Cortes de la Frontera

Geschiedenis Cortes de la Frontera

De Arabieren gaven het dorp de naam (Cortex) ondanks dat de Feniciërs en Tartessos hier al eerder waren. Het is destijds herovert door Ferdinand III dit was een heilige en het dorp was maar kort in het bezit van de christenen.

De Arabieren namen het weer in voordat het in katholieke handen kwam in 1485. Cortes werd een grensdorp tussen christelijk grondgebied en de laatste bastions van het Andalusisch-Arabische rijk, wat de toevoeging van “La Frontera” (“De grens”) aan de naam verklaart.

Cortes de la Frontera

Het huidige dorp dateert uit de 17e eeuw toen de exploitatie van kurk uit de overvloedige kurkeikenbossen van Cortes de economische ontwikkeling in het gebied stimuleerde.

De belangrijkste architectonische structuren van het dorp behoren ook tot deze periode: het stadhuis (1784), de Onze-Lieve-Vrouwekerk, de zetel van de familie Valdenebro (1763) en een gebouw dat bekend staat als het Stenen Huis.

In het westelijke deel van het dorp, dat ligt tussen de provincies Málaga en Cádiz, liggen de overblijfselen van het dorp La Sauceda, ooit de thuisbasis van bendes van 16e-eeuwse struikrovers. Het dorp werd tijdens de burgeroorlog gebombardeerd en totaal verwoest en is sindsdien onbewoond gebleven.

Overblijfselen van nederzettingen die dateren uit de 12e of 11e eeuw v.Chr. zijn te vinden binnen de huidige grenzen van Cortes de la Frontera. De Romeinen maakten de grootste indruk en vestigden steden zoals Saepona, tegenwoordig bekend als Cortes el Viejo, dat zo’n 28 kilometer van Cortes de la Frontera ligt.

Wat te doen in Cortes de la Frontera?

Cortes de la Frontera, gelegen in het binnenland van Málaga, is een uitstekende bestemming voor een dagje uit. Je kunt hier genieten van de ongerepte omgeving, de plaatselijke keuken proeven en buitenactiviteiten ondernemen zoals wandelen en historische gebouwen bezoeken.

Een bezoek aan Cortes de la Frontera is een geweldige manier om wat van de traditionele Spaanse tapas te proeven. Je vindt in de omgeving veel tapasbars en restaurants.

Natuurpark

Naast een aantal hoogtepunten in het dorpje zelf, is Cortes de la Frontera ook de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan het Alcornocales park. Dit is een natuurpark dat een groot en tegelijkertijd prachtig landschap beslaat. Het park ligt tussen de nationale parken Sierra de Grazalema en Sierra de las Nieves.

In dit gebied zijn volop recreatieve activiteiten te beleven. Het natuurpark Alcornocales heeft verschillende wandelroutes en paden. Het herbergt ook het grootste kurkeikenbos van het Iberisch schiereiland. Het park bevat ook het nationale wildpark Cortes de la Frontera.

Het park is een toevluchtsoord geweest voor uilen en vale gieren. Het park heeft ook verschillende grotten die kunnen worden ontdekt. Een daarvan is het Hundidero-Gato complex, dat een van de langste grotten van Andalusië is.

Het is ook het thuis van duizenden vleermuizen en heeft een belangrijke kunstcollectie. Cortes de la Frontera is daarnaast een ideale bestemming voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in bergwandelen en natuur.

In het park is de Albergue Juvenil de Cortes gevestigd, een jeugdherberg die in het mediterrane bos van het park ligt. Het park herbergt dankzij dit alles een enorm aantal natuurlijke attracties, waaronder watervallen, duinen, moerasgebieden, kliffen en grotten. En is het bezoeken dan ook meer dan waard.

Het weer en klimaat in Cortes de la Frontera

Cortes de la Frontera heeft een mediterraan klimaat met milde winter en hete zomers. De beste reistijd om wat te ondernemen is het voor- en najaar. 

Andalusië
TUI Andalusië

8 dagen rondreizen door Andalusië met TUI

Boek een rondreis en ontdek het authentieke Spanje. Bij TUI heb je de keuze uit verschillende soorten fly-drive rondreizen, maar ook comfortabele groepsreizen zijn voordelig te boeken. Bezoek Granada, Sevilla, Málaga en verschillende andere steden en dorpen in Andalusië. Vluchten en vervoer per touringcar inbegrepen.

Al vanaf

€ 349,-

Waar ligt Cortes de la Frontera in Spanje?

Cortes de la Frontera ligt in de autonome regio Andalusië op ruim 100 km vanaf Jerez de la Frontera en op 50 km vanaf  Setenil de las Bodegas.

Kaart Cortes de la Frontera

Veelgestelde vragen

Wat te doen in Cortes de la Frontera

In Cortes de la Frontera kun je de natuurparken bezoeken, historische gebouwen bekijken en diverse buitenactiviteiten beoefenen.

Is Cortes de la Frontera toeristisch?

Nee, Cortes de la Frontera is niet toeristisch, je zult er (bijna) geen toeristen aantreffen.

Cortes de la Frontera tijdens je rondreis

Cortes de la Frontera is een leuk dorp als je op rondreis bent door Andalusië. Het heeft verschillende bezienswaardigheden en een indrukwekkende geschiedenis.

De grotten en het Alcornocales park zijn zeker aanraders om te gaan bezoeken tijdens jouw verblijf in dit zuid Spaanse dorp.

Cortes de la Frontera