El Rocío

El Rocío, een bijzonder dorp in Spanje

Een bezoek aan El Rocío in Zuid-Spanje is een mooie ervaring. Niet alleen vanwege het prachtige landschap maar, je zult ook de rijke cultuur kunnen ervaren die dit dorp zo’n bijzondere plaats maakt.

Het bijzondere aan dit kleine dorp is de uitstraling en levenswijze van de inwoners. Wie het dorpje binnenloopt gaat eigenlijk ver terug de tijd in.

De onverharde wegen, historische gebouwen, vele paarden en authentieke sfeer geven je vanaf de eerste minuut een gevoel alsof je een tijdreis richting de western-jaren hebt gemaakt. Je zult er geen salon aantreffen, maar wel de kerk van de Maagd van El Rocío, Ermita de la Virgen del Rocío.

El Rocío Spanje

Top 5 accommodaties in El Rocio

  1. Jardines del Acebron – Jardines del Acebron ligt in El Rocío, op 21 km van Golfbaan Dunas de Doñana. → Bekijk deze accommodatie
  2. La Cancela Apartamentos Turísticos – Dit appartement wordt zeer goed beoordeeld, reizigers vinden de locatie goed en het appartement erg schoon. → Bekijk deze accommodatie
  3. Doñana Suite Casa-Hotel – Een net hotel met alle benodigde faciliteiten. → Bekijk deze accommodatie
  4. Puente del Rey – Het appartement is modern ingericht en heeft een balkon, 1 slaapkamer, een woonkamer en een goed uitgeruste keuken. → Bekijk deze accommodatie
  5. Camping La Aldea – Alle bungalows en huisjes zijn voorzien van airconditioning, een badkamer en een veranda met een zithoek. → Bekijk deze accommodatie

Wat te doen in El Rocío?

Als je naar dit dorp gaat tijdens Pinksteren dan moet je zeker de Romeria del Rocío bijwonen. Maar ook buiten deze periode om is het een leuk dorp om te bezoeken tijdens jouw rondreis door Andalusië.

Centro Ornitológico Francisco Bernis (Calle Sanlúcar)

Ben je een vogelliefhebber dan is het Centro Ornitológico Francisco Bernis (Calle Sanlúcar) een schuilplaats waar je de meest bijzondere vogels kunt spotten. Voor vogelaars is dit dé plek om uitgerust met een telescoop en verrekijker allerlei interessante vogels te observeren.

Museum van El Rocío

Als je meer wilt weten over dit dorp en alles wat met de Romeria del Rocío en het natuurpark Doñana te maken heeft dan moet je dit museum eens bezoeken. Tijdens een van de workshops kun je leren hoe zadels gemaakt worden.

Autorondreis

Als je meer van deze streek wilt zien dan is een autorondreis een aanrader. Tijdens deze rondreis zul je de witte dorpen van Andalusië zoals, Arcos de la Frontera en Jerez de la Frontera en de steden Cádiz, Córdoba, Granada, Málaga en Sevilla bezoeken. Je kunt ook een autorondreis door de wijngebieden van deze streek maken.

Iglesia de Nuestra Señora de Rocío

Iglesia de Nuestra Señora de Rocío is de kerk waar de Heilige maagd zich bevindt. Deze maagd zou in de XIIIe eeuw genezingen hebben verricht. De kerk is in 1960 herbouwd nadat het tijdens de aardbeving van Lissabon in 1755 werd vernietigd.

Romeria del Rocío bedevaart

Tijdens Pinksteren komen er een miljoen mensen naar dit anders zo rustige dorp voor de Romeria del Rocío bedevaart. Dit religieuze festival wordt gehouden ter ere van de Maagd Maria van El Rocío ook wel Witte Duif genoemd. Dit festival vindt al eeuwenlang plaats in deze regio.

De rituelen van de Romeria del Rocío vinden voornamelijk plaats in Almonte. Pelgrims komen op verschillende manieren bij het heiligdom aan.

Sommigen reizen in kleurrijke paardenkoetsen, zigeunerwagens die getrokken worden door ossen of tractoren, terwijl anderen te voet aankomen in traditionele flamenco jurken.

De pelgrims komen aan bij de Iglesia de Nuestra Señora de Rocío, waar de evenementen worden gehouden. Het festival duurt tot Pinkstermaandag. Vroeger beschikte het dorpje nauwelijks over slaapplekken en sliepen de meeste bezoekers (met name tijdens de bedevaart) in hun eigen wagons.

Inmiddels is het ook mogelijk om in El Rocío te overnachten, al blijft het hier nog altijd goed zoeken naar een slaapplek.

3 routes

Er zijn 3 verschillende routes die door de hermandades gevolgd worden om bij de bedevaart te komen. De routes lopen vanuit het noordoosten Triana (Sevilla), vanuit het zuiden Sanlúcar de Barrameda en uit het westen, Huelva.

De routes gaan door het Doñana park waar ook de rivierovergangen genomen worden. De weg ernaartoe is bepaald niet saai er worden rocieros gezongen, dit zijn liederen over de bedevaart. Voor het slapen komt men bijeen rondom het kampvuur en wordt er wijn gedronken en flink gedanst.

Op de ochtend van Pinksteren zal de Maagd de kerk uitgedragen worden door de Almonte-hermandad. Andere broederschappen gaan het gevecht aan om zo ook met de eer te strijken om de Maagd naar een andere kapel te mogen dragen.

Gedurende de dag zal de Maagd verschillende kapellen van de hermandades aandoen. Tijdens de tocht door het dorp is het voor de pelgrims een eer om de Maagd aan te mogen raken. Het festival omvat ook een processie van broederschappen.

Zij marcheren door de straten en zingen flamenco liederen. De rest van de dag wordt doorgebracht met dansen en eten. Er is vuurwerk, vuurkrakers en muziek. Er zijn tientallen broederschappen in deze regio.

Oorspronkelijk waren de devoties een parochiale aangelegenheid. Maar na verloop van tijd, toen pelgrims naar het gebied begonnen te komen, werden de devoties meer verspreid.

De cultus van El Rocío dateert uit de 13e eeuw. Men gelooft dat de Maagd Maria onvruchtbaarheid en psychische stoornissen kan genezen. Tijdens de Romeria wordt haar beeld uit het heiligdom in Ermita gehaald en door de straten van El Rocío gedragen.

El Rocío staat hierdoor bekend om zijn uniciteit op het gebied van klederdracht, rijkunst, eten en drinken. De stad ligt daarnaast aan de oevers van de Doñana rivier, die een belangrijk toevluchtsoord is voor trekvogels en zeldzame wilde dieren. Doñana is ook het thuis van de bedreigde Iberische lynx.

El Rocío is hierdoor al jarenlang een populaire bestemming voor liefhebbers van natuur en cultuur.

Naast het festival heeft El Rocío een historisch museum. Eens in de 7 jaar zal er in de nacht van 18 op 19 augustus nog een processie plaats vinden met de Maagd van El Rocío, hierbij wordt de Maagd naar Almonte gedragen.

Deze processie is ter ere van de eed die de bewoners van Almonte in 1813 aan het einde van de Franse represailles aflegde. Het is tijdens deze processie niet zo druk, het wordt dan ook El Rocío Chico genoemd.

Paarden

Of je nu op zoek bent naar een ontspannende paardrij vakantie, of naar een actieve tocht om het platteland te verkennen, El Rocío is perfect om dit allemaal te ontdekken.

De diverse landschappen en natuurlijke attracties van de stad zullen zeker indruk maken. Andalusië is een paard vriendelijke bestemming, met tienduizenden paardenboerderijen, en honderden paardensportclubs.

De regio heeft ook een verscheidenheid aan oude paden die de loop van rivieren volgen en ideaal zijn voor het paardrijden. Er zijn ook verschillende paardenfestivals in Spanje, waaronder het Festival van het Paard in Jerez de la Frontera. In het verleden bloeide polo in Spanje, maar het nam af in het midden van de vorige eeuw.

Natuurpark Doñana

Een belangrijke attractie van El Rocío is het natuurpark Doñana. Het park is een Biosfeerreservaat en is door de UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. Het park omvat een groot aantal ongerepte stranden, pijnbomen, moerassen en zandduinen.

Het park is alleen toegankelijk onder begeleiding. Er zijn klassieke groepsrondleidingen en privérondleidingen beschikbaar. Het gebied huisvest een groot aantal flamingo’s die zich nestelen in het moerasgebied.

Maar niet alleen flamingo’s zijn hier goed vertegenwoordigd, ook andere vogelsoorten zijn hier volop te bewonderen. En wie denkt dat het moerasgebied het enige hoogtepunt is heeft het mis. In het beschermde natuurgebied vind je namelijk ook een aantal uitgestrekte duinen, mediterrane bossen en zelfs ongerepte stranden om van te genieten.

Weer en klimaat El Rocío

El Rocío heeft een mediterraan klimaat. De gemiddelde jaartemperatuur is 22°C. Over het hele jaar valt er ongeveer 400 mm regen. In de winter is het er tussen de 16 en 20 graden. Als je in de zomer naar dit dorp gaat dan moet je rekening houden dat het in de maanden juli en augustus ruim 30 graden kan worden.

Rondreis Andalusie
D-Reizen

Individuele rondreis Andalusië (8 dagen)

Deze 8-daagse rondreis door Andalusië laat jou niet alleen de mooiste steden zien maar ook de belangrijkste bezienswaardigheden. Je gaat naar het Alhambra, Real Alcázar, Mezquita, Plaza de España, Huis van Pilatus en nog veel meer. Inclusief vluchten, huurauto en overnachtingen.

Al vanaf

€ 845,-

Waar ligt El Rocío in Spanje?

Dit bijzondere Andalusische dorp ligt 65 km vanaf Huelva en op 75 km vanaf Sevilla.

Kaart El Rocío

Veelgestelde vragen

Wat te doen in El Rocío?

El Rocío staat bekend om de jaarlijks terugkerende bedevaart waar een miljoen mensen op afkomen.

Wat is de beste reistijd voor El Rocío?

Als je de bedevaart wilt meemaken dan moet je met Pinksteren naar dit dorp in Zuid-Spanje. Als je er voor je rust heen wilt dan kun je er de rest van het jaar prima naar toe.

El Rocío Spanje tijdens jouw rondreis

Dit bijzondere dorp is anders dan andere dorpjes in Andalusië. Als je er buiten de Romeria komt dan is het een heel rustig dorp waar het voelt of je in een oude western film bent aangekomen.

Paarden zijn er het belangrijkste vervoermiddel en de straten zijn er nog onverhard. Zodra je er met Pinksteren komt dan zul je versteld staan hoeveel mensen er op dit kleine dorp afkomen. Het is dan een bedevaartsoord waar een miljoen mensen naar toe gaan.

El Rocío