Baeza

Baeza: Olijfolie inslaan en proeven

Baeza ligt gelegen in de provincie van Jáen, een gebied dat bekend staat als grootste producent van olijfolie ter wereld. Dit is niet zo frappant als je bedenkt dat hier tal van olijfboomgaarden te vinden zijn waar zo’n 6 miljoen olijfbomen groeien.

Als je geïnteresseerd bent in de productie van olijven of gewoon erg van deze vrucht geniet, dan kun je hier veel leren.

Baeza olijven

Diverse van de beste olijfolies uit heel Spanje koop je hier in ruime variëteit, waarbij elk gewas een eigen karakter, smaak en kenmerken heeft. Je weet dat je hier met zekerheid de beste producten terug mee naar huis kunt nemen. Dicht bij het natuurgebied Laguna Grande bezoek je een olijfmuseum, Museo de la Cultura del Olivo.

Uit oorsprong een historische boerderij uit de 17e eeuw, hier staan nu oude oliemolens opgesteld, die een rijke geschiedenis weergeven. De tuin kent een variatie van meer dan 30 soorten olijfbomen, die de beste olijfoliën produceren.

Bekijk de beste aanbiedingen voor een vakantie naar Baeza

TUI TUI
de VakantieDiscounter Discounter
Eliza was here Eliza was here
Corendon Corendon
ANWB Reizen ANWB Reizen
Sunweb Sunweb
Prijsvrij Prijsvrij

Wandelen door de stad Baeza

De Andalusische stad Baeza leent zich bij uitstek voor rustige, nostalgische wandelingen door smalle straatjes langs imposante gebouwen en sfeervolle pleinen. Diverse bezienswaardigheden moeten zeker worden bezocht, als je een volledige indruk wilt krijgen van al het moois dat deze stad te bieden heeft.

Eén van de oudste universiteiten van Spanje ligt in het hogere gedeelte van de stad, namelijk de 16e eeuwse Antigua Universidad. Op een nabijgelegen plein Plaza Santa Maria vind je een prachtige Kathedraal met voortreffelijk uitzicht over de gehele stad. Op het mudéjar-kruispunt vind je nog 4 kapellen en de prachtig Moorse Puerta de la Luna met onmiskenbaar gothisch roosvenster.

Ook de fontein Santa Maria is indrukwekkend door de fraaie triomfboog. De wandeling brengt je nog langs andere indrukwekkende bezienswaardigheden.

Bewonder gebouwen en pleinen

Altijd al eens een echt paleis willen bezoeken? De stad Baeza heeft een Gothisch paleis in pure Isabelstijl, met prachtige gevels en wel acht wapenschilden. Als je naar binnen gaat, kun je andere decorstijlen bewonderen, waaronder een renaissance patio en barokke trap, wat een monumentaal gevoel geeft aan de uitstraling.

Direct tegenover het paleis staat weer een charmante kerk, Santa Cruz in Laat-Romaans architectuurstijl. Een imposant leeuwenplein met fontein is te vinden tussen gebouwen als Casa del Pópulo en Antigua Carnicería en symboliseert de trots van Baeza op haar rijke historische achtergrond en belangen.

Hier vind je bovendien dubbele poorten van de Puerto de Jaen en Arco de Villalar, die onderdelen vormen van Middeleeuws oude stadsmuren.

Het centrum van Baeza kent rijke schoonheid

Het centrum van de stad is omgetoverd tot een openbare tuin, waar mooie bomen, een 19e-eeuwse fontein en gezellige muziektent de sfeer bepalen. Niet voor niets staat dit bekend als dé ontmoetingsplek van de stad. Je kunt hier namelijk genieten van heerlijke maaltijden in de diversiteit aan restaurants en cafés en bovendien shoppen in typische Spaanse winkels.

Even mooi is de Plaza del Mercado Viejo, door de elegante zuilengalerij en historie als uitvalsbasis voor evenementen als stierenfeesten. Het plein is bovendien omringt door talrijke monumenten, waaronder het gotische Palacio de Jabalquinto, la Puerta de Úbeda, el Convento de San Franciso en La Universidad Antigua. Vele platereske artiesten hebben hun creativiteit losgelaten en aangebracht op deze monumenten.

Feestelijk onthaald in de stad Baeza

De lokale bevolking is warm en houdt van feestjes. Er zijn dan ook voldoende vieringen door het gehele jaar om aan deel te nemen. Hierbij wordt groots uitgepakt en je hoeft dan ook niet op te kijken wanneer de inwoners zich hiervoor helemaal feestelijk aankleden.

Op het centrale plein verzamelt iedereen zich en geniet van elkaars aanwezigheid. Bekende thema’s voor feesten zijn onder meer Semana Santa, el Corpus en de Maagd van de Alcázar. Ook de Patrones van de stad kennen een eigen feestelijk festijn, wat zich verplaatst over diverse gezellige terrasjes.

Als je van feestelijkheid houdt, boek je een verblijf in de stad Baeza ten tijde van lokale feestdagen. Zo loop je niets mis van de uitbundig gevierde gelegenheden.

Feestmaal en lekkernijen

Bij feestelijke momenten hoort uiteraard een passend feestmaal. Aangezien Baeza een rijke Spaanse cultuur kent, zal goede tapas niet ontbreken. Heerlijke Berenjenas con miel (aubergines met honing) zullen je doen smullen. Alle producten zijn van uitstekende kwaliteit en worden lokaal verbouwd.

Hierdoor worden enkel de beste gerechten bereid en profiteer je van uitstekende smaken en diversiteit. Geniet van voortreffelijke salades, aangevuld met gazpachos. Uiteraard zal in veel gerechten het gouden sap van Jaén worden gebruikt, namelijk de olijfolie waar de streek om bekend staat.

Deze draagt bij aan een verrukkelijke verrijking aan smaak en glans. Een feestmaal zoals nooit eerder ervaren, zul je worden voorgeschoteld als je kans hebt om deel te nemen aan één van de vele feestelijke gelegenheden in de stad Baeza.

Andalusië
TUI Andalusië

10 dagen rondreizen door Andalusië met TUI

Boek een rondreis en ontdek het authentieke Spanje. Bij TUI heb je de keuze uit verschillende soorten fly-drive rondreizen, maar ook comfortabele groepsreizen zijn voordelig te boeken. Bezoek Granada, Sevilla, Málaga en verschillende andere steden en dorpen in Andalusië. Vluchten en vervoer per touringcar inbegrepen.

Al vanaf

€ 349,-

Waar ligt Baeza in Spanje?

Baeza ligt in de autonome regio Andalusië op 137 km vanaf Granada.

Kaart Baeza

Baeza

Verblijf in Baeza

Genoeg reden om tijdens een rondreis door Andalusië zeker een verblijf te regelen in Baeza. Een rijke ervaring aan cultuur, culinaire hoogstandjes, een rijke natuur en overvloedige lekkernijen maken een bezoek aan deze artistieke stad met een variëteit aan kunstinvloeden, tot een onvergetelijke belevenis.

Je boekt heel eenvoudig een accommodatie in deze stad, al is het verstandig dit tijdig te doen. Een uiterst populair gebied als deze trekt namelijk veel toeristen aan. Populaire accommodaties zijn onder meer Palacio de los Salcedo, Hotel la Casona del Arco, La Azacaya en Apartamentos Turisticos Alcazar de Baeza en garanderen een verbluffend verblijf.