ritje in de cabine neemt je over een afstand van zo’n 700 meter mee en geeft je een fantastisch uitzicht. Vanaf hier kun je de Straat van Gibraltar zien, het blauw van de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan.

Alle scheepvaart die van de Middellandse Zee gaat moet via de Straat van Gibraltar, waardoor er dus altijd een hoop scheepvaart te zien is. Dit is een indrukwekkend gezicht, waarbij je op sommige momenten wel tientallen schepen tegelijk kunt spotten. Vanaf de Rots van Gibraltar heb je hier een prachtig uitzicht over.

De stranden van Gibraltar

Ook als je houdt van een strandvakantie ben je hier aan het juiste adres. Verwacht geen stranden zoals de Costa del Sol of Costa de Almería. Gibraltar kent vijf stranden, waarvan Sandy Bay het bekendst is. Deze ligt aan de andere zijde van de Rots en is via een weg bereikbaar. Andere stranden die je kunt bezoeken zijn Camp Bay, Little Bay, Catalan Bay en Eastern Bay.

Camp Bay en Little Bay liggen vrijwel tegen elkaar aan en bestaan voor een deel uit een rotsachtig strand. Hier in de buurt kun je ook een groot zwembad vinden om een duik in te nemen. Catalan Bay is een relatief klein strand in de buurt van een vissersdorpje.

Het grootste strand is Eastern Bay en is zeker in de zomermaanden druk bezocht door toeristen. Als vliegtuigspotter zit je hier zeker goed, aangezien je een fantastisch uitzicht hebt over de landingsbaan van Gibraltar Airport.

Andalusië
TUI Andalusië

10 dagen rondreizen door Andalusië met TUI

Boek een rondreis door Andalusië en ontdek het authentieke Spanje. Bij TUI heb je de keuze uit verschillende soorten fly-drive rondreizen, maar ook groepsreizen zijn voordelig te boeken. Bezoek Granada, Sevilla, Málaga en verschillende andere steden en dorpen in Andalusië. Vluchten en vervoer per touringcar inbegrepen.

Al vanaf

€ 349,-

Waar ligt Gibraltar in Spanje?

Gibraltar ligt op 138 kilometer afstand van Málaga en 122 kilometer vanaf Cádiz in de autonome regio Andalusië.

Kaart Gibraltar

Veelgestelde vragen Gibraltar

Wat zijn de bezienswaardigheden in Gibraltar?

De bezienswaardigheden van Gibraltar zijn de rots van Gibraltar, St. Michaels Cave, de berberapen, de kabelbaan en The Great Siege Tunnels.

Waar vind je de apen?

De berberapen zijn in groten getale aanwezig in het natuurreservaat bovenop de rots van Gibraltar.

Waar ligt Gibraltar?

Gibraltar ligt in Zuid-Spanje aan de Middellandse Zee vlak bij de autonome regio Andalusië.

Tot welk land behoort Gibraltar?

Gibraltar is Brits overzees gebied, het behoort dus tot het Verenigd Koninkrijk.

Is Gibraltar veilig?

Gibraltar is relatief veilig. Je moet zoals overal wel je spullen goed in de gaten houden om ze te beschermen tegen zakkenrollers en de brutale apen die er rondlopen.

Gibraltar vakantie? Of tijdens je rondreis?

Gibraltar zelf is natuurlijk vrij klein, en je zult dus ook geen uren over het schiereiland kunnen rondrijden. Wel kun je gemakkelijk meerdere delen van het gebied bereiken en kun je op meerdere plaatsen overnachten. Een andere mogelijkheid is om Gibraltar in een grotere rondreis in te plannen.

Tijdens een rondreis Andalusië is Gibraltar een uniek dagje weg. Je kunt hier een of meerdere nachten overnachten en vervolgens doorreizen naar een ander gebied. Zo kun je even een compleet andere cultuur proeven en heb je een veelzijdige vakantie.

Rots Gibraltar