Pueblos Blancos: De witte dorpen van Andalusië

Arcos de la Frontera is een onderdeel van de “Pueblos Blancos”. Dit is een gebied met prachtige witte dorpjes die met een speciale route aan elkaar verbonden zijn. Ook wel de “witte dorpen route” of in het Spaans “Ruta de los pueblos blancos” genoemd.

Mocht je tijd over hebben dan raden we jou aan om deze route te rijden. Arcos de la Frontera is dus één van de vele witte dorpjes die je op deze route tegenkomt en tijdens de route rijdt je door valleien, bergen en de prachtigste landschappen.

Olijfbomen zijn kenmerkend voor dit gebied en de witte dorpen zijn vrijwel allemaal gelegen hoog op de heuvels. Alle huizen in de dorpen langs de route dragen traditionele kleuren. Zo zijn de muren wit geverfd met bruine deuren en bestaan de daken uit rode dakpannen. De witte dorpen route wordt ook door veel Spanjaarden gereden.

Arcos de la Frontera

Bekijk de beste aanbiedingen voor een vakantie naar Arcos de la Frontera

TUI TUI
de VakantieDiscounter Discounter
Eliza was here Eliza was here
Corendon Corendon
ANWB Reizen ANWB Reizen
Sunweb Sunweb
Prijsvrij Prijsvrij

Terug naar Arcos de la Frontera, terug naar de Middeleeuwen!

Eenmaal gearriveerd in het dorp Arcos de la Frontera is het net alsof je in de Middeleeuwen bent beland. Het is dan ook een van oorsprong Middeleeuws dorpje dat de hoofdstad was van de ‘Taifa’, een islamitisch koninkrijk.

In de dertiende eeuw fungeerde Arcos de la Frontera als grensstad tussen de toenmalige Spaanse christenen en de moren. Dankzij de strategische ligging was het dorp al in de periode vóór de Middeleeuwen (Neolitische periode) een geliefd toevluchtsoord voor verschillende bevolkingsgroepen.

Arcos de la Frontera bezienswaardigheden

Spanje is een groot land en afstanden zijn niet altijd zo makkelijk te overbruggen. Het is daarom prettig als je van tevoren weet wat je zoal kan verwachten bij het inplannen van een tripje. Als je Arcos de la Frontera wilt bezoeken, dan kan je dankzij de bezienswaardigheden daar in elk geval prima een hele middag voor uittrekken!

Slenter door smalle steegjes en verwonder je over de prachtige huisjes die je tegenkomt. Deze zijn vrijwel allemaal wit geverfd. Vandaar dat men Arcos de la Frontera ook wel het “witte dorp” noemt. Ieder huis is een monument op zich… Een mooi moment om het dorp te bezoeken is tijdens het Patiosfestival.

Je kunt de huisjes dan ook van binnen bekijken. Enig nadeel is dat het dan wel erg druk kan zijn. Hieronder informeren wij jou over de belangrijkste bezienswaardigheden.

Arcos de la Frontera

De oude toegangspoort

Vanaf het lagere gedeelte van de rots, daar waar je de rivier Guadalete onder je door ziet stromen, wandel je naar de nieuwe wijk van Arcos de la Frontera via de Cuesta Belénin die je vervolgens naar het Plaza del Cabildo brengt.

Daarover in het volgende kopje meer uitleg. Onderweg kom je de oude toegangspoort tegen: De Puerta Matrona. Deze stamt nog uit de moorse tijd en is de enige toegangspoort die bewaard is gebleven uit de oude muur. Bijzonder!

Plaza Boticas en Convento de las Mercedarias Descalzas

Plaza Boticas is een overdekte marktplaats en hier vind je ook een oude Jezuïetenkerk. Dit oude kloostergebouw is echter nooit afgebouwd. Men noemt het gebouw de Convento de las Mercedarias Descalzas.

Het schilderij boven de toegang van Convento de las Mercedarias Descalzas valt het meest op. In het kloosterkapel zelf is dat een altaarstuk ontworpen in de barokstijl van die tijd.

Uitkijkpunt bij het Plaza del Cabildo plein

Het plein wat je vooral moet bezoeken is het Plaza del Cabildo plein. Daar in de buurt vind je het mooiste uitkijkpunt van Arcos de la Frontera. Dit uitkijkpunt, Balcón de Arcos genaamd, biedt prachtige vergezichten. Zo kijk je hiervandaan uit over het gebied van Cádiz en kun je zelfs de zee zien!

Basíllica Menor

Op hetzelfde plein kun je niet om de Basíllica Menor heen. Voluit geschreven: Basíllica Menor van Santa Maria de la Asunción. Deze kerk stamt uit de zestiende eeuw en is in de plaats gekomen van een moskee.

Het stadhuis van Arcos de la Frontera ligt naast de kerk en aan de rechterzijde kun je een bezoekje brengen aan het kasteel Castillo Ducal. Het kasteel heeft de tand des tijds vrijwel geheel doorstaan en behoort tot het cultureel erfgoed van Spanje.

San Pedro Kerk

Een ander mooi monument is de San Pedro Kerk. Deze kerk stamt nog uit de barok- en renaissance periode en is ook van binnen te bewonderen. Overigens staat de San Pedro Kerk midden in het oude centrum van Arcos de la Frontera. Ooit stond hier een moors fort die werd verwoest tijdens een van de vele veldslagen.

Culinair

Ook de fijnproever kan zich in Arcos de la Frontera meer dan prima vermaken. Zo geniet je in het “witte dorp” met volle teugen van lokale gerechten bestaande uit veel (lokale) groenten, diverse soorten gefrituurde vis, Iberische ham en niet te vergeten ‘pescaito frito’. Laat je op culinair gebied gewoon eens lekker verrassen!

Chique restaurant: El Convento op Marques de Torresoto

Overal in Arcos de la Frontera vind je de leukste eetgelegenheden en één daarvan is het restaurant El Convento op Marques de Torresoto. Het is niet het goedkoopste restaurant, maar het is zeer de moeite waard om hier te eten.

Zo is het restaurant in een 17e-eeuws paleis gevestigd en heel toepasselijk, serveren ze hier vooral wildgerechten. Een leuke bar is tevens Mesón El Patio. De bar is gevestigd nabij de Santa Maria kerk. Hier kun je voor niet al teveel geld genieten van allerlei smaakvolle gerechten.

Het weer in Arcos de la Frontera

Arcos de la Frontera heeft net als de hele regio Andalusië een mediterraan klimaat, de warmste periode is van april t/m november. In augustus kan het hier makkelijk 35 graden worden. Als je dus van plan bent om wat te ondernemen dan is het belangrijk dat je goed tegen de warmte kunt als je in de zomer naar Arcos de la Frontera wilt gaan.

Waar ligt Arcos de la Frontera in Spanje?

Arcos de la Frontera ligt in de autonome regio Andalusië op 35 km vanaf Jerez de la Frontera.

Waar overnachten in Arcos de la Frontera, Cádiz?

Wij raden je aan om niet in Arcos de la Frontera te overnachten. In plaats daarvan zou je een hotel of vakantiehuis kunnen boeken in het stadje Jerez de la Frontera. Deze stad ligt op circa 30 kilometer afstand van Arcos de la Frontera.

Als je de beschikking hebt over eigen vervoer is dit dus een ideale plaats om te overnachten. En binnen ongeveer een uur rijden ben je al in Sevilla. Ook Sevilla is dus een uitstekende uitvalsbasis voor een tripje naar Arcos de la Frontera. Vanuit Arcos de la Frontera rijden er ook bussen naar Sevilla en andersom.

Arcos de la Frontera