Antequera

Wat te doen in Antequera?

Een van de highlights van Antequera is het Moorse fort Alcazaba de Antequera. Vanaf het fort heb je een prachtig uitzicht over de stad. Een andere bezienswaardigheid zijn de grafheuvels die dateren uit 4000 voor Christus, Dolmenes de Antequera.

En natuurlijk mag je het natuurpark El Torcal niet overslaan tijdens jouw bezoek aan deze stad. Het historisch centrum van Antequera is ook een bezienswaardigheid op zich, de kerken San Sebastián en de San Augustín zijn de grote publiekstrekkers.

Antequera Andalusië

Bekijk de beste aanbiedingen voor een vakantie naar Antequera

TUI TUI
de VakantieDiscounter Discounter
Eliza was here Eliza was here
Corendon Corendon
ANWB Reizen ANWB Reizen
Sunweb Sunweb
Prijsvrij Prijsvrij

Klimaat & weer in Antequera

Zoals je mag verwachten van een plaats in Andalusië heeft ook Antequera een mediterraan klimaat. Milde winters met een minimum temperatuur van 15 graden en hete zomers dat is het weerbeeld welke je kunt verwachten als je hier verblijft.

Bezienswaardigheden Antequera

Als je wat wilt zien tijdens je vakantie of rondreis dan zit je goed in Antequera. Deze plaats heeft een lange historie en interessante bezienswaardigheden.

Dolmen van Antequera

De Dolmens van Antequera zijn de hunebedden van Spanje. De megalithische werden ongeveer 3800 jaar voor Christus gebouwd. Tussen het stenen- en bronstijdperk werden deze enorme rotsblokken door de boeren tot grafkamers en tempels omgebouwd.

De enige hulpmiddelen die ze daarbij gebruikten waren houten palen en verder beschikten ze over veel kracht en doorzettingsvermogen. Het zijn de grootste Dolmen van Europa die sinds 15 juli 2016 op de UNESCO-erfgoed lijst staan.

Je kunt de Dolmens net buiten de stad bezichtigen. De Dolmens bestaan uit drie megalithische monumenten: de Menga en Viera Dolmen en de Tolos van El Romeral, en twee natuurlijke monumenten: de Peña de los Enamorados en El Torcal.

Peña de los Enamorados

Peña de los Enamorados ofwel de Berg der Geliefden ligt ten oosten van Antequera en is wel een van de bekendsten. Het hoogste punt van de berg Peña de los Enamorados ligt op 880 meter boven zeeniveau.

Hamet en Tagzona

Over de herkomst van de naam “Peña de los Enamorados” doen verschillende verhalen de ronde. Een van de meest bekende was dat de dienaar Hamet Alhaiar van de Moorse koning van Granada, Tagzona ontmoette bij de fontein van Archidona.

Het was liefde op het eerste gezicht. Echter de vriendinnen van Tagzona vertrouwde het niet en waarschuwde de vader van Tagzona die zijn soldaten het bevel gaf het paar op te sporen en Hamet gevangen te nemen.

Hamet en Tagzona verbleven op de berg en de vader kreeg steeds meer sympathie voor Hamet en gaf uiteindelijk toestemming voor het huwelijk. Voordat de twee in het huwelijk zouden treden werd Tagzona lastig gevallen door herders waarop Hamet zijn toekomstige vrouw verdedigde.

Hij moest dit bekopen met de dood. Tagzona was radeloos en pleegde zelfmoord met een zwaard. Peña de los Enamorados wordt ook wel de slapende indiaan genoemd vanwege het profiel van de berg.

El Torcal de Antequera

Als je op zoek bent naar een mooi natuurgebied dan moet je El Torcal zeker bezoeken. El Torcal de Antequera wordt ook wel het pannenkoekengebergte van Spanje genoemd. Deze naam heeft het te danken aan de aparte karstformaties en rotsen die je hier aantreft.

De door erosie uitgesleten karstrotsen lijken als pannenkoeken op elkaar gestapeld. Er groeien hier ook meer dan 30 soorten orchideeën en er wonen verschillende diersoorten die je niet overal aan zult treffen zoals de wezels, hagedissen, dassen en verschillende knaagdieren.

De moren

In Antequera is aan alles te zien dat hier de moren de scepter zwaaiden, dit deden ze van het jaar 714 tot 1410. De overblijfselen uit die tijd kun je nog altijd bewonderen in bijvoorbeeld het Moorse fort.

Reconquista

Na 1410 toen de herovering ofwel de Reconquista plaats vond werden er veel moskeeën vernield en kwamen er kerken voor in de plaats. Deze kerkjes kom je als je door Antequera reist nog vaak genoeg tegen.

Uitkijkpunten

In Antequera zijn veel punten waarvandaan je een schitterend uitzicht hebt. Ga eens naar Ermita de Vera Cruz en de Mirador de la Niña de Antequera. De Mirador Niña de Antequera ligt in een zuiden van de stad en is een 400 meter lang uitkijkpunt. Vanaf deze plek heb je een prachtig uitzicht over de Torcal de Antequera.

Alcazaba van Antequera

Zodra je deze Moorse vesting in wilt sta dan eens stil bij de Arco de los gigantes aan de ingang. Deze prachtige triomfboog werd gebouwd in het jaar 1585 en laat je meteen zien in welke stijl erin die tijd gebouwd werd.

De Alcazaba van Antequera heeft een oppervlakte van maar liefst 62.000 m² en is van 2006 tot 2008 gerenoveerd. Het Alcazaba bestaat uit twee delen, het Alcazaba zelf en de tweede ring die loopt van de Puerta de la Villa, tot aan de Postigo del Agua en de Puerta de Málaga.

Torre del Homenaje

Dit Moorse fort werd gebouwd in 1300. Als je in het Alcazaba bent is het leuk om de Torre del Homenaje te gaan zien. Je kunt er de klokkentoren aanschouwen welke werd gebouwd in 1582 ter regulering van de bewatering van de weilanden.

Hiervandaan heb je een mooi uitzicht op de Peña de los Enamorados. Nadat je het Alcazaba hebt verlaten staat de volgende bezienswaardigheid op loopafstand al op je te wachten. We hebben het over de Iglesia del Carmen. Ga zeker naar binnen want je zult je ogen uitkijken in deze 18e-eeuwse kerk. Zowel de schitterende vloer als de mooie kapellen zullen je aandacht trekken.

Musea

In Antequera kun je als museum liefhebber ook je hart ophalen. Bezoek eens een of meerdere van onderstaande musea.

  • Museo Municipal Hier worden de grootste kunstschatten van de stad bewaard.
  • Museo Taurino In dit museum kom je alles te weten over de historie van het stierenvechten.
  • Museo Conventual de las Descalzas Als je interesse hebt in de vele kloosters in Antequera dan is dit museum een aanrader. Je komt hier alles te weten over de lange historie van de kloosters.
  • Museo del aceite – Hojiblanca In dit museum kom je alles te weten over de olijfproductie. Hojiblanca is een grote olijfolie producent en in dit museum kun je het proces van olijf tot olijfolie in zijn werk zien.
Andalusië
TUI Andalusië

10 dagen rondreizen door Andalusië met TUI

Boek een rondreis en ontdek het authentieke Spanje. Bij TUI heb je de keuze uit verschillende soorten fly-drive rondreizen, maar ook comfortabele groepsreizen zijn voordelig te boeken. Bezoek Granada, Sevilla, Málaga en verschillende andere steden en dorpen in Andalusië. Vluchten en vervoer per touringcar inbegrepen.

Al vanaf

€ 349,-

Waar ligt Antequera in Spanje?

Antequera ligt in Andalusië op een kleine 50 kilometer afstand ten noorden van Málaga, 575 meter boven zeeniveau. Vanuit het zuiden kijk je uit op de Sierra de Torcal. Het is centraal gelegen ten opzichte van Sevilla, Córdoba, Granada en Málaga, het wordt dan ook het kruispunt van Andalusië genoemd.

Kaart Antequera

Veelgestelde vragen

Waar ligt Antequera?

Antequera ligt in Andalusië in de provincie Málaga op een kleine 50 kilometer afstand ten noorden van Málaga op 575 meter boven zeeniveau.

Wat zijn de bezienswaardigheden in Antequera?

De historische binnenstad van Antequera is een bezienswaardigheid op zich. Daarnaast zijn het Alcazaba (kasteel), de kerk El Carmen en de Dolmenes bezienswaardigheden die je moet gaan zien.

Wat is er te doen in de omgeving van Antequera?

In de omgeving van Antequera is het natuurpark El Torcal een aanrader om te gaan bezoeken. Verder is het pad van de koning met andere woorden El Caminito del Rey iets waar je naartoe moet als je avontuurlijk bent ingesteld.

Vakantie of tijdens je rondreis naar Antequera (Spanje)

Doordat Antequera in het hart van Andalusië ligt kun je er vanuit de grote steden Málaga, Sevilla, Granada of Córdoba makkelijk naartoe. Als je tijdens je rondreis door Andalusië in een van deze steden bent is het zeker aan te raden om ook een bezoek aan Antequera te brengen. En vergeet dan niet om de slapende indiaan (Peña de los Enamorados) te gaan zien.

El Torcal