Het strand van Mijas

De gemeente Mijas ligt letterlijk aan de Middellandse Zee. Daardoor kan je er dus een flinke strook strand vinden die bij de Costa del Sol hoort. Er is namelijk maar liefst twaalf kilometer strand te vinden.

Deze strook is verdeeld over de kustplaatsen La Cala, Riviera en Calahonda. Wanneer je dus op zoek bent naar het strand helemaal in het diepe zuiden van Spanje, dan maak je een goede kans te vinden wat je zoekt door een vakantie naar één van deze plaatsjes te boeken.

Bovendien zijn ze ook een goede uitvalsbasis voor wat er verder te vinden is in de gemeente.

Mijas strand

Bekijk de beste aanbiedingen voor een vakantie naar Mijas

Tui TUI
Prijsvrij Prijsvrij
De VakantieDiscounter Discounter
Sunweb Sunweb
Corendon Corendon

De bergen

Zoals aangegeven is Mijas vooral bekend van de stranden. Dit is echter slechts een deel van de gemeente. Het loopt namelijk ook een flink stuk landinwaarts. Daardoor kan het dus zo zijn dat je in Mijas in de bergen terechtkomt.

De Sierra de Mijas is namelijk ook een bekend heuvelachtig gebied waar je naartoe kunt gaan. Dit is bijvoorbeeld meer geschikt voor wandelaars en fietsers die hun vakanties gebruiken om in andere gebieden te fietsen of lopen dan dat ze normaal gesproken thuis doen.

Ook dit kan dus erg aantrekkelijk zijn, zelfs buiten de traditionele vakantiemaanden die je kent.

Milder dan ergens anders

Wat opvallend is aan Mijas is dat het klimaat er net iets milder is dan in de andere delen van Andalusië. Dit is in grote mate te danken aan het feit dat Mijas zo dicht op de Middellandse Zee ligt.

De gemiddelde temperatuur gedurende het jaar is daardoor 18 graden Celsius. Het voordeel hiervan is dat je daardoor eigenlijk ook het gehele jaar door terecht kunt voor een goede vakantie zonder dat de temperatuur te hoog oploopt of juist veel te laag is.

Dit draagt dus sterk bij aan de mogelijkheden om lekker te kunnen ontspannen.

Toeristische trekpleisters

Het is natuurlijk zo dat de streek grotere plaatsen kent die voor veel mensen net iets aantrekkelijker zijn om te bezoeken, maar dat neemt niet weg dat ook hier veel toerisme wordt bedreven.

Er zijn dan ook een aantal trekpleisters die op veel lijstjes zullen staan waar het gaat om dingen die je nog eens gezien of gedaan wilt hebben. Denk bijvoorbeeld aan de witte huisjes van de stad. Dit is in Mijas Pueblo te vinden.

Veel mensen gaan alleen al om deze witte huisjes te zien naar deze streek. Je kunt dit een beetje vergelijken met een ander zuid-Spaans dorpje, namelijk Frigiliana.

De verschillende periodes

Wanneer je door Mijas trekt, dan zal het je opvallen dat er verschillende periodes zijn geweest waarin andere volken het voor het zeggen hadden in dit gebied. Je ziet er bijvoorbeeld zaken terug die stammen uit de Romeinse tijd.

Daarna was het gebied lange tijd in handen van de Moren en ook dat is terug te zien. Bovendien is er natuurlijk een flinke Spaanse invloed waarneembaar van de laatste vijfhonderd jaar.

Dit maakt van Mijas een gemeente die vol zit met bezienswaardigheden op het gebied van architectuur en cultuur. Alleen al om die reden is het een bezoek waard.

Plaatselijke gebruiken

Het is belangrijk om te weten dat er een onderscheid is te maken tussen de twee delen van Mijas. De streek aan de kust is veel meer toeristisch ingesteld. Hier zijn bijvoorbeeld de meer gangbare restaurants en bars te vinden. Ook is het hier vaak iets duurder.

Wie echter meer van de gemeente zelf wil weten kan beter wat meer landinwaarts trekken, naar het bergachtige gebied. Daar zijn plaatselijke maaltijden te krijgen zoals een specifiek brood met honing.

Bovendien zijn de prijzen hier ook iets zachter. Dat is ook aantrekkelijk. Meer en meer mensen ontdekken dit gebied om deze reden.

Voldoende vermaak

Ook in de avonduren is er voldoende te doen in Mijas. Er zijn veel restaurants en bars waar je goed kan eten en drinken en waar tot laat in de avond verbleven kan worden. Bovendien speelt het nachtleven van Mijas zich hier ook vlakbij af.

In de zomermaanden is er vooral buiten veel te beleven. Bijvoorbeeld wanneer de avonden waarop de flamenco wordt gedanst worden georganiseerd. Dit is meestal iets wat op woensdagavond gebeurt. De flamenco is typisch voor deze streek en de echte experts die hier goed in bedreven zijn, zijn dan ook in deze plaatsen te vinden.

Soorten vakanties

Het bezoeken van Mijas kan in verschillende vormen van vakantie worden gegoten. Een voorbeeld is het kiezen om Mijas een onderdeel te maken van een rondreis door Andalusië. Je doet dit bijvoorbeeld wanneer je een fly-drive vakantie door het gebied maakt.

Er zijn namelijk heel veel aantrekkelijke en interessante plekken in Andalusië te vinden en door met een auto van plek naar plek te trekken kan je deze allemaal bezoeken Mijas mag hier dan niet in ontbreken.

Het kan echter ook een goed idee zijn om juist hier langer te blijven. Door de wat kleinere omvang is alles hier net wat meer ontspannen.

Waar ligt Mijas in Spanje?

Mijas ligt in de provincie Málaga in de autonome regio Andalusië.

Mijas in het kort

Mijas is slechts een wat kleinere gemeente, maar heeft wel veel diverse dingen te bieden. Zo is er de beroemde kustlijn langs de Costa del Sol, maar zijn er ook de bergen en heuvels van de Sierra de Mijas.

Daardoor is er dus voor elk soort vakantieganger wel iets te vinden wat hij aantrekkelijk vindt. Omdat er zowel op toeristisch vlak als op het gebied van kunst en cultuur genoeg te doen is, is het een aantrekkelijke optie om met het hele gezin naar toe te trekken. Dit kan zowel in de vakantieperiode als daarbuiten een goed idee zijn.

Mijas