10 Tips Andalusië

10 rondreis tips

Andalusië is één van de populairste streken van Zuid-Spanje. Jaarlijks trekt de regio miljoenen vakantiegangers. Die verblijven in populaire vakantieplaatsen als Málaga en Sevilla, maar Andalusië leent zich ook uitstekend voor een rondreis.

Ideaal als je niet alleen van zon, zee en strand wilt genieten, maar ook de streek wilt leren kennen. Dit zijn onze 10 tips voor diegenen die Andalusië echt willen leren kennen.

1. Málaga

Alcazaba Málaga

Begin je rondreis door Andalusië in Málaga. Dit is een van de grotere steden in Andalusië. Málaga heeft een rijke geschiedenis, de stad werd eeuwen geleden ingenomen door de Moren en bevrijdde zichzelf uiteindelijk van deze onderdrukking om weer bij het vrije Spanje te gaan horen.

Málaga heeft een rijke cultuur en daarnaast mooie stranden aan de Middellandse Zee waar je volop van het mediterrane klimaat van Zuid-Spanje kunt genieten.

Vluchten naar Málaga worden vanuit Nederland dagelijks uitgevoerd door diverse maatschappijen. Op de luchthaven kun je je huurauto regelen en direct op pad. Vanuit Nederland een auto huren is uiteraard ook een optie.

2. Antequera

Antequera

Op zo’n 60 kilometer van Málaga ligt Antequera. De Romeinen vestigden zich hier eeuwen geleden en later werd de stad een belangrijk verdedigingsfort toen de Moren het in Zuid-Spanje voor het zeggen hadden. Daarnaast kun je in deze plaats fraaie kerken bezoeken.

3. Ronda en Jerez de la Frontera

Ronda

Je kunt vanuit de omgeving van Málaga je fly drive vervolgen naar de oude stad Ronda. Ronda staat bekend om de diepe kloof die de stad in tweeën deelt. Vanwege de strategische ligging hebben hier in vorige eeuwen heel wat veldslagen plaatsgevonden.

De Puente Nuevo, een brug uit de 18e eeuw biedt een fraai uitzicht over het oude en nieuwe deel van de stad. Vervolg je je weg naar Jerez de la Frontera dan kun je genieten van de beste Spaanse flamenco muziek en dans.

Daarnaast is Jerez bekend om zijn uitstekende sherry en worden hier de beste dressuurpaarden gefokt en getraind.

4. Sevilla

Sevilla

Sevilla is één van de bekendste steden van Andalusië en mag dus zeker niet ontbreken tijdens een fly drive door dit deel van Spanje. Sevilla werd gesticht door Julius Caesar. Nadat de islamitische

Moren waren verdreven uit Zuid-Spanje was Sevilla geruime tijd de hoofdstad van het land, waar het christelijke geloof, en dan met name de katholieke kerk, het weer voor het zeggen had.

Paleis Alcazar wordt door de koninklijke familie nog steeds gebruikt bij officiële ontvangsten. De fraaie Santa Maria kathedraal is zeker een bezoek waard, het is één van de grootste kerken ter wereld.

5. Córdoba

Puente Romano Córdoba

Ook in Córdoba is duidelijk te zien dat deze stad door de Moren werd geregeerd. Hier vind je namelijk één van de grootste moskeeën van Europa, de Mezquita.

Córdoba was één van de belangrijkste steden van het Moorse Rijk en dat is tot op de dag van vandaag te zien aan de ongekende rijkdom qua cultuur.

Nadat de Moren waren verdreven werd er midden in de moskee een katholieke kathedraal gebouwd die twee keer zo hoog is als de moskee, om de herovering door het christendom te benadrukken.

Breng ook zeker een bezoek aan de Joodse wijk van Córdoba, met fraaie oude huisjes en gezellige pleinen.

6. Granada

Granada

Granada ademt de sfeer van de overheersing door de islamitische Moren in de middeleeuwen uit. De bekendste bezienswaardigheid van de stad is het Alcazaba fort wat herinnert aan deze tijd.

Maar ook het imposante paleizencomplex Alhambra trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Tip: Koop je toegangskaarten voor Alhambra minstens enkele maanden voor vertrek online.

Ter plaatse of kort voor vertrek zijn ze niet te koop vanwege de grote belangstelling. Ook een bezoek aan de wijk Albaicin is de moeite waard. Hier vind je steile straatjes, sprookjesachtige witte huisjes en een gezellig centrum waar je bij één van de vele restaurants kunt genieten van tapas en een goed glas wijn.

7. Gibraltar

Gibraltar

Tijdens een fly drive door Andalusië mag een uitstapje naar het Britse Gibraltar niet ontbreken. Al sinds het begin van de 18e eeuw is dit gebied in Britse handen en als het aan de bevolking ligt blijft dat ook zo.

Zij spraken zich in referenda, voor het laatst in 2002, uit tegen aansluiting bij Spanje. Gibraltar is vooral bekend vanwege de apenrots, waar een kolonie Berberapen leeft. Toeristen kunnen de rots bezoeken, maar contact met de apen wordt ontmoedigd en voeren is verboden.

Je bereikt het uitkijkpunt op de rots met een kabelbaan. De apen leven daar omdat een legende wil dat Gibraltar in Britse handen blijft zolang de apen, die door de Britten uit Noord-Afrika werden gehaald, op de rots leven.

8. Marbella

Marbella

Marbella is een bekende badplaats, populair als vakantiebestemming voor zonaanbidders.

Marbella is dan ook een prima tussenstop tijdens je fly drive door Andalusië als je een paar dagen wilt genieten van het heerlijke klimaat zonder te hoeven reizen en culturele en historische bezienswaardigheden te bezoeken.

Marbella heeft echter ook toeristische attracties zoals de beelden gemaakt door Salvador Dali, mooie kerken en diverse musea waaronder een bonsai museum. Er zijn verschillende stranden met gezellige boulevards waar je in één van de talrijke restaurants van een heerlijke maaltijd kunt genieten.

9. Torremolinos

Torremolinos

Torremolinos is één van de bekendste badplaatsen van Andalusië. De plaats ontstond als klein vissersdorp, maar is dankzij het toerisme uitgegroeid tot wat het nu is: een bekende vakantieplaats in Spanje die jaarlijks duizenden toeristen trekt.

Torremolinos is een ideale plek om je rondreis te onderbreken of te beëindigen met een paar dagen zon, zee en strand om lekker na te genieten van alle mooie indrukken die je tijdens je reis hebt opgedaan.

10. Wanneer plan je je fly drive?

Andalusië heeft een subtropisch klimaat. Omdat de streek aan de kust ligt wordt het er vaak net iets minder warm dan in het Spaanse binnenland.

Wil je genieten van alle bezienswaardigheden in aangename temperaturen dan plan je je fly drive door Andalusië in het voorjaar of in de herfst. Vanaf april is het weer al zeer aangenaam en dat houdt aan tot ver in oktober.

Als je je fly drive zelf plant kun je vooraf je overnachtingen regelen zodat je niet aan het eind van een lange dag nog naar een hotel of B&B hoeft te zoeken.