Sanlúcar de Barrameda
Sanlúcar de Barrameda Spanje

Sanlúcar wordt al sinds de prehistorie en de oudheid bewoond en behoort het tot Tartessos, Turdetania, Betica en verschillende Andalusische gebieden. Sinds de middeleeuwen, na de herovering, werd Sanlúcar onderdeel van het koninkrijk Sevilla.

Tussen de vijftiende en achttiende eeuw zorgde de strategische ligging van Sanlúcar ervoor dat het interessant werd voor verkenning, onder andere voor de eerste reis rond de wereld, de Magellan-Elcano-expeditie, vertrokken en teruggekeerd uit Sanlúcar, kolonisatie, handel en evangelisatie van Amerika. Christopher Columbus startte zijn derde reis naar de Nieuwe Wereld hier.

Belangrijk in deze periode zijn de val uit de gratie van het huis van Medina Sidonia in 1641, het algemene verval van Spanje onder Carlos II, de overdracht van het Casa de Contratación naar Cádiz in 1711 en de aardbeving van Lissabon in 1755.

In 1833 werd Sanlúcar onderdeel van de provincie Cádiz. In de 19e eeuw werd de economie draaiende gehouden dankzij de wijnbouw en het zomertoerisme.

Met een grote anarchistische inplanting tijdens de Tweede Spaanse Republiek, werd het vanaf het begin van de burgeroorlog in handen van de opstandelingen achtergelaten, zonder noemenswaardige schade op te lopen.

Tegenwoordig worden in Sanlúcar de Barrameda de oudste paardenrennen van Europa gehouden. Ze vinden elk jaar in augustus plaats op het strand aan de monding van de rivier Guadalquivir. Ze zijn uitgeroepen tot een van de grootste spektakels van de zuidelijke stranden. Deze paardenraces trekken mensen uit heel Spanje.

Bekijk de beste aanbiedingen voor een vakantie naar Sanlúcar de Barrameda

TUI TUI
de VakantieDiscounter Discounter
Eliza was here Eliza was here
Corendon Corendon
ANWB Reizen ANWB Reizen
Sunweb Sunweb
Prijsvrij Prijsvrij

Barrio Alto en Barrio Bajo

Sanlúcar de Barrameda is verdeeld in twee wijken, de oudere wijk, Barrio Alto en Barrio Bajo. Barrio Alto is een levendige plek om te dwalen. Het bevat historische gebouwen, interessante bezienswaardigheden en kerken. Er is ook een bruisende markt. De straten zijn omzoomd met palmbomen en cafés. Barrio Alto is een uitstekende plek om deze stad goed te leren kennen.

De stranden van Sanlúcar zijn prachtig en strekken zich uit over een lengte van 6 kilometer. De populairste stranden zijn: Bonanza Beach, Calzada Beach, Playa Bajo de Guia en Playa de la Jara.

Het kleinste strand is het Playa de Bajo de Guía. Kom je voor je rust dan is Playa de la Jara aan te raden.

Sanlúcar de Barrameda ligt ook in de buurt van een van de grootste natuurreservaten van Europa, bekend als La Doñana. Het is toegankelijk met kleine bootjes. Dit gebied bevat zoutpannen, venkelplanten, en een mogelijke vindplaats van de verloren stad Tartessos.

Bezienswaardigheden

In Sanlúcar de Barrameda zijn genoeg bezienswaardigheden te bezoeken. Zowel in Barrio Alto (Boven stad) als in Barrio Bajo (Beneden stad). De meeste bezienswaardigheden zijn te vinden in Barrio Alto.

Palacio de los Duques de Medina Sidonia

Palacio de los Duques de Medina Sidonia is het voormalige huis van de aristocratische familie. Het werd gebouwd in renaissance-stijl en in 1978 is het uitgeroepen tot Historisch-Artistiek Erfgoed. De laatste inwoner was de hertogin van Medina Sidonia. Zij was verbonden aan de beruchte Guzman El Bueno van Tarifa. Tegenwoordig dient het als Fundacion Casa Medina Sidonia en als hotel.

Iglesia San Francisco

De kerk Iglesia San Francisco is zeker de moeite waard om te gaan bezoeken tijdens jouw verblijf in deze stad. Het werd gebouwd als ziekenhuis voor Britse zeelieden door Henry VIII van Engeland.

Plaza de San Roque

Op dit pleintje staat iedere ochtend een markt en er zijn veel terrassen waar je heerlijk kunt ontbijten. Als je klaar bent met het ontbijt dan kun je een bezoek brengen aan de Iglesia de la Trinidad en vergeet eenmaal binnen niet omhoog te kijken naar het Mudéjar plafond.

Museo del Mar Caracolas (Calle del Truco)

Leuk om te bekijken is het museum van een zeeman genaamd Museo del Mar Caracolas (Calle del Truco). Voorwerpen die uit zee gehaald zijn worden hier tentoongesteld.

Castillo Santiago

Vanaf het Castillo Santiago heb je een schitterend uitzicht over de stad. Het kasteel herken je vanaf ver door de grote vierkante torens.

Nationaal Park Doñana

Het Nationaal Park Doñana is een groene long voor Andalusië en het ligt net buiten de stad. Het is ook een populaire toeristische bestemming. Het Nationaal Park Doñana is een van de mooiste natuurparken van Spanje en één van de belangrijkste beschermde gebieden van Andalusië.

Samen met Parque Natural of Entorno de Doñana is de totale oppervlakte ruim 1.300 vierkante km en gelegen in de provincies Huelva, Sevilla en Cádiz.

Het ligt aan de monding van de rivier de Guadalquivir en het werd in 1994 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Vogelliefhebbers mogen dit gebied niet overslaan, er nestelen een groot aantal inheemse vogelsoorten.

Gastronomie

Sanlúcar de Barrameda staat bekend om zijn zeevruchten, die een sterke grensoverschrijdende reputatie hebben. Koningsgarnalen worden gevangen in de monding van de Guadalquivir rivier en zijn een uniek product in Andalusië. Het is ook beroemd om zijn vissoep, zeevruchten-rijst en salpicon.

Sanlúcar de Barrameda heeft een ongelooflijk gastronomisch erfgoed, wat te zien is aan de drie belangrijkste pijlers van de stad. Dat zijn zeevruchten, wijn en sherry. De zeevruchten van Sanlúcar de Barrameda zijn net zo beroemd als de gerechten die ermee gemaakt worden.

De beroemde Guisos Marineros zijn stoofpotjes met zeevruchten. Er zijn ook traditionele aardappelen uit Sanlúcar die gemarineerd zijn met goede olie en ui.

De wijn van Sanlúcar de Barrameda heeft een uniek karakter. Wijnhuizen in deze stad hebben een hoge kelder en slanke pilaren in karakteristieke vormen. Het heeft 21 sherry bodega’s.

De stad heeft ook een Manzanilla Interpretatiecentrum, dat 20 wijnhuizen omvat. Het geeft bezoekers informatie over het wijnmaak proces. Als je een visliefhebber bent ga dan eens naar de visserswijk Bajo de Guía waar de beste visrestaurants gevestigd zijn.

Paardenraces

In de zomermaanden worden in Sanlúcar de Barrameda een aantal beroemde paardenraces gehouden. De races worden in augustus gehouden op de stranden van Sanlúcar.

De races worden georganiseerd door de Real Sociedad de Carreras de Sanlúcar de Barrameda, een plaatselijke paarden renvereniging. De vereniging werd opgericht in 1845 en is een van de oudste paarden renverenigingen van Spanje.

De races worden gehouden op het strand, waar vele toeschouwers vanaf de tribunes dit spektakel aanschouwen. Elk jaar trekt het evenement duizenden toeschouwers en ruiters. Deze races worden beschouwd als een van de aantrekkelijkste feesten in dit gedeelte van Zuid-Spanje.

Weer en klimaat Sanlúcar de Barrameda

Sanlúcar de Barrameda heeft een mediterraan klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van 22 graden Celsius. Het is er 260 dagen per jaar droog en in de overige dagen valt er ongeveer 400 mm neerslag.

In de maanden december, januari en februari is het rond de 16 graden. De warmste maanden zijn juli en augustus waarin de temperatuur rond de 30 graden of daarboven ligt.

Waar ligt Sanlúcar de Barrameda in Spanje?

Sanlúcar de Barrameda is gelegen in de noordwestelijke hoek van Andalusië en is een van de mooiste plaatsen van Spanje. Het ligt op 50 km van Cádiz en 23 km vanaf Jerez de la Frontera en 96 kilometer vanaf Sevilla.

Kaart Sanlúcar de Barrameda

Veelgestelde vragen

Wat moet je zien tijdens een dag in Sanlúcar de Barrameda?

Als je in Sanlúcar de Barrameda bent bezoek dan: 1. Plaza del Cabildo. 2. Templo de Nuestra Señora de los Desamparados. 3. Las Covachas. 4. Parroquia de Nuestra Señora de la O. 5. Palacio Ducal de Medina Sidonia. 6. Castillo de Santiago.

Is Sanlúcar de Barrameda toeristisch?

Nee, Sanlúcar de Barrameda is geen toeristische plaats. Al zul je wel meer toeristen tegenkomen in de zomermaanden.

Sanlúcar de Barrameda (Spanje) tijdens je rondreis

Breng tijdens je bezoek aan Sanlúcar de Barrameda ook een bezoek aan een van de wijngaarden om er achter te komen wat manzanilla is. Ga ook zeker naar een van de bodegas die deze plaats rijk is.

Als je andere mooie witte dorpen hiervandaan wilt bezoeken dan zijn Vejer de la Frontera en Arcos de la Frontera dorpen die zeker de moeite waard zijn. Verder zijn er genoeg hotels en appartementen te vinden in Sanlúcar de Barrameda.

Sanlúcar de Barrameda