Ardales

Wat is er te doen in Ardales

Ardales heeft meerdere attracties die zeker de moeite waard zijn, de bekendste zijn Cueva de Ardales, Caminito del Rey en Ardales national park.

Caminito del Rey

De belangrijkste attractie van Ardales is de Caminito del Rey, een spectaculaire wandelroute die bekendstond als een van de gevaarlijkste ter wereld. De route werd in de jaren ’20 van de vorige eeuw aangelegd om werknemers van een nabijgelegen waterkrachtcentrale te vervoeren, maar werd later gesloten vanwege de gevaarlijke omstandigheden.

In 2015 werd de route gerenoveerd en opnieuw geopend voor het publiek. Tijdens de wandeling loop je over smalle loopbruggen en hang je hoog boven de rivier de Guadalhorce. De wandeling duurt ongeveer 3-4 uur en is geschikt voor mensen met een goede conditie.

Caminito del Rey, Ardales

Embalse de Guadalhorce

Een andere populaire attractie is het Embalse de Guadalhorce, een prachtig turquoise meer dat wordt omringd door bergen en bossen. Het meer biedt vele watersportmogelijkheden zoals kanoën, zeilen en windsurfen.

Voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van Ardales, is er het archeologisch museum, Museo de la Prehistoria, waar je een collectie prehistorische artefacten kunt bewonderen.

Verder is het stadje zelf ook een bezoekje waard. Het historische centrum is gevuld met witgekalkte huizen en smalle straatjes, waar je lokale tapasbars en restaurants kunt vinden om te genieten van de heerlijke Andalusische keuken.

Cueva de Ardales

De Cueva de Ardales is een grottencomplex in de buurt van Ardales, gelegen in de provincie Málaga in Andalusië. Het complex bestaat uit drie grotten: de Grot van Doña Trinidad Grund, de Grot van Ardales en de Grot van Calin.

Het complex is bekend vanwege zijn indrukwekkende stalactieten en stalagmieten, ondergrondse meren en kristalheldere wateren. Het is ook de thuisbasis van een aantal zeldzame en bedreigde diersoorten, zoals vleermuizen en grottenolifanten.

Bezoekers kunnen de grotten bezoeken tijdens rondleidingen, waarbij ze de kans krijgen om de prachtige ondergrondse wereld te verkennen en meer te leren over de geschiedenis van het gebied. De Cueva de Ardales is een unieke attractie in de regio en trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

Castillo de la Peña

Het Castillo de la Peña is een kasteel gelegen op een heuveltop in de buurt van Ardales. Het kasteel dateert uit de 9e eeuw en heeft een rijke geschiedenis, waarin het diende als een belangrijke verdedigingspost tijdens de Moorse bezetting van het Iberisch schiereiland. Later werd het kasteel gebruikt door de katholieke monarchie tijdens de Reconquista en de daaropvolgende periode van kolonisatie.

Het kasteel is grotendeels verwoest tijdens de Napoleontische oorlogen en de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog in de 19e eeuw, maar er zijn nog steeds enkele overblijfselen te zien, zoals de muren en torens van de buitenste verdedigingslinie.

Bezoekers kunnen het kasteel bereiken via een wandeling van ongeveer een uur door het prachtige landschap van de Sierra de las Nieves, of met de auto via een onverharde weg die begint bij het stuwmeer van El Chorro.

Het uitzicht vanaf het kasteel is adembenemend, met een panoramisch uitzicht over de vallei van de rivier de Guadalhorce en de omliggende bergen. Het Castillo de la Peña is een populaire bestemming voor wandelaars en geschiedenisliefhebbers die op zoek zijn naar een avontuurlijke en onvergetelijke ervaring.

Iglesia de Nuestra Señora de los Remedios

De Iglesia de Nuestra Señora de los Remedios is een kerk gelegen in het centrum van Ardales. Het is een van de belangrijkste religieuze gebouwen in de regio en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 15e eeuw.

De kerk werd gebouwd op de plaats van een voormalige moskee na de herovering van het gebied door de katholieke monarchie. Het interieur van de kerk is rijk versierd met religieuze kunst en fresco’s, waaronder een altaarstuk uit de 17e eeuw.

Elk jaar op 8 september wordt ter ere van de beschermheilige van Ardales, de Virgen de los Remedios, een processie gehouden door de straten van het dorp. De Iglesia de Nuestra Señora de los Remedios is een belangrijke bezienswaardigheid in Ardales en een bezoek waard voor liefhebbers van religieuze architectuur en geschiedenis.

Geschiedenis Ardales

Ardales heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. In de Romeinse tijd stond de stad bekend om zijn graanproductie en later werd het een belangrijke landbouw- en veeteeltregio.

Tijdens de Moorse overheersing werd Ardales een belangrijke militaire basis en werden er verschillende vestingwerken gebouwd. Na de herovering door de christenen in de 15e eeuw groeide de stad uit tot een belangrijk textielcentrum.

Rondreis Andalusie
ANWB Andalusië

8-, 10-, 12-daagse fly-drive Andalusië met ANWB

Boek een 8-, 10-, 12-daagse fly-drive Andalusië. Je zult de steden Málaga, Córdoba, Sevilla en Cádiz ontdekken en overnachten in charmehotels op prachtige locaties. Enkele hoogtepunten zijn de Caminito del Rey, Carmona, Aracena, Casarabonela en het Nationaal Park La Doñana. Incl. vluchten, huurauto en overnachtingen.

Al vanaf

€ 783,-

Het weer en klimaat in Ardales

Ardales heeft een mediterraan klimaat met warme, droge zomers en milde winters. De gemiddelde temperatuur in de zomermaanden (juni – augustus) ligt rond de 30 graden Celsius, terwijl de gemiddelde temperatuur in de wintermaanden (december – februari) rond de 15 graden Celsius ligt.

Neerslag is zeldzaam in de zomermaanden, maar komt vaker voor in de herfst en winter.

De beste tijd om Ardales te bezoeken is van april tot en met juni en van september tot en met november, wanneer de temperaturen aangenaam zijn en er minder kans is op extreme hitte.

Waar ligt Ardales in Spanje?

Ardales ligt in de autonome regio Andalusië op 47 km vanaf Sentenil de las Bodegas.

Kaart Ardales

Veelgestelde vragen

Wat te doen in Ardales?

Als je naar Ardales gaat dan moet je zeker de Embalse de Guadalhorce, Cueva de Ardales, Castillo de la Peña en de Caminito del Rey gaan bezoeken.

Hoe ver ligt Ardales vanaf de Caminito del Rey?

Ardales ligt op ongeveer 10 km afstand van de spectaculaire wandelroute Caminito del Rey.

Ardales (Spanje) tijdens je rondreis

Je kunt in en rondom Ardales genoeg bezichtigen en bovendien goed wandelen in de natuurparken. In de omgeving zijn er verschillende wandelroutes die variëren in lengte en moeilijkheidsgraad en bieden prachtige uitzichten op de bergen en de meren.

Al met al is Ardales een must-visit bestemming voor liefhebbers van avontuurlijke activiteiten, geschiedenis en natuur. Het stadje biedt vele mogelijkheden om te ontspannen en te genieten van de prachtige omgeving van Andalusië.

Ardales