Waar ligt Frigiliana?

Frigiliana ligt op 7 kilometer afstand van Nerja. Als je met de auto naar Frigiliana komt neem dan de A7 / E15 tot aan de afslag naar Nerja en Frigiliana, afrit 292. Ga linksaf bij de rotonde en bij de volgende rotonde rij je rechtdoor. Neem de MA-5105, de slingerweg de bergen in. De auto parkeren kan op de gemeentelijke parkeerplaats.

Je kunt ook met de bus vanuit Nerja naar Frigiliana. Je bent er met een kwartiertje en een kaartje kost 1 euro. Ga je liever met de taxi dan ben je vanaf Nerja ongeveer 10 tot 15 euro kwijt.

Waar ligt Frigiliana?

Bekijk de beste aanbiedingen voor een vakantie naar Frigiliana

TUI TUI
de VakantieDiscounter Discounter
Eliza was here Eliza was here
Corendon Corendon
ANWB Reizen ANWB Reizen
Sunweb Sunweb
Prijsvrij Prijsvrij

Frigiliana…het mooiste dorp van Andalusië

Zodra je Frigiliana in komt voel je al de romantische sfeer welke dit witte dorpje uitstraalt, echt Spanje. De smalle autovrije straatjes met de wit geschilderde huisjes met rode leien daken geven je meteen een Spaans gevoel. Het is niet voor niets uitgeroepen tot het ‘mooiste dorp van Andalusië’ en zelfs al eens tot het mooiste van Spanje. Frigiliana is een van de best bewaarde Moorse dorpen.

Andalusië herbergt meerdere witte dorpjes waarvan een van de bekendste Mijas is, ondanks dat Frigiliana net als Iznájar minder bekend is, is het zeker niet minder interessant.
Klimaat
Het klimaat in deze regio is zeer goed te noemen. Met 300 dagen zon per jaar is het weer er bijna altijd goed, zomers lopen de temperaturen op tot boven de 30 graden en in de winter zal het er zacht zijn.

Klik hier voor een complete rondreis inclusief de grote steden

Oude en nieuwe gedeelte

Frigiliana is in twee delen verdeeld, een oud en nieuw gedeelte, het oude gedeelte is hoger gelegen dan het nieuwe gedeelte. Het oude gedeelte (Morisco-Mudéjar) is het mooist, je moet er even voor klimmen, maar dan heb je een schitterend uitzicht! Als je door het oude gedeelte loopt dan lijkt het of de tijd hier heeft stilgestaan. Dit merk je vooral als je door het oude stadscentrum (Barribarto) van dit dorpje heen loopt.

Op iedere hoek kan je weer een nieuwe verrassing verwachten als je slentert door de smalle slingerende straatjes van Frigiliana.

Vroeger waren het de Moren die het hier voor het zeggen hadden. Dit is overal aan terug te zien omdat het in de oude stijl bewaard is gebleven. Van het oude stadscentrum wordt beweerd dat het het best bewaard gebleven historische stadscentra in de provincie Málaga is. Het is daardoor benoemd tot nationaal erfgoed en het kreeg de titel Conjunto Histórico-Artístico.

Wat moet je gaan zien in Frigiliana?

El Fuerte

Achter Frigiliana ligt de 963 meter hoge heuvel El Fuerte. Om boven op deze heuvel te komen moet je een 7 kilometer lange wandelroute afleggen. Eenmaal boven zal je beloond worden met een schitterend uitzicht over de witte dorpen en het kustgebied.

Tip: neem voldoende water mee en zorg voor goed schoeisel als je naar boven loopt.

Top 5 accommodaties in Frigiliana

 1. Apartamentos Rosamarina – Prachtige appartementen gelegen in een rustige omgeving.
  → Bekijk deze accommodatie
 2. Hotel Rural Almazara – Hotel Rural Almazara bevindt zich in de heuvels boven Nerja, aan de Costa del Sol.
  → Bekijk deze accommodatie
 3. Hotel Villa Frigiliana – Zeer goed beoordeeld hotel in Frigiliana.
  → Bekijk deze accommodatie
 4. Posada Morisca Charming Hotel Boutique – Dit hotel ligt op 1,5 km van Frigiliana op het natuurreservaat Sierra Tejeda y Almijara.
  → Bekijk deze accommodatie
 5. Villa Pelae – Dit vakantiehuis ligt in een rustige omgeving en heeft mooie grote woonkamers.
  → Bekijk deze accommodatie

Bezienswaardigheden

Frigiliana heeft genoeg bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Breng een bezoek aan Casa del Apero dit is tegenwoordig het VVV-kantoor en stamt uit de 17e eeuw. Buiten het VVV-kantoor zijn er ook de Gemeentelijke Bibliotheek, alle historische archieven van het dorp Frigiliana en het Historisch Museum gevestigd.

Plekjes die je tijdens het slenteren moet gaan zien zijn de oude fontein (Fuente Vieja), de oude silo (Real Expósito), de San Antonio kerk en het ouderlijke huis van de graven (Solariega Casa de los Condes).

Loop ook even naar boven in het dorp hier zijn resten van het oude Moorse kasteel te bewonderen.

Archeologisch museum

In Frigiliana huisvest het eerste Archeologisch museum van de regio La Axarquía. Je krijgt hier een kijkje in de historische achtergrond en geschiedenis van Frigiliana. De 125 museumstukken komen uit verschillende tijdgewrichten en liggen in chronologische volgorde opgesteld.

In het Archeologisch museum is tevens hedendaagse kunst te bewonderen.

De botanische tuin van Santa Flora

Ben je geïnteresseerd in de inheemse plantsoorten van Andalusië dan mag je een bezoek aan de botanische tuin van Santa Flora niet overslaan. Deze in 2010 geopende botanische tuin is te vinden langs de Avenida Carlos Cano en loopt helemaal door tot het historisch centrum.

Natuurpark van Sierras de Almijara

Frigiliana staat mede bekend door de veelzijdige natuur die er zich bevind. Dit blijkt wel als je een bezoek brengt aan het natuurpark van Sierras de Almijara, Tejeda en Alhama. Je kunt het park bereiken vanuit Frigiliana. Als je echt wilt ontspannen en genieten van de natuur dan kan je je hart ophalen in dit door de Andalusische natuurbescherming (RENPA) beschermde gebied. Het is maar liefst 40.663 hectaren groot en het beslaat een gebied vanaf Puente de Piedra tot aan het dorpje Otivar in Granada.

Markten
In Frigiliana staat twee keer per week op donderdag en zondag een markt waar je lokale producten kunt kopen.

Feesten

Als je eens een feest wilt meemaken in Frigiliana dan kan je er terecht op 20 januari dan is het Día de San Sebastián. Je kunt dan een indrukwekkende processie meemaken en verder is er vuurwerk en veel muziek en dans door de straten.

Festival de 3 Culturas

Als je de laatste week van augustus in de buurt van Frigiliana bent dan moet je zeker dit feest gaan meemaken. Dit is een cultureel feest die wordt opgeluisterd door eten, drinken, kunsten en tradities. Je kunt kennismaken met de Christelijke, Arabische en Sefardische culturen. Deze culturen hebben eeuwenlang vreedzaam samengeleefd in deze omgeving.

Er is een markt met meer dan 150 kramen met producten uit de 3 culturen. Verder kun je in de straten genieten van de verschillende muzieksoorten en van donderdag tot zondag zijn er 8 concerten. Hiervoor moet je zijn op Plaza de las Tres Culturas en in het Casa del Apero.

Als je een liefhebber bent van lekker eten dan kan je tijdens het Festival de 3 Culturas de Ruta de la Tapa lopen. Je kunt 19 bars en restaurants aandoen om de heerlijkste tapas te eten.

Feesten tot zonsopgang
Dat het normaal zo rustig ogende dorpje Frigiliana ook kan feesten dat blijkt wel tijdens het Festival de 3 Culturas. Op verschillende dagen kan je er dansen tot de zon opkomt.

Feria de San Antonio de Padua

Half juni zal het dorpsfeest Feria de San Antonio de Padua georganiseerd worden. Dit feest staat bol van de activiteiten met als hoogtepunt Fiesta del Agua. Tijdens deze Fiesta kan je met een water- en schuimglijbaan door de straten van het oude centrum glijden. Ook is er een feestnacht met allerlei live optredens.

Eten
Heb je van al deze indrukken en het lopen door de straten van Frigiliana trek gekregen? Dan kun je aanschuiven in een van de vele eetgelegenheden die hier gevestigd zijn. Neem plaats op een van de dakterrassen en geniet van het prachtige uitzicht.

Aanraders:

 • La Taberna del Sacristan aan de Plaza de la Iglesia 3
 • Restaurante Al Fuente aan de Calle Real 32

De beste aanbiedingen voor een rondreis door Andalusië

Waar ligt Frigiliana in Spanje?

Frigiliana ligt op 59 kilometer vanaf Málaga en 6 kilometer vanaf Nerja.

Activiteiten in de regio Frigiliana

In het kort

Frigiliana moet je gaan bezoeken als je in Andalusië bent. Je waant je helemaal in het echte Spanje. De slingerende smalle straatjes met aan beide kanten wit geschilderde huisjes maken dit een echt romantisch dorp. Er valt genoeg te zien in dit Andalusische dorpje en helemaal als je naar boven toe loopt waar je een prachtig uitzicht hebt. De omgeving van deze plaats is ook erg mooi en er is veel te zien. Buiten dat je er een dagje naar toe kunt gaan zijn er ook genoeg mogelijkheden om er een huis te huren of te verblijven in een hotel.

Frigiliana centrum